Vis studentum.dk som: Mobile

Tag 2 minutter og hjælp vores udbydere med, hvordan de kan forbedre sig selv under COVID-19-krisen. Mange tak! Svar på 3 lynhurtige spørgsmål

Mød en EUX-Murer


Navn: Christian Kieler SkovlundEUX-murer

Arbejde: Murer

Uddannelse: EUX-murer

Mød en EUX-murer

Efter folkeskolen var Christian i tvivl om han skulle vælge en gymnasiel- eller håndværker-relateret uddannelse? Mulighederne var mange, og han stod med et ben i hver lejr. Han endte med at vælge en EUX-uddannelse, der kombinere begge verdener. I dag er Christian uddannet og arbejder som murer, men på sigt har han ambitioner om at videreuddanne sig som bygningskonstruktør.

I interviewet fortæller han om sit uddannelsesforløb, nuværende arbejde og fremtidsplaner. Og giver dig, der drømmer om at følge samme karrierevej et par gode råd med på vejen!

Af informationsmedarbejder V. Singarasah

Hvordan fandt du ud af, at du ville være EUX-murer?

”Jeg havde inden påbegyndelse af uddannelse valgt den almindelige mureruddannelse, men vidste, at jeg ville læse videre efterfølgende.

I sommerferien fandt jeg så ud af, at der var denne EUX-uddannelse, hvilket gjorde jeg tilmeldte mig den i stedet for den almindelige mureruddannelse. EUX-uddannelsen åbnede flere døre efter endt uddannelse, og kombinationen af en studentereksamen og et svendebrev tiltalte mig. ”

Hvordan er uddannelsen bygget op?

”Underviserne var dygtige til at inddrage vores murermæssige baggrunde, når vi eksempelvis havde matematik. Det gjorde, at vi udregnede opgaver, som vi følte var relevante for os.

Vi havde fag som byggeteknologi og teknikfag, hvor vi lærte meget omkring byggeri. Vi fik eksempelvis opgaver, hvor vi skulle “bygge” nogle boliger, hvor der var inkorporeret nogle udfordringer, som vi skulle løse. Her skulle vi selv tegne og komme med forslag til løsninger af de forskellige problemstillinger.

Den feedback vi fik fra lærerne var god og de fortalte, at de tydeligt kunne mærke, at vi havde en erhvervsmæssig baggrund. Vores baggrund gjorde, at når vi så en problemstilling, var vi gode til at gribe det an teoretisk, men også praktisk på det. Da vi jo selv har prøvet at konstruerer, og ikke bare tegnet og beregnet det. ”

Var praktikperioderne af tilpas længde?

”Uddannelsen tager 4 år og 1 måned, hvor vi sammenlagt gik ca. 2,5 år på skole og den resterende periode var vi i praktik hos en mesterlære. Der kunne vi godt mærke, at det var lange perioder, vi var væk fra firmaet. Det var ikke de helt samme forhold, du fik til alle medarbejderne, når du var væk i større perioder sammenlignet med de almindelige murerlærlinge. ”

Var det svært at få en praktikplads med EUX-uddannelsen?

”Der var en del af os, der havde svært ved at finde et praktiksted. Da vi startede var vi to klasser af 30 personer. Der er selvfølgelig nogen, der hopper fra og der var andre, der ikke kunne vente på at få en læreplads som EUX-murer, så de fik tilbudt en almindelig murerplads - så på den måde sprang de fra. Vi ende med at være 15 elever i min klasse da vi blev færdige.

Det har selvfølgelig også været lidt mere kompliceret, fordi mange af mestrene ikke vidste, hvad EUX-uddannelsen gik ud på? Derfor tilbød de murer lærepladser. Det har ændret sig nu, hvor kendskabet til uddannelsen er større fordi branchen har hørt om de positive historier. ”

Hvor tidskrævende var uddannelsen?

”Der var nogle perioder, hvor vi havde meget travlt, men ellers så synes jeg faktisk, at underviserne var gode til at koordinere, så vi ikke blev oversvømmet med lektier på kort tid. Du kunne godt mærke, at når du havde været i mesterlære et stykke tid, så skulle du lige i gang igen, når du kom tilbage på skolebænken. I mesterlære skulle du jo ikke lave lektier, når du havde fri. ”

Hvordan var kombinationen af gymnasie og erhvervsskole?

”Det var dejligt med 3 dage på gymnasiet, og 2 dage på erhvervsskolen. Perioderne hvor vi var ude ved Mester og dermed helt væk fra skolen, var også en god afveksling

En af grundene til, at jeg valgte en EUX-uddannelse var, at jeg havde mulighed for at komme ud og arbejde. Jeg kendte mig selv godt nok til, at jeg vidste, at det ville blive en udfordring for mig, hvis jeg skulle sidde fem dage om ugen på skolebænken i tre år. ”

Havde branchen kendskab til EUX-uddannelsen?

”Nu hvor jeg er færdiguddannet vil jeg mene, at der er en del flere i branchen, der ved hvad uddannelsen står for. Dengang jeg startede, var der ikke mange der kendte til uddannelsen, men nu har der været en del fokus på det og branchen bliver mere og mere opmærksomme på uddannelsen. ”

Hvorfor har du valgt ikke at læse videre med det samme?

”Jeg arbejder som murer nu, og det er for at få noget erhvervserfaring og tjene penge. Derefter er planen, at jeg om et år til halvandet vil påbegynde studiet til bygningskonstruktør.

Det er lærerigt for mig, at få lidt erfaring som murer. Nu hvor jeg ikke er lærling mere, og dermed har mere ansvar: det er noget der kan gavne mig, da jeg nu er med til de forskellige byggeprojekter fra start til slut, og ikke er væk i længere perioder grundet min uddannelse. ”

Hvordan ser din typiske arbejdsdag ud som murer?

”Min arbejdsplads er både i private hjem, på skoler og på store byggeprojekter. Du kommer ud til en masse forskellige opgaver, og dine dage er sjældent ens. Meget af ens arbejde er udendørs, så du skal kunne lide masser af frisk luft, både sommer og vinter. Udendørs lægger jeg tagsten på hustage og murer husets vægge op. Indendørs støber jeg badeværelser, laver gulvvarme og sætter forskellige typer fliser op i flotte mønstre. Der er mange forskellige opgaver, der gør arbejdet som murer varierende og spændende. ”

Har du et par gode råd til unge, der drømmer om at gå den samme karrierevej?

”Når du skal ud og finde en lærlingeplads, er det vigtigt, at du ikke opgiver håbet. Der vil komme afslag, og du må bare fortsætte med at søge, så skal du nok få en plads.

Den faktor, at uddannelsen er blevet mere udbredt betyder, at du forhåbentligt ikke vil have ligeså mange udfordringer, som jeg havde. Jeg kunne se, at der var mange fra min klasse, der ikke troede, at de kunne finde et sted – hvilket førte til at de droppede ud af uddannelsen. ”

Hvad er dine fremtidsplaner?

”Det har været dejligt at få et svendebrev og studenterbevis. Der er mange fra min klasse, der ikke arbejder som murer i dag, men er påbegyndt andre uddannelser, såsom ejendomsmægler og politimænd. Det er dejligt, at vi har et fundament at falde tilbage på, hvis vi bliver trætte af murerfaget, eller har brug for luftforandring.

Jeg har været glad for uddannelsen. Inden jeg begyndte EUX-uddannelsen, ville jeg gerne studere til arkitekt når jeg var færdig, men det har ændret sig, da jeg har fået lidt erfaringen med det hele. Nu er drømmen at læse til bygningskonstruktør.

Jeg har faktisk været glad for det, for inden jeg gik i gang var jeg i tvivl om jeg skulle vælge en gymnasial- eller erhvervsuddannelse. Alt i alt var EUX-uddannelsen det rigtige valg for mig.

Min fremtidsplan er, at jeg på et senere tidspunkt vil uddanne mig til bygningskonstruktør og udvikle mig endnu mere. Derefter ved jeg ikke, hvad fremtiden bringer, måske skulle jeg blive selvstændig? ”


Se også nedenstående Faktaboks om Murer-uddannelsen.

murer, eux


Senest opdateret: 18 sep 2015

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 24-09-2015

Mød en VVS-montør

Laust kom ind i VVS-branchen ved en tilfældighed og fik hurtigt afkræftet forestilling om, at en VVS-montør kun sætter toiletter op. Arbejdet faldt i Lausts smag og han har nu valgt at videreuddanne sig til VVS-installatør og bygge endnu mere på.

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2016

Mød en EUX-murer

Jens har altid mange bolde i luften og forsøger konstant at udfordre sig selv. Derfor valgte han at studere på EUX-murerlinjen, der giver eleverne et svendebrev og studentereksamen i hånden på bare 4 år og 1 måned. Ved VM i WorldSkills -  et slags VM for håndværkerlærlinge, fik en flot sølvmedalje!

Læs mere
Sidst opdateret 21-09-2015

Mød en klejnsmed

De fleste forbinder måske smede med en gut, der står svedende og hamrerende ned over en ambolt, men sådan er smedens hverdag ikke mere. Han er ligeledes heller ikke byens lokale tandlæge og våbenmester. Men hvad laver en smed så?

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2015

Mød en kommende flymekaniker

Nicklas har altid vidst, at hans karriere skulle tage en retning, hvor han kunne få lov til at arbejde med fly. Han har derfor prøvet at komme ind i flyvevåbnet. Da det ikke lykkedes, valgte han at blive uddannet flymekaniker. En uddannelse, hvor tålmodighed, ansvarlighed og flysikkerhed er centrale nøgleord!

Læs mere
Sidst opdateret 23-11-2015

Mød en byggekoordinator

Morten studerer på det første hold af studerende på den nye byggekoordinator-uddannelse på KEA. Selv om han stadig er studerende, har han allerede nu sikret sig et job indenfor branchen. I interviewet fortæller han om byggekoordinator-uddannelsen og giver dig et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide