Mød Rigmor fra Surhs Højskole
03 mar 2023

Mød Rigmor fra Surhs Højskole

Drømmer du om et helt særligt fællesskab og en oplevelse for livet? Er du optaget af mad, storbyliv og har lyst til at dyrke København? Så læs med i interviewet, hvor du kan lære mere om Rigmors oplevelse af Sturhs Højskole, midt i storbyen.


Hvorfor valgte du Suhrs Højskole?

Jeg ville gerne lære om grøn madlavning, fødevaresystemet, fermentering, dyrkningsmetoder, naturen & smag, på en afslappet måde - uden at det handlede om eksamener & præstationer, som det ville gøre på en uddannelse. For mig er højskoler en perfekt sammensmeltning af dejligt samvær, dyb læring på mange planer & frihed til at udforske noget nyt på sin egen måde. Jeg valgte Suhrs fordi linjen Omstillingsagent var lige mig, skolen så hyggelig ud og lå i København, som jeg meget gerne ville blive boende i, og for at gå i min mors fodspor - hun gik selv på Suhrs da hun var 18 år. Jeg har hele mit liv udforsket kunst & design, men følte mig klar til at udforske et helt nyt felt - MAD. Så Suhrs var det indlysende sted at tage hen!

Hvilken linje valgte du?

Jeg gik på Omstillingsagent og vi lavede SÅ mange fede ting. Mine yndlingsaktiviteter var smagninger af kål & kombucha, lave kraut & kimchi, hjælpe Havhøst med at plante tang, sanketure, blindsmagning af økologiske vs konventionelle grøntsager, høste svampe hos Bygaard, besøge byhaver & lave lækker grøn mad sammen. Vi lærte meget om sæsonerne, fødevaresystemet, bæredygtige hverdagstiltag, konservering af sankede frugter & grøntsager, samt tilsmagning af plantemad. Det hele var sindssygt spændende og jeg har fået udvidet min forståelse af, hvordan maden kommer fra jord til bord - og idéer til hvordan det kan gøres i fremtiden.

Hvilke valgfag havde du?

Jeg havde Ost Ost Ost, hvor vi lavede mozzarella, brie & feta. Faget Bag, hvor vi lavede en surdej og bagte brød, scones & wienerbrød. Faget Det Søde Køkken hvor vi lavede valgfrie kager, som f.eks. moussekager med glaze, snitter, flødeboller & pavlova. Det var fedt at lære, at jeg sagtens kan lave en ost selv, at få min visuelle æstetik ind i diverse kager & bagværk, samt at få et indblik i hvordan de her mad-teknikker blev brugt i gamle dage.

Hvordan så en typisk dag ud på højskolen?

Morgenmad derhjemme eller på skolen, hyggelig morgensamling med højskolesange & oplæg, madlavning eller udflugt, altid lækker frokost, pause- gåtur i Kongens Have & hygge på Kvisten, mere madlavning eller valgfagsaktivitet, aftensmad og til tider aftentalk eller hyggelig aftenaktivitet. Hver dag bød på noget helt nyt fagligt, men der var nogle gode rutiner, så alt det praktiske som opvask, rengøring & højskolegruppemøder, ikke tog fokus væk fra selve undervisningen. Dagene blev også krydret med hyggelig fællesaktiviteter som f.eks. samtalecafé, lege, quiz, spil og hygge på Kvisten.

Hvad var det bedste ved dit ophold?

At lære om mad på så mange forskellige planer - smag, tekstur, sammensætning, æstetik, råvare, kultur, historie, politik, teknik, konservering, produktion, proces, kvalitet etc. Samt at få en hel masse praktiske erfaringer, som hvordan man agerer i et stort køkken, samarbejder om madlavningen & laver hverdagsmad til over 40 mennesker og selvfølgelig at dele oplevelsen med de sødeste mennesker.

Hvordan var studieturen?

Vi tog til NordItalien med tog og besøgte søde mennesker og dejlige steder. På turen besøgte vi en chinotto farm, en olivenolie-plantage, en risotto-ris mølle, en gelato butik & en trøffel-festival. Vi deltog også i en pesto workshop, gæstede en fin kokkeskole, spiste på lækre italienske restauranter, var til vinsmagning & fik rundvisning på et gastronomisk universitet. Der var skønt med sol, varme, badeture & massere af gelato! Jeg lærte f.eks. om dyrkningsmetoder i det italienske klima, fik praktiske erfaringer med at lave pasta, pesto, focaccia & pizza, samt om kvalitet, teknikker & smag i det italienske køkken. En sindssygt fed tur, med plads til at udforske og opleve mange fede ting, på kort tid. Efter vi kom hjem, kan jeg slet ikke vente med at komme tilbage til Italien og opleve mere!

Hvordan er miljøet/fællesskabet?

Fællesskabet er super dejligt, hyggeligt & hjemligt. Selvom der kan være aldersforskel, kulturelle forskelle og forskel på hvor i livet man er - er der plads til alle og til alle niveauer af madlavningsskills. Der var en stor hjælpsomhed og omsorg omkring hinanden. Den ærlige kommunikation iblandt eleverne, og lærerne, gjorde bare det hele meget nemt. Stemningen på skolen var generelt hyggelig, sjov og afslappet.

Hvad har Suhrs betydet for dig og hvad har du lært af dit ophold?

Jeg har lært at det ikke behøver at være besværligt, svært eller kompliceret at lave sin egen ost, bage med surdej, lave traditionel mexicansk mad eller lave middag til 40 mennesker. At jeg sagtens kan kaste mig ud i store projekter, og bare tage processen step by step - som at følge en opskrift. Jeg har også lært at man sagtens kan være i et fællesskab, uden at være den perfekte udgave af sig selv og samtidig være noget for andre og støtte fællesskabet. Der ud over har jeg lært SÅ meget om mad og lært, at der er meget mere at lære og dykke ned, så det er jeg fortsat med efter opholdet.

Er der en særlig oplevelse du aldrig vil glemme?

Jeg synes det var så vildt at besøge kokkeskolen i Italien og lave ægte italiensk mad med dygtige kokke og kokkeelever. Der var den smukkeste udsigt til bjerge og havet - maden smagte skønt og alle var så søde! Og så vil jeg aldrig glemme alle de gode højskolesange vi fik sunget gang på gang og som blev en del af vores Suhrs hits.

Er du også interesseret i Surhs Højskole?

Læs mere om Surhs Højskole

Senest opdateret: 03 mar 2023
Emilia Rooed Pedersen
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Amalie fra Viborg Idrætshøjskole

"Jeg fandt Viborg IH på ”Højskolerne.dk”s hjemmeside og valgte den ud fra deres virkelig fede faciliteter, og at der var stor variation i deres fag." Læs mere om, hvorfor Amalie valgte et højskoleophold hos Viborg Idrætshøjskole

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Mazz fra Viborg Idrætshøjskole

"Jeg valgte Viborg IH på baggrund af deres sindssyg fede placering og deres store mængde af faciliteter." Læs mere om, hvorfor Mazz valgte et højskoleophold hos Viborg Idrætshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Joachim fra Vallekilde Højskole

"Jeg opdagede Vallekilde Højskole gennem en god ven, og var stort set solgt allerede første gang, jeg var på besøg tilbage i 2019." Læs mere om, hvorfor Joachim valgte et ophold på Vallekilde Højskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Stine fra Vallekilde Højskole

"Det blev Vallekilde Højskole fordi jeg var på et kursus her i 2018, hvor jeg blev fuldstændig forelsket i stedet, bygningerne, naturen, lærerne, faget, maden og meget mere." Læs mere om, hvorfor Stine valgte et ophold på Vallekilde Højskole. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Klara fra Viborg Idrætshøjskole

"Jeg elsker at mærke fællesskabet, som er på Viborg IH." Læs meget mere om, hvorfor Klara valgte et højskoleophold på Viborg Idrætshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Line fra Aalborg Sportshøjskole

"En del vælger at tage ud og rejse i deres sabbatår for at få en masse fede oplevelser. Dette var også et stort ønske for mig, men det er desværre ikke den mest optimale løsning, når man har en hest med på sidelinjen." Læs mere om, hvorfor Line valgte et ophold på Aalborg Sportshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Sigurd fra Aalborg Sportshøjskole

"Jeg tog på Aalborg Sportshøjskole for at møde nye mennesker, og få gang I mit sabbatår. Samtidig med at jeg kunne gå op i min træning, og få den rette vejledning." Sigurd fortæller om sit højskoleophold på Aalborg Sportshøjskole, hvorfor han ville på højskole og hans anbefalinger til andre, der overvejer et højskoleophold. Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Sofie fra ISI Idrætshøjskole

"Jeg ville stadig gerne på højskole, fordi jeg elsker at møde nye mennesker, udover det så elsker jeg at spille fodbold. I den forbindelse fandt jeg ISI Idrætshøjskole, hvor jeg kunne kombinere begge." Læs mere om, hvorfor Sofie valgte et ophold på ISI Idrætshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Chikako fra Den Internationale Højskole

"A friend of mine introduced them to me. I had been working for 10 years after graduating from university, but Corona made me want to rethink my future with a fresh perspective." Chikako fortæller om sit ophold hos Den Internationale Højskole (IPC) og hvorfor valget fandt på netop denne højskole. Læs mere i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Mød Gry fra Egå Ungdoms-Højskole

"Da jeg klikkede ind på Egå Ungdoms-Højskoles hjemmeside, var det som om alt gav mening, og jeg vidste at jeg havde fundet mit nye hjem." Læs mere om, hvorfor Gry valgte at tage på højskole, hvorfor det lige blev Egå Ungdoms-Højskole, hvad hun synes om opholdet og meget mere.

Læs mere
Sidst opdateret 06-02-2023

Mød Julie fra Roskilde Festival Højskole

"Menneskene. Festerne. Det at du vågner op og bare er sammen med andre mennesker. Det at du lærer så meget omkring dig selv og hvordan du bedst fungerer i andres selskab." Julie fortæller om sit ophold på Roskilde Festival Højskole, hvorfor hun valgte netop denne højskole og hvad hun vil anbefale andre, der overvejer at tage på højskole. Læs mere om Julies ophold lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Bliv elev på Løgumkloster Højskole

Bliv en del af et tæt fællesskab og få et fedt og intimt højskoleophold på Løgumkloster Højskole. Læs mere om dine muligheder på højskolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Bliv elev på Johan Borups Højskole

Drømmer du om at gå på en højskole midt i storbyen, og er du glad for kunst? Så er Johand Borups Højskole i København muligvis lige noget for dig. Denne højskole har en stærk kunstnerisk profil, og på Johan Borups Højskole finder du syv kunstneriske linjer. Læs mere lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Olivia fra Johan Borups Højskole

"Der er en stor lyst til at samarbejde kreativt og til at lære hinanden at kende." Læs mere om, hvorfor Olivia valgte at tage på højskole, hvorfor valget faldt på Johan Borups Højskole i København, hvad hun synes om opholdet og meget mere.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Safia fra Johan Borups Højskole

"Jeg havde brug for et frirum til at kunne udfolde mine evner inden for arkitektonisk forståelse af form og rum." På denne side kan du læse mere om, hvorfor Safia valgte et højskoleophold, hvorfor hun valgte netop Johan Borups Højskole, hvad der var det bedste ved opholdet og meget mere. Læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Magnus fra Ubberup Højskole

"Jeg ville gerne på højskole, fordi jeg havde behov for at prøve noget nyt – og jeg synes, det er fedt med et sted, hvor man kan udvikle sig og møde nye venner." Læs meget mere om Magnus' beslutning om at tage på højskole, hvorfor det blev Ubberup Højskole og meget mere lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-10-2022

Mød Kristian fra Krabbesholm Højskole

"Krabbesholm Højskole er et rart og støttende rum at udvikle sig i, og man bliver bekræftet i sine kunstneriske visioner." Her kan du høre mere om Kristians ophold på Krabbesholm højskole, hvordan er typisk dag ser ud på skolen, og hvad Kristian vil anbefale andre, der overvejer et højskoleophold.

Læs mere
Sidst opdateret 12-01-2023

Mød Sophus fra Den Europæiske Filmhøjskole

"Det er svært at sige, hvad der er det bedste ved opholdet på Den Europæiske Filmhøjskole, for der er mange gode ting." Læs mere om Sophus' ophold på Den Europæiske Filmhøjskole, hvorfor valget faldt på netop denne højskole og meget mere lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 03-03-2023

Mød Agathe fra Surhs Højskole

Drømmer du om et højskoleophold, og vil du gerne fordybe dig i den fantastiske hovedstad, så er et ophold på Surhs Højskole måske lige dig? Læs mere om norske Agathes erfaringer som elev på Surhs, og bliv klogere på alle de mange spændende emner, man kan dykke ned i. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-03-2023

Mød Torben fra Surhs Højskole

Trænger du også til et pitstop fra tilværelsen, hvor du kan dykke ned i gastronomi, kultur og bæredygtighed? Så skal du læse med og møde Torben, der gjorde netop det på Gastro-linjen. Bliv klogere på Surhs Højskole i dette interview, og dyk ned i alle de muligheder højskolen kan tilbyde. 

Læs mere