Vis studentum.dk som: Mobile

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til august, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette og tilpasse din HF eksamen til dine fremtidsdrømme.

Som en del af gymnasiereformen har HF uddannelsen, som vi kender den, nemlig fået en overhaling. I sin nye form får du en moderne HF med en klar profil, der er i tråd med resten af uddannelsessystemet. Den nye HF bliver til virkelighed allerede fra sommeren 2017.

Se alle dine muligheder her

Guide til den nye HF: Det betyder gymnasiereformen for dig

Navnet for den toårige HF skifter til “Uddannelsen til HF eksamen”, og betegnelsen “kursister” skifter til “elever”. Ellers er de overordnede muligheder de samme.

Du kan stadig tage en fuld HF på to år eller sammensætte en hel adgangsgivende eksamen af HF enkeltfag i et tempo, der passer dig. Du skal dog have de samme fag og bruge den samme tid, som i den nye HF, hvis du vil tage en hel HF eksamen sammensat af enkeltfag.

Fakta om gymnasiereformen: 

Aftalen bag den nye gymnasiereform faldt på plads i juni 2016. Ændringerne i de gymnasiale ændringer træder i kraft allerede i skoleåret 2017 / 2018, mens der i 2019 kommer nye adgangskrav. 

Hovedtrækkene i reformen er, at der i det nye gymnasium bliver kortere grundforløb og færre studieretninger. Og så har HF-uddannelsen fået en ny profil.  

Her går vi tæt på den nye HF og hvad gymnasiereformen kommer til at betyde for dig, der skal vælge ungdomsuddannelse og overvejer at gå denne vej. Læs med og få svar på de fem oftest stillede spørgsmål om emnet:

Quickguide til den nye HF efter Gymnasiereformen

Hvem kan blive optaget på den nye HF?

I dag kan du blive optaget på den toårige HF, hvis du har bestået 10. klasse med karakteren 2,0 eller derover i dansk og matematik i afgangsprøverne og er vurderet uddannelsesparat. Det gælder stadig. Efter reformen kan du også søge om optagelse allerede efter 9. klasse, hvis du opfylder følgende:

  • Du er vurderet uddannelsesparat
  • Du har et gennemsnit på mindst 4,0 i dine standpunktskarakterer
  • Du har bestået folkeskolens afgangseksamen med et tilfredsstillende resultat

Er du ikke blevet vurderet uddannelsesparat, kan du blive optaget, hvis du får mindst 6,0 i de lovbundne prøver ved afgangseksamenen. Der er også mulighed for at blive optaget på baggrund af en konkret vurdering, hvis du ikke opfylder de generelle krav. Her skal du til en optagelsesprøve og en samtale på skolen, hvor du vil tage din HF.

Er det mere end et år siden, at du forlod folkeskolen, og opfylder du ikke adgangskravene, kan du blive optaget på baggrund af en individuel kompetencevurdering. Her ser skolen på dine tidligere erfaringer og eventuel uddannelse.

Til toppen

Hvilke uddannelser giver den nye HF adgang til?

Den nye HF er særligt for dig, der allerede har en idé om, hvilken retning du vil tage i uddannelsessystemet - og som ved, at du gerne vil have en uddannelse med en mere ‘hands-on’ tilgang. Du får nemlig en adgangsgivende eksamen, der er skræddersyet til at læse videre på en erhvervsakademiuddannelse eller en professionsbachelor.

Vil du derimod læse videre på universitetet, skal du vælge udvidede fagpakker, hvor du får et højere timetal og et højere niveau. Du kan også supplere din HF eksamen med enkeltfag eller gymnasial supplering. Vælger du at bygge ovenpå din HF, vil det højst vare et halvt år, før du er klar til at søge ind på en bacheloruddannelse.

Med den nye HF kan du altså tone din profil i retning af den uddannelse, du drømmer om at komme ind på via valgfag og fagpakker. Det gælder uanset hvilken type videregående uddannelse, du vil søge ind på efter din HF eksamen.

Til toppen

Hvordan er opbygningen på den nye HF?

På den nye HF får du perioder med projekter eller praktik med afsæt i de videregående uddannelser og job, der ligger i naturlig forlængelse af den fagpakke, du vælger. I alt 70 timer af din HF eksamen kommer således til at bestå af ‘faglig fordybelse’, hvor du løser konkrete problemstillinger tæt på virkeligheden. Perioderne fordeler sig over hele uddannelsen:

  • 1. semester: Projekt- og praktikforløb, hvor du kan pejle dig ind på interesse
  • 2. semester: Projekt- og praktikforløb, der munder ud i valg af fagpakke
  • 3. og 4. semester: Projekt- og praktikforløb, der understøtter dit studievalg

Det første år har du obligatoriske fag og afklarende projekt- og praktikforløb. Heraf er det første semester et grundforløb, hvor du i den samme klasse i hvert fald de to første semestre. Mange uddannelsesinstitutioner fastholder klasserne, men hos andre er der elever, som skal skifte klasse efter de to første semestre pga. valgfag. Valgfag er der nemlig mulighed for at tage fra andet semester.

Inden du kommer til tredje semester, skal du vælge en fagpakke. Denne vil typisk bestå af to fag på B niveau. Fagpakker kan også bestå af et fag på B niveau og et fag på C niveau. Fagpakkerne er målrettet specifikke uddannelsesområder som fx Sundhed, Pædagogik og undervisning, IT eller Økonomi og handel.

Fag og niveauer afvikles løbende, så du hvert halve år, afslutter en del af din HF eksamen. Det giver dig en markant fordel, hvis du ændrer retning undervejs. Du kan nemlig tage dine prøvebeviser med dig og fortsætte på en enkeltfags-HF eller en anden ungdomsuddannelse uden at miste undervisningstid.

Nedenfor kan du se en oversigt over opbygningen af den nye 2 årige hf uddannelse. Tryk på billedet for at se en større udgave.

opbygning af den nye to årige hf

Til toppen

Hvilke fag får jeg med den nye HF eksamen?

Som elev på den nye HF får du flere fag på B niveau end tidligere. Dansk A bliver obligatorisk og opgraderes i forhold til timeantal, så det svarer til de øvrige gymnasiale uddannelser. Der kommer også ti ekstra timer til Matematik C. Sidst men ikke mindst skal du fremover vælge mellem Idræt eller et praktisk fag som fx Musik, Design eller Mediefag.

Nedenfor kan du se forskellen i, hvordan de 1705 timer, der er minimumstimetallet på den toårige HF fordeler sig på den nye uddannelse versus den gamle. Her kan ligeledes se, at op til 90 timer af elevtiden på den gamle uddannelse er flyttet til lærer-elev tid på den nye uddannelse. Sammen med et øget fokus på løbende vejledning og feedback giver det dig optimale rammer for at få mest muligt fagligt ud af dit forløb.

fag i den nye hf

Til toppen

Hvad ændrer sig for mig, der vil tage HF enkeltfag?

Enkeltfag kan være en fleksibel vej til drømmeuddannelsen. Det ændrer sig ikke med den nye HF. Du kan tidligst optages et år efter, at du har forladt folkeskolen, og du skal have en individuel vurdering af dine forudsætninger for at kunne gennemføre fagene. Når du er kommet igennem nåleøjet, er mulighederne mange. Du kan blandt andet:

  • Tage enkelte fag eller niveauer, som du mangler i din adgangsgivende eksamen
  • Sammenstykke en hel HF svarende til time- og fagkravene i den nye HF eksamen
  • Sammenstykke en udvidet HF svarende til time- og fagkravene i den nye HF eksamen

Når du tager en fuld HF via enkeltfag har du mulighed for at tage op til 600 timer udover de fastlagte 1705 timer.

Er du klar til den nye HF? Find en skole nær dig

Kilde: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling

Senest opdateret: 09 nov 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 31-10-2018

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 08-02-2016

Fremdriftsreform: Blå blok versus rød blok

Fremdriftsreformen er en af de mest debatterede reformer blandt politikerne, studerende og rektorer samt ledere på de forskellige universiteter op til det kommende valg. Derfor har vi hos Studentum.dk spurgt ungdomspartierne om deres holdning til reformen og hvad de mener der skal gøres.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2017

Din guide til erhvervskandidatuddannelsen

Hvad er erhvervskandidatuddannelsen egentlig? Læs med her, hvor Studentum.dk giver dig et overblik over den nye kandidatuddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2016

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Få svaret på det og meget mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview om revisionen af sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 15-08-2018

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-08-2015

Hvilken uddannelse passer til dig?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2018

TOEFL - Test of English as a Foreign Language

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Guide til kvote 1 og kvote 2

Studentum giver dig her alle de nødvendige oplysninger om, hvordan du søger kvote 1, kvote 2 og sender din ansøgning afsted gennem KOT (Den Koordinerede tilmelding). 

Tags: Optagelse
Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2016

Er Danmark ved at udvikle en præstationskultur?

Studentum har spurgt de unge om deres syn på debatten om en spirende præstationskultur i Danmark, der beskyldes for at skabe stress blandt unge studerende. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvad en række uddannelsesudførere mener om Fremdriftsreformen og karakterkrav som vejen direkte til skabelsen af Generation Præstation.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

Hvad mener Unge Kristendemokrater inden for uddannelsespolitik?

Vi har interviewet uddannelsesordfører Isabelle A. Laursen om Unge Kristendemokraters holdninger til forskellige uddannelsespolitiske emner. Læs interviewet og bliv klogere på, hvad de mener om fremdriftsreformen, adgangskrav til gymnasiet og meget mere!

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere