Vis studentum.dk som: Mobile

Er Danmark ved at udvikle en præstationskultur?


Karakterer er nærmest begyndt at styre ens liv - Generation Præstation

STUDENTUMS VALGUNDERSØGELSE 2015

Hos studentum har vi i en undersøgelse den første uge i juni 2015 spurgt de unge om deres holdning til Generation Præstation - et emne, der fylder meget hos unge under uddannelse. Vi satte samtidig en række uddannelsesordførere i stævne og spurgte dem ind til unge og stress samt Fremdriftsreformen og karakterkrav, som ofte beskyldes for at være med til at skabe den omdiskuterede præstationskultur.

Over 71 % af de adspurgte i vores undersøgelse mener, at presset på de unge er for højt. Især nævner de unge ulemperne ved højere adgangskrav til gymnasiet samt de nye retningslinjer for at færdiggøre et studie på normeret tid. To studerende beskriver deres holdning nedenfor:

Unge og stress - Vi spørger politikerne og de unge om fremdriftsreformen, karakterkrav og meget mere“Ja, jeg er en af dem. Kan mærke presset på mine skuldre. Tanken om at skulle have den bedste karakter til hver eksamen spiser mig op. Kender mange som har det samme pres, man føler, at der ikke er plads til at lave fejl, og tallene er nærmest begyndt at styre ens liv.”

“Der lægger et enormt pres på unge studerende i dag. Det kan skabe stress, men jeg tror også det er vigtigt, at vi får uddannet nogle af verdens bedste unge, som kan konkurrere med unge fra andre lande som Kina og USA.”

Hvordan foreslår politikerne vi undgår stressede studerende?

Flyt fokus fra tårnhøje karakterer over til at finde de rigtige uddannelser - så skal det nok gå alt sammen. Det er essensen af svarene fra Radikale Venstre og Dansk Folkepartis uddannelsesordførere. Jens Henrik Thulesen Dahl (O) opfordrer netop til at: “Vejlede til at finde de rigtige uddannelser. Være præcise i krav og forventninger til de unge.”

De studerende tilkendegiver desuden i vores undersøgelse, at Fremdriftsreformen har medført et øget pres. Unge skal uddannes inden for normeret tid samtidig med, at deres karakterkrav følger dem hele vejen fra folkeskole, gymnasie og ind på de videregående uddannelser.

Uddannelsesordfører Liv Holm Andersen (B) udtaler: “Det er meget komplekst, og der skal nok ses på flere ting, men vi har eksempelvis øget muligheden for kvote 2-optag, så der kan skabes en kultur, hvor der fokuseres på andet end tårnhøje karakterer.”

Generation Præstation er en realitet

Har debatten noget at gøre med, at de unge føler, at de skal vælge en videregående uddannelse fremfor f.eks. en erhvervsuddannelse? En ung fra undersøgelsen udtaler:

“Jeg har selv præstationsangst og føler jeg svigter, hvis jeg vælger at tage en erhvervsuddannelse i stedet for fx. en gymnasiel”

Både Dansk Folkeparti og Radikale Venstre mener, at Generation Præstation er identificeret som en udfordring for de unge:

“Der er en tendens”, udtaler Jens Henrik Thulesen Dahl (O).

“Ja ...Det skal vi holde øje med. Livet handler heldigvis om meget mere end gode karakter og karriereræs, f.eks. gode venner, dejlig familie og oplevelser.” Udtaler Liv Holm Andersen (B).

Hvad synes du?

Mener du, at de unge i dag står over for et stigende pres, når det kommer til karakterer og uddannelse? Kom med din mening og tag del i debatten her på studentum.

Senest opdateret: 01 feb 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 11-06-2015

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Få svaret på det og meget mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2016

Interview med HUMrådets formand om besparelser på uddannelse

Besparelser på uddannelsesområdet har også ramt Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. Vi har mødt de studerendes nye formand i HUMrådet, Jonathan Morell, til en snak om sine visioner for arbejdet i rådet og humanisternes rolle i samfundet såvel som uddannelsespolitisk.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom om uddannelsespolitik

Studentum har interviewet DSU for at hjælpe dig på vej med, hvilke holdninger de har til uddannelsespolitik. Læs interviewet og find ud af, om du måske skal stemme på Socialdemokraterne?

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv