Vis studentum.dk som: Mobile

Bliv social- og sundhedsassistent

Find din SOSU-uddannelse her

Bliv uddannet social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller pædagogiske assistent på Randers Social- og Sundhedsskole.


Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen? Vi har taget et kig på uddannelsen til social- og sundhedsassistent sammen med SOSU Nord.

Siden 2017 har uddannelsen til SOSU-assistent og SOSU-hjælper været to selvstændige uddannelser. Tidligere skulle man først tage uddannelsen til SOSU-hjælper og herefter uddannelsen til SOSU-assistent, men ikke længere.

Forskellen på uddannelserne ligger dels i de kompetencer man får, og dermed også i længden af uddannelserne. Hvor uddannelsen til social- og sundhedshjælper tager 1 år og 2 måneder, så tager social- og sundhedsassistent-uddannelsen 2 år og 10 måneder.

Som SOSU-assistent er du med til at sikre et sammenhængende forløb for borgerne i mødet med sundhedssektoren. Du arbejder med sygepleje og medicinadministration, og det er dig, der ser helheden i plejen af den enkelte borger. Du tilrettelægger og udfører mere komplekse omsorgsopgaver fx i regionen eller kommunen, på plejecentre, i hjemmeplejen, i socialpsykiatrien, psykiatrien og på sygehuse.

Som SOSU-hjælper er du det kendte ansigt i borgerens hjem, du yder pleje og omsorg, du arbejder rehabiliterende og hjælper fx borgeren med digital kommunikation og andre praktiske ting i hverdagen. Du arbejder ofte i den kommunale hjemmepleje, på plejecentre eller i beskyttede boliger.

Vi har taget en snak med Sabrina, der er med på det første hold af SOSU-assistenter på den nye uddannelse på SOSU Nord. Vi har spurgt ind til hendes valg af uddannelse og kompetencer, og du kan læse om det hele nedenfor.

Hvorfor vælge uddannelsen til Social- og sundhedsassistent?

Sabrina har arbejdet som social og sundhedshjælper i de sidste 10 år, og har den gamle SOSU-hjælperuddannelse bag sig. Hun startede på det første hold af SOSU-assistenter, fordi hun langsomt har oplevet, hvordan kompetencer er blevet taget fra hende som hjælper på den gamle ordning.

“Så det var relevant at tage assistentuddannelsen, så jeg kunne beholde mine færdigheder, men også tilegne mig nogle nye og fremtidssikre mig selv,” forklarer Sabrina.

Ved at tage assistent-uddannelsen har Sabrina mulighed for at agere i både psykiatrien og på sygehuset. Noget hun ser som en god investering i forhold til en fremtidig karriere:

“At komme ud og se hvor stor verden faktisk er, og hvor meget man kan beskæftige sig med bagefter, komme ud og få prøvet nogle faglige grænser, men også personlige grænser af.”

SOSU-assistentuddannelsens opbygning

Som SOSU-hjælper med 10 års erfaring bag sig behøvede Sabrina ikke at starte helt forfra på assistentuddannelsen. Men for helt nye på uddannelsen er der grundforløb 2, inden hovedforløbet starter. Kommer man direkte fra 9. eller 10. klasse starter man med grundforløb 1.

Hovedforløbet skifter mellem skoleperioder og praktik, så man kan afprøve det man lærer på skolen i den virkelige verden. De tre gange i praktik foregår på plejehjem, på sygehus og i psykiatrien.

Hvert skoleforløb afsluttes med et projekt, der skal bestås, ligesom alle praktikperioder også skal bestås. Til sidst er der en afsluttende eksamen.

Der er også gode muligheder for at læse videre og er du eventyrlysten, kan du tage en del af praktikken i udlandet.

For Sabrina er det især praktikken på sygehuset og i psykiatrien, der har givet hende en masse ny viden og nye kompetencer. Her sikrede hun patienternes daglige trivsel, og var med til at reagere, hvis hun kunne se forværringer af deres tilstand.

“Både psykiatri og sygehus er nogle steder, jeg aldrig havde troet, jeg skulle finde mig tilrette i, men set i bakspejlet, så er det nok der jeg ender. Så jeg har fundet nye karrieremuligheder. Det der med at komme ud og se, hvor stor verden egentlig er, og hvad man kan give sig til, og nye spændende arbejdsområder,” forklarer Sabrina.

Hvorfor skal andre vælge uddannelsen til SOSU-assistent?

Ifølge Sabrina er det vigtigt, at man brænder for at gøre en forskel i andres menneskers liv, hvis man vil arbejde som SOSU-hjælper eller SOSU-assistent:

“Det nytter ikke noget at gå halvhjertet ind i det, fordi det er mennesker man arbejder med. Men hvis man virkelig brænder for det, så kan man dygtiggøre sig i så mange retninger, og man kan få så mange kompetencer og ansvarsområder, og det er ret fedt.”

Se mere om uddannelsen til SOSU-assistent ved SOSU Nord her

Senest opdateret: 23 apr 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 20-02-2019

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-05-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Unge fra Ørestad Gymnasium producerer program for TV2Lorry

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2016

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2019

De mest søgte uddannelser

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 01-05-2019

Bacehelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 04-02-2018

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten går ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 25-03-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv