Når din uddannelsesdrøm skydes i sænk af regeringen
Over 2000 unge skal finde på en plan B til deres uddannelsesdrøm. Det er nemlig så mange, der ikke er blevet optaget på de danske erhvervsskoler, viser tilbagemeldingerne fra de store organisationer inden for erhvervsuddannelserne. - Men hvad gør de unge, hvis de ikke har en plan B?
Studentum har besøgt Københavns Tekniske Skole (KTS), og spurgt de studerende om deres tanker omkring det gyldne 02 som adgangsgivende karakter fra 9. eller 10. klasse både i dansk og matematik.
Takkede nej til optagelsesprøve
I kantinen møder vi Sarah Mortensen, der netop er startet på sin uddannelse som skiltetekniker på KTS. Hun fortæller, at hendes veninde ikke blev optaget på uddannelsen, fordi hun ikke havde fået 02 i matematik. Vi tager derfor en lille snak om, hvad det har betydet for Sarahs veninde ikke at blive optaget?
»Da hun fik afslag, valgte hun ikke at gå til optagelsesprøven. Hun følte sig ikke tilstrækkelig længere. Det er jo vildt unfair, at du kan være vildt kreativ, men måske ikke er særlig boglig. Hun var eksempelvis ikke særlig god til matematik, men hvor meget matematik laver du også lige som skiltetekniker?«.
Bange for at være utilstrækkelige
Når de unge får afslag på deres erhvervsuddannelse, bliver de tilbudt at komme til en optagelsesprøve. Sarahs veninde takkede nej til optagelsesprøven, og det er hun ikke alene om.
Et flertal af de unge, der blev tilbudt en optagelsesprøve, har nemlig takket pænt nej. Og halvdelen af de, der mødte frem, dumpede optagelsesprøven. De unge er simpelthen bange for at være utilstrækkelige:
»Det kan være ens store drøm, men hvis du ikke er boglig, så har du alt imod dig«.
Tekst: Informationsmedarbejder Anne Sparresø,