Vis studentum.dk som: Mobile

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?


Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

STUDENTUMS VALGUNDERSØGELSE 2015

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Studentum har spurgt 1183 unge i en undersøgelse foretaget 2. til 9. juni 2015. Vi har også snakket med en række uddannelsesordførere omkring Fremdriftsreformen, og hvad den medfører for studerende.

Fakta: Fremdriftsreformen blev vedtaget i april 2013 som en SU-reform med formålet at sikre, at studerende færdiggør studiet på normeret tid og fuldtid. Det er en kollektiv model, der straffer alle universiteter, hvis bare ét universitet ikke opfylder kravene i reformen.

Skal studiejob ofres på baggrund af reformen?

Skal studiejob ofres på baggrund af, at studiet skal afsluttes på normeret tid, og hvad vil det have af konsekvenser? Et af svarene fra vores undersøgelse blandt unge var:

“Det er så kun dem, hvor forældre kan finansiere studiet, fordi de unge ikke kan eller har tid til arbejde ved siden af for at kunne betale mad husleje bøger og rejsekort.”

Sommerkurser eller deltidsarbejde - DF og Det Radikale Venstre udtaler

Unge får i dag SU, gratis uddannelse og muligheder for at arbejde. Uddannelsesordfører Liv Holm Andersen fra Det Radikale Venstre udtaler:

“Det handler om at universiteterne skal blive mere fleksible med flere sommerkurser, reeksamen, optagelsestidspunkter og dispensationsmuligheder. Dog vil jeg arbejde for, at der selvfølgelig kommer tilpasninger af reformen, når man får mere erfaring.”

Eller som uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti udtaler:

“Reformen begrænser muligheden for at studere deltids og dermed have tid til meget erhvervsarbejde ved siden af. Formålet med at tage et studie er at gøre netop det - og ikke at have mere eller mindre fuldtidsarbejde ved siden af studiet.”

Kan reformen bruges, eller skal vi helt skrotte den?

Hvis det stod til Uddannelsesordfører Rosa Lund fra Enhedslisten, så skulle vi skrotte reformen, og Uddannelsesordfører Merete Riisager fra Liberal Alliance mener også, at vi skal afskaffe reformen. Liv Holm Andersen vender blikket fremad og udtaler:

“Lad os huske, at fremdriftsreformen er vedtaget bredt i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten. Faktum er, at alle partier stadig budgetterer med indtægter fra reformen. Vi lover, at vi vil lytte og tilpasse reformen, når der kommer erfaringer med den.”

Frafald på uddannelse - universiteter straffes samlet

En af de unge fra Studentums undersøgelse svarer:

“Jeg tror, at fremdriftsreformen medfører et større frafald på de videregående uddannelser. Så kan det godt være, at studerende generelt bliver færdige hurtigere, men de offentlige omkostninger bliver samtidigt større.”

I Studentum.dks undersøgelse blandt unge svarer 40 %, at de ikke ved, om Fremdriftsreformen vil hjælpe flere studerende med at blive hurtigere færdige med deres videregående uddannelse. En del kommentarer tyder på, at de færreste har et komplet overblik over, hvad Fremdriftsreformen indeholder.

Senest opdateret: 11 jun 2015

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2015

Stemmer du til folketingsvalget?

"Jeg stemmer for at være en del af Danmarks fremtid"

Næsten 9 ud af 10 stemte ved folketingsvalget i 2011. Er du i tvivl, om du skal stemme ved valget i år? Læs med og få nogle bud på, hvorfor andre stemmer ved folketingsvalget - eller lader være.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 02-02-2016

obligatorisk praktik

Vi har taget pulsen på de danske unges holdning til obligatorisk praktik samt hvad uddannelsesordførerne fra Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti mener om praktik som en obligatorisk del af videregående uddannelser. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv