Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

[Facebook:like]

Hvad betyder uddannelsesloftet for dig?

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Ifølge den årlige studievalgsundersøgelse får det hver tredje til at udskyde studievalget. Nu er der gode nyheder på vej.

Med en ny aftale er der stadig 308 millioner kroner, der flytter fra uddannelse til dagpengesystemet. Til gengæld åbner aftaleparterne op for, at du kan skifte spor og tage en ny uddannelse. Du skal dog have prøvet den oprindelige uddannelse af i minimum seks år.

- Med den nye aftale giver vi flere muligheder for at skifte spor med en helt ny ordinær uddannelse undervejs i karrieren og i livet. Betingelsen er dog, at man skal ud og prøve sin uddannelse af i nogle år. Man kan ikke bare hoppe rundt fra den ene færdige uddannelse til den anden, udtaler uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i en pressemeddelelse.

Han fremhæver, at der i den nye aftale er en fair balance mellem adgangen til livslang læring og hensynet til fællesskabet. Hos Socialdemokratiet giver ordfører for videregående uddannelser, Mette Reissmann, udtryk for, at man har lyttet til de mange henvendelser fra nuværende og kommende studerende. Hun lægger samtidig vægt på, at dispensationsmulighederne er bevaret for dem, der rammes af fx nedslidning eller sygdom.

Infografik: 5 facts om studievalg, dobbeltuddannelse og uddannelsesloftet

Det betyder ændringerne i uddannelsesloftet for dig

Som i den oprindelige aftale om uddannelsesloftet, er det stadig kun området for videregående uddannelser, der er omfattet. Har du en erhvervsuddannelse er du således ikke ramt af stoppet for dobbeltuddannelse. Du kan også stadig tage en ny videregående uddannelse på et højere niveau end din første uddannelse.

Essensen i begrænsningen af dobbeltuddannelse er, at du kun kan tage en ny videregående uddannelse på et højere niveau end din oprindelige. Med justeringen af uddannelsesloftet åbnes der imidlertid op for, at:

  • Du kan tage en ny erhvervsakademiuddannelse seks år efter, at du har afsluttet en anden erhvervsakademiuddannelse
  • Du kan tage en anden erhvervsakademiuddannelse, professionsbachelor eller akademisk bacheloruddannelse seks år efter, at du har afsluttet en mellemlang videregående uddannelse
  • Du kan starte på en ny erhvervsakademiuddannelse, bachelor eller kandidat seks år efter, at du har afsluttet en kandidatuddannelse

I praksis betyder det, at du efter justeringen kan gå fra markedsføringsøkonom til produktionsteknolog, mens pædagogen fx kan blive sygeplejerske. Er du allerede cand.mag. kan du sadle om og blive finansøkonom.

Fakta: disse uddannelsesveje er ikke ramt af uddannelsesloftet

Her kan du slippe udenom uddannelsesloftet

Har du en forældet uddannelse, eller sætter dit helbred en begrænsning for, at du arbejder inden for det område, du er uddannet til, har du mulighed for at undgå begrænsningen af dobbeltuddannelse. Det betyder, at du kan komme i gang med en ny uddannelse indenfor seks år.

Det samme gælder, hvis du vælger en uddannelse fra den positivliste, som Uddannelses- og Forskningsministeriet udgiver. Listen gælder for to år af gangen. Du kan se positivlisten for 2017 til 2019 her.

Døren til brugerbetaling står stadig på klem

Et af kritikpunkterne ved uddannelsesloftet var, at døren også var lukket for dem, der selv ville betale for en ny videregående uddannelse. Nu igangsætter uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) en undersøgelse af fordele og ulemper ved at indføre brugerbetaling på uddannelse nummer to. Hvis man vil i gang med en ny uddannelse inden for seks år.

Ligesom i den oprindelige aftale er der stadig mulighed for at bygge ovenpå sin oprindelige uddannelse via efter- og videreuddannelse, hvor brugerbetaling er reglen fremfor undtagelsen.

Første optag med uddannelsesloft

Både den oprindelige aftale om begrænsning af dobbeltuddannelse og justeringen træder i kraft fra dette års optag. Skal du vælge uddannelse i år, og er du i tvivl om, du er ramt af uddannelsesloftet, skal du tage fat i studievejledningen på uddannelsesstedet, hvor du søger om optagelse. Tjek også guiden til studievalg i tre trin og få inspiration til, hvordan du vælger den rette uddannelse for netop dig.

Af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen


Annoncer