Mød en sygeplejerskestuderende
Sygeplejerskeuddannelsen
sygeplejerske
  • Michelle
  • Københavns Professionshøjskole
  • Varighed: 3 ½ år

Hvad handler sygeplejerskeuddannelsen om? Hvad går den ud på? 

Sygeplejerskeuddannelsen er en uddannelse, hvor vi lærer vidt og bredt om alt det indebærer at være sygeplejerske i de forskellige sektorer. Dette omfatter blandt andet viden omkring anatomi og fysiologi, sygepleje, farmakologi og lægemiddelregning, etik, kommunikation, sygdomslære og meget mere.  

Hvorfor valgte du at starte på sygeplejerskeuddannelsen?

Da jeg gik i gymnasiet, havde jeg biologi som hovedfag, hvilket har interesseret mig så langt tilbage jeg kan huske. Jeg begyndte derfor at læse Biologi på Københavns Universitet (KU). Efter et halvt års tid på KU, kunne jeg godt mærke, at interessen for studiet ikke rigtig var der. Jeg elskede studiemiljøet mere end det faglige. Jeg begyndte derfor at tænke i andre retninger. Jeg havde jo låst mig lidt fast på biologi, fordi det interesserede mig i gymnasiet. Men biologi omfatter jo mange forskellige grene, og i bund og grund handlede det nok om, at jeg ikke havde den store interesse for mange af de grene de underviste i på KU.

Jeg var mere interesseret i den del af biologien, der omfatter mennesket. Herunder anatomi, fysiologi og sygdomslære. Desuden havde jeg et ønske om, at være i et fag, hvor man arbejder med mennesker. Jeg besluttede derfor at søge ind på Sygeplejerskeuddannelsen efter 1 år på KU. Et pudsigt faktum er, at jeg som lille altid ønskede mig at være sygeplejerske, og at jeg gennem mit liv er blevet fortalt mange gange, at jeg ville være en god sygeplejerske. Nu har jeg 1 år tilbage til jeg er færdiguddannet, og jeg har hele vejen igennem følt, at jeg er i gang med det helt rigtige.


Hvordan har det været at starte på din uddannelse? 

Da jeg som benævnt skiftede fra en anden uddannelse, var det en smule nervepirrende. For hvad nu hvis den her uddannelse heller ikke var mig? Heldigvis fik jeg en masse opbakning fra familie og venner, og der gik ikke lang tid efter studiestart, før jeg fik en helt anden følelse. Det var lige præcis det her jeg skulle læse. Jeg er utrolig glad for, at jeg tog det valg i sin tid. Jeg har været og er stadig utrolig glad for at læse til sygeplejerske. 


Hvordan er uddannelsen opbygget?

Uddannelsen er en professionsbachelor på 3,5 år, som er opbygget af 7 semestre. De første 6 semestre er opbygget med både undervisning og en periode i klinik. Klinikkerne er med til at sikre, at man får opfyldt de forskellige EU-krav: børn, kirurgisk sygepleje, medicinsk sygepleje, psykiatrisk sygepleje og hjemmesygepleje. På 7 semester har man et valgfag og skal skrive sin bachelor. 


Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet er godt. Jeg har en god og sød studiegruppe, hvor vi får god læring af at sparre med hinanden.


Hvorfor valgte du Københavns Professionshøjskole som uddannelsesinstitution?

Der findes to uddannelsesinstitutioner i Storkøbenhavn hvor man kan læse til sygeplejerske. Den ene er Københavns Professionshøjskole på Nørrebro, og den anden er Diakonissestiftelsen på Frederiksberg. Dengang jeg skulle søge, havde jeg en kollega som gik på Københavns Professionshøjskole og var glad for det. Så derfor valgte jeg at søge samme sted.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

Vi møder mange forskellige eksamensformer på uddannelsen. Herunder skiftlige eksamener i form af for eksempel opgaveskrivning og multiple choice, og mundtlige eksamener både individuelt og i grupper. Helt generelt synes jeg, at mine oplevelser med eksamen har været rigtig gode.


Hvad er de tre bedste ting ved din uddannelse?

  • At man er så meget i klinik. Herved kan man understøtte det man lærer i undervisningen, med noget man ser i praksis.
  • At du allerede efter 2. semester har mulighed for at søge et studierelevant job.
  • At underviserne er dygtige, kompetente og gode til at lære fra sig.


Hvad kan være udfordrende ved uddannelsen?

Det kan være udfordrende at balancere klinik, studie job(s) og privatliv. Specielt hvis man gerne vil præstere 100 procent på alle parametre. Når man er i klinik, er det ulønnet og minimum 30 timer om ugen. Hertil kommer diverse opgaver, der skal afleveres og fremlægges. Det kan være hårdt når man også skal passe sit arbejde ved siden af, værne om sit privatliv, være en god kæreste, datter, søster mm. Jeg arbejder måske også for meget, men jeg elsker mine to studierelevante jobs. Jeg har derfor ofte i klinikperioderne, måtte erkende, at jeg ikke kan det hele. Og det er okay. Desuden kan uddannelsen i sig selv selvfølgelig være udfordrende, men det hører jo med til processen når man lærer noget nyt! 


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Jeg vil bare sige gør det, hvis du på et tidspunkt har overvejet at læse til sygeplejerske, eller hvis du bare ønsker at hjælpe og gøre en forskel for andre mennesker (kliche, i know!). Det er en uddannelse med et hav af muligheder og en masse forskellige specialer man kan arbejde indenfor. Desuden er der rig mulighed for videreuddannelse, f.eks. til specialsygeplejerske eller hvis man ønsker at læse en kandidat.  


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Jeg ser helt sikkert mig selv i den sekundære sektor på hospitalerne, og lige nu arbejder jeg med ældre mennesker på mit ene job og med børn på mit andet job. Og jeg knuselsker begge dele. I fremtiden drømmer jeg om at tage en specialuddannelse, og tiden må vise hvilken det bliver.


Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet sygeplejerske? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din sygeplejerskeuddannelse

Læs mere om Københavns Professionshøjskole

Senest opdateret: 16 dec 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en badmintontræner

Christian valgte at tage et trænerforløb på Aalborg Sportshøjskole, da han blevet skadet og var nødt til at indstille sin spillerkarriere. I interviewet fortæller han om sine ambitioner for succes i sportsverdenen. Du får et indblik i livet på en sportshøjskole, og hvad det kræver at blive professionel træner.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en salgs-ninja laver? Vi har samlet 8 bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

Hvad er en EUX-uddannelse?

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2022

3 bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en nyuddannet folkeskolelærer

Luana er nyligt uddannet folkeskolelærer med kompetencer til særligt at undervise i Engelsk og Musik samt børn i komplicerede læringssituationer (specialpædagogik). Her i interviewet fortæller hun om sin tid som studerende, giver dig et par gode råd med på vejen og sætter kursen for, hvor fremtiden skal bære hende hen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. Læs mere lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for makeup og stil

Hvordan bliver man makeup artist, frisør eller kosmetolog? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder for en karrierevej inden for makeup og stil. Udforsk dine muligheder her og lad dine drømme få frit løb. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier, scholarships og legater. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2022

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidat i virksomheds- og arbejdslivsstudier

Ida læser Virksomhedsstudier og arbejdslisstudier på Roskilde Universitet. Virksomhedsstudier giver et indblik i organisation, ledelse og udvikling, hvor arbejdslivsstudier giver indsigt i arbejdslivet og arbejdets organisering ift. medarbejdernes identitetsdannelse.   

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en HA(kom) studerende

Julie læser HA(kom) på CBS, hvor hun lærer hvordan man strategisk planlægger den interne og eksterne kommunikation i en virksomhed og hvordan den formidles bedst muligt i forhold til den enkelte kommunikationsindsats. Hun er især glad for kombinationen af det erhvervsøkonomiske med det kommunikative og de muligheder det giver hende. Læs mere om Julie her!

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Hvad kan man med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse får du den faglige viden, der skal til for at arbejde ude i den virkelige verden, samtidigt med at du kommer i praktik i en virksomhed og prøver tingene af selv. Læs om dine muligheder her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du indretningsarkitekt

Er du kreativt anlagt, og giver det dig et kick at beskæftige dig med æstetik og indretning? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt - måske har tanken allerede strejfet dig? Men hvad kræver det egentlig at blive indretningsarkitekt? Få svaret i denne guide. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du Body SDS terapeut

Har du læst om Body SDS uddannelsen og overvejet om det kunne være noget for dig? Vi har snakket med Dorte Mølgaard fra Body SDS A/S - der, hvor det hele startede. Læs med lige her, og find ud af, om uddannelsen til Body SDS Kropsterapeut er noget for dig.

Læs mere