Sønderborg som studieby

Sønderborg som studieby

Er du kommet til det svære punkt i livet, hvor du skal til at tage valget om, hvad og ikke mindst hvor du skal studere? Ønsker du, at din fremtidige studieby skal have høj faglighed, rimelige muligheder for at finde en bolig og spændende karrieremuligheder? Så kan du med fordel vende blikket mod Sønderborg! Den historiske by har mange muligheder, og Sønderborg endte desuden i top ti over bedste studiebyer i Danmark i 2021. Læs med i denne artikel, og bliv endnu klogere på, hvad Sønderborg kan tilbyde dig som studerende.

5 grunde til at studere i Sønderborg 

Hvad kan jeg studere i Sønderborg? 

Studiemiljø 

Bolig i Sønderborg 

Byliv i Sønderborg 

Karriere og studiejob 

Hvad kan man lave i Sønderborg 

Sport og fritid

5 grunde til at studere i Sønderborg 

1. Billige boliger

2. Høj faglighed

3. Gode uddannelsesmuligheder

4. Mange fritidsmuligheder samt socialt miljø

5. Gode karrieremuligheder

Hvad kan jeg studere i Sønderborg? 

I Sønderborg er der mange muligheder for at studere. Du har blandt andet mulighed for at studere:

 • Bachelor-, diplom- og kandidatuddannelser på Syddansk Universitet (SDU)
 • Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser på Erhvervsakademi Sydvest (EASV)

Af uddannelser i Sønderborg kan du blandt andet følge drømmen som:

 • Byggekoordinator
 • Datamatiker
 • Designteknolog
 • Markedsføringsøkonom
 • Finansøkonom
 • Multimediedesigner

Som du måske kan fornemme er dine uddannelsesmuligheder i byen altså mange. Der er uddannelser for enhver i Sønderborg, uanset om du hælder mest til en uddannelse, der kombinerer teori og praksis eller om du er til en klassisk bacheloruddannelse, hvor du kan få lov at fordybe dig i bøger og viden. 

Desuden er Sønderborg kendt for et tæt samarbejde mellem uddannelsessteder og virksomheder, bl.a. når det kommer til undervisning, praktikpladser, projekter og studiejobs.

Studiemiljø 

Det sociale miljø er en vigtig faktor for mange studerende, både på studiet, men også udenfor den uddannelsesinstitution man vælger - og det kan vi godt forstå. Derfor er dette også en god grund til at vælge Sønderborg som din kommende studieby.

I Sønderborg finder du et stærkt socialt miljø og et solidt og spændende studiemiljø. Byens størrelse spiller også ind på det sociale fællesskab, da det er med til at sikre, at de studerende ofte kender hinanden på tværs af studieretninger og uddannelsesinstitutioner. Dette gør, at studiemiljøet i Sønderborg er livligt og sprudlende, hvor man som studerende let møder andre unge og skaber et stort netværk sammen. Desuden tilbyder Sønderborg et internationalt og aktivt studiemiljø, hvor du nemt kan møde andre unge og nye venner.

Det sociale miljø i Sønderborg har også stort potentiale til at række sig ud over campus og skolens områder, da byen har masser af spændende events og tiltag for unge, som er med til at sikre dig et spændende studiemiljø. For eksempel tilbyder Sønderborg forskellige initiativer, der er med til at fremme og styrke netværket mellem unge i byen. Der er fx både Sønderborg Student Foundation (SSF) og Sønderborg Ungdomsråd (SUR). Både SSF og SUR planlægger projekter, aktiviteter, events og lignende for studerende, og gør samtidig meget for at skabe optimale rammer for studerende i Sønderborg. 

Bolig i Sønderborg 

Er der noget der kan give en knude i maven, når man står overfor studievalg - specielt hvis den kommende studieby er langt fra ens nuværende bopæl - så er det virkelig ens kommende bolig. Både når det kommer til pris, men særligt også om der overhovedet er boliger at få i den kommende studieby. Som studerende er ens indkomst jo ikke ligefrem prangende. Derfor er det også vigtigt, at man som studerende vælger en bolig, der ikke vælter budgettet, og hvor der samtidig er råderum til at drikke en øl med vennerne fra studiet eller købe nye studiebøger.

Her er det virkelig en fordel at vende blikket mod Sønderborg! I vores studieundersøgelse på studentum.dk i 2021 placerede Sønderborg sig nemlig som den 2. billigste by for studerende, og det betyder, at lejepriser pr. kvadratmeter for studerende i 2021 var den 2. laveste blandt andre populære studiebyer.

I Sønderborg får du ikke blot muligheden for en billig husleje, men også tilbuddet om boliggaranti. Det betyder, at alle nytilkomne studerende i Sønderborg er garanteret en bolig enten i form af en lejebolig eller et kollegieværelse. Og med sine cirka 800 attraktive studie- og kollegieboliger burde det ikke være den store udfordring at finde en bolig i byen. Ydermere er der et stort antal lejeboliger i byen til rimelige priser.

Du kan finde flere artikler med tips og tricks og gode råd til dig, der søger studiebolig lige her

Byliv i Sønderborg 

Vælger du Sønderborg som din kommende studieby er der rig mulighed for at være social og opleve byens hyggelige by- og handelsliv. Sønderborg har nemlig meget at byde på, både når det kommer til hyggelige café besøg, en tur i biografen, gastronomiske oplevelser, kulturelle visit og når nattelivet kalder. 

I Sønderborg er der rig mulighed for at gå på shopping, sidde på café eller gå på opdagelse i byens natteliv. Du kan for eksempel tage en tur til shoppingcenteret Borgen, eller du kan tage en osetur op og ned ad byens gågade, som rummer hyggelige butikker og caféer. 

Sønderborg har et rigt handels- og erhvervsliv, og behøver da heller ikke tage langt, for at få handlet ind til ugen. Byen byder nemlig på gode indkøbsmuligheder, uanset om du er ude efter de større supermarkeder eller om du leder efter den nærmeste butik, hvor du kan få klarer dine mest basale dagligvareindkøb.

Udover hyggelige caféer tilbyder Sønderborg også et skønt udvalg af restauranter. Dette uanset om du har lyst til takeaway, en hyggelig søndagsbrunch eller en gastronomisk oplevelse. Sønderborg har alt, hvad du har brug for!

Karriere og studiejob 

Grundet sin placering er der gode muligheder for at finde studiejob i og omkring Sønderborg. Byen er nemlig placeret tæt op af den tyske grænse, som åbner op ud til resten af Europa, og dermed også en række muligheder, som sjældent findes magen til i andre populære studiebyer. Dette giver selvfølgelig ikke kun spændende muligheder for studiejob, men det åbner også op for unikke karrieremuligheder efter endt uddannelse.

Som studerende giver byens placering altså mulighed for, at du kan bosætte dig i Sønderborg, og samtidig arbejde på den anden side af grænsen. Det kan åbne op for store internationale virksomheder, og som bonus kan du udvide dit netværk samt udvikle dine sprogkundskaber inden for for eksempel engelsk og tysk. 

Desuden er Sønderborg kendt for et tæt samarbejde mellem uddannelsessteder og virksomheder, bl.a. når det kommer til undervisning, praktikpladser, projekter og studiejobs. Dette kommer især til udtryk blandt ingeniørfaget. I Sønderborg er der nemlig pt jobgaranti for ingeniørstuderende, hvor uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne i Sønderborg er gået sammen om at skabe et unik tilbud. Dette tilbud kaldes ’første-job-garanti-ordning’, hvor ingeniørstuderende er sikret deres første job efter endt uddannelse.

Desuden findes der mere end 3.000 virksomheder i Sønderborg, så mon ikke der også er et studiejob til dig. Du kan læse artikler samt tips og tricks og gode råd om studiejob her.

Hvad kan man lave i Sønderborg 

Du skal ikke frygte, at du kommer til at kede dig, hvis du vælger Sønderborg som din kommende studieby. Der findes nemlig masser af ting at lave i Sønderborg og omegn, både attraktioner, seværdigheder, natur og lignende.

Du kan for eksempel tage ud og nyde naturen, eller du kan besøge en af byens mange seværdigheder. Du kan for eksempel opleve:

 • Sønderborg Slot
 • Dybbøl Mølle
 • Historiecenter Dybbøl Banke
 • Den smukke kystlinje
 • Smukke skove
 • Og meget meget mere!

Der er altså en hel del muligheder for at få en på opleveren i Sønderborg. Derudover er der i Sønderborg-området rig mulighed for at opleve en masse kulturelt. Dette uanset om du higer efter koncerter, teater eller lignende, eller om du har trang til smukke slotte, storslået natur eller arkitektur. Sønderborg byder på lidt af det hele!

For dig som studerende gør Sønderborg kommune også meget, for at du får en god tid som studerende og ung i kommunen. I Sønderborg-området finder du endvidere også mere end 700 forskellige foreninger, der er klar til at tage imod dig med åbne arme. I hverdagen er der også masser af muligheder. Her kan du for eksempel forsøde tilværelsen med både byliv, kulturliv og naturoplevelser. Du skal i hvert fald ikke lede længe efter et sted at købe en kop kaffe, shoppemuligheder, museer, gode restauranter, hyggelige caféer eller et sted hvor du kan købe dig en øl og nyde weekenden med vennerne. 

Jagter I andre oplevelser er der også mulighed for at opleve comedy, koncerter, teater og lignende i Sønderborg. I byen finder du nemlig masser af spillesteder og muligheder for blandt andet bowling, sjove escape rooms, minigolf og meget mere. Dine muligheder er stort set ubegrænsede i Sønderborg-området, når du og studievennerne leder efter sjove oplevelser. 

Skal sulten stilles er der også rig mulighed for dette i Sønderborg - uanset om det er den store eller den lille sult. Der er gode muligheder for at smage på egnens delikatesser, at opleve et sønderjysk kaffebord eller få en gastronomisk oplevelse. 

Med andre ord har Sønderborg altså lidt for enhver smag, og her er helt sikkert også muligheder for, at du kan skabe minder for livet.

Sport og fritid

I Sønderborg-området finder du mere end 700 forskellige foreninger, der står klar med åbne arme til at tage imod dig som tilflytter. Ser man på byens event-kalender er der også mange gode muligheder. I skrivende stund tilbydes der for eksempel et hold i yoga for tilflyttere, så det må da siges at være en god mulighed for at lære andre ny tilflyttere at kende. 

Herunder ser du et udpluk af nogle af de aktiviteter, som du kan lave i Sønderborg kommune:

 • Badminton
 • Karate
 • Roning
 • Basketball
 • eSport
 • Ridning
 • Yoga

Og meget mere.

Udover ovenstående er der selvfølgelig også mulighed for at svømme, tage en tur i fitnesscentret, spille fodbold eller håndbold eller nyde udendørslivet på hesteryg. Er du til gature, løbeture eller mountainbike? Så har Sønderborg også gode naturområder og ruter til netop disse formål. Her finder du også forskellige klubber og foreninger indenfor netop disse interesser.

Så hvis du har brug for et pusterum og en pause fra studierne, så har Sønderborg-området altså en masse at byde på.

Find din uddannelse i Sønderborg her

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2022

Grenå som studieby

Står du og overvejer, hvilken studieby du skal studere i? Så bør du overveje Grenå som studieby! Djurslands største by Grenå er ikke bare en utrolig hyggelig by med gågader og strand, men rummer også et erhvervs- og karriereliv, som skaber ultimative muligheder for dig som færdiguddannet!

Læs mere
Sidst opdateret 25-03-2022

Holstebro som studieby

Hvordan er Holstebro egentlig som studieby? Hvad kan man studere, og hvilke muligheder er der i byen? Er du nysgerrig, så læs med i denne artikel, og bliv klogere på, hvad Holstebro kan give dig som studerende. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Aarhus som studieby

Bør jeg vælge Aarhus som min kommende studieby? Hvad kan man studere, og hvad kan man lave i fritiden? Læs mere om Aarhus som studieby i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Hillerød som studieby

Er du i tvivl om, hvilken by du skal studere i? Og ikke mindst hvad du skal studere? I denne artikel kan du blive klogere på Hillerød som studieby, og hvad der er af muligheder for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Horsens som studieby

Horsens som studieby - lyder det godt i dine ører? Du er måske nysgerrig på, hvad du kan studere i Horsens? Læs med i denne artikel, og bliv klogere på hvad Horsens kan tilbyde dig som studerende. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Roskilde som studieby

Står du og overvejer, hvilken uddannelse du skal vælge og ikke mindst hvilken by, der skal være din kommende studieby? Læs med i denne artikel, hvor du kan blive klogere på, hvad Roskilde som studieby kan give dig.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Kolding som studieby

Det kan være vanskeligt at tage stilling til både valg af studie samt kommende studieby. Kolding er en af Danmarks større uddannelses- og studiebyer, og byder på mange muligheder. Læs mere om Kolding som studieby i denne artikel. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Vejle som studieby

Står du overfor det svære valg i livet: Hvad og ikke mindst hvor du skal studere? Hvis du går op i, at der er et ungt pulserende byliv, billige boligmuligheder eller god tryghed, så er Vejle måske lige den helt rigtige studieby for dig! Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Silkeborg som studieby

Silkeborg er Danmarks 10. største kommune, men hvad venter der egentlig på dig af uddannelsesmuligheder? Læs med i denne artikel, hvor du kan blive klogere på, hvad du kan forvente som studerende, hvis du vælger Silkeborg som din kommende studieby - udover meget smuk natur! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Rønne som studieby

Står du overfor et valg omkring hvilken studieby du skal vælge? Så har du måske også fundet ud af, hvor svært det valg kan være! Her vil vi slå et slag for Rønne som studieby. Læs med her og udforsk dine uddannelsesmuligheder, hvad du kan lave i fritiden og meget mere. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-04-2022

København som studieby

Er du lige blevet færdig med gymnasiet? Eller har du holdt sabbatår, og står nu klar til at skulle i gang med studie? Det betyder formentlig, at det er tid til at flytte hjemmefra og vælge din studieby. Har du overvejet København som din kommende studieby? 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Odense som studieby

Står du overfor valget om, hvor du skal studere, og har du måske overvejet Odense som din kommende studieby? Læs mere om dine uddannelsesmuligheder i byen, hvad du kan lave i din fritid, karrieremuligheder i Odense og meget mere lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Skive som studieby

Skal du i gang med at søge studie, og er i den forbindelse i tvivl om, hvilken uddannelse du skal vælge samt, hvor i landet du ønsker at studere? I denne artikel kan du læse om Skive som studieby. En by med en masse karrieremuligheder samt en by med fokus på fællesskabet! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Nykøbing Falster som studieby

Valget af kommende studie samt kommende studieby er slet ikke nemt. Det er en svær beslutning for de fleste, særligt når det kommer til, hvilke parametre man bør kigge på. Du kunne måske overveje at kigge i retning af uddannelsesbyen Nykøbing Falster. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Hobro som studieby

Skal du til at vælge uddannelse og dermed og står overfor valget mellem, hvor i landet du ønsker at tage din uddannelse? Så kunne Hobro være en mulig studieby! Som studerende i Hobro får du både en attraktive boligpriser, et nærvende studiemiljø og en masse spændende oplevelser og seværdigheder.  Alt andet lige er Hobro altså et godt bud på din kommende studieby.

Læs mere
Sidst opdateret 12-05-2022

Hjørring som studieby

Vendsyssels hovedstad Hjørring er nok ikke den by, som først kommer i tankerne, når der skal vælges studieby. Men det er en fejl. Hjørring har masser af byde på, hvor du får billig husleje, kulturelle oplevelser, flot natur, gode shoppingmuligheder og et godt studiemiljø. Med Hjørring som studieby kan du trygt fokusere på studiet og skabe nye venskaber!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Frederikshavn som studieby

Står du overfor valget om, hvilken uddannelse du skal søge ind på, og i den forbindelse også, hvor i landet du kunne tænke dig at studere? Så kunne Frederikshavn muligvis være et godt bud på din kommende studieby. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-05-2022

Thisted som studieby

Kunne du tænke dig, at din kommende studieby har flot natur, et tæt studiemiljø, en billig husleje og giver dig kontakt til arbejdsmarkedet? Så synes vi, at du skal tage et blik mod Thisted. Du har måske hørt om Thisted Bryghus og deres gode øl. Men hvad hvis vi siger Cold Hawaii, surfing og gratis fest? Læs med i denne artikel om Thisted som studieby og find ud af, hvad vi mener!

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Aabenraa som studieby

Skal du til at vælge, hvilken videregående uddannelse du ønsker at læse, og i den forbindelse også hvor du gerne vil studere? Så burde du måske tage et kig på Aabenraa! Byen er nemlig fyldte med gode studie - og karrieremuligheder samtidig med, at der også er et hav af oplevelser du ikke må gå glip af. Læs mere om Aabenraa som studieby her!

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Hedensted som studieby

Står du i øjeblikket overfor valget om, hvilken uddannelse du ønsker at tage og i den forlængelse også, hvor du gerne vil studere? Så kunne Hedensted måske være noget for dig. På trods af, at Hedensted blot har en enkelt videregående uddannelse, så er du derimod også job sikret med denne uddannelse! Læs mere om Hedensted her! 

Læs mere