Mød en farmacistuderende

Farmaciuddannelsen handler helt overordnet om lægemidler. Du vil lære om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Læs mere om Katrine og hendes valg af studie lige her!




Farmaciuddannelsen
  • Katrine
  • Københavns Universitet
  • Varighed: 3 år - 5 år



Hvad handler farmaciuddannelsen om? Hvad går den ud på? 

Uddannelsen handler helt overordnet om lægemidler. Du vil lære om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Herunder organisk kemi, fysisk kemi, fysiologi og farmakoterapi.

I organisk kemi er molekylers fysisk-kemiske egenskaber og kemisk syntese i fokus. På den måde får man et kendskab til forskellige stofgrupper, og hvordan de reagerer. Her er man meget i laboratoriet, hvor man får lov til at arbejde med kemien selv og lære, hvordan man rent praktisk sætter kemi sammen. Derudover lærer man blandt andet om biologiske systemer, så man får en bred forståelse af, hvordan lægemiddelstoffer virker i kroppen.


Hvorfor valgte du at starte på farmaciuddannelsen?

I gymnasiet vidste jeg ikke rigtig, hvad en farmaceut var indtil min biologilærer sagde til mig, at jeg skulle prøve at undersøge farmaciuddannelsen. Hun mente, at det ville være noget for mig, og det havde hun ret i. Det, som fangede mig var helt klart den biologiske og farmakologiske del, altså hvordan lægemidler virker i kroppen helt nede på receptorniveau og hvilke bivirkninger de kan medføre. 


Hvordan har det været at starte på din uddannelse? 

Det har været rigtig fedt. På farmaciuddannelsen starter studiestarten fra dag 1 og frem til uge 40, hvor man tager på rustur. Under studiestarten er der en masse forskellige sociale arrangementer og en masse introduktioner til studiet, hvor man får gode råd med på vejen til studieteknik og eksamenslæsning.
Når studiestarten ovre er der stadig en masse forskellige sociale arrangementer, hvor man mødes med folk på kryds og tværs af hold og årgange.


Hvordan er farmaciuddannelsen opbygget?

Uddannelsen er bygget op således, at man først tager en bachelor og derefter er der mulighed for en kandidat. På bacheloren er der mange obligatoriske fag, hvor kun 15 ECTS point ud af 180 er valgfrie.
En bachelor i farmaci giver adgang til et par kandidater, herunder: farmaci, farmaceutisk videnskab og medicinalkemi. De fleste vælger dog at læse videre på en kandidat i farmaci eller i farmaceutisk videnskab. 


Hvordan er studiemiljøet på farmaciuddannelsen?

Helt vildt godt! Studiemiljøet på uddannelsen er noget helt specielt. Der findes rigtig mange forskellige udvalg på studiet, så der er noget til alle.
Jeg har selv været rusvejleder i 2 år og er medlem af festudvalget og farmaceutcup på studiet. Dette har givet mig en helt enestående mulighed for at kende folk på kryds og tværs af holdene på min egen årgang, men også kende folk på de andre årgange. Dette har især været en fordel i forbindelse med rapportskrivning og eksamenslæsning, hvor man har kunne få gode råd af de ældre studerende. Derudover bruger man rigtig meget tid på pharmaschool, hvor det altid er fedt at kunne sige hej til folk på gangene.


Hvordan har det været at gå til eksamen?

Det har været blandet. Eksamenerne er ret forskellige og det afhænger af, hvilke kurser man er stærk i. Eksamenerne kan godt være svære, så det er klart en fordel at have fulgt med i løbet af semesteret, hvilket man ofte automatisk kommer til da man i mange af kurserne skal aflevere en del skriftlige rapporter i forbindelse med laboratoriearbejde.

De fleste eksaminer under uddannelsen er skriftlige. Nogle er med hjælpemidler andre er uden. Dem uden hjælpemidler er ofte dem som omhandler de fysiologiske processer, blandt andet i kurserne: basal-, organ- og systemfarmakologi.  


Hvad er de tre bedste ting ved din uddannelse?

De tre bedste ting ved uddannelsen er helt klart det sociale, fagligheden og mulighederne bagefter.


Hvad kan være udfordrende ved farmaciuddannelsen?

Der er rigtig meget at lære, og meget af det skal man kunne ud til fingerspidserne. Dertil er der eksaminer uden hjælpemidler, hvor man skal være skarp til at huske helt specifikke ting samtidig med, at man skal have en overordnet forståelse.


Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Hvis du synes biologi og kemi er spændende og interesserer dig for lægemidler vil du helst sikkert finde farmaci-uddannelsen interessant. Dertil skal det nævnes at studiet kræver ret meget de første par år, så man skal være sikker på, at man er klar til at studere inden man søger ind.

Er man lidt i tvivl om hvad en farmaceut går og laver eller tror man at det er dem, som står på apotekerne, så er man ikke helt gal på den. Omkring 15% arbejder på apotekerne, 65% ude i industrien hos de forskellige medicinalfirmaer og 20% er offentligt ansatte. Der er altså rigtig mange forskellige (spændende) muligheder med uddannelsen.


Hvad er dine fremtidsdrømme, når du er færdiguddannet?

Lige nu drømmer jeg om at blive klinisk farmaceut og arbejde på et af landets hospitaler eller i psykiatrien. Klinisk farmaci handler om at sikre en bedre brug af lægemidler. Dette sker ved samarbejde mellem forskellige sundhedsprofessionelle i sundhedssektoren.

Vil du vide mere om dine job og lønmuligheder som uddannet farmaceut? Tjek vores job og løn sektion!

Klik her for job og løn

Find din farmaciuddannelse

Læs mere om Københavns Universitet


Annoncer