Mød en humaniorastuderende

Josefine drømmer om at skrive og bruge sine færdigheder i det journalistiske felt. Hun bruger sin humanistiske bachelor til at få en større forståelse for mennesket og det, der gør os til. Mød Josefine her og læs, hvorfor hun har valgt at studere på Roskilde Universitet. 




Humanistisk bacheloruddannelse
humaniora
  • Josefine
  • Roskilde Universitet
  • Varighed: 3 år


Hvad handler uddannelsen om? 

Humaniorafagene generelt er studiet af menneskets “ånd” eller menneskets sociale natur, altså hvordan man som menneske indgår i relationer til andre. Det kan f.eks. være hvordan mennesket leger, kommunikerer, føler eller tænker. Det ultimative spørgsmål, som man forsøger at besvare er: “Hvad er mennesket?”. Man prøver altså at svare på, hvad der gør et menneske, og eventuelt hvornår man ikke længere er et menneske.


Hvorfor valgte du at starte på uddannelsen?

Jeg synes det er virkelig vigtigt, at man ikke udelukkende studerer fordi man har en karriere in mente, men også fordi man oprigtigt er interesseret i at lære, og synes det man skal studere er sjovt. RUC (Roskilde universitet) tilbyder en introduktion til den humanistiske ideverden, som ikke kun omfatter en specifik, karriereorienteret uddannelse, men i stedet en god mulighed for anderledes læring, som er meget social og anvendelig. Jeg vil gerne læse journalistik når jeg er færdig med basissemestrene, og det er vigtigt for mig, at jeg kan få en alsidig introduktion til faget.


Hvordan er uddannelsen opbygget?

Den humanistiske bacheloruddannelse begynder med to semestre, som er en basisintroduktion til de humanistiske teorier og metoder, man skal bruge senere i sin uddannelse. På andet og tredje år specialiserer man sig (typisk) inden for to fag, som man selv vælger fra en stor pulje af muligheder. Jeg vil f.eks. gerne kombinere Journalistisk med Kultur- og sprogmødestudier.


Hvorfor valgte du Roskilde Universitet som uddannelsesinstitution?

Jeg værdsætter den kreative frihed, som RUC tilbyder. Jeg synes f.eks. at idéen om kombinationsfag er genial, da den i langt højere grad afspejler den virkelige verden, end hvis man blot har en ensporet uddannelse. Generelt har RUC en ideologi om, at de studerende skal blive fuldendte mennesker, med mange forskellige kompetencer og facetter, som ikke kan reduceres til én enkelt rolle.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

- Indtil videre har jeg kun oplevet skriftlige eksamener, som naturligvis var udfordrende, men på den fede måde, hvor jeg sad tilbage med følelsen af reelt at have lært noget; ikke kun af undervisningen og litteraturen, men også af den arbejdsproces, man gennemgår når man skriver og producerer.


Hvad kan være udfordrende ved uddannelsen?

Man skal selvfølgelig sætte sig for, at der er rigtig meget læsestof, og langt størstedelen er originaltekster fra store tænkere, som alle sammen skriver umådeligt (og til tider også unødvendigt) kringlet. Men jeg oplever også, at det er noget man lærer henad vejen; det er lidt ligesom at lære et ny sprog.


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Jeg tror det er vigtigt, at man ikke er sur på sig selv, hvis man ikke forstår en tekst, en underviser eller lignende. Alle vores undervisere og vejleder har sagt, at de stadig  hele tiden oplever ikke at forstå en tekst første gang de læser den, og heller ikke anden, og tredje  … Pointen med uddannelsen er ikke, at du skal indlære de teorier du får præsenteret, men at du skal lære at tænke på en anden måde, og komme med dine egne fortolkninger og konklusioner.


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Det eneste jeg drømmer om er egentligt at skrive, som også er det eneste jeg nogensinde har været sikker på. Tanker om uddannelse og karriere har altid været andenrang til skrivningen, men i løbet af mine sabbatår fandt jeg ud af, at jeg elsker at fortælle og formidle historier og viden. Det var sådan jeg først fik åbenbaringen om journalistik, som i den grad kombinerer historiefortælling og vidensformidling. Udover det, synes jeg det er vildt spændende at undersøge forskellige kultures rolle i menneskehedens historie, så det håber jeg naturligvis at kunne skrive om!


Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder med en humanistisk uddannelse? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din humaniorauddannelse

Læs mere om Roskilde Universitet


Annoncer