Søg uddannelse 👉

Hvordan bliver man skolelærer?

Som skolelærer får du en meningsfuld karriere, hvor du underviser og engagerer elever. Læs her, hvordan du bliver skolelærer, hvad uddannelsen kræver, og om jobmulighederne.

hvordan bliver man skolelaerer?

Elsker du at formidle viden og ønsker du at gøre en forskel i børns liv? Som skolelærer får du mulighed for at udvikle elever, samtidig med at du specialiserer dig i de fag, der interesserer dig mest.

Med et job som skolelærer får du en spændende og varieret hverdag, hvor du både arbejder fagligt og pædagogisk med undervisning og børns udvikling.


Det er et karrierevalg, der giver dig mulighed for at forme din vej ud fra dine interesser. Du kan arbejde i forskellige skoletyper, fra folkeskoler til efterskoler, og specialisere dig i områder som vejledning, specialpædagogik, ledelse og meget mere.

Bliv klogere på, hvad der skal til for at blive skolelærer, hvad jobbet indebærer, og hvilke muligheder du har – fra læreruddannelsen til jobmuligheder og løn.

💡Hvad laver en skolelærer?

En skolelærer underviser og støtter elever i deres faglige og personlige udvikling. Derudover spiller du også en vigtig rolle i at skabe et godt klassemiljø og styrke fællesskabet.

Typiske arbejdsopgaver som skolelærer:

  • Undervisning og forberedelse – Planlægge og gennemføre undervisning i ét eller flere fag.
  • Elevudvikling – Hjælpe elever med at udvikle deres færdigheder og kompetencer.
  • Klasseledelse – Sikre struktur, trivsel og et godt læringsmiljø.
  • Samarbejde med forældre og kolleger – Holde forældresamtaler og arbejde med kollegaer.
  • Specialpædagogisk– Støtte elever med særlige behov og tilpasse undervisningen.

Hvordan bliver man skolelærer?

For at blive skolelærer skal du tage en læreruddannelse, som er en professionsbachelor. Uddannelsen varer fire år på fuldtid og giver dig de nødvendige kompetencer til at undervise i folkeskolen.

Her lærer du både teoretisk viden og får praktisk erfaring med undervisning og læring. Du bliver klædt på til at formidle viden til folkeskoleklasser og opnår indsigt i de øvrige aspekter af lærerrollen.

Uddannelsens opbygning

Læreruddannelsen består af:

  • Undervisningsfag – Du vælger tre fag, som du uddanner dig i. Det første fag skal være et stort fag som dansk, matematik eller engelsk, mens de to øvrige er mindre fag som musik, biologi eller billedkunst. Disse fag afgør, hvilke klassetrin og områder du kan undervise i efter endt uddannelse.
  • Grundfaglighed – Her lærer du at arbejde med elevernes læring, trivsel og de pædagogiske aspekter af undervisningen. Fagene omfatter bl.a. pædagogik, didaktik, psykologi og inklusion.
  • Praktik – Praktik er en vigtig del af uddannelsen, og der er praktikforløb hvert studieår. Det er en mulighed for at få hands-on erfaring med undervisning og udvikle dig i lærerrollen.
  • Afsluttende bachelorprojekt – Et større skriftligt projekt på dit sidste studieår.

Flere uddannelsessteder tilbyder særlige specialiseringer, fx inden for specialundervisning eller naturvidenskabelige fag, så du kan tilpasse din uddannelse efter dine interesser.

💡Hvor kan jeg læse til skolelærer?

Læreruddannelsen tilbydes mange steder i Danmark, fra København og Aarhus til mindre byer som Skive og Vordingborg. Flere steder tilbyder også skolelæreruddannelsen online så du kan studere fleksibelt.

Her kan du se liste over mulige uddannelsessteder og bruge sammenligningsværktøjet til at finde det sted, der passer bedst til dig.

Skolelærer adgangskrav

For at blive optaget på læreruddannelsen skal du have en gymnasial uddannelse eller en tilsvarende international/udenlandsk eksamen.

Derudover afhænger de specifikke adgangskrav af, hvilke undervisningsfag du vælger at specialisere dig i – fx kræves Engelsk B for engelsk og Musik B for musik. Det er en god idé at tjekke uddannelsesstedets hjemmeside for de præcise adgangsgivende fag.

Hvis du mangler bestemte fag eller niveauer, kan du supplere. Se dine muligheder her. 

Optagelse på læreruddannelsen

Du kan søge ind via:

  • Kvote 1: Kræver et karaktergennemsnit på mindst 7.
  • Kvote 2: Kræver typisk en optagelsessamtale, hvor din studieegnethed og motivation vurderes.


Har du allerede en videregående uddannelse eller erhvervsuddannelse med erhvervserfaring, kan du tage en meritlæreruddannelse og blive folkeskolelærer på deltid over 3-6 år.

Der er derfor mange muligheder for at komme ind på læreruddannelsen og blive skolelærer.

Bliv klogere på læreruddannelsen her

Hvilke jobs kan jeg få som lærer?

Efter endt skolelæreruddannelse kan du arbejde som skolelærer på folkeskoler, specialskoler, privatskoler, efterskoler, erhvervsskoler, højskoler eller i voksenundervisning. Du kan også arbejde med vejledning, formidling og ledelse i private eller offentlige virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Mulighederne er mange, og med en læreruddannelse kan du derfor blive alt fra skolelærer og skoleleder til konsulent.

Uanset hvilket fag du vælger, kan en læreruddannelse åbne dørene til en stabil og meningsfuld karriere.

Videreuddannelse som skolelærer

Der er flere muligheder for efter- og videreuddannelse som skolelærer. Du kan tage en diplomuddannelse i fx skoleledelse eller som læsevejleder, en master i børns litteratur og medier, læreprocesser eller en kandidatuddannelse i pædagogik eller uddannelsesvidenskab.

Disse videreuddannelser åbner op for nye karriereveje og specialiseringer, der kan styrke dine kompetencer og udvide dine jobmuligheder.

💡Hvad tjener en skolelærer?

Lønnen for en skolelærer afhænger af erfaring, arbejdssted og overenskomst. Den typiske skolelærer startløn ligger omkring 34.000 kr. om måneden, men kan stige med anciennitet, efteruddannelse og tillæg.

Du kan læse om fremtidsudsigterne som skolelærer her.

Lyder skolelærerjobbet som noget for dig?

Hvis du brænder for at formidle viden og ønsker en hverdag fyldt med læring, udfordringer og fællesskab, kan skolelærerjobbet være det rette valg for dig.

Med en læreruddannelse åbner du døren til en karriere, hvor du kan være med til at forme fremtidens generationer.

Find din læreruddannelse her

Ida Rosquist Hansen

Ida Rosquist Hansen

Communications Intern (Vis mere)

Annoncer