Vis studentum.dk som: Mobile

Praktik gør dig mange erfaringer rigere


Spice din uddannelse op med et praktikophold

Skrevet af Stephanie Fuglsang, Informationsmedarbejder

Hvorfor er praktik en vigtig del af videregående uddannelser?

På mange af de videregående uddannelser i Danmark er et praktikophold en fast og vigtig del af studiet. Her op til valget bliver der diskuteret, hvorvidt praktik skal være en obligatorisk del af de videregående uddannelser?

Vi har taget pulsen på tidligere og nuværende studerendes holdninger til og oplevelser med praktikophold. En af dem vi har talt med er Michael Skytte Pedersen, som under sin uddannelse til Serviceøkonom med speciale i Sport & Event og overbygningen, PBA i Sport Management var på to praktikophold. Som arbejdssøgende er han i praktik igen - men nu i virksomhedspraktik.

Den anden vi har talt med er Kate Rasmussen, som er i gang med en kandidat i Kommunikation på Aalborg Universitet. Hun har, ligesom Michael, også været i praktik to gange i løbet af hendes uddannelse. For Kate har praktikopholdene været det bedste ved hele uddannelsen.

Teori vs. virkelighed

Ifølge Michael Skytte Pedersen er der stor forskel mellem praktikophold og studie, som er vigtige at tage i betragtning, når du skal beslutte dig, om et praktikophold er det rigtige:

“I skolen lærer man, hvordan det teoretiske foregår. Man har indlæring om, hvordan det foregår ude i erhvervslivet, mens man slutteligt eksamineres i det. Praktikophold overfører netop det teori til praksis – alt, hvad man som elev lærer under sin uddannelse, skal anvendes ude i erhvervslivet.

Hvis du vil ud og snuse til erhvervslivet og få en idé om, hvordan du kan bruge al din teoretiske viden i praksis, så er et praktikophold det, der skal til. Kate fra Aalborg Universitet har den samme oplevelse:

“Begge gange har jeg fået lov til at prøve teori af i praksis, fået meget ansvar og derved lært utrolig meget af mine valg, og udviklet de kompetencer, jeg skal bruge efter endt uddannelse. Meget af teorien fra min bachelor, kunne jeg se gav mening i praktikken.”

Erfaring vægter højere end uddannelse

Praktik giver erfaringUdover at du kan få viden om, hvordan dit fag er i praksis - så giver praktik dig også en helt masse relevant erhvervserfaring. Noget som din kommende arbejdsgiver er meget opmærksom på og finder værdifuldt.

“Et praktikophold har stor betydning for en elev, og dennes udvikling. Et praktikophold handler i høj grad om, at klæde den studerende på til erhvervslivet, men i endnu højere grad om, at de får noget erfaring. Alt for ofte, så har elever ingen erfaring, når de efter endt uddannelse står som arbejdsløse og uden erfaring – og det er et problem, når arbejdsgiverne på deres jobopslag skriver 'erfaring nødvendig'.”

- Michael Skytte Pedersen.

Få et uvurderligt netværk

At have et netværk bag sig, når du skal ud og søge job som færdiguddannet er uvurderligt. Her er et praktikophold en god indgangsvinkel til at skabe sig det netværk:

“Endvidere er praktikophold en god måde at netværke på – det er bevist, at flere og flere mennesker får job via deres personlige netværk. Hvilket, for alle parter, er endnu en motivationsfaktor, for at studerende skal ud i et praktikophold. Det giver positive resultater for alle – måske ikke her og nu, men på sigt.”

Hos Studentum.dk er vores erfaring også, at et praktikophold giver utrolig meget. Både i forhold til at få faglig erfaring, få et netværk og til at få brugt sin teoretiske viden i praksis.

Brug praktik som springbræt til din fremtid

Praktik giver praktisk erfaringDer er ingen tvivl om, at et praktikophold giver dig nogle erfaringer, som du ikke kan få ved at sidde med næsen i en bog. Kate er én af dem, som i den grad har fået det ultimative udbytte af hendes praktikophold:

“Jeg fik tilbudt studiejob efter begge ophold og er nu garanteret fuldtidsjob som færdiguddannet. Så for mig har det været utrolig værdifuldt. Jeg har udviklet mig fagligt, fået kontakter i branchen og er desuden mere sikker på, hvad der interesserer mig, og hvad jeg specifikt vil arbejde med efter endt uddannelse. Jeg er total fan af praktik!”

Michael fortæller også om sine erfaringer med praktikophold: “Jeg kan mærke, hvor meget jeg har udviklet mine faglige og ikke mindst sociale kompetencer, mens jeg har netværket med mine omkring 25 kolleger.”

Studentum.dk’s, Kates og Michaels opfordring er, at du skal gribe enhver chance for at komme i praktik. For uanset hvad kan du ikke miste noget på det, som Michael siger: “Selv hvis det bliver en fiasko, bliver man mange erfaringer rigere, som man kan tage med videre. Man kan altid lære af det.”

Senest opdateret: 13 maj 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Udvid dit netværk på de sociale medier!

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Du vil gerne på udveklsing eller i praktik i udlandet. Hvad gør du, hvis dit studiested ikke har en aftale med et partneruniversitet?

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Følg en bioanalytikerstuderende i praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 02-02-2016

Skal praktik være obligatorisk?

Vi har taget pulsen på de danske unges holdning til obligatorisk praktik samt hvad uddannelsesordførerne fra Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti mener om praktik som en obligatorisk del af videregående uddannelser. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Praktik i Danmark

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Bliv sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide