Vis studentum.dk som: Mobile

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?


Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

STUDENTUMS VALGUNDERSØGELSE 2015

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Studentum har spurgt 1183 unge i en undersøgelse foretaget 2. til 9. juni 2015. Vi har også snakket med en række uddannelsesordførere omkring Fremdriftsreformen, og hvad den medfører for studerende.

Fakta: Fremdriftsreformen blev vedtaget i april 2013 som en SU-reform med formålet at sikre, at studerende færdiggør studiet på normeret tid og fuldtid. Det er en kollektiv model, der straffer alle universiteter, hvis bare ét universitet ikke opfylder kravene i reformen.

Skal studiejob ofres på baggrund af reformen?

Skal studiejob ofres på baggrund af, at studiet skal afsluttes på normeret tid, og hvad vil det have af konsekvenser? Et af svarene fra vores undersøgelse blandt unge var:

“Det er så kun dem, hvor forældre kan finansiere studiet, fordi de unge ikke kan eller har tid til arbejde ved siden af for at kunne betale mad husleje bøger og rejsekort.”

Sommerkurser eller deltidsarbejde - DF og Det Radikale Venstre udtaler

Unge får i dag SU, gratis uddannelse og muligheder for at arbejde. Uddannelsesordfører Liv Holm Andersen fra Det Radikale Venstre udtaler:

“Det handler om at universiteterne skal blive mere fleksible med flere sommerkurser, reeksamen, optagelsestidspunkter og dispensationsmuligheder. Dog vil jeg arbejde for, at der selvfølgelig kommer tilpasninger af reformen, når man får mere erfaring.”

Eller som uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti udtaler:

“Reformen begrænser muligheden for at studere deltids og dermed have tid til meget erhvervsarbejde ved siden af. Formålet med at tage et studie er at gøre netop det - og ikke at have mere eller mindre fuldtidsarbejde ved siden af studiet.”

Kan reformen bruges, eller skal vi helt skrotte den?

Hvis det stod til Uddannelsesordfører Rosa Lund fra Enhedslisten, så skulle vi skrotte reformen, og Uddannelsesordfører Merete Riisager fra Liberal Alliance mener også, at vi skal afskaffe reformen. Liv Holm Andersen vender blikket fremad og udtaler:

“Lad os huske, at fremdriftsreformen er vedtaget bredt i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten. Faktum er, at alle partier stadig budgetterer med indtægter fra reformen. Vi lover, at vi vil lytte og tilpasse reformen, når der kommer erfaringer med den.”

Frafald på uddannelse - universiteter straffes samlet

En af de unge fra Studentums undersøgelse svarer:

“Jeg tror, at fremdriftsreformen medfører et større frafald på de videregående uddannelser. Så kan det godt være, at studerende generelt bliver færdige hurtigere, men de offentlige omkostninger bliver samtidigt større.”

I Studentum.dks undersøgelse blandt unge svarer 40 %, at de ikke ved, om Fremdriftsreformen vil hjælpe flere studerende med at blive hurtigere færdige med deres videregående uddannelse. En del kommentarer tyder på, at de færreste har et komplet overblik over, hvad Fremdriftsreformen indeholder.

Senest opdateret: 11 jun 2015

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview om revisionen af sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 02-02-2016

obligatorisk praktik

Vi har taget pulsen på de danske unges holdning til obligatorisk praktik samt hvad uddannelsesordførerne fra Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti mener om praktik som en obligatorisk del af videregående uddannelser. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2015

Quick Guide til Fremdriftsreformen

Er du i tvivl om, hvad fremdriftsreformen betyder for dig? Reformen stiller krav til de studerende om at nedsætte deres studietid og afslutte deres studie på normeret tid. Reformen indeholder 8 studiefremdriftsinitiativer, der skal sikre at studietiden bliver reduceret. Her får du det hurtige overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

SF Ungdom om uddannelsespolitik

Bliv klog på, hvad SF Ungdom mener inden for uddannelsespolitiske emner. Måske taler de din sag?

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv