Mød en sygeplejerskestuderende




Sygeplejerskeuddannelsen
sygeplejerske
  • Michelle
  • Københavns Professionshøjskole
  • Varighed: 3 ½ år

Hvad handler sygeplejerskeuddannelsen om? Hvad går den ud på? 

Sygeplejerskeuddannelsen er en uddannelse, hvor vi lærer vidt og bredt om alt det indebærer at være sygeplejerske i de forskellige sektorer. Dette omfatter blandt andet viden omkring anatomi og fysiologi, sygepleje, farmakologi og lægemiddelregning, etik, kommunikation, sygdomslære og meget mere.  

Hvorfor valgte du at starte på sygeplejerskeuddannelsen?

Da jeg gik i gymnasiet, havde jeg biologi som hovedfag, hvilket har interesseret mig så langt tilbage jeg kan huske. Jeg begyndte derfor at læse Biologi på Københavns Universitet (KU). Efter et halvt års tid på KU, kunne jeg godt mærke, at interessen for studiet ikke rigtig var der. Jeg elskede studiemiljøet mere end det faglige. Jeg begyndte derfor at tænke i andre retninger. Jeg havde jo låst mig lidt fast på biologi, fordi det interesserede mig i gymnasiet. Men biologi omfatter jo mange forskellige grene, og i bund og grund handlede det nok om, at jeg ikke havde den store interesse for mange af de grene de underviste i på KU.

Jeg var mere interesseret i den del af biologien, der omfatter mennesket. Herunder anatomi, fysiologi og sygdomslære. Desuden havde jeg et ønske om, at være i et fag, hvor man arbejder med mennesker. Jeg besluttede derfor at søge ind på Sygeplejerskeuddannelsen efter 1 år på KU. Et pudsigt faktum er, at jeg som lille altid ønskede mig at være sygeplejerske, og at jeg gennem mit liv er blevet fortalt mange gange, at jeg ville være en god sygeplejerske. Nu har jeg 1 år tilbage til jeg er færdiguddannet, og jeg har hele vejen igennem følt, at jeg er i gang med det helt rigtige.


Hvordan har det været at starte på din uddannelse? 

Da jeg som benævnt skiftede fra en anden uddannelse, var det en smule nervepirrende. For hvad nu hvis den her uddannelse heller ikke var mig? Heldigvis fik jeg en masse opbakning fra familie og venner, og der gik ikke lang tid efter studiestart, før jeg fik en helt anden følelse. Det var lige præcis det her jeg skulle læse. Jeg er utrolig glad for, at jeg tog det valg i sin tid. Jeg har været og er stadig utrolig glad for at læse til sygeplejerske. 


Hvordan er uddannelsen opbygget?

Uddannelsen er en professionsbachelor på 3,5 år, som er opbygget af 7 semestre. De første 6 semestre er opbygget med både undervisning og en periode i klinik. Klinikkerne er med til at sikre, at man får opfyldt de forskellige EU-krav: børn, kirurgisk sygepleje, medicinsk sygepleje, psykiatrisk sygepleje og hjemmesygepleje. På 7 semester har man et valgfag og skal skrive sin bachelor. 


Hvordan er studiemiljøet?

Studiemiljøet er godt. Jeg har en god og sød studiegruppe, hvor vi får god læring af at sparre med hinanden.


Hvorfor valgte du Københavns Professionshøjskole som uddannelsesinstitution?

Der findes to uddannelsesinstitutioner i Storkøbenhavn hvor man kan læse til sygeplejerske. Den ene er Københavns Professionshøjskole på Nørrebro, og den anden er Diakonissestiftelsen på Frederiksberg. Dengang jeg skulle søge, havde jeg en kollega som gik på Københavns Professionshøjskole og var glad for det. Så derfor valgte jeg at søge samme sted.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

Vi møder mange forskellige eksamensformer på uddannelsen. Herunder skiftlige eksamener i form af for eksempel opgaveskrivning og multiple choice, og mundtlige eksamener både individuelt og i grupper. Helt generelt synes jeg, at mine oplevelser med eksamen har været rigtig gode.


Hvad er de tre bedste ting ved din uddannelse?

  • At man er så meget i klinik. Herved kan man understøtte det man lærer i undervisningen, med noget man ser i praksis.
  • At du allerede efter 2. semester har mulighed for at søge et studierelevant job.
  • At underviserne er dygtige, kompetente og gode til at lære fra sig.


Hvad kan være udfordrende ved uddannelsen?

Det kan være udfordrende at balancere klinik, studie job(s) og privatliv. Specielt hvis man gerne vil præstere 100 procent på alle parametre. Når man er i klinik, er det ulønnet og minimum 30 timer om ugen. Hertil kommer diverse opgaver, der skal afleveres og fremlægges. Det kan være hårdt når man også skal passe sit arbejde ved siden af, værne om sit privatliv, være en god kæreste, datter, søster mm. Jeg arbejder måske også for meget, men jeg elsker mine to studierelevante jobs. Jeg har derfor ofte i klinikperioderne, måtte erkende, at jeg ikke kan det hele. Og det er okay. Desuden kan uddannelsen i sig selv selvfølgelig være udfordrende, men det hører jo med til processen når man lærer noget nyt! 


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Jeg vil bare sige gør det, hvis du på et tidspunkt har overvejet at læse til sygeplejerske, eller hvis du bare ønsker at hjælpe og gøre en forskel for andre mennesker (kliche, i know!). Det er en uddannelse med et hav af muligheder og en masse forskellige specialer man kan arbejde indenfor. Desuden er der rig mulighed for videreuddannelse, f.eks. til specialsygeplejerske eller hvis man ønsker at læse en kandidat.  


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Jeg ser helt sikkert mig selv i den sekundære sektor på hospitalerne, og lige nu arbejder jeg med ældre mennesker på mit ene job og med børn på mit andet job. Og jeg knuselsker begge dele. I fremtiden drømmer jeg om at tage en specialuddannelse, og tiden må vise hvilken det bliver.


Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet sygeplejerske? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din sygeplejerskeuddannelse

Læs mere om Københavns Professionshøjskole


Annoncer