Vis studentum.dk som: Mobile

Top 10 studiebyer i Danmark i 2019

Vi har adspurgt 1679 unge om, hvad det er for nogle faktorer, der gør en by til en attraktiv studieby. De fortalte os, de efterfølgende karrieremuligheder i studiebyen er det allervigtigste parameter. Samtidig pointerer de, at det er også er essentielt at kunne følge undervisningen på en uddannelsesinstitution med et solidt, fagligt miljø og et godt renommé. Det at kunne føle sig tryg som studerende udgør det tredjevigtigste parameter, mens det at byen har et godt omdømme os tæller højt i de unges bevidsthed. 

Vi har - baseret på de unges tilkendegivelser - identificeret de 7 faktorer, der er vigtigst. Læs mere om undersøgelsen her. På baggrund af dem har vi kåret Danmarks top 10 bedste studiebyer anno 2019. Se vores ranking nedenfor. 

Rankingen er baseret på 7 følgende parametre

1. Karrieremuligheder

2. Uddannelsesinstitutionernes omdømme

3. Følelsen af tryghed

4. Byens omdømme

5. Leveomkostninger 

6. Boligomkostninger

7. Adgang til natur og outdoor-muligheder

Danmarks top 10 studiebyer anno 2019

#10

Sønderborg

Erhvervsakademi - Universitet*

Sønderborg har det meste. Et rigt kunst- og kulturliv, stolte historiske traditioner og underskøn natur. Samtidig huser byen et hyggeligt cafémiljø, shoppingmuligheder og tilmed også en række barer og natklubber. Omkring Sønderborg finder du vand, vand og vand - faktisk har kommunen intet mindre end 250 kilometer kystlinje, hvorfor alle former for vandsport er en oplagt fritidsaktivitet. Grundet sin geografiske placering er Sønderborg ydermere porten til både Tyskland og Europa.

Den nemme adgang til resten af verden er også noget af det, der især tiltrækker til Sønderborg. Et studie i byen kan nemlig blive startskuddet på en international karriere. Samtidig arbejder Sønderborgs uddannelsesinstitutioner tæt sammen med regionens store virksomheder, så de studerende får de mest eftertragtede og relevante kompetencer. Foruden de store karrieremæssige fordele ved at studere i Sønderborg, så er byen også Danmarks billigste studieby målt på husleje. Det er nemt at få en studiebolig i byen, der tilmed også tilbyder en række events for de studerende. Du kan deltage i alt lige fra studiecaféer til større internationale studenterforeninger. Alt sammen betyder det altså, at du med fordel kan kigge mod syd, når du skal vælge uddannelse.

Derfor er Sønderborg #10

Byen er billig at bo i målt på husleje

Uddannelsesinstitutionerne har et godt renommé

Der er færre karrieremuligheder end i de større byer

Byen scorer lavt på omdømme**

* SDU har en afdeling i byen.

** Byens omdømme er målt på antal medieomtaler. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Sønderborg her

#9

Herning

Erhvervsakademi - Universitet* - University College   

De fleste tænker umiddelbart på Boxen, når man siger Herning. Den store arena tiltrækker store koncertnavne og sportsbegivenheder, hvilket er med til at sætte Herning på det internationale venue-landkort. Kunst og kultur er da også bare noget af det du kan opleve i Herning - alt lige fra teater til kunstmuseer er at finde overalt i byen. Samtidig ligger byen smukt placeret i det jyske, og der er rig mulighed for at bruge naturen til sport, outdoor-eventyr eller ren og skær afslapning.

Herning er en by med rigtig mange sociale muligheder for dig som studerende. Du kan f.eks. tage til koncerter på nogle af byens spillesteder, mens du også kan skate, bowle og køre gokart indenfor bygrænsen. Er du mere til naturoplevelser, så er Herning også den helt rigtig studieby for dig; du kan nemlig både se dådyr i dyrehaven lige udenfor byen, sejle i kano og stå vandski på åen. Samtidig er byen spækket med studiebolig- og kollegie-muligheder til en pris, der lægger væsentlig under lejepriser i nogle af de andre studiebyer her på listen.

Derfor er Herning #9

Byen er billig at bo i målt på husleje

Byen har et godt omdømme

Byen scorer lavt på følelsen af tryghed**

Der er færre karrieremuligheder i selve byen

* Aarhus Universitet har en afdeling i byen. 

** Følelsen af tryghed er baseret på det årlige antal af seksual- og voldsforbrydelser, indbrud og tyverier. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Herning her

#8

Vejle

Erhvervsakademi - University College

UNESCO’s verdensarv i form af Jellingstenen, underskøn natur og et dynamisk erhvervsliv er bare tre af Vejles mange attraktive tilbud. Vejle er en by af muligheder for udfoldelse i den omkringliggende natur, ligesom du er i køreafstand til store historiske landemærker. Byen er samtidig hjemsted for gode kulinariske oplevelser og shopping muligheder, mens du også kan få styrket din kunstinteresse på byens museer.  

Vejle Kommune har en ambition om at tiltrække 2000 flere studerende frem mod 2020. Det skal ske ved at styrke partnerskaber mellem uddannelser, forskning, kommuner og erhvervsliv. Målet er at skabe et attraktivt uddannelsesmiljø central placeret omkring Boulevarden i Vejle. Som kommende studerende har du altså mulighed for at blive en del af et upcoming studiemiljø i en by, der huser gode mellemlange uddannelser og et erhvervsliv med gode muligheder for din fremtidige karriere. Vejle er ydermere meget mere prisvenlig i forhold til et SU-budget, og er altså en helt oplagt studieby.

Derfor er Vejle #8

Der er god adgang til outdoormuligheder*

Studerende har gode karrieremuligheder i og omkring byen

Byen er forholdsvis dyr at bo i målt på husleje

Byen scorer lavt på følelsen af tryghed**

* Vi har defineret adgangen til outdoormuligheder på baggrund af antallet af shelterpladser i en radius af 20 kilometer. 

** Følelsen af tryghed er baseret på det årlige antal af seksual- og voldsforbrydelser, indbrud og tyverier. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Vejle her

#7

Kolding

Erhvervsakademi - Universitet* - University College

Trapholt Museum og Koldinghus er bare nogle af seværdighederne i Kolding. Som fjordby placeret i det dynamiske trekantsområde er Kolding nemlig en by gjort af kulturelle landemærker og tungt erhvervsliv. Byens geografiske placering gør den til et optimalt knudepunkt for videre færd, men giver også den indbyggere nem adgang til smuk natur og hav. Kolding er en forholdsvis tæt komprimeret by, der har åen som afsæt.

Både Syddansk Universitet, IBA Erhvervsakademi Kolding samt et par andre uddannelsesinstitutioner har hjemme i Kolding. Derudover huser byen også Campus Kolding, der - med sin centrale placering - danner rammen om et velfungerende studiemiljø. Her kan studerende mødes omkring deres studier eller til en kop kaffe eller øl. Samtidig er byen så tilpas komprimeret, at du nemt kan komme rundt på cykel til dens mange caféer og andre kulturtilbud. Sagt anderledes, så er Kolding den optimale blanding af storby og provinsby, med en tryg stemning af, at alle kender hinanden. Noget, der bestemt også tiltrækker studerende til Kolding er boliggaranti for kommende studerende og byens tætte relation mellem uddannelsesstederne og det lokale erhvervsliv. Byen er nem at danne sig et netværk i til din fremtidige karriere.

Derfor er Kolding #7

Byen er billig at bo i målt på studiepenge**

Studerende har gode karrieremuligheder i og omkring byen

Der er god adgang til outdoormuligheder***

Byen scorer lavt på følelsen af tryghed****

* SDU har en afdeling i Kolding.

** Vi har spurgt ind til prisen på kaffe og øl på studiet. Her ligger Kolding på andenpladsen. 

*** Vi har defineret adgangen til outdoormuligheder på baggrund af antallet af shelterpladser i en radius af 20 kilometer. 

**** Følelsen af tryghed er baseret på det årlige antal af seksual- og voldsforbrydelser, indbrud og tyverier. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Kolding her

#6 

Holstebro

Erhvervsakademi - University College

Brænder du for kunst og kultur, så er Holstebro bestemt en studieby for dig. Byen har mange teatre og museer med stolte traditioner og kunstværker, der vidner om historiens vingesus, står smukt placeret rundt i byen. Holstebros placering i den vestlige del af hovedlandet lægger samtidig op til masser af naturoplevelser rundt i det ganske land eller ved Vesterhavet og Venø Bugt. Holstebro er altså en alsidig by, der rummer oplevelser for enhver.

Holstebro huser en lang række uddannelsesinstitutioner, hvilket helt naturligt har affødt et godt og omfattende studiemiljø. Når du flytter til byen har du mulighed for at blive en del af alt lige fra yogahold til innovations-workshops i forlængelse af din uddannelse. Derudover er der et veludviklet gå-i-byen-miljø med alt lige fra hyggelige caféer til barer med øl og drinks. Det, der i særdeleshed gør Holstebro attraktiv for studerende er, at kommunen har indgået en aftale med byens mange boligselskaber om, at alle der flytter til byen for at studere er garanteret en bolig. Samtidig er byens mange kollegier og studieboliger placeret centralt omkring uddannelsesstederne, alt imens de også er markant billigere end i de større studieboliger. Der er ligeledes mange af byens studerende, der ender med at gøre karriere i regionen.

Derfor er Holstebro #6

Byen scorer højt på følelsen af tryghed*

Uddannelsesinstitutionerne har et godt renommé

Byen er forholdsvis billig at bo i målt på husleje

Der er færre karrieremuligheder i selve byen

* Følelsen af tryghed er baseret på det årlige antal af seksual- og voldsforbrydelser, indbrud og tyverier. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Holstebro her

#5

Viborg

Erhvervsakademi - University College

Som én af Danmarks ældste byer er Viborg bestemt et sted, der emmer af historie og oplevelser. Besøg f.eks. Viborg Domkirke, De Fem Halder eller besøg nogle af byens museer og lokale kunsthåndværkere. I byens hyggelige stræder finder du et hav af kulinariske overraskelser, mens der også er gode muligheder for shopping. Ydermere ligger Viborg lige ved den historiske Hærvej, som kalder på lange vandreture, mens der også er mulighed for at nyde naturen omkring Viborg-søerne.

Viborg huser ét af landets mange campi, hvilket danner rammen om et godt studiemiljø. Som studerende i byen bliver du uden tvivl del af et lille studentersamfund, hvor du kan deltage i forskellige både sociale og faglige aktiviteter. Du har ligeledes mulighed for at bo på Viborg Campus, mens der er boliggaranti for studerende rundt om i resten af kommunen. Det faktum at du ikke behøver at være bange for at kunne finde et sted at bo, mens du faktisk også kan bo ret billigt, er noget af det, der tiltrækker mange studerende til Viborg. Byen er samtidig også enorm attraktiv i forhold til din fremtidige karriere, og der er mange studerende, der får job rundt om i regionen efter endt uddannelse.

Derfor er Viborg #5

Byen er billig at bo i målt på studiepenge*

Byen har et godt omdømme

Uddannelsesinstitutionerne har ligeledes et godt renommé

Der er mindre adgang til outdoormuligheder**

* Vi har spurgt ind til prisen på kaffe og øl på studiet. Her ligger Viborg som absolut topscorer. 

** Vi har defineret adgangen til outdoormuligheder på baggrund af antallet af shelterpladser i en radius af 20 kilometer. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Viborg her

#4

Randers

Erhvervsakademi - University College

Som Danmarks 6. Største by ligger Randers lige ved udmundingen af Gudenåen og huser to af Danmarks vel nok mest eksotiske oplevelser; nemlig Randers Regnskov og Memphis Mansion, hvor Elvis Presley’s ånd lever i allerbedste velgående. Randers geografiske placering ved åen, der bliver til hav, betyder meget for byens indbyggere. Placeringen er blevet en del af deres DNA og kommunen slår sig op på at være initiativrig, idérig, virkelysten, solid og anderledes. Flytter du til Randers, bliver du altså en del af et lille lokalsamfund med store visioner.

Det er bestemt også den geografiske placering, der gør Randers til en attraktiv studieby med en række institutioner. Samtidig ligger byen også i en afstand, der gør det muligt at komme til de store studiebyer som Aalborg og Aarhus med kollektiv trafik. Randers er også hjemsted for skøn natur og faktisk har kommunen ikke mindre end 70 kilometer kystlinje. Du kan cykle eller løbe langs vandet samt dyrke forskellige former for vandsport. Som studerende vil du ydermere opleve, at du får rigtig meget for dine penge i Randers - mange kan faktisk leve af deres SU, fordi huslejen er så markant meget lavere på disse egne. Samtidig er der masser af tilgængelige boliger for studerende, og byens placering gør det tilmed nemt at gøre karriere i hovedlandet.

Derfor er Randers #4

Byen er ganske billig at bo i målt på husleje

Der er nem adgang til outdoormuligheder*

Byen har et godt omdømme

Der er færre karriemuligheder i selve byen

*Vi har defineret adgangen til outdoormuligheder på baggrund af antallet af shelterpladser i en radius af 20 kilometer. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Randers her

#3

Aalborg

Universitet - University College

Aalborg bliver kaldt for Nordjyllands hovedstad, og byen er da også i en kaliber for sig. Den er hjemsted for landets vel nok mest kendte gå-i-byen-destination, nemlig Jomfru Ane Gade, lægger gader til det populære karneval og tiltrækker store verdensnavne, som Beyoncé, til spillestedet Gigantium. Aalborg er en tæt komprimeret storby placeret lige ved Limfjorden. Det gør, at du kan cykle rundt i byen på ingen tid og gøre brug af byens mange shoppingmuligheder og kulinariske oplevelser. Netop Aalborgs geografiske placering gør, at du har nem adgang til både fjord, hav og skov. Sagt anderledes så er Aalborg en lille kulturel perle mod nord.

Som studerende i Aalborg vil du selvfølgelig kunne nyde godt af ovenstående, mens du samtidig bliver del af et godt og socialt studiemiljø. Det centrerer sig især omkring byens mange uddannelsesinstitutioner, der også hædres for deres høje faglige niveau og gode studiemiljø. Som studieby har Aalborg længe været populær, hvilket i særdeleshed skyldes, at det er markant billigere at bo i Aalborg frem for både Aarhus og København. Samtidig garanterer Aalborg alle, der er optaget på en uddannelse, en studiebolig. Et andet parameter, der vægtes højt blandt studerende er deres fremtidige karrieremuligheder i byen. Her er Aalborg bestemt attraktiv, da byen huser enormt mange små og mellemstore virksomheder, mens den også er hjemsted for store giganter som KMD, Aalborg Portland og Siemens Wind Power.

Derfor er Aalborg #3

Studerende har gode karrieremuligheder

Byen har et godt omdømme

Uddannelsesinstitutionerne har ligeledes et godt rennomé

Byen er forholdsvis dyr at bo i og scorer lavt på følelsen af tryghed*

* Følelsen af tryghed er baseret på det årlige antal af seksual- og voldsforbrydelser, indbrud og tyverier. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Aalborg her

#2

København

  Universitet - Professionshøjskole - Handelshøjskole - Journalisthøjskole - Andet

Som landets hovedstad er København vel nærmest selvskrevet som oplagt studieby. Byen rummer alt lige fra internationalt anerkendte attraktioner som Nyhavn, Islands Brygge havnebad, en skibakke, den lille havfrue og selvfølgelig Tivoli. København er samtidig også solidt placeret på det kulinariske verdenskort med restauranter i international klasse. Ydermere er der et væld af kunst- og kulturtilbud - store verdensnavne gæster jævnligt København, shoppingmuligheder og et rigt gå-i-byen-miljø med alt lige fra små barer til eksklusive natklubber. Københavns geografiske placering nær vandet gør det endvidere oplagt at bruge vandet til både sport og afslapning. Sagt anderledes er København en storby, der sagtens kan hamle op med andre storbyer.

Som studerende bliver du en naturlig del af ovenstående, og qua byens mange uddannelsestilbud vil du også blive del af mindre, mere intime studiemiljøer. De enkelte fakulteter har barer, arrangementer og studieforeninger. Det giver dig mulighed for at blive en del af et godt socialt miljø i forlængelse af dit studie. Det, der især tiltrækker studerende til København er byens størrelse og de efterfølgende muligheder for at gøre karriere i eller omkring byen. Det, at byen er så eftertragtet som studieby gør utvivlsomt til Danmarks dyreste studieby, mens det ligeledes kan være svært at finde en bolig. Det er dog ikke umuligt, og du må gøre op med dig selv om det er prisen værd for at blive en del af ovenstående.

Derfor er København #2

 Studerende har fremragende karrieremuligheder

Byen har et godt omdømme

Uddannelsesinstitutionerne har ligeledes et godt rennomé

Byen er dyr at bo i og scorer lavt på følelsen af tryghed*

* Følelsen af tryghed er baseret på det årlige antal af seksual- og voldsforbrydelser, indbrud og tyverier. 

Se dine uddannelsesmuligheder i København her

#1

Aarhus

Erhvervsakademi - Universitet - University College - Journalisthøjskole

I folkemunde er Aarhus kendt som Smilets By. Det skyldes formentlig den helt særlige og karismatiske stemning, der særligt kendetegner cafélivet omkring åen, som løber gennem midtbyen. Samtidig bryster den jyske købstad sig af at være en kulturby i international klasse og med tanke på Olafur Eliassons spektakulære regnbue oven på Aros og kulturmiljøet omkring havnen, forstår man da også godt hvorfor. Er du kulturelt interesseret, er Aarhus altså bestemt noget for dig.

Aarhus er i mange år blevet set som én af Danmarks bedste studiebyer. Det er især byens helt særlige studieånd, der gør den så attraktiv, og noget du uundgåeligt vil blive en del af som studerende i Aarhus. Hvert år er Aarhus Universitet værter for det traditionsrige kapsejlads, hvor de forskellige fakulteter dyster mod hinanden i diverse discipliner. Det trækker studerende til fra hele landet, og er altså bare én af de ting, der gør det helt særligt at studere i Aarhus. Byens befolkningsmæssige størrelse og rolle i dansk erhvervsliv er ligeledes ét andet parameter, der gør byen attraktiv: Du kan sagtens gøre karriere i Aarhus efter endt studie i både små, mellemstore og store virksomheder.

Derfor er Aarhus #1

Studerende har fremragende karrieremuligheder

Byen har et godt omdømme

Uddannelsesinstitutionerne har ligeledes et godt renommé

Byen er dyr at bo i og scorer lavet på følelsen af tryghed*

* Følelsen af tryghed er baseret på det årlige antal af seksual- og voldsforbrydelser, indbrud og tyverier. 

Se dine uddannelsesmuligheder i Aarhus her

Senest opdateret: 07 nov 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-04-2019

Danmarks Bedste Studieby 2019

Hos Studentum.dk har vi undersøgt, hvilke parametre kommende studerende og studerende lægger vægt på, når de leder efter deres videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 26-04-2019

Guide til højeste løn og laveste ledighed

Løn og karriere er ofte noget af det de unge har stort fokus på når de skal vælge deres kommende uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 30-04-2019

Storbyen tiltrækker de unge med karrieremuligheder

De unge har et stort fokus på deres fremtidige karrieremuligheder, når du vælger hvilken studieby de skal vælge at læse videre i.

Læs mere
Sidst opdateret 26-04-2019

Spar på SU’en: Her er Danmarks dyreste studieboliger

Boligmarkedet i Danmark er ikke kendt som verdens billigste, og med god grund. I hovedstaden skal man forvente at punge ud med ikke mindre end 186,16 kr. pr kvadratmeter.

Læs mere