Vis studentum.dk som: Mobile

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?


Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

STUDENTUMS VALGUNDERSØGELSE 2015

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Studentum har spurgt 1183 unge i en undersøgelse foretaget 2. til 9. juni 2015. Vi har også snakket med en række uddannelsesordførere omkring Fremdriftsreformen, og hvad den medfører for studerende.

Fakta: Fremdriftsreformen blev vedtaget i april 2013 som en SU-reform med formålet at sikre, at studerende færdiggør studiet på normeret tid og fuldtid. Det er en kollektiv model, der straffer alle universiteter, hvis bare ét universitet ikke opfylder kravene i reformen.

Skal studiejob ofres på baggrund af reformen?

Skal studiejob ofres på baggrund af, at studiet skal afsluttes på normeret tid, og hvad vil det have af konsekvenser? Et af svarene fra vores undersøgelse blandt unge var:

“Det er så kun dem, hvor forældre kan finansiere studiet, fordi de unge ikke kan eller har tid til arbejde ved siden af for at kunne betale mad husleje bøger og rejsekort.”

Sommerkurser eller deltidsarbejde - DF og Det Radikale Venstre udtaler

Unge får i dag SU, gratis uddannelse og muligheder for at arbejde. Uddannelsesordfører Liv Holm Andersen fra Det Radikale Venstre udtaler:

“Det handler om at universiteterne skal blive mere fleksible med flere sommerkurser, reeksamen, optagelsestidspunkter og dispensationsmuligheder. Dog vil jeg arbejde for, at der selvfølgelig kommer tilpasninger af reformen, når man får mere erfaring.”

Eller som uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti udtaler:

“Reformen begrænser muligheden for at studere deltids og dermed have tid til meget erhvervsarbejde ved siden af. Formålet med at tage et studie er at gøre netop det - og ikke at have mere eller mindre fuldtidsarbejde ved siden af studiet.”

Kan reformen bruges, eller skal vi helt skrotte den?

Hvis det stod til Uddannelsesordfører Rosa Lund fra Enhedslisten, så skulle vi skrotte reformen, og Uddannelsesordfører Merete Riisager fra Liberal Alliance mener også, at vi skal afskaffe reformen. Liv Holm Andersen vender blikket fremad og udtaler:

“Lad os huske, at fremdriftsreformen er vedtaget bredt i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten. Faktum er, at alle partier stadig budgetterer med indtægter fra reformen. Vi lover, at vi vil lytte og tilpasse reformen, når der kommer erfaringer med den.”

Frafald på uddannelse - universiteter straffes samlet

En af de unge fra Studentums undersøgelse svarer:

“Jeg tror, at fremdriftsreformen medfører et større frafald på de videregående uddannelser. Så kan det godt være, at studerende generelt bliver færdige hurtigere, men de offentlige omkostninger bliver samtidigt større.”

I Studentum.dks undersøgelse blandt unge svarer 40 %, at de ikke ved, om Fremdriftsreformen vil hjælpe flere studerende med at blive hurtigere færdige med deres videregående uddannelse. En del kommentarer tyder på, at de færreste har et komplet overblik over, hvad Fremdriftsreformen indeholder.

Senest opdateret: 11 jun 2015

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-11-2016

Det betyder Fremdriftsreformen for dig

Skal du begynde på en uddannelse? Så skal du være forberedt på at droppe svinkeærinder og skynde dig igennem. Der er nemlig gulerødder til de hurtige og pisk til de langsomme ude på landets studiesteder efter et 2013, der stod i reformernes tegn på uddannelsesområdet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2015

Quick-guide til Fremdriftsreformen

Er du i tvivl om, hvad fremdriftsreformen betyder for dig? Reformen stiller krav til de studerende om at nedsætte deres studietid og afslutte deres studie på normeret tid. Reformen indeholder 8 studiefremdriftsinitiativer, der skal sikre at studietiden bliver reduceret. Her får du det hurtige overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 08-02-2016

Fremdriftsreform: Blå blok versus rød blok

Fremdriftsreformen er en af de mest debatterede reformer blandt politikerne, studerende og rektorer samt ledere på de forskellige universiteter op til det kommende valg. Derfor har vi hos Studentum.dk spurgt ungdomspartierne om deres holdning til reformen og hvad de mener der skal gøres.

Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2016

"Kvalitet bag beslutningerne!"

Besparelser på uddannelsesområdet har også ramt Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. Vi har mødt de studerendes nye formand i HUMrådet, Jonathan Morell, til en snak om sine visioner for arbejdet i rådet og humanisternes rolle i samfundet såvel som uddannelsespolitisk.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2016

Velkommen til Generation Præstation

Studentum har spurgt de unge om deres syn på debatten om en spirende præstationskultur i Danmark, der beskyldes for at skabe stress blandt unge studerende. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvad en række uddannelsesudførere mener om Fremdriftsreformen og karakterkrav som vejen direkte til skabelsen af Generation Præstation.

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide