12 sep 2018

Designeren der startede eget brand efter endt uddannelse

Pernille

Mød en designer

Arbejdet inden for modebranchen kræver kreative sjæle og fagligt dygtige personer, men hvis du også har en drøm om at starte dit eget brand, er kreativiteten ikke den eneste egenskab, du skal besidde. Det er også vigtigt med kompetencer inden for forretningsføring. 

Derfor valgte Pernille at studere designteknologi, hvor der er stort fokus på faglig dygtighed, men samtidig også undervisning, der giver de studerende en fornemmelse inden for virksomhedsdrift. I dag er hun indehaver af Krüger, og kommer giver dig her sine bedste råd til dig, der drømmer om at tage samme karrierevej!

Find din uddannelse til designer-drømmen

Skrevet af informationsmedarbejder V. Singarasah

Hvorfor valgte du at studere til designtekolog på TEKO?

”Jeg begyndte på designteknologuddannelsen på TEKO i Herning med speciale i fashion design, hvor jeg var i to semestre – derefter tog jeg min praktik i København på tredje semester, hvor jeg var hos Nag people. Efter praktikken fik min daværende chef overført mig til KEA.

Jeg valgte efter færdiggørelsen som designteknolog på KEA at tage den direkte overbygning, som er en PBA i Design og Business med speciale i fashion design. På min PBA havde vi et kombineret forløb med indkøb, branding og et mindre designforløb, hvor vi fik et indblik i mekanismerne bag industrien. Derefter blev vi delt ud på de uddannelsesforløb vi havde valgt.

Der startede vi et forløb, hvor vi rent syteknisk lærte alt. Efterfølgende havde vi et projektforløb, hvor vi skulle starte med at skrive vores ønskede design-dna for den resterende del af uddannelsen. Under mit PBA forløb var jeg også i praktik igen – det var hos Barbara I Gongini, det var et lærerigt forløb, som jeg fik meget ud af. Efter endt praktik, nåede vi til det syvende og sidste semester, som er bachelorprojektet, hvor jeg skrev om bæredygtig mode.”

Hvordan bruger du din uddannelse i dag?

”Jeg er skribent for et magasin, og arbejder også med det visuelle – altså editorials til billedeserier til magasinet.

Jeg har lige stiftet et brand – som jeg lancerede under modeugen. Det var en summer/spring kollektion, og nu er jeg i gang med vinterkollektionen. Det er meget tidskrævende, men samtidig også sjovt og interessant. Når du har startet dit eget brand, skal du ikke forvente, at du har meget fritid. Det er en konstant rutchebanetur med op og nedture - men det gør det kun sjovere, at du har en udfordrende dag og når tingene lykkes, er du ekstra tilfreds!”.

Hvad har været det bedste ved at studere til designteknologi?

”Jeg lærte alt det sytekniske på mit første år på TEKO. Det gør, at jeg er i stand til at producere mine samples herhjemme i Danmark. Det sparer en masse tid i forhold til produktion og omkostninger, fordi jeg kan sende samples ud og har lært at udarbejde et teknisk materiale – det man kalder et 'tech pack'. Det gør, at min produktion, som er i Vietnam, er nemmere at sætte i gang.

Min uddannelse har givet mig nogle tekniske kundskaber som har gjort, at jeg selvstændigt kan udforme meget selv og dermed kan spare den omkostning – samt være sikker på, at produktet er præcist som jeg ønsker det.

Det er stærkt, at vi har lært at drive forretning også. Det er ikke kun design, som vi har lært, men også, hvordan vi skal stifte forretninger, at føre ideen ud gennem en forretning og ikke ”kun” kreere.

Vi har haft ret meget erhvervspraktik henover vores uddannelse, som gør, at vi har fået et stort netværk inden for branchen. Det at jeg har været ude ved designere, som er etableret gør, at jeg kan bruge dem som mentorer nu, hvor jeg selv skal starte op.”  

Har du nogle gode råd til unge, der drømmer om at gå samme karrierevej?

”Det er selvfølgelig vigtigt, at være kreativ. Og når jeg kigger tilbage på mit uddannelsesforløb, kunne jeg måske godt have ønsket, at jeg havde været lidt ældre. Jeg var nemlig kun 23 år, da jeg blev færdig.

Jeg tror, at det er en uddannelse, du kan få meget ud af – hvis du måske går ud og prøver branchen af. Jeg vil klart anbefale, at du tager et praktikforløb, fordi det er med til at skabe en sans for, hvilken retning du vil gå i. Jeg var i hvert fald meget flyvsk det første år på uddannelsen, og var ikke sikker på, at det var det, jeg ville hele tiden. Jeg tror, at hvis du er lidt mere moden end jeg var, specielt på 'top-up’en', så kan du få et større udbytte. Det afhænger selvfølgelig også af ens personlighed, og hvor uddannelsesklar du er - det jo meget forskelligt fra person til person.

Kreativitet er vigtigt, men du skal også have et ønske for at lære og have interesse i at lære om at føre forretning, for ellers kunne du ligeså godt læse på en ultra kreativ skole, såsom Designskolen. Her er det nærmest kun kreativt, hvorimod det på TEKO er en kombination af business og design.”

Har du et par gode råd til, hvordan man finder et praktiksted som designteknolog?

”Jeg var fra starten af ret 'aggressiv' i min søgning – eller jeg begyndte den ret tidligt, og var meget målrettet og sigtede ret højt. Du skal ikke være bange for at sigte højt. Jeg oplevede selv at mange af mine medstuderende valgte nogle af de 'fede' navne fra, fordi de på forhånd tænkte, at der kommer de alligevel ikke ind.

Der tror jeg bare, at det handler om at være i god tid og hellere sætte standarden for højt end at sætte den for lavt.

Det er også vigtigt, at have nogle krav til praktikstedet, så du kommer ind og har tænkt over, hvad det er for nogle opgaver du gerne vil varetage – for det er også en branche, hvor du hurtigt kan komme til at sidde og lave ting, der måske ikke udvikler dig særlig meget.

Men hvis du kommer ind med den indstilling, at selvfølgelig er der nogle opgaver, der er praktikantens opgave, hvor du samtidig forlanger, at du få lov til at udføre opgaver, der gavner din udvikling - så kan dit praktikforløb være yderst gavnligt!”.

Hvad drømmer du om at gøre fra nu af?

”Jeg drømmer om at få mit brand op at køre, som jeg har stiftet under mit eget navn – og det kommer til at tage rigtig lang tid, mange penge og meget tid. Det er ikke noget, der på nuværende tidspunkt kommer til at blive min levevej, men forhåbentlig kan det blive det om nogle år.”


Tjek også Faktaboksen om din fremtid som designteknolog

Senest opdateret: 12 sep 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 12-09-2018

Mød en arkitekt

Der gik 3 måneder fra Pernille var færdiguddannet til hun fik sit første job. Jobbet fik hun gennem en anbefaling fra en kammerat. Efter et halvt år, fik hun job ved Dall & Lindhartsen A/S, som er en tegnstue. Her har hun været de sidste 7 år. Lige i øjeblikket sidder hun med et sygehusprojekt i Odense.

Læs mere
Sidst opdateret 19-05-2015

Mød en fotograf

Mød Elisabeth på 36 år, der arbejder for galleriet NOoSPHERE Arts i New York City, samtidig med, hun arbejder som freelance fotograf og kører sine egne kunstprojekter ved siden af. Læs hvad hun har at fortælle om uddannelsen og det at arbejde som fotograf.

Læs mere
Sidst opdateret 07-12-2015

Mød en frisør

Simon er en af personerne bag det nye frisørkoncept 'Rodeo', som har til sinde at bryde grænserne for det typiske danske frisørbesøg for både mænd og kvinder. Her i artiklen fortæller han ærligt om sit arbejde på godt og ondt, både i salonen, men også når han er til modeshows og photoshoots.

Læs mere
Sidst opdateret 17-09-2020

Lær at lave korte videoer til nettet

Den gode historie er vigtig, når vi snakker videoindhold. Hvad end det er en hel spillefilm eller en kort video til nettet. For det er historierne der rykker mennesker. Men hvad skal der til, for at skabe den gode historie?

Læs mere
Sidst opdateret 02-12-2020

Josefine Margrethe Smidt Hansen, Grafisk Designer, e-Boks

Multimediedesigner Jeg er ansat som grafiker og bistår hele organisationen med grafisk arbejde både internt og eksternt. Mit arbejde består især i at sørge for, at vi har et ensartet visuelt og grafisk udtryk på alt lige fra præsentationer til nye services i e-Boks appen. Mine primære arbejdsværktøjer er Illustrator og flere af Adobes programmer og PowerPoint.

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide