Jelling som studieby

Står du og skal vælge, hvor du skal studere? Vægter du fællesskab, kontakt med mennesker og kultur højt? Så vil vi klart anbefale dig at tage et kig mod Sydjylland, nærmere bestemt Jelling. Jelling har  massere at byde på - og i denne artikel forærer vi dig alt, hvad du skal vide som studerende i Jelling!

Jelling som studieby

Står du og skal vælge, hvor du skal studere? Vægter du fællesskab, kontakt med mennesker og kultur højt? Så vil vi klart anbefale dig til at tage et kig mod Sydjylland, nærmere bestemt Jelling. 

Jelling er en stationsby i Sydjylland og en del af Vejle kommune. Stationsby? Det lyder måske lidt kedeligt først, men Jelling har meget mere at byde på end bare en jernbane. I Jelling afholdes der hvert år i slutningen af maj Jelling Musikfestival med 90 kunstnere, der byder op til fest. Herudover danner Jelling rammerne for et nært studiemiljø med fokus på sammenhold - og så er Jelling kendetegnet ved at være en kulturfyldt by, hvor du kan opleve Jelllingmonumenterne, Kongernes Jelling og tage i Jelling Friluftsbad. Jelling har altså en masse at byde på - og i denne artikel forærer vi dig alt, hvad du skal vide som studerende i Jelling såsom “Hvad kan jeg studere i Jelling?”, “Kan jeg få en bolig i Jelling?” og “Hvad kan jeg lave i Jelling?”. Så læs godt med og oplev Jelling som studieby!

5 grunde til at studere i Jelling

Hvad kan jeg studere i Jelling

Studiemiljø

Bolig i Jelling

Byliv i Jelling

Karriere og studiejob

Hvad kan man lave i Jelling

Aktiviteter for enhver smag

5 grunde til at studere i Jelling

1. Gode muligheder for at tilpasse sin uddannelse

I Jelling har du mulighed for at læse til lærer og pædagog. Det fede af det hele er, at Jelling giver dig mulighed for at gøre det på den tid og måde, der passer dig bedst. Uddannelserne kan nemlig læses på alt fra to til fire år afhængig af dit udgangspunkt.

2. Nært studiemiljø med fokus på fællesskab

Da Jelling er en mindre by, er der fokus på at skabe et tæt sammenhold blandt de studerende. På UCL i Jelling afholdes der ofte arrangementer for dig som studerende, hvilket både omfatter udflugter, fester og turneringer. UCL i Jelling har også deres helt egen fredagsbar, kaldet Underhuset, hvor du kan spille beerpong og lære dine nye studiekammerater godt at kende!

3. Billig bolig uden lange ventelister

I Jelling behøver du ikke at vente to år for at få en billig bolig. Ventelisterne er korte, og du kan derfor hurtigt få en bolig til under 3.000 kroner. Så kan din SU altså bruge på lidt sjovere ting end kun el- og vandregninger.

4. En by med masser af kultur og oplevelser

I Jelling skal du ikke være bange for at gå glip af kulturelle oplevelser. Jelling er kendetegnet ved Jellingmonumenterne - og du kan endda komme en tur tilbage til vikingetiden eller tage på festival i din egen by med Jelling som studieby.

5. Aktiviteter i fritiden for enhver

I Jelling kan du både bruge din fritid på at være fysisk aktiv med klatring, håndbold og floorball eller du kan stresse af på en roligere måde ved at lære at pileflette og lave hjemmelavede kurve. Har du brug for en dukkert? Hver sommer kan du hoppe i det opvarmede bassin i Jelling Friluftsbad!

Hvad kan jeg studere i Jelling

Jelling er ikke Danmarks største studieby, men hvis du har interesse for pædagogik, mennesker og læring, er Jelling en oplagt studieby for dig. I Jelling finder du nemlig en del af University College Lillebælt, UCL. 

UCL i Jelling tilbyder dig følgende uddannelser:

  • Lærer
  • Pædagog
  • Meritpædagog
  • Meritlærer
  • Lærer trainee

På UCL i Jelling får du altså flere muligheder og veje til at blive enten lærer eller pædagog. Vil du gerne arbejde, mens du uddanner dig? Så giver Jelling dig den mulighed. Du kan helt selv vælge, om du vil uddanne dig til lærer på enten 2, 3 eller 4 år og om du vil uddanne dig til pædagog på UCL på enten 3 eller 3,5 år. Så er du usikker på, hvordan du gerne vil uddanne dig og har du brug for muligheden for at kombinere uddannelse med job, så er Jelling som studieby et godt valg for dig!

Studiemiljø

Jelling er som nævnt ikke Danmarks største studieby, men det viser sig faktisk at være en stor fordel, når det kommer til studiemiljøet. Studiemiljøet i Jelling er nemlig præget af den nærhed, der ofte er kendetegnet ved en mindre by. På UCL i Jelling er der stort fokus på at arrangere arrangementer, så du kan komme tæt på dine studiekammerater og skabe nye venskaber. Af den grund har UCL i Jelling oprettet deres egen event-funktion, hvor der bliver arrangeret events som Winter og Summer Games, semesterstartfester, vinsmagning, udflugter til f.eks. Legoland og meget mere!

Herudover giver UCL i Jelling dig mulighed for både at være musikalsk og sportslig. Som studerende kan du og dine studiekammerater nemlig komme lidt væk fra bøgerne og blive en del af Jellings helt eget Bigbandet eller komme på fodboldholdet FC UCL. Er du en del af Bigbandet, kan du endda ende med at få lov til at optræde til Jelling Musikfestival, som er det helt store arrangement i Jelling, der løber af staben den sidste måned i maj hvert år. 

Bedst af alt, så har du altid Underhuset at slutte en hård studieuge af med som studerende på UCL i Jelling. Underhuset er fredagsbaren på UCL i Jelling, hvor du og dine medstuderende kan nyde en god øl, spille beerpong eller lave andre sociale aktiviteter sammen. Med Jelling som studieby får du altså et studiemiljø, hvor der er plads til både fest, sport og musik samtidig med, at du får en god uddannelse og lære dine studiekammerater godt at kende!

Bolig i Jelling

I Jelling kan du bo billigt - meget billigt endda. Hvad siger du, hvis vi præsenterer dig for en 1-værelses lejlighed til under 2.500 kroner? Du hørte helt rigtigt. I Jelling kan du få din helt egen lejlighed til halvdelen af den pris, som du får et værelse til i København og Århus. Det må da lokke lidt?

Er du mere interesseret i at bo sammen med andre - og måske endda i et større fællesskab med andre studerende? Så har Jelling også den mulighed til dig! I Jelling finder du nemlig to forskellige kollegier, som hedder Højagerkollegiet og Fårupledkollegiet. På Højagerkollegiet og Fårupledkollegiet i Jelling kan du få en 1-værelses helt ned til 2.100 kroner om måneden eller en 2-værelses helt ned til 3.200 om måneden! Som en ekstra lille bonus til dig: Der er næsten aldrig venteliste til boligerne på trods af, at du vil bo med kun 10 minutter på gåben hen til UCL. På den måde kan du spare penge på både husleje og transport ved at vælge Jelling som studieby!

Byliv i Jelling

Fair nok. Du kan få en billig bolig, du er tæt på studiet og studiemiljøet er i top! Men hvad kan Jellings byliv tilbyde dig? 

Jelling er en hyggelig by med sin helt egen charme. I byens centrum kan du finde både en kro, caféer, pizzeriaer og Jellings helt eget pandekagehus. Du og dine studiekammerater kan altså let komme ud og få en lækker burger på en af Jellings caféer, tage en pizza med hjem efter semesterstartfesten eller få en pandekage med is ved Pandekagehuset i Jelling. 

Kan du godt lide genbrug, antik og at strikke? Så synes vi, at du skal tage et kig på Haughus, som er et gods i Jelling. I Haughus kan man hurtigt få en hel dag til at gå. Haughus i Jelling rummer både en café, en gårdbutik og en kræmmerhal. Du og dine studiekammerater kan altså let tage jeres lektier med ud til Haughus og sidde i ro og mag på terrassen i weekenden. Når I lige skal have en pause fra bøgerne, kan I gå hen i kræmmerhallen, hvor I kan slentre rundt mellem de 40 forskellige kræmmere og gøre et godt kup! Måske en af jer finder et nyt møbel eller noget fint keramik til jeres studiebolig?

Karriere og studiejob

I Jelling kan du som nævnt relativt nemt for en studiebolig til knap 2.500 kroner om måneden. Det gør dermed, at du har en god sjat af din SU tilbage, når huslejen er betalt, hvorfor du måske ikke lige tænker, at et studiejob er det første, du skal ud og bruge din fritid på. Det forstår vi godt, for hvem vil ikke helst bruge sin højt elskede fritid med sine nye studiekammerater?

Men skulle SU’en begynde at presse på eller vil du bare gerne have lidt ekstra penge at gøre godt med, så er der mulighed for et studiejob i Jelling. Vil du gerne uddanne dig til pædagog? Så er det måske et oplagt valg for dig at blive babysitter for et barn eller to i Jelling, hvor flere forældre søger babysittere. Herudover har du mulighed for at søge studiejob som pædagogmedhjælper i en børnehave eller blive lærervikar på en skole. Du kan også vælge at få dig et job i en af dagligvarebutikkerne, hvor timerne let kan tilpasses dit studie. Med Jelling som studieby har du altså mulighed for at få et job, der kan give dig erfaring til dit fremtidige arbejde efter studiet eller slå hovedet lidt fra med et job i en butik. 

Uddannelsen er færdig. Du skal ud på arbejdsmarkedet. Men hvad er dine muligheder i Jelling? Karrieremæssigt er du godt sikret med en uddannelse fra UCL. UCL har fokus på at fremtidssikre dig gennem et tæt samarbejde med det arbejdsmarked, du skal ud på, når du er færdiguddannet. I Vejle kommune, hvor du finder Jelling, er der hele 75 stillingsopslag indenfor undervisning og børnepasning. 

Så med kombinationen af et tæt samarbejde med arbejdsmarkedet under din uddannelse og en god sjat ledige stillinger, burde du hurtigt kunne få dig et job efter endt uddannelse i Jelling.

Hvad kan man lave i Jelling?

Du har nok hørt om Jellingstenene, ikke? Hvad med Jelling Musikfestival? Man skulle måske ikke tro det, men der er faktisk masser at lave i Jelling. Hvad hvis vi fortæller dig, at der er nogen, som har fundet guld nær Jelling? I Jelling kan du hurtigt få tiden til at gå, og nu vil vi give dig et overblik over, hvad du kan lave.

Først og fremmest vil vi anbefale dig at tage hen til Jelling Monumenterne, hvor du finder Jellingstenene, Jelling kirke og to kæmpe gravhøje, hvor Thyra Dannebod og Gorm den Gamle er begravet i Jelling . Herudover kan du komme en tur tilbage til vikingetiden hvert år i juli, når der afholdes vikingemarked ved Jelling Monumenterne. I Kongernes Jelling, som er et oplevelsescenter i Jelling lige ved Jelling monumenterne, kan du høre om den fantastiske historie om Monumenterne og opleve, hvordan Jelling så ud for 1000 år siden.

Elsker du musik, fest og festival? Så har Jelling lige noget for dig! Som tidligere nævnt afholdes Jelling Musikfestival hvert år i slutningen af maj måned. På Jelling Musikfestival kan du opleve 90 forskellige kunstnere som f.eks. The Minds of 99, Jimilian, Lord Siva. Jung, Suspekt, MØ, Andreas Odbjerg, Faustix og mange, mange flere. Nyd fire dage på Jelling Musik festival sammen med 35.000 andre festglade gæster!

Sidst, men ikke at forglemme, har vi Jelling Friluftsbad! Jelling Friluftsbad har åbent fra juni til august hvert år, og her kan du og dine studiekammerater nyde et opvarmet udendørsbad. Skal dagen startes med en svømmetur? Jelling Friluftsbad har morgensvømning mandag til lørdag i åbningsperioden, så du og dine studiekammerater kan starte dagen med en dukkert og være klar til en dag i jeres nye studieby Jelling. 

Aktiviteter for enhver smag

Kan du lide at klatre? Vil du gerne spille håndbold? Skal du prøve floorball af? Eller vil du gerne lære at pileflette? Lige meget hvilken af tingene, du blev mest interesseret i, så har du muligheden med Jelling som studieby!

Jelling har sin helt egen klatreklub, der hedder Brandbjerg Klatreklub. I Brandbjerg Klatreklub kan du både klatre for sjov til en gratis prøveklatring eller blive medlem for kun 100.- om måneden, så du kan opleve det hyggelige fællesskab i Brandbjerg Klatreklub og blive endnu bedre til at klatre. 

Er du lidt bedre til at håndtere en bold frem for at kravle opad en væg? Så kan du både spille håndbold, fodbold, bordtennis - ja, sågar floorball i Jelling. Du skal altså ikke være usikker på, om du kan få aktivitet ind i hverdagen med Jelling som studieby. 

Men når fritiden hellere skal bruges på at stresse lidt ned og være kreativ, kan du prøve at udforske Jelling Pilefletterlaug og lære at pileflette en kurv. Alternativt kan du blive en del af Jelling Frivilligcenter og få opgraderet dit CV med frivilligt arbejde samtidig med, at du hjælper mennesker, der har brug for det. Frivilligt arbejde vil både udvikle dig som person og give dig et godt udgangspunkt for at gøre karriere efter uddannelsen. 

Måske du inden denne artikel var bange for at kede dig med Jelling som studieby, men de tanker er vist ved at blive gjort til skamme, var? Jelling er en lille by, men den er fuldt med muligheder til at fylde en hverdag op med!

Find din uddannelse i Jelling her


Annoncer