Vis studentum.dk som: Mobile

Mød en akupunktør


Mød en selvstændig akupunktør

Siden Sahar var 15 år gammel har hun drømt om at åbne sin egen akupunkturklinik. Vejen til at gøre sin drøm til virkelighed har dog ikke været lige og let, men snarere lang og snoet. Efter gymnasiet tog hun et sabbatår, hvorefter hun på vejledning fra sin familie søgte ind på CBS for at studere international marketing og management.

Først mange år efter, da hun havde fået erfaring med at være på arbejdsmarkedet, besluttede hun at sige sit job op og følge sin drøm. I dag er hun uddannet akupunktør og har åbnet klinikken STIKMIG, der ligger i Blågårdsgade i København.

Her deler hun sin historie og giver dig, der drømmer om at blive akupunktør et par gode råd med på vejen!Skrevet af informationsmedarbejder Anne Sparresø Merklin

Hvorfor valgte du at studere på CBS?

”Da jeg havde færdiggjort gymnasiet flyttede jeg til København og skulle til at vælge uddannelse. Min mor syntes, at jeg skulle være psykolog og der var en, der syntes, at jeg skulle være revisor, en tredje synes jeg skulle være advokat. Ja, der var mange meninger om, hvad jeg skulle være. Jeg havde gået og danderet den, rejst i Italien og været typisk ung, og så mente min mor, at det var på tide, at jeg gjorde noget seriøst med mit liv.

Jeg sagde derfor til min familie, at de måtte vælge. Og så sad ti fra min familie og kom med idéer til, hvad jeg skulle være. Jeg søgte så ind på CBS, og har i dag en cand. merc. i international marketing og management. Derefter arbejdede jeg som marketingsansvarlig på et bureau. Her var jeg blandt andet med til at lave idéer til, hvordan Nokia kunne skabe mere opmærksomhed omkring forskellige produkter, der i mine øjne var fuldstændigt ligegyldige”.

Hvorfor valgte du at skifte karriere og blive akupunktør?

”Jeg blev bevidst om, hvordan verden fungerer – hele pengeverdenen og virksomheder generelt, som jeg jo ikke havde erfaring med fra gymnasiet. Jeg blev eksempelvis bevidst om, hvordan folk i reklameverdenen er med til at påvirke vores hjerner og valg, og ofte er deres budskaber slet ikke virkelighedsnære. Eksempelvis må sodavandsfabrikanter gerne skrive, at deres sodavand er naturligt fremstillet, selv om der er kemi i.

På et tidspunkt fandt jeg så ud af, at Nokia havde solgt teknologi til Irans regering, som skulle hjælpe regeringen med at aflytte befolkningen for at få dem mere under kontrol. Det var direkte i strid med mit syn på verden. Jeg kunne derfor ikke stå inde for at markedsføre Nokia, og sagde simpelthen op fra dag til dag over en mail på det bureau, hvor jeg arbejdede.

Efter det kunne jeg mærke, at hele den undertrykkelse jeg havde haft indeni førte til en slags sammenbrud. Jeg kunne ikke vaske op eller tage stilling til helt almindelige dagligdagsting. Jeg skrabede bunden helt, men for mig var det en god ting for jeg fandt jo så ud af, hvad jeg reelt gerne ville med mit liv.

Jeg begyndte til psykoterapi og yoga seks dage om ugen, og mødte lige pludselig personer, der var i netværket med akupunktur og så videre. En dag efter yoga kom jeg cyklende, hvor jeg kan huske, at jeg smilede og tænkte om det kunne være, at de andre, der smilede også følte sig rigtigt lykkelige? Og så stoppede jeg op midt i det hele og tænkte ved mig selv: ’Hvis jeg skal sige en ting, der rigtig betyder noget for mig uden at tænke på løn, jobmuligheder og alle de der ting. Noget jeg reelt bare gerne vil vide mere om, hvad skulle det så være?’. Og så stod det bare lyseklart for mig: Akupunktur – for det havde jeg jo altid drømt om!

Og så lovede jeg mig selv, at hvis jeg fik negative tanker såsom, at det her kan jeg ikke, så lovede jeg mig selv, at jeg skulle prøve det. Og så søgte jeg på internettet efter akupunkturuddannelser, og fandt AkupunkturAkademiet”.

Hvorfor valgte du at tage din akupunkturuddannelse hos AkupunkturAkademiet?

”Jeg valgte AkupunkturAkademiet fordi det var dem, der udbød den længste uddannelse. Jeg ville gerne have en god og lang uddannelse. Prisen i forhold til uddannelsens længde hang godt sammen i forhold til andre kursusudbydere, hvor jeg kunne blive akupunktør på en måned nærmest. Jeg lånte så penge af min familie til uddannelsen og fandt ud af, at det krævede en foruddannelse i fysiologi, anatomi og sygdomslærer, som jeg valgte at studere som fjernundervisning hos Innowell”.

Hvordan har din oplevelse som studerende hos AkupunkturAkademiet været?

”Du lærer rigtig meget om dig selv på uddannelsen, hvordan du kan hjælpe andre uden selv at komme til skade, vi lærte om kinesisk medicin, var på studietur til Kina, lærte om kost, lavede meditative øvelser og meget mere. Vi lærte eksempelvis, hvordan forskellige berøringer og energier kan påvirke de mennesker vi dagligt har i vores liv. Så for mig var det en meget holistisk oplevelse, og jeg ændrede meget i mit liv undervejs”.

Var det svært at starte op som selvstændig akupunktør?

”Det tager tid, men jeg kan jo kun tale ud fra min egen erfaring. I mens jeg var i gang med min akupunkturuddannelse arbejdede jeg en gang imellem i en vuggestue og passede et barn, men da jeg var færdiguddannet og ville åbne min egen klinik, stoppede jeg her for at få klinikken til at blomstre. Det var vigtigt for mig at kunne putte al min energi i det.

Jeg er blevet meget bevidst om, at når du går efter din drøm, så kommer den til dig. Min store drøm har altid været at åbne en klinik på Blågårdsgade, og nu har jeg den! Det kom bare af sig selv ved at en veninde så lokalet, og så slog jeg til. Det har været det nemmeste i mit liv, fordi det virkelig er noget jeg vil”.

Hvordan oplevede du det sociale miljø på AkupunkturAkademiet?

”Det er en meget social uddannelse, men folk arbejder jo ved siden af uddannelsen, så der er eksempelvis ikke fredagsbar som på mange andre uddannelser. Det er socialt på den måde, at du virkelig lærer folk at kende. Jeg vidste alt om dem, og de vidste ting om mig, som jeg aldrig har talt med min mand om.

Det kommer sig af, at vi har været på flere weekendkurser og i hverdagen brugt hinanden til at omsætte teorien til praksis. Kurserne er derfor meget intime. Vi har eksempelvis haft kursusweekender, hvor vi har set på hinandens tunger eller mærket hinandens puls, fordi det er to meget vigtige parametre i akupunktur til at diagnosticere med”.

Fortryder du, at du ikke fulgte din drøm om at blive akupunktur fra starten af?

”Jeg fortryder ikke, at jeg tog min uddannelse på CBS for i dag har jeg en vis alder og erfaring med mig i bagagen. Jeg ved, hvordan jeg skal profilere min klinik og det kommer naturligt til mig, at identiteten skal hænge sammen med helheden af virksomheden. Der skal være en sammenhæng i det, du laver, hvor det vigtigste for mig er, at jeg har et ærligt produkt. Og med akupunktur har du virkelig et ærligt produkt – akupunktur det virker! Og så lever jeg af det samtidig, så det er jo perfekt”.

Har du et godt råd til unge, der har den samme karrieredrøm som dig?

”Lad være med at lytte til samfundet for samfundet er konstrueret til, at vi skal arbejde som lønslaver. Derfor er det fedt at være selvstændig – altså jeg bestemmer eksempelvis selv, om jeg vil åbne min klinik klokken 12.

Det er vigtigt at mærke efter i sig selv, finde ud af, hvad du gerne vil og har brug for? Pengene skal nok komme, men gå efter din interesse. Det kan godt være, at det er hårdt i starten, men du skal jo arbejde i 40 år, så hvilken forskel gør det om du tager et sabbatår eller fri undervejs i din karriere? Det kan være fint at snakke med sine forældre om det, men de skal jo ikke leve dit liv”.

Hvilke fremtidsplaner har du karrieremæssigt?

”Ja, altså lige nu er jeg dér, hvor jeg gerne vil være, men jeg har flere drømme. Min helt store drøm er at åbne et stort akupunktur-sygehus med kinesisk medicin, hvor folk har mulighed for at få behandling. Og så vil jeg gerne sprede viden om, at folk selv skal søge hjælp, før de bliver syge. Det kan være, at du er lidt ked af det, men det kan være de første sygdomstegn. Så enten så åbner jeg en stor akupunktur klinik, der kombinerer helheden til indre balance med yoga, urtemedicin og så videre - ellers så vil jeg gerne åbne en forretningskæde med min klinik STIKMIG.

Mit mål er at bidrage til et finere og mere stabilt samfund. Se eksempelvis på de personer, der kommer på hospitalet. De får ikke ordentlig mad. De får pulvermad, kartofler, sodavand, kaffe og saftevand – hvorfor får de ikke økologisk og sund mad? Hvorfor er der ikke et sted, hvor de kan dyrke yoga, få massage og et urtebad? For det bliver du også rask af!

Jo bedre du har det, jo bedre et menneske er du. Jo mere selvbevidst du er, jo flere gode ting og jo roligere du er - jo mindre krig og had skaber du. Man må starte med sig selv. Jeg kunne ikke være behandler for fire år siden, fordi jeg ikke var i balance med mig selv. Mange mennesker har ikke en indre ro, og når vi taler grimt til hinanden eller folk ude på gaden, så starter det en kædereaktion”.


Senest opdateret: 11 nov 2015

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 26-01-2016

Karriereguide: Sundhed og omsorg

En karriere inden for sundhed og omsorg er for dig, der vil arbejde med mennesker. I denn guide får du et overblik over de mange karrieremuligheder i sundhedssektoren - lige fra behandling og pleje til sundhedsfremme.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en zoneterapi-studerende

Sarah valgte at studere på Den Danske Zoneterapeutskole, da hun fandt skolen og undervisningen kompetent, professionel og troværdig. I interviewet fortæller hun om sin uddannelse, livet på skolen og giver dig, der drømmer om at blive zoneterapeut et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 14-10-2020

Kostpilot - til dig der vil have styr på kost og sundhed

Vil du gerne forstå, hvilke næringsstoffer der er sunde, enten for dig selv, eller fordi du arbejder som behandler? 

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2020

Kom i gang med en SOSU-uddannelse online

Drømmer du om at komme i gang med en SOSU-uddannelse, men er det svært at finde tiden i hverdagen til at tage ind på en skole? Så overvej om et Grundforløb 2 online kunne være noget for dig.

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide