Handelsøkonomuddannelse

Efter gymnasiet fik Sophie job i en af Coloplasts marketingafdelinger, og det blev starten på hendes karriere. I dag er hun uddannet handelsøkonom fra CPH Business, og er i fuldt sving med at søge fuldtidsjob som sælger. Her fortæller hun om sin uddannelse som handelsøkonom og studietid på CPH Business.




Handelsøkonomuddannelsen



  • Sophie
  • CPH Business
  • Varighed: 2 år

bjælke


Hvilke opgaver løste du hos Coloplast?

Jeg arbejdede to år i Coloplasts marketingsafdeling, så det er ikke erhvervserfaring jeg mangler i dag. Jeg var nok lidt en blæksprutte hos dem: Assisterede HR med ansættelser, var i marketingsafdelingen med online marketing, lavede spørgeskemaer, sendte dem ud. Og så var jeg på kurser, fordi de skulle implementere et nyt system som jeg skulle være primus motor på. Jeg havde rigtig meget ansvar og blev promotet efter ét år, hvor jeg fik meget mere i løn og langt mere ansvar.

Hvorfor valgte du handelsøkonom uddannelsen på CPH Business?

Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg altid har været mere praktisk end teoretisk anlagt. Uddannelsen har et obligatorisk praktikforløb, så jeg tænkte: Det er jo lige mig! Uddannelsen tager to år, hvoraf praktikken er i et halvt.

Hvad gjorde du efter din uddannelse til handelsøkonom?

Jeg blev færdig i 2013 og hele hovedsagen ved uddannelsen var, at jeg kunne tage en top-op-bachelor på 1,5 år. Det viste sig dog ikke at kunne lade sig gøre, fordi jeg ikke havde fået 12 i karaktergennemsnit. Uddannelsen var nemlig blevet meget populær, og du er oppe imod alle de andre økonomer, som har forgangsret.

Det var nemmere for min veninde, der gik i gang året før mig. Hun kom nemt ind på bacheloren, fordi gennemsnittet på det tidspunkt kun lå på 6,0. Men det var så også derfor, at regeringen gik ind og sagde, at alle skulle tage en erhvervsakademiuddannelse. Det var simpelthen her alle jobmulighederne var inden for markedsføring, så der var vildt mange ansøgere og gennemsnittet steg.

Jeg søgte ind på top-op-bacheloren tre gange: To gange til sommer- og én gang til vinteroptaget. Og så gik der jo to år med det, fordi jeg skulle vente. Det siges, at du kan gå direkte ud i job med din erhvervsuddannelse, men min oplevelse er, at virksomhederne søger personer, der enten har en kandidat- eller masteruddannelse. Med mindre, at du selvfølgelig kender en i dit netværk, der kan hjælpe dig til et job.

Det er hårdt at være jobsøgende på arbejdsmarkedet; Selv når jeg søger de små stillinger som eksempelvis sales trainee, får jeg afslag. Så det er virkelig irriterende, at du ikke kan tage den her top-op bachelor, når det er sådan uddannelsen blev markedsført, da jeg startede på den i 2011.

Hvordan var uddannelsen struktureret?

Du har 1,5 år på skolebænken, hvor du har en case hver uge sammen med en studiegruppe. I finder så en virksomhed og et emne indenfor den virksomhed, såsom kommunikation, strukturering af virksomheden eller hvad der lige indgår der.

Det er super fedt, fordi du får en anden tilgangsvinkel til tingene end bare at læse i en bog. Du tager fat i tingene på en helt anden måde, og får lov til at løse arbejdsopgaver, som du også ville lave ude i en virksomhed. Det kan være en konkurrentanalyse eller lignende.

I kender selvfølgelig ikke hinanden i starten, så med tiden når du lærer dine styrker og svagheder at kende, så rokerer de fleste lidt rundt i grupperne. Det gik rigtig fint, jeg fik gode karakterer. Jeg har altid haft eksamensskræk, og ikke været glad for at fremlægge; Men hver anden uge skal du fremlægge din case foran klassen, og det var en vigtig del af det for mig at lære!

Hvordan er studiemiljøet?

Det er meget, hvad du gør det til. Der var mange, der søgte ind lige efter gymnasiet, men jeg havde jo haft to sabbatår. Så jeg var jo en af de ældre, men der var mange fester og mange, der deltog. Især de yngre, men jeg gjorde mig ikke så meget i fredagsbaren.

 Hvor var du i det obligatoriske praktikforløb?

Jeg var i praktik hos Coloplast i England. De havde dog ikke haft en praktikant før, så de vidste ikke hvor de skulle placere mig. Du skal selv søge din praktikstilling, hvilket kan være rigtig krævende og man får ofte mange nej’er. Du skal dog være opmærksom på, at praktik i udlandet er ulønnet.

Hvilke opgaver løste du i dit praktikforløb?

Jeg var i praktik i 9 måneder, hvor jeg løste nogle studentermedhjælper opgaver – mest administration. Undervejs i mit praktikforløb skulle jeg skrive 3 opgaver om virksomheden. 

Den sidste hovedopgave, der vægtede mest, sad jeg i afdelingen med dem der laver digital markedsføring, fordi jeg gerne ville have dét fokus i opgaven.

Det var fedt, for så fik jeg ’insider-viden’, var med til møder og så videre. Det sjoveste jeg fik lov til at lave var klart kundekontakten. Jeg koordinerede mange møder og events, hvor jeg skulle indkalde brugere af produkterne.

Der er en del af uddannelsen, som foregår på engelsk, så det var fedt at få erfaring med det engelske sprog i mit praktikforløb.

Hvor var andre i praktik?

Folk havde rigtig fede praktikpladser. Eksempelvis var en hos Donna Karen i New York, og en anden var hos Sportsmaster. Jeg tror, at de fleste havde en rigtig gode oplevelse – det var det også for mig, dog mest udviklingsmæssigt da jeg arbejdsmæssigt ikke fik lov til så meget.

Hvad har været det bedste ved din uddannelse?

Jeg synes, at det fedeste ved studiet er praktikforløbet. Virksomheder går meget efter karakterer når du søger job, men de vil også se på din erhvervserfaring. Så det et stort plus at have været i praktik i minimum 6 måneder.

Hvad er dine fremtidsplaner?

Jeg vil rigtig gerne arbejde inden for marketing og salg eller administration: Have et job med mange bolde i luften, meget ansvar og rigtig få lov at anvende min uddannelse i praksis!

Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet handelsøkonom? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn


Find din handelsøkonomuddannelse her

Læs mere om uddannelserne på CPH Business


Annoncer