Søg uddannelse 👉

Hvordan bliver man præst?

Drømmer du om at gøre en forskel i menneskers liv gennem tro og åndelig vejledning? Læs mere om hvordan du bliver præst her. 

Hvordan bliver man præst?

Vil du gøre en forskel i menneskers liv ved at bringe dem tættere på troen? Som præst kan du vejlede, støtte og inspirere andre gennem deres religiøse rejse.

Som præst får du det unikke privilegium at følge mennesker gennem alle faser af deres liv – fra dåben som spæd til livets afslutning i alderdommen. I denne artikel vil vi guide dig gennem, hvad der kræves for at blive præst, og hvordan du kan tage de første skridt mod en karriere med mening og dyb menneskelig kontakt. Du kan også få svar på nogle af de spørgsmål, der måtte opstå på din vej mod at nå dit mål.


For at blive præst i den danske folkekirke skal du først opnå en kandidatgrad i teologi fra enten Aarhus eller Københavns Universitet. Derefter skal du gennemføre et fire måneders kursus på et af landets to pastoralseminarier, som også ligger i Aarhus og København. En del af kurset inkluderer mindst fire ugers praktik i et sogn.

Hvad laver en præst?

Som præst har du en dyb forståelse af kristendommens lære, som du formidler på en engagerende og letforståelig måde. Dit arbejde inkluderer at lede gudstjenester om søndagen og ved kirkelige højtider, samt at spille en central rolle ved livets store begivenheder som dåb, bryllupper og begravelser.

Derudover bringer du det kristne budskab ud til mennesker i alle aldre og samfundslag, hvad enten det er i kirker, hjem, skoler, hospitaler, plejehjem, foreninger, fængsler, til soldater eller danskere i udlandet.

Udover at lede gudstjenester, har præster en lang række andre opgaver, som inkluderer:

  • Undervisning af konfirmander
  • Forberedelse af prædikener til gudstjenester
  • At være samtalepartner og støtte for mennesker i sorg
  • Udførelse af administrative opgaver
  • Deltagelse i møder med menighedsrådet
  • Besøg hos medlemmer af sognet, især dem der har brug for ekstra opmærksomhed og støtte

Dit arbejde som præst er alsidigt og kræver både teologisk indsigt og evnen til at være til stede for mennesker i alle livets faser.

Hvad får en præst i løn?

Hvilke adgangskrav er der for at blive optaget på teologistudiet?

For at søge optagelse på uddannelsen skal du opfylde en række adgangskrav.

Alle de krævede fag skal være bestået, og kravene gælder både for optagelse i kvote 1 og kvote 2.

Generelle adgangskrav:

  • En gymnasial eksamen (med krav om overbygning for hf og eux 1. del).

Specifikke adgangskrav:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Græsk A (se undtagelse)
  • Latin A (se undtagelse)

Undtagelse for græsk A og latin A: Hvis du ikke har bestået græsk A og latin A, skal du følge propædeutisk undervisning (sprogundervisning) som en del af uddannelsen. Det er derfor ikke nødvendigt at have haft disse fag før studiestart.

💡 Hvordan er teologistudiet struktureret?

Teologistudiet består af en bacheloruddannelse på 3 år og en kandidatuddannelse på 2 år. Uddannelsen kombinerer teoretisk undervisning og praktisk træning, der forbereder dig til præstegerningen og andre teologiske erhverv.

Bacheloruddannelse:
Der er små forskelle på bacheloruddannelsens opbygning i København og Aarhus, men begge steder får du undervisning inden for de teologiske hovedfag.

Bacheloruddannelsen er opdelt i seks semestre, hvor du gennemgår en række kernefag som græsk, etik, bibelkundskab, kirkehistorie, Ny og Gammel Testamente, dogmatik og praktisk teologi. Undervisningen består af forelæsninger og tekststudier, der giver en dybdegående forståelse af kristendommens historie, tekster og teologiske traditioner.

Kandidatuddannelse:
Kandidatuddannelsen består af fire semestre. De første to semestre fokuserer på videregående studier i Ny og Gammel Testamente, dogmatik og kirkehistorie.

Det tredje semester giver mulighed for at vælge emnefag, deltage i et projektorienteret forløb eller tage internationale valgfag. Uddannelsen afsluttes med et speciale på fjerde semester.

Find din teologi uddannelse her

Hvad er pastoralseminariet?

For at kunne søge stilling som præst i folkekirken skal du som hovedregel have bestået en teologisk kandidateksamen og gennemført Pastoralseminariets kursus. Pastoralseminariet er folkekirkens praktiske præsteuddannelse, der specifikt forbereder dig på arbejdet som præst i folkekirken.

Her får du en uddannelse, der er målrettet de mange opgaver, du vil møde i præstegerningen. Det er en nødvendig forudsætning at have gennemført pastoralseminariet for at kunne blive ansat som præst i folkekirken. Pastoralseminariets kursus varer 19 uger, hvoraf mindst 5 uger er praktik i et sogn. 

På Pastoralseminariet får du undervisning i fag, der retter sig mod de opgaver, der er forbundet med arbejdet som præst:

  • Liturgi: Du lærer bl.a. om de liturgiske bøgers opbygning og indhold og om de muligheder, der er for fortolkning af bøgerne
  • Homiletik: Du lærer om prædikenen og dens sammenhæng med gudstjenesten
  • Hymnologi: Du lærer om salmerne og salmesangens betydning og rolle i gudstjenesten
  • Kateketik: Du lærer at undervise børn og unge i forbindelse med konfirmationsforberedelsen
  • Sjælesorg: Du lærer om præstens rolle som samtalepartner for mennesker, der har brug for trøst og hjælp

Derudover har du fag som tale og sang, kirkemusik, retorik og kirkekundskab.

Under praktikken vil du være tilknyttet et sogn, hvor du følger en præst i deres daglige arbejde. Med vejledning fra din praktikpræst får du mulighed for selv at lede hele eller dele af gudstjenester, samt deltage i vielses- og begravelsessamtaler, konfirmationsundervisning, møder og besøg på plejehjem og sygehuse.

Efter afslutningen af kurset og praktikken modtager du en attest fra pastoralseminariet, som kvalificerer dig til at søge job i folkekirken. Nye præster skal desuden inden for de første fire år efter ordinationen gennemføre fire ugers obligatorisk efteruddannelse.

Er der alternative måder at kunne blive præst på?

En ny lov, gældende frem til 2030, giver personer med en kandidatgrad i andre fag end teologi mulighed for at søge præstestillinger gennem §1a-forløbet. 

Den supplerende adgangsvej kræver, at man gennemfører et individuelt sammensat efteruddannelsesforløb med teologiske kernefag fra Aarhus eller Københavns Universitet.

Forløbet består af enkeltfag på i alt 150 ECTS-point (2½ års fuldtidsstudier), sammensat af et rådgivende udvalg efter ansøgning til Kirkeministeriet. Man skal selv søge optagelse på universiteternes enkeltfagsudbud.

Efter godkendelse af din studieplan kan du søge optagelse på pastoralseminariet for at kvalificere dig til præsteembede i folkekirken.

Kirkeministeriet administrerer §1a-forløbet, og du skal indsende en ansøgning med dokumentation for din uddannelsesmæssige baggrund. Hele forløbet koster 75.000 kr., hvis du følger en fuld uddannelsesplan.

Derudover, kan Kirkeministeren undtagelsesvist give en person uden teologisk kandidateksamen tilladelse til at søge en præstestilling, hvis personen har udvist særlige egenskaber, der er afgørende for præstegerningen, i henhold til §2 i lov om ansættelse i folkekirken. Ansøgeren skal være fyldt 35 år, og vurderingen foretages af biskoppen i ansøgerens stift.

Da kravene er høje, gives disse tilladelser sjældent. Interesserede skal kontakte deres lokale biskop, som kan indsende en ansøgning til Kirkeministeriet. Hvis kravene opfyldes, skal ansøgeren også bestå en teologisk prøve.

Hvad er fremtidsmulighederne som præst?

I Danmark arbejder de fleste præster i folkekirken eller frikirker. Mange præster arbejder som sognepræster og betjener lokale menigheder i traditionelle kirkeroller.

Derudover er der også muligheder for at specialisere sig som hospitalspræst, fængselspræst eller præst for særlige grupper som døve eller studerende.

Som præst kan du vælge at arbejde i en sognekirke eller fokusere på specifikke områder som børn og unge, socialt udsatte, eller på hospitaler og natkirker. Folkekirken tilbyder mange karrieremuligheder, der giver dig mulighed for at fordybe dig i det, du brænder mest for.

Find din teologi uddannelse her

Julie Kirstein Hansen

Julie Kirstein Hansen

Digital Marketing Intern (Vis mere)

Annoncer