Vis studentum.dk som: Mobile

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen? Vi har taget et kig på uddannelsen til social- og sundhedsassistent sammen med SOSU Nord.

Siden 2017 har uddannelsen til SOSU-assistent og SOSU-hjælper været to selvstændige uddannelser. Tidligere skulle man først tage uddannelsen til SOSU-hjælper og herefter uddannelsen til SOSU-assistent, men ikke længere.

Forskellen på uddannelserne ligger dels i de kompetencer man får, og dermed også i længden af uddannelserne. Hvor uddannelsen til social- og sundhedshjælper tager 1 år og 2 måneder, så tager social- og sundhedsassistent-uddannelsen 2 år og 10 måneder.

Som SOSU-assistent er du med til at sikre et sammenhængende forløb for borgerne i mødet med sundhedssektoren. Du arbejder med sygepleje og medicinadministration, og det er dig, der ser helheden i plejen af den enkelte borger. Du tilrettelægger og udfører mere komplekse omsorgsopgaver fx i regionen eller kommunen, på plejecentre, i hjemmeplejen, i socialpsykiatrien, psykiatrien og på sygehuse.

Som SOSU-hjælper er du det kendte ansigt i borgerens hjem, du yder pleje og omsorg, du arbejder rehabiliterende og hjælper fx borgeren med digital kommunikation og andre praktiske ting i hverdagen. Du arbejder ofte i den kommunale hjemmepleje, på plejecentre eller i beskyttede boliger.

Vi har taget en snak med Sabrina, der er med på det første hold af SOSU-assistenter på den nye uddannelse på SOSU Nord. Vi har spurgt ind til hendes valg af uddannelse og kompetencer, og du kan læse om det hele nedenfor.

Hvorfor vælge uddannelsen til Social- og sundhedsassistent?

Sabrina har arbejdet som social og sundhedshjælper i de sidste 10 år, og har den gamle SOSU-hjælperuddannelse bag sig. Hun startede på det første hold af SOSU-assistenter, fordi hun langsomt har oplevet, hvordan kompetencer er blevet taget fra hende som hjælper på den gamle ordning.

“Så det var relevant at tage assistentuddannelsen, så jeg kunne beholde mine færdigheder, men også tilegne mig nogle nye og fremtidssikre mig selv,” forklarer Sabrina.

Ved at tage assistent-uddannelsen har Sabrina mulighed for at agere i både psykiatrien og på sygehuset. Noget hun ser som en god investering i forhold til en fremtidig karriere:

“At komme ud og se hvor stor verden faktisk er, og hvor meget man kan beskæftige sig med bagefter, komme ud og få prøvet nogle faglige grænser, men også personlige grænser af.”

SOSU-assistentuddannelsens opbygning

Som SOSU-hjælper med 10 års erfaring bag sig behøvede Sabrina ikke at starte helt forfra på assistentuddannelsen. Men for helt nye på uddannelsen er der grundforløb 2, inden hovedforløbet starter. Kommer man direkte fra 9. eller 10. klasse starter man med grundforløb 1.

Hovedforløbet skifter mellem skoleperioder og praktik, så man kan afprøve det man lærer på skolen i den virkelige verden. De tre gange i praktik foregår på plejehjem, på sygehus og i psykiatrien.

Hvert skoleforløb afsluttes med et projekt, der skal bestås, ligesom alle praktikperioder også skal bestås. Til sidst er der en afsluttende eksamen.

Der er også gode muligheder for at læse videre og er du eventyrlysten, kan du tage en del af praktikken i udlandet.

For Sabrina er det især praktikken på sygehuset og i psykiatrien, der har givet hende en masse ny viden og nye kompetencer. Her sikrede hun patienternes daglige trivsel, og var med til at reagere, hvis hun kunne se forværringer af deres tilstand.

“Både psykiatri og sygehus er nogle steder, jeg aldrig havde troet, jeg skulle finde mig tilrette i, men set i bakspejlet, så er det nok der jeg ender. Så jeg har fundet nye karrieremuligheder. Det der med at komme ud og se, hvor stor verden egentlig er, og hvad man kan give sig til, og nye spændende arbejdsområder,” forklarer Sabrina.

Hvorfor skal andre vælge uddannelsen til SOSU-assistent?

Ifølge Sabrina er det vigtigt, at man brænder for at gøre en forskel i andres menneskers liv, hvis man vil arbejde som SOSU-hjælper eller SOSU-assistent:

“Det nytter ikke noget at gå halvhjertet ind i det, fordi det er mennesker man arbejder med. Men hvis man virkelig brænder for det, så kan man dygtiggøre sig i så mange retninger, og man kan få så mange kompetencer og ansvarsområder, og det er ret fedt.”

Se mere om uddannelsen til SOSU-assistent ved SOSU Nord her

Senest opdateret: 23 apr 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 06-10-2015

Unge fra Ørestad Gymnasium producerer program for TV2Lorry

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 26-04-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

EUX-uddannelsen

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 29-06-2017

5-trins guide til fremtidens CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Tags: Karriere
Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv