Mød en stewardesse


stewardesse SAS

Navn: Nete Christiansen

Alder: 36 år

Job: Air Steward og Stewardesse air hostess hos SAS

Uddannelse: Stewardesse og Stewarduddannelse ved SAS Flight Academy

Mød en stewardesse

Nete Christiansen er uddannet stewardesse hos SAS Flight Academy, hvor hun blev optaget efter to interviewrunder. Efter otte år som stewardesse videreuddannede hun sig til steward. I dag arbejder hun som air steward hos SAS på de oversøiske ruter og som stewardesse air hostess på europæiske, skandinaviske og indenrigsruter.

I interviewet fortæller hun om hverdagen som stewardesse, hendes uddannelse og giver dig gode råd med på vejen, hvis du overvejer at uddanne dig til stewardesse.

 

Skrevet af Informationsmedarbejder, Stephanie Fuglsang

Hvilke arbejdsopgaver har du som stewardesse?

Den vigtigste funktion jeg har ombord, er at sørge for vores passagerers sikkerhed. Der skal laves et sikkerhedstjek af fly og sikkerhedsudstyr. Passagerer skal instrueres i at bruge sikkerhedsudstyr på den korrekte måde - dette gør vi ved enten en “live” demonstration eller på film.”

“Derudover kommer at kunne yde en god service for vores kunder - at kunne læse og opfylde deres behov. På selve flyvningen sælger vi mad og drikkevarer og håndterer de forskellige problemstillinger, der kan opstå. Dette være sig en syg passager, en der er flyskræk, en der er forsinket - alle skal hjælpes på den bedst mulige måde. En gang imellem opstår der situationer, hvor der skal trylles og tænkes lidt ud af boksen. Og det er medvirkende til at gøre, at 2 flyvninger aldrig er ens.

Hvad er det bedste ved dit job?

Der er rigtig mange gange gode ting ved mit job, så jeg har svært ved at vælge én enkel ting. Men noget af det bedste ved mit job er at der aldrig er to dage, der er ens. Dette trods at det er et job med mange faste rutiner og procedure, der skal overholdes. Jeg møder nye mennesker, både blandt kollegaer men også passagerer. Jeg elsker uvisheden om, hvordan min dag vil blive.

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?

Det mest udfordrende ved mit job er, at det ikke er muligt at planlægge ud i fremtiden, samt vekslende tidszoner. Men selvom det kan være en udfordring, er det samtidig en af de ting, der gør at jeg ikke ønsker en anden tilværelse. Jeg egner mig godt til vekslende arbejdstider - og er blevet ret god til at planlægge en måned ud i fremtiden og ikke mere end det.

Hvilken uddannelse har du taget? Og hvorfor valgte du den?

I 1998 søgte jeg ind hos SAS og kom til 2 interviewrunder før jeg fik et ja og blev sendt på SAS Flight Academy til et 8 ugers skoleforløb. Det er dog en lidt anderledes proces idag. Når en ansøger er blevet rekrutteret efter et interviewforløb, kommer man på et 3 1/2 ugers skoleforløb efterfulgt af cirka 1 måneds træningsflyvninger. På skolen undervises der i at udøve førstehjælp, procedure for klargøring af flyets kabine, tilberedelse af måltider og anden passagerservice.

Jeg valgte at blive stewardesse efter at have rejst jorden rundt i 7 1/2 måned. Rejsebranchen - flybranchen især - og jeg var ikke færdige med hinanden. At min hensigt kun var at være der et års tid, blev kun ved hensigten. Nu har jeg været der i 16 år, og har ikke fortrudt en eneste dag.

Hvordan var overgangen fra uddannelse til job?

Jeg følte at jeg var rigtig godt klædt på af SAS til at komme ud på mine egne vinger. Mine nye kollegaer var meget hjælpsomme og ivrige for at vise mig, hvordan det hele foregik. Selvom det hele var nyt og ukendt, havde uddannelsen ved praktiske øvelser givet mig en forsmag på hvordan det ville være ‘i virkeligheden’.

Hvor lang tid gik der fra du var færdig med din uddannelse til du fik dit første job?

I og med det var SAS der stod for uddannelsen, var jeg i gang direkte efter skoleforløbet. Der var en 6 måneders prøveperiode, hvor der skulle udfyldes skemaer om ens viden og udførelse af jobbet ombord.

Hvordan fik du jobbet og hvor fik du det?

Dengang ringede jeg til SAS uopfordret og fik at vide, at de var igang med at ansætte og at jeg skulle udfylde et fyldestgørende ansøgningsskema.

Hvis ikke vi har en stillingsannonce slået op på vores hjemmeside www.sasgroup.net , kan man også registrere sit CV ved at gå ind under Careers og derefter Available Positions. Når man har registreret sit CV, kan man tilmelde sig en jobagent, og vælge de områder i SAS man er interesseret i. Når der så bliver slået en stilling op inden for dette område, vil man automatisk få tilsendt en mail.

Hvordan oplever du hverdagen som stewardesse i forhold til det, du havde forestillet dig, da du startede på uddannelsen?

Tiderne har ændret sig meget efter at jeg startede. Men de har ændret sig sammen med resten af verden, så det er et job der kræver mere af en. Men tilgengæld giver det mig stadig en god følelse - ellers var jeg her ikke stadig. Der er kort tid mellem flyvninger, der er mange flyvninger på en dag og behovene ombord afspejler en travl og effektiv verden. Tempoet er med andre ord højt.

Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at gå samme vej som dig?

Hvis du gerne vil have luft under vingerne, de skønneste kollegaer, yde rigtig god service, vekslende arbejdstider - og mulighed for at se lidt af Europa og verden. Så er det drømmejobbet.

Hvad er dine fremtidsplaner?

Hvad fremtiden bringer er uvist. Men som det ser ud lige nu, så er jeg på min rette hylde og bliver her til det ikke passer ind i min hverdag mere.

 Interesseret i et job med luft under vingerne? Læs mere om uddannelsen til Stewardesse her!

Senest opdateret: 05 jan 2016

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide