Vis studentum.dk som: Mobile

Guide til den nye HF

Tag en 2-årig HF på Gentofte HF

Bliv godt rustet i din videre færd gennem uddannelsessystemet med en 2-årig HF-uddannelse. På HF bliver der både lagt vægt på faglig udvikling og fællesskab. 


Overvejer du at starte på en 2-årig HF til august, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette og tilpasse din HF eksamen til dine fremtidsdrømme.

Som en del af gymnasiereformen har HF uddannelsen, som vi kender den, nemlig fået en overhaling. I sin nye form får du en moderne HF med en klar profil, der er i tråd med resten af uddannelsessystemet. Den nye HF bliver til virkelighed allerede fra sommeren 2017.

Se alle dine muligheder her

Guide til den nye HF: Det betyder gymnasiereformen for dig

Navnet for den toårige HF skifter til “Uddannelsen til HF eksamen”, og betegnelsen “kursister” skifter til “elever”. Ellers er de overordnede muligheder de samme.

Du kan stadig tage en fuld HF på to år eller sammensætte en hel adgangsgivende eksamen af HF enkeltfag i et tempo, der passer dig. Du skal dog have de samme fag og bruge den samme tid, som i den nye HF, hvis du vil tage en hel HF eksamen sammensat af enkeltfag.

Fakta om gymnasiereformen: 

Aftalen bag den nye gymnasiereform faldt på plads i juni 2016. Ændringerne i de gymnasiale ændringer træder i kraft allerede i skoleåret 2017 / 2018, mens der i 2019 kommer nye adgangskrav. 

Hovedtrækkene i reformen er, at der i det nye gymnasium bliver kortere grundforløb og færre studieretninger. Og så har HF-uddannelsen fået en ny profil.  

Her går vi tæt på den nye HF og hvad gymnasiereformen kommer til at betyde for dig, der skal vælge ungdomsuddannelse og overvejer at gå denne vej. Læs med og få svar på de fem oftest stillede spørgsmål om emnet:

Quickguide til den nye HF efter Gymnasiereformen

Hvem kan blive optaget på den nye HF?

I dag kan du blive optaget på den toårige HF, hvis du har bestået 10. klasse med karakteren 2,0 eller derover i dansk og matematik i afgangsprøverne og er vurderet uddannelsesparat. Det gælder stadig. Efter reformen kan du også søge om optagelse allerede efter 9. klasse, hvis du opfylder følgende:

  • Du er vurderet uddannelsesparat
  • Du har et gennemsnit på mindst 4,0 i dine standpunktskarakterer
  • Du har bestået folkeskolens afgangseksamen med et tilfredsstillende resultat

Er du ikke blevet vurderet uddannelsesparat, kan du blive optaget, hvis du får mindst 6,0 i de lovbundne prøver ved afgangseksamenen. Der er også mulighed for at blive optaget på baggrund af en konkret vurdering, hvis du ikke opfylder de generelle krav. Her skal du til en optagelsesprøve og en samtale på skolen, hvor du vil tage din HF.

Er det mere end et år siden, at du forlod folkeskolen, og opfylder du ikke adgangskravene, kan du blive optaget på baggrund af en individuel kompetencevurdering. Her ser skolen på dine tidligere erfaringer og eventuel uddannelse.

Til toppen

Hvilke uddannelser giver den nye HF adgang til?

Den nye HF er særligt for dig, der allerede har en idé om, hvilken retning du vil tage i uddannelsessystemet - og som ved, at du gerne vil have en uddannelse med en mere ‘hands-on’ tilgang. Du får nemlig en adgangsgivende eksamen, der er skræddersyet til at læse videre på en erhvervsakademiuddannelse eller en professionsbachelor.

Vil du derimod læse videre på universitetet, skal du vælge udvidede fagpakker, hvor du får et højere timetal og et højere niveau. Du kan også supplere din HF eksamen med enkeltfag eller gymnasial supplering. Vælger du at bygge ovenpå din HF, vil det højst vare et halvt år, før du er klar til at søge ind på en bacheloruddannelse.

Med den nye HF kan du altså tone din profil i retning af den uddannelse, du drømmer om at komme ind på via valgfag og fagpakker. Det gælder uanset hvilken type videregående uddannelse, du vil søge ind på efter din HF eksamen.

Til toppen

Hvordan er opbygningen på den nye HF?

På den nye HF får du perioder med projekter eller praktik med afsæt i de videregående uddannelser og job, der ligger i naturlig forlængelse af den fagpakke, du vælger. I alt 70 timer af din HF eksamen kommer således til at bestå af ‘faglig fordybelse’, hvor du løser konkrete problemstillinger tæt på virkeligheden. Perioderne fordeler sig over hele uddannelsen:

  • 1. semester: Projekt- og praktikforløb, hvor du kan pejle dig ind på interesse
  • 2. semester: Projekt- og praktikforløb, der munder ud i valg af fagpakke
  • 3. og 4. semester: Projekt- og praktikforløb, der understøtter dit studievalg

Det første år har du obligatoriske fag og afklarende projekt- og praktikforløb. Heraf er det første semester et grundforløb, hvor du i den samme klasse i hvert fald de to første semestre. Mange uddannelsesinstitutioner fastholder klasserne, men hos andre er der elever, som skal skifte klasse efter de to første semestre pga. valgfag. Valgfag er der nemlig mulighed for at tage fra andet semester.

Inden du kommer til tredje semester, skal du vælge en fagpakke. Denne vil typisk bestå af to fag på B niveau. Fagpakker kan også bestå af et fag på B niveau og et fag på C niveau. Fagpakkerne er målrettet specifikke uddannelsesområder som fx Sundhed, Pædagogik og undervisning, IT eller Økonomi og handel.

Fag og niveauer afvikles løbende, så du hvert halve år, afslutter en del af din HF eksamen. Det giver dig en markant fordel, hvis du ændrer retning undervejs. Du kan nemlig tage dine prøvebeviser med dig og fortsætte på en enkeltfags-HF eller en anden ungdomsuddannelse uden at miste undervisningstid.

Nedenfor kan du se en oversigt over opbygningen af den nye 2 årige hf uddannelse. Tryk på billedet for at se en større udgave.

opbygning af den nye to årige hf

Til toppen

Hvilke fag får jeg med den nye HF eksamen?

Som elev på den nye HF får du flere fag på B niveau end tidligere. Dansk A bliver obligatorisk og opgraderes i forhold til timeantal, så det svarer til de øvrige gymnasiale uddannelser. Der kommer også ti ekstra timer til Matematik C. Sidst men ikke mindst skal du fremover vælge mellem Idræt eller et praktisk fag som fx Musik, Design eller Mediefag.

Nedenfor kan du se forskellen i, hvordan de 1705 timer, der er minimumstimetallet på den toårige HF fordeler sig på den nye uddannelse versus den gamle. Her kan ligeledes se, at op til 90 timer af elevtiden på den gamle uddannelse er flyttet til lærer-elev tid på den nye uddannelse. Sammen med et øget fokus på løbende vejledning og feedback giver det dig optimale rammer for at få mest muligt fagligt ud af dit forløb.

fag i den nye hf

Til toppen

Hvad ændrer sig for mig, der vil tage HF enkeltfag?

Enkeltfag kan være en fleksibel vej til drømmeuddannelsen. Det ændrer sig ikke med den nye HF. Du kan tidligst optages et år efter, at du har forladt folkeskolen, og du skal have en individuel vurdering af dine forudsætninger for at kunne gennemføre fagene. Når du er kommet igennem nåleøjet, er mulighederne mange. Du kan blandt andet:

  • Tage enkelte fag eller niveauer, som du mangler i din adgangsgivende eksamen
  • Sammenstykke en hel HF svarende til time- og fagkravene i den nye HF eksamen
  • Sammenstykke en udvidet HF svarende til time- og fagkravene i den nye HF eksamen

Når du tager en fuld HF via enkeltfag har du mulighed for at tage op til 600 timer udover de fastlagte 1705 timer.

Er du klar til den nye HF? Find en skole nær dig

Kilde: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling

Senest opdateret: 03 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 11-07-2017

Din guide til erhvervskandidatuddannelsen

Hvad er erhvervskandidatuddannelsen egentlig? Læs med her, hvor Studentum.dk giver dig et overblik over den nye kandidatuddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-06-2015

Venstres Ungdom om uddannelsespolitik: Alle unge godt fra start!

Studentum har interviewet Simon Lindkær, der er uddannelsesordfører for Venstres Ungdom. I interviewet fortæller han om Venstres holdning til fremdriftsreformen, fremtidens unge, adgangskrav til gymnasiet og meget mere! Vil du vide, hvad Venstres mærkesag inden for uddannelsespolitik er?

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2016

Er Danmark ved at udvikle en præstationskultur?

Studentum har spurgt de unge om deres syn på debatten om en spirende præstationskultur i Danmark, der beskyldes for at skabe stress blandt unge studerende. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvad en række uddannelsesudførere mener om Fremdriftsreformen og karakterkrav som vejen direkte til skabelsen af Generation Præstation.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Få svaret på det og meget mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Når din uddannelsesdrøm skydes i sænk af regeringen

Over 2000 unge blev ikke optaget på deres drømme-erhvervsuddannelse i 2015. Studentum har været på besøg på Københavns Tekniske Skole (KTS). Se med og find ud af, hvad eleverne mener om karakterkrav ved optagelse på en erhvervsuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2019

Kvote 2 guide: Kickstart din skriveproces!

Det kan være svært at skabe sig det nødvendige overblik mellem aktiviteter, kvaliteter og kompetencer, som kvote 2 ansøgningen kræver. Studentum giver dig derfor her en step-by-step guide med øvelser til at kickstarte din skriveproces!

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere