Mød en humaniorastuderende
Humanistisk bacheloruddannelse
humaniora
  • Josefine
  • Roskilde Universitet
  • Varighed: 3 år


Hvad handler uddannelsen om? 

Humaniorafagene generelt er studiet af menneskets “ånd” eller menneskets sociale natur, altså hvordan man som menneske indgår i relationer til andre. Det kan f.eks. være hvordan mennesket leger, kommunikerer, føler eller tænker. Det ultimative spørgsmål, som man forsøger at besvare er: “Hvad er mennesket?”. Man prøver altså at svare på, hvad der gør et menneske, og eventuelt hvornår man ikke længere er et menneske.


Hvorfor valgte du at starte på uddannelsen?

Jeg synes det er virkelig vigtigt, at man ikke udelukkende studerer fordi man har en karriere in mente, men også fordi man oprigtigt er interesseret i at lære, og synes det man skal studere er sjovt. RUC (Roskilde universitet) tilbyder en introduktion til den humanistiske ideverden, som ikke kun omfatter en specifik, karriereorienteret uddannelse, men i stedet en god mulighed for anderledes læring, som er meget social og anvendelig. Jeg vil gerne læse journalistik når jeg er færdig med basissemestrene, og det er vigtigt for mig, at jeg kan få en alsidig introduktion til faget.


Hvordan er uddannelsen opbygget?

Den humanistiske bacheloruddannelse begynder med to semestre, som er en basisintroduktion til de humanistiske teorier og metoder, man skal bruge senere i sin uddannelse. På andet og tredje år specialiserer man sig (typisk) inden for to fag, som man selv vælger fra en stor pulje af muligheder. Jeg vil f.eks. gerne kombinere Journalistisk med Kultur- og sprogmødestudier.


Hvorfor valgte du Roskilde Universitet som uddannelsesinstitution?

Jeg værdsætter den kreative frihed, som RUC tilbyder. Jeg synes f.eks. at idéen om kombinationsfag er genial, da den i langt højere grad afspejler den virkelige verden, end hvis man blot har en ensporet uddannelse. Generelt har RUC en ideologi om, at de studerende skal blive fuldendte mennesker, med mange forskellige kompetencer og facetter, som ikke kan reduceres til én enkelt rolle.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

- Indtil videre har jeg kun oplevet skriftlige eksamener, som naturligvis var udfordrende, men på den fede måde, hvor jeg sad tilbage med følelsen af reelt at have lært noget; ikke kun af undervisningen og litteraturen, men også af den arbejdsproces, man gennemgår når man skriver og producerer.


Hvad kan være udfordrende ved uddannelsen?

Man skal selvfølgelig sætte sig for, at der er rigtig meget læsestof, og langt størstedelen er originaltekster fra store tænkere, som alle sammen skriver umådeligt (og til tider også unødvendigt) kringlet. Men jeg oplever også, at det er noget man lærer henad vejen; det er lidt ligesom at lære et ny sprog.


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Jeg tror det er vigtigt, at man ikke er sur på sig selv, hvis man ikke forstår en tekst, en underviser eller lignende. Alle vores undervisere og vejleder har sagt, at de stadig  hele tiden oplever ikke at forstå en tekst første gang de læser den, og heller ikke anden, og tredje  … Pointen med uddannelsen er ikke, at du skal indlære de teorier du får præsenteret, men at du skal lære at tænke på en anden måde, og komme med dine egne fortolkninger og konklusioner.


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Det eneste jeg drømmer om er egentligt at skrive, som også er det eneste jeg nogensinde har været sikker på. Tanker om uddannelse og karriere har altid været andenrang til skrivningen, men i løbet af mine sabbatår fandt jeg ud af, at jeg elsker at fortælle og formidle historier og viden. Det var sådan jeg først fik åbenbaringen om journalistik, som i den grad kombinerer historiefortælling og vidensformidling. Udover det, synes jeg det er vildt spændende at undersøge forskellige kultures rolle i menneskehedens historie, så det håber jeg naturligvis at kunne skrive om!


Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder med en humanistisk uddannelse? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din humaniorauddannelse

Læs mere om Roskilde Universitet

Senest opdateret: 16 dec 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-07-2022

EUD - form din fremtid med en erhvervsuddannelse

Vil du hurtigt ud på arbejdsmarkedet, og lærer du bedst med hænderne? En EUD er for dig, der har afsluttet folkeskolen og vil have en uddannelse tæt på virkeligheden. Læs mere og udforsk dine muligheder for en erhvervsuddannelse lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en webintegrator-studerende

Michala er i gang med at blive uddannet webintegrator. En spændende, kreativ og lektiefri uddannelse, som åbner døre for en fremtid, hvor du til dagligt kommer til at arbejde med at skabe dynamiske hjemmesider og internetløsninger.

Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Hvad er GMAT - trin for trin vejledning til testen

Står GMAT imellem dig og din drømmeuddannelse? Her får du svar på, hvad GMAT er samt en vejledning til, hvordan du kommer godt igennem processen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for de kreative fag

Denne karriereguide er for dig, der drømmer om at gøre din passion til din levevej. Her kan du spore dig ind på, hvilken uddannelse inden for de kreative fag, der passer dig, og udforske dine mange uddannelsesmuligheder. Læs mere i guiden her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser. Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Se dine muligheder i guiden.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Vi har her hos studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en informationsteknologistuderende

Frederik har ikke altid vidst, hvad han ville læse, men uddannelsen har gjort, at han drømmer om at arbejde med softwareudvikling! Hvis du går og drømmer om en uddannelse inden for IT, så er dette måske noget for dig!

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Overvejer du at holde orlov fra dit studie?

Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg! Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide i forbindelse med at tage orlov fra studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Hvordan bliver jeg pilot?

Hvordan bliver jeg pilot? Hvad koster en pilot uddannelse? Hvad kræver det at blive pilot? Læs denne artikel om pilot uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du Body SDS terapeut

Har du læst om Body SDS uddannelsen og overvejet om det kunne være noget for dig? Vi har snakket med Dorte Mølgaard fra Body SDS A/S - der, hvor det hele startede. Læs med lige her, og find ud af, om uddannelsen til Body SDS Kropsterapeut er noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Som en del af regeringens nye reformudspil "Danmark kan mere 3", lægger regeringen op til at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år. Men hvad betyder det egentlig i praksis, og hvilken betydning kan det have for dig, der sidder og overvejer at tage en kandidatuddannelse? 

Læs mere