Vis studentum.dk som: Mobile
Mød Gry fra Egå Ungdoms-Højskole

Mød Gry fra Egå Ungdoms-Højskole

Trænger du til til en pause fra uddannelsesræset? Overvejer du at tage et højskoleophold? Så læs med her! Gry fortæller om sit højskoleophold på Egå Undgomds-Højskole, hvorfor hun ville på højskole og hendes anbefalinger til andre, der overvejer et højskoleophold. Bliv klogere på, hvad du kan forvente af et højskoleophold i denne artikel.


Hvorfor valgte du netop Egå Ungdoms-Højskole?

Jeg har egentlig altid vidst at jeg gerne ville på højskole, men havde egentlig først tænkt det skulle være efter gymnasiet. Sådan gik det dog ikke, for da jeg var nået halvvejs gennem 2.g fik jeg konstateret en kronisk hovedpine, som gennem det forgange halve årstid havde vent min hverdag fuldstændig på hovedet. Derfor begyndte jeg at kigge efter en anden hverdag som ville passe bedre til mig, end det travle og stressende miljø i gymnasiet. Jeg husker tydeligt at jeg sad natten til min 18 års fødselsdag, og desperat ledte efter et sted, hvor der var plads til en som mig, med masser af udfordringer i bagagen. Da jeg klikkede ind på Egå Ungdomshøjskoles hjemmeside, var det som om alt gav mening, og jeg vidste at jeg havde fundet mit nye hjem. Grunden til at jeg valgte netop EUH, skyldes at jeg ønskede at være sammen med andre unge, omkring min egen alder, og da EUH er en ungdomshøjskole, er det elever fra 16,5 til 19 år, hvilket passede mig perfekt. Udover det er jeg kæmpe storbys menneske, og blev derfor helt forelsket da højskolen ligger lige uden for Aarhus. Det er også en international højskole, hvilket betyder, at der er mulighed for at møde mennesker og kulturer fra hele verden, hvilket jeg finder enormt interessant.

Jeg har ikke valgt en specifik linje, da højskolen i stedet har 3 fagperioder, hvor man i hver periode skal vælge tre fag. Derfor kan man i løbet af et semester, 20-25 uger, prøve 9 af de ca. 30 fag højskolen tilbyder. I løbet af det sidste semester har jeg haft fagene: grøn aktivisme, skate and create, mere menneske end abe, seksuel dannelse, skillelinjer, writers place, politisk filosofi, coffee, cake and wild ideas og twin peaks. Jeg har altså prøvet kræfter med et bredt udvalg af fag. Jeg elsker politik og filosofi, hvilket der har været rig mulighed for at uddybe sig i på højskolen, men jeg har også fået prøvet nye sider af mig selv af, især i faget skate and create, hvor jeg for første gang stod på skateboard og lærte en masse tricks, men også at det tager tid at lære noget nyt, og at det tager nogle skrammer med sig på vejen. 

Hvordan er fællesskabet på Egå Ungdoms-Højskole? 

Fællesskabet på EUH er helt specielt, vi er en gruppe af 90 teenager, der alle er lige forvirrede omkring tilværelsen. Nogen har valgt højskolen for at få en pause fra hamsterhjulet der består af skole/arbejde. Nogen er droppet ud af en uddannelse, andre kommer lige fra efterskole eller noget helt fjerde. Det vi alle har tilfælles, er at vi alle bare er unge menneske, på en rejse for at finde os selv, og vores plads i samfundet, og der findes ikke et bedre sted end EUH, for her er der tid til den enkelte og hinanden. Her er der tid til at dykke ned i egne interesser, prøve nye af, alt imens man skaber nye relationer. Egå Ungdomshøjskole er et sted hvor der er plads til alle, uanset hvad man har af fortid, uanset kønsidentitet, seksualitet, etnicitet, kultur, religion, musiksmag osv.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig på Egå Ungdoms-Højskole?

På EUH har vi det kæmpe privilegie at dagen først starter rigtig kl. 10. Det vil altså sige, at den gode søvn bliver prioriteret højt. Morgenmaden er fra 9-10 og derefter går vi til morgensamling, som starter kl. 10. Her er der altid en af lærerne, som fortællere en anekdote, som passer til ugens tema. Derefter synger vi selvfølgelig en sang fra højskolesangbogen. Så går vi til fag, jeg har haft mange fag der omhandlede; filosofi, samfundsfag og politik. Det er fag hvor vi ofte har åbne debatter, hvor alle kan byde ind med stort og småt, derudover undersøger vi forskellige ting med en stor nysgerrig tilgang. Efter det første fag, tager vi til 10-i-1 hvilket er et lille møde før frokosten. Frokosten bliver serveret i spisesalen, hvor vores søde køkkenpersonale laver et hav af forskellige retter. Er man vegetar som mig, eller har en allergi, sørger køkkenet for dette. Efter frokost tager vi til fag igen. Kl. 16 har vi fri, og når man går på højskole betyder dette helt fri! Der er nemlig hverken lektier, forberedelse eller en eksamen man skal læse op til. Blot 200 meter fra højskolen ligger hele 3 genbrugsbutikker, hvor vi kan bruge mange timer efter vi har fået fri, og så ligger der selvfølgelig også en Rema, som vi tit besøger. Udover det ligger Aarhus midtby en lille bustur væk, hvor man kan få mange timer til at gå. Weekenderne bliver tit brugt på sightseeing, museumsbesøg og hygge på små cafeer. 

På EUH har jeg mødt nye venner fra hele verden, jeg har fået venskaber, der vil vare hele livet, og jeg har gennem dem også mødt nye sider af mig selv.

Hvad er det bedste ved opholdet på Egå Ungdoms-Højskole?

Det bedste ved opholdet er de mennesker man får lov til at møde. Højskolen sætter en ramme for en hverdag, men det er i høj grad menneskerne der definerer stedet. På EUH har jeg mødt nye venner fra hele verden, jeg har fået venskaber, der vil vare hele livet, og jeg har gennem dem også mødt nye sider af mig selv. Alle de ansatte har et kæmpe engagement, og det kan man altid mærke. Lærerne underviser, fordi de har en passion, både inden for deres fag, men også for alle os unge mennesker. Det skaber en helt særlig stemning på skolen, da vi alle har valgt at være her, og vi vil hinanden og højskolen. 

Hvordan var din studietur med Egå Ungdoms-Højskole?

Almindeligvis tager højskolen til en storby i Europa, men dette var desværre ikke muligt grundet Corona. I stedet fik vi en tur til Skovly , som vi havde helt for sig selv. Her boede vi i små hytter sammen, spiste sammen under halvtag, og lavede mad i køkkenet. Om dagen kunne vi melde os på forskellige aktiviteter, der var et bredt udvalg. Mens andre var ude at klatre, skyde med bue og pil var jeg bl.a. på heksemuseum, gåtur i den smukke by Ribe, lavede mad med Jønne og var på en spirituel lydrejse. Efter alle var tilbage på pladsen og var færdige med dagens aktiviteter, kunne man slappe af i vildmarksbadene og saunaen. Skovly havde en skøn bålplads, hvor vi tilbragte næsten al tiden sammen, vi sang, lavede skumfiduser, drak varm kakao og hyggede os helt vildt med hinanden. 

Hvorfor vil du anbefale andre at tage på højskole og har du nogle gode råd?

Jeg vil anbefale alle at tage på højskole. Uanset hvilken baggrund man kommer fra, kan man på EUH få lov til at udforske interesser sammen med andre, men også prøve nye ting af. Man kan skabe helt særlige relationer på tværs af fælles interesser. Mit bedste råd for en som overvejer at tage på højskole, er at turde springe ud i det, fordi det løfter en så meget som menneske at tage på højskole. Man kan lære så meget af at bo sammen med andre, især dem der måske er lidt forskellige fra en selv. At turde springe ud i noget nyt, er enormt gavnligt, og er en oplevelse man aldrig vil tage for givet. At tage på højskole er en gave til sig selv, og en man vil have med sig hele livet. Både i de relationer man tager med sig videre, og i de færdigheder man får sig. 

Er du interesseret i at gå på Egå Ungdoms-Højskole?

Læs mere om Egå Ungdoms-Højskole

Senest opdateret: 18 okt 2022
Frederik Dietz
Junior Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Olivia fra Johan Borups Højskole

"Der er en stor lyst til at samarbejde kreativt og til at lære hinanden at kende." Læs mere om, hvorfor Olivia valgte at tage på højskole, hvorfor valget faldt på Johan Borups Højskole i København, hvad hun synes om opholdet og meget mere.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Malene fra Aalborg Sportshøjskole

"I en alder af 28 år, besluttede jeg mig for at blive personlig træner gennem Aalborg Sportshøjskole, som skulle tage mig et halvt år." Malene fortæller om sit højskoleophold på Aalborg Sportshøjskole, hvorfor hun ville på højskole og hendes anbefalinger til andre, der overvejer et højskoleophold. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Line fra Aalborg Sportshøjskole

"En del vælger at tage ud og rejse i deres sabbatår for at få en masse fede oplevelser. Dette var også et stort ønske for mig, men det er desværre ikke den mest optimale løsning, når man har en hest med på sidelinjen." Læs mere om, hvorfor Line valgte et ophold på Aalborg Sportshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Safia fra Johan Borups Højskole

"Jeg havde brug for et frirum til at kunne udfolde mine evner inden for arkitektonisk forståelse af form og rum." På denne side kan du læse mere om, hvorfor Safia valgte et højskoleophold, hvorfor hun valgte netop Johan Borups Højskole, hvad der var det bedste ved opholdet og meget mere. Læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Julie fra Roskilde Festival Højskole

"Menneskene. Festerne. Det at du vågner op og bare er sammen med andre mennesker. Det at du lærer så meget omkring dig selv og hvordan du bedst fungerer i andres selskab." Julie fortæller om sit ophold på Roskilde Festival Højskole, hvorfor hun valgte netop denne højskole og hvad hun vil anbefale andre, der overvejer at tage på højskole. Læs mere om Julies ophold lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Chikako fra Den Internationale Højskole

"A friend of mine introduced them to me. I had been working for 10 years after graduating from university, but Corona made me want to rethink my future with a fresh perspective." Chikako fortæller om sit ophold hos Den Internationale Højskole (IPC) og hvorfor valget fandt på netop denne højskole. Læs mere i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Sif fra Johan Borups Højskole

"Jeg valgte Johan Borups Højskole fordi det passede med min hverdag, og derudover lød Musiklinjen rigtig fed." På denne side kan du læse mere om, hvorfor Sif valgte et højskoleophold, hvorfor hun valgte netop Johan Borups Højskole, hvad der var det bedste ved opholdet og meget mere. Læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Lisa fra Struer Højskole

"Jeg har tidligere gået på højskole og havde en god tid der. 4 år senere ville jeg gerne gøre noget godt for mig selv og valgte derfor at tage på Struer Højskole..." Lisa fortæller om sit højskoleophold på Struer Højskole, hvorfor hun ville på højskole og hendes anbefalinger til andre, der overvejer et højskoleophold. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Camilla fra ISI Idrætshøjskole

"Jeg valgte ISI, da jeg søgte efter en lille højskole med få elever og med spændende linjer og valgfag." Læs mere om, hvorfor Camilla valgte et ophold på ISI Idrætshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Christoffer fra Struer Højskole

"Det bedste ved opholdet på Struer Højskole har været samværet med de andre kursister." Christoffer fortæller her om sit ophold på Struer Højskole, hvorfor han valgte at tage på højskole og hvad han vil anbefale andre, der overvejet et højskoleophold. Læs mere her.  

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Liva fra Ryslinge Højskole

"Jeg havde et utroligt savn til skuespil, og fællesskabet. Jeg havde også bare enormt meget lyst til at være omgivet af mennesker, der deler samme passion og lyst." Liva fortæller om sit ophold på Ryslinge Højskole, hvorfor hun valgte netop Ryslinge Højskole og hvad hun vil anbefale andre, der overvejer at tage på højskole. Læs mere om Liva her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Rose fra Løgumkloster Højskole

"Løgumkloster giver eleven mulighed for enten at tage alle fag inden for et bestemt område, hvis man vil, eller man kan sprede det ud mellem kreativitet, selvindsigt, håndarbejde og musikalske evner." Her kan du læse om, hvorfor Rose valgte Løgumkloster Højskole og hendes anbefalinger til andre, der overvejer at tage på højskole. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Bliv elev på Aalborg Sportshøjskole

Aalborg Sportshøjskole er kendt i hele landet for at være Danmarks bedste højskole inden for idræt, sport og sundhed. Læs meget mere om højskolen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Sigurd fra Aalborg Sportshøjskole

"Jeg tog på Aalborg Sportshøjskole for at møde nye mennesker, og få gang I mit sabbatår. Samtidig med at jeg kunne gå op i min træning, og få den rette vejledning." Sigurd fortæller om sit højskoleophold på Aalborg Sportshøjskole, hvorfor han ville på højskole og hans anbefalinger til andre, der overvejer et højskoleophold. Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Gul fra Den Internationale Højskole

"The whole concept of folk high school does not exist where I come from, so I was very curious and decided to experience it in a place where students come from all over the world, since I love learning and experiencing other cultures." Gul fortæller om sit højskoleophold på Den Internationale Højskole (International People's College) og hendes anbefalinger til dig, der overvejer at tage på højskole. Læs mere i denne artikel. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Bliv elev på Struer Højskole

Struer Højskole er en livsstilshøjskole, hvor sundhed og velvære er i fokus. Læs meget mere om dine muligheder på Struer Højskole her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Klara fra Viborg Idrætshøjskole

"Jeg elsker at mærke fællesskabet, som er på Viborg IH." Læs meget mere om, hvorfor Klara valgte et højskoleophold på Viborg Idrætshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Bliv elev på Vrå Højskole

Vrå Højskole er kendt for fotografi, musik, kunst, keramik, syning og design og udeliv. Her er det tid til udvikling, fordybelse og fællesskab, samt oplevelser sammen. På hvert semester er der desuden mulighed for at tage på studietur. Læs mere om højskolen her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Julie fra ISI Idrætshøjskole

"Jeg havde lidt kendskab til efterskolen deroppe, og vidste deres niveau på fodbold var ret højt, hvilket også var noget, jeg søgte. Det var også et plus for mig." Læs mere om, hvorfor Julie valgte et ophold på ISI Idrætshøjskole.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Mød Amalie fra Viborg Idrætshøjskole

"Jeg fandt Viborg IH på ”Højskolerne.dk”s hjemmeside og valgte den ud fra deres virkelig fede faciliteter, og at der var stor variation i deres fag." Læs mere om, hvorfor Amalie valgte et højskoleophold hos Viborg Idrætshøjskole

Læs mere