11 nov 2020

Mød en farmacistuderende




Farmaciuddannelsen
  • Katrine
  • Københavns Universitet
  • Varighed: 3 år - 5 år



Hvad handler farmaciuddannelsen om? Hvad går den ud på? 

Uddannelsen handler helt overordnet om lægemidler. Du vil lære om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Herunder organisk kemi, fysisk kemi, fysiologi og farmakoterapi.

I organisk kemi er molekylers fysisk-kemiske egenskaber og kemisk syntese i fokus. På den måde får man et kendskab til forskellige stofgrupper, og hvordan de reagerer. Her er man meget i laboratoriet, hvor man får lov til at arbejde med kemien selv og lære, hvordan man rent praktisk sætter kemi sammen. Derudover lærer man blandt andet om biologiske systemer, så man får en bred forståelse af, hvordan lægemiddelstoffer virker i kroppen.


Hvorfor valgte du at starte på farmaciuddannelsen?

I gymnasiet vidste jeg ikke rigtig, hvad en farmaceut var indtil min biologilærer sagde til mig, at jeg skulle prøve at undersøge farmaciuddannelsen. Hun mente, at det ville være noget for mig, og det havde hun ret i. Det, som fangede mig var helt klart den biologiske og farmakologiske del, altså hvordan lægemidler virker i kroppen helt nede på receptorniveau og hvilke bivirkninger de kan medføre. 


Hvordan har det været at starte på din uddannelse? 

Det har været rigtig fedt. På farmaciuddannelsen starter studiestarten fra dag 1 og frem til uge 40, hvor man tager på rustur. Under studiestarten er der en masse forskellige sociale arrangementer og en masse introduktioner til studiet, hvor man får gode råd med på vejen til studieteknik og eksamenslæsning.
Når studiestarten ovre er der stadig en masse forskellige sociale arrangementer, hvor man mødes med folk på kryds og tværs af hold og årgange.


Hvordan er farmaciuddannelsen opbygget?

Uddannelsen er bygget op således, at man først tager en bachelor og derefter er der mulighed for en kandidat. På bacheloren er der mange obligatoriske fag, hvor kun 15 ECTS point ud af 180 er valgfrie.
En bachelor i farmaci giver adgang til et par kandidater, herunder: farmaci, farmaceutisk videnskab og medicinalkemi. De fleste vælger dog at læse videre på en kandidat i farmaci eller i farmaceutisk videnskab. 


Hvordan er studiemiljøet på farmaciuddannelsen?

Helt vildt godt! Studiemiljøet på uddannelsen er noget helt specielt. Der findes rigtig mange forskellige udvalg på studiet, så der er noget til alle.
Jeg har selv været rusvejleder i 2 år og er medlem af festudvalget og farmaceutcup på studiet. Dette har givet mig en helt enestående mulighed for at kende folk på kryds og tværs af holdene på min egen årgang, men også kende folk på de andre årgange. Dette har især været en fordel i forbindelse med rapportskrivning og eksamenslæsning, hvor man har kunne få gode råd af de ældre studerende. Derudover bruger man rigtig meget tid på pharmaschool, hvor det altid er fedt at kunne sige hej til folk på gangene.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

Det har været blandet. Eksamenerne er ret forskellige og det afhænger af, hvilke kurser man er stærk i. Eksamenerne kan godt være svære, så det er klart en fordel at have fulgt med i løbet af semesteret, hvilket man ofte automatisk kommer til da man i mange af kurserne skal aflevere en del skriftlige rapporter i forbindelse med laboratoriearbejde.

De fleste eksaminer under uddannelsen er skriftlige. Nogle er med hjælpemidler andre er uden. Dem uden hjælpemidler er ofte dem som omhandler de fysiologiske processer, blandt andet i kurserne: basal-, organ- og systemfarmakologi.  


Hvad er de tre bedste ting ved din uddannelse?

De tre bedste ting ved uddannelsen er helt klart det sociale, fagligheden og mulighederne bagefter.


Hvad kan være udfordrende ved farmaciuddannelsen?

Der er rigtig meget at lære, og meget af det skal man kunne ud til fingerspidserne. Dertil er der eksaminer uden hjælpemidler, hvor man skal være skarp til at huske helt specifikke ting samtidig med, at man skal have en overordnet forståelse.


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Hvis du synes biologi og kemi er spændende og interesserer dig for lægemidler vil du helst sikkert finde farmaci-uddannelsen interessant. Dertil skal det nævnes at studiet kræver ret meget de første par år, så man skal være sikker på, at man er klar til at studere inden man søger ind.

Er man lidt i tvivl om hvad en farmaceut går og laver eller tror man at det er dem, som står på apotekerne, så er man ikke helt gal på den. Omkring 15% arbejder på apotekerne, 65% ude i industrien hos de forskellige medicinalfirmaer og 20% er offentligt ansatte. Der er altså rigtig mange forskellige (spændende) muligheder med uddannelsen.


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Lige nu drømmer jeg om at blive klinisk farmaceut og arbejde på et af landets hospitaler eller i psykiatrien. Klinisk farmaci handler om at sikre en bedre brug af lægemidler. Dette sker ved samarbejde mellem forskellige sundhedsprofessionelle i sundhedssektoren.

Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet farmaceut? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din farmaciuddannelse

Læs mere om Københavns Universitet

Senest opdateret: 11 nov 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 10-10-2022

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en zoneterapi-studerende

Sarah valgte at studere på Den Danske Zoneterapeutskole, da hun fandt skolen og undervisningen kompetent, professionel og troværdig. I interviewet fortæller hun om sin uddannelse, livet på skolen og giver dig, der drømmer om at blive zoneterapeut et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for design

Hvordan bliver man designer? I denne karriereguide fortæller vi om dine muligheder hvad angår uddannelse, job og karriere inden for design lige fra mode over grafisk design til indretningsarkitektur. Det oplagte valg, hvis du elsker at være kreativ.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Uddannelse og karriere inden for IT

Hvad kan jeg blive med en IT uddannelse? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en IT uddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen lige fra programmering til E-business. Bliv klogere på mulighederne her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-02-2023

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 01-03-2023

8 uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 8 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv. Vi har her hos studentum.dk spurgt tre eksperter, om hvordan vi får flere piger ind på erhvervsskolerne.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Hvordan bliver man psykolog efter pædagoguddannelse?

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse? Her finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidat i virksomheds- og arbejdslivsstudier

Ida læser Virksomhedsstudier og arbejdslisstudier på Roskilde Universitet. Virksomhedsstudier giver et indblik i organisation, ledelse og udvikling, hvor arbejdslivsstudier giver indsigt i arbejdslivet og arbejdets organisering ift. medarbejdernes identitetsdannelse.   

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2020

Mød en Design og Businessstuderende

Amalie læser uddannelsen Design og Business med speciale i Branding og Marketing management. Hun lærer blandt andet om at udvikle kreative brandstrategier, kampagner og events, samt at bruge de rette markedsføringskanaler til at sprede et budskab. Er det lige noget for dig? Så læs Amalies interview om hendes uddannelse her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Politisk Kommunikation og Ledelse

Alberte ønskede at starte på en uddannelse, hvor fokus var på det teoretiske aspekt frem for det praktiske. Efter at have taget en bachelor DMJX, der var meget praktisk var hun klar til at stikke hovedet i bøgerne og hun valgte derfor at starte på kandidaten i Politisk Kommunikation og Ledelse på CBS. Mød Alberte her!

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2021

Blomsterbinder: Få en kreativ og spændende hverdag

Drømmen om en fremtid i frisørfaget blev desværre knust for Tinna Bruun, men hun har nu taget hul på et nyt kreativt kapitel i sit liv. Med blomsterbinder uddannelsen fra JU Århus på CV’et og et fast job i en blomsterbutik har fremtiden fået nyt håb. 25-årige Tinna Bruun fra Stoholm har altid vidst, at hun ville være frisør og på den måde bruge sine hænder kreativt.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Åbent Hus gjorde Jakob sikker i sit valg af uddannelse

At vælge studie og studieby kan være en overvældende og svær beslutning. Her kan et Åbent Hus arrangement virkelig hjælpe med at tage den helt rigtige beslutning - det skete i hvert fald for Jakob. Læs mere i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Som en del af regeringens nye reformudspil "Danmark kan mere 3", lægger regeringen op til at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år. Men hvad betyder det egentlig i praksis, og hvilken betydning kan det have for dig, der sidder og overvejer at tage en kandidatuddannelse? 

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2022

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Drømmer du om at kunne hjælpe andre med at blive den bedste udgave af sig selv gennem kost, motion og mental sundhed? Så kan kostvejlederuddannelsen meget vel være det rette valg for dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-03-2023

Oversigt: Se frister og vigtige datoer

Som kommende studerende, kan der være rigtig mange vigtige datoer og forskellige frister at holde styr på. Særligt som kommende studerende er der mange vigtige datoer og ansøgningsfrister, som kan være en god ide at notere sig. Få overblikket over de generelle væsentligste datoer lige her.

Læs mere