Vis studentum.dk som: Mobile

Uddannelse og karriere inden for design


Hvordan bliver man designer?

Hvordan bliver man designer? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelse, job og karriere inden for design lige fra mode over grafisk design til indretningsarkitektur.

Er en uddannelse og karriere inden for design noget for dig?

Hvis du gerne vil bruge dine kreative evner i dit job og være med til at skabe tøjkollektioner, grafiske opsætninger på print eller digitalt eller hjælpe folk i deres søgen efter den helt rigtige indretning i deres nuværende eller nyindkøbte bolig, så kan det være en designuddannelse er noget for dig.

Du er fuld af ideer og har sandsynligvis beskæftiget dig med området tidligere og har et kreativt talent, som er blevet udviklet med årene. Der er nemlig rift om pladserne på de fleste designuddannelser, og kun de allerdygtigste kommer ind. Du skal også være klar til at kæmpe lidt om jobs, når du er ude på den anden side af uddannelsen. Folk inden for dette område får typisk arbejde inden for det private, men der findes også enkelte jobs i det offentlige.

Hvilken designuddannelse skal du vælge?

Du skal vælge uddannelse efter, hvilket område af design der interesserer dig. Herunder får du en beskrivelse af tre typiske uddannelser inden for design.

Find din tøjdesigner uddannelse

Find din uddannelse til indretningsarkitekt

Find din uddannelse i grafisk design

Tøjdesigner

Vejen til at blive tøjdesigner kan gå gennem en 3-årig bacheloruddannelse og en 2-årig kandidatuddannelse som overbygning. Bachelordelen kræver en gymnasial eksamen og en bestået optagelsesprøve. Du kan tage uddannelsen to steder i landet, nemlig København og Kolding.

Du får grundlæggende undervisning i idé- og konceptudvikling, og samtidig specialiserer du dig i løbet af uddannelsen inden for tøjdesign. Du studerer både det klassiske håndværk og de nye teknologiske muligheder inden for faget. Du bliver trænet i at arbejde ud fra kroppens proportioner ved at tegne skitser og arbejde med forskellige materialer og skæringer. Du arbejder også tværfagligt og bruger teori og metoder fra andre fag.

Undervisningen varierer mellem kurser i teori, metode og redskabsfag og projektorienterede opgaver.

Bliv tøjdesigner

Indretningsarkitekt 

Med en uddannelse som indretningsarkitekt bliver du specialist i boligdesign og indretning af private hjem, butikker, institutioner og nye lokaler, der skal indrettes. Du kan enten tage uddannelsen på en skole eller som fjernundervisning.

Uddannelsen gør dig i stand til at have overblik over både det sociale, det kunstneriske, det arbejdsmæssige og det teknologiske aspekt, når du skal til at arbejde med indretning. Du kommer til at lære om lysets påvirkning, farver og møbelplacering, og derudover bliver du i stand til at sætte dig ind i brugen og oplevelsen af forskellige typer rum, så de kan indrettes på den mest hensigtsmæssige måde.

Bliv indretningsarkitekt

Grafisk designer

Hvis du gerne vil arbejde med grafisk design, er der flere veje, du kan gå. Flere erhvervsskoler udbyder fx forløb inden for faget, og her kan der både kræves en samtale og en optagelsesprøve inden optagelse. Fordelen ved et forløb på en erhvervsskole er, at der ofte indgår et praktikforløb, hvor du kommer ud og bruger dine tilegnede færdigheder.

Du kan også læse til grafisk designer på en videregående designuddannelse på designskolerne i København og Kolding. Her vil du først følge et grundforløb og senere specialisere dig i den grafiske retning. Uddannelsen består af en bachelordel og en kandidatdel, som sammenlagt tager fem år. På uddannelsen lærer du at arbejde kreativt og innovativt, og du lærer alle faser af en designproces at kende fra idéudvikling, udarbejde projektbeskrivelser og til at fremstille layouts til det færdige produkt.

Bliv grafisk designer

Karriere og videreuddannelse inden for design

Der er et bredt felt af jobmuligheder inden for grafisk design og indretningsarkitekt. Du kan både arbejde i det private og det offentlige, og nogle har selvstændig virksomhed, som de tilbyder deres kompetencer. Der er også mulighed for at dygtiggøre sig igennem kurser eller videregående uddannelser fx. på arkitektskolen, hvis du som indretningsarkitekt gerne vil gå mere i dybden med arkitekturens verden.

Design
Uddannelsestype
Sted
Søg

Karriereguide: Design, stil og kreative fag

Senest opdateret: 31 okt 2016

Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby