Vis studentum.dk som: Mobile

Bliv social- og sundhedsassistent

Find din SOSU-uddannelse her

Bliv uddannet social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller pædagogiske assistent på Randers Social- og Sundhedsskole.


Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen? Vi har taget et kig på uddannelsen til social- og sundhedsassistent sammen med SOSU Nord.

Siden 2017 har uddannelsen til SOSU-assistent og SOSU-hjælper været to selvstændige uddannelser. Tidligere skulle man først tage uddannelsen til SOSU-hjælper og herefter uddannelsen til SOSU-assistent, men ikke længere.

Forskellen på uddannelserne ligger dels i de kompetencer man får, og dermed også i længden af uddannelserne. Hvor uddannelsen til social- og sundhedshjælper tager 1 år og 2 måneder, så tager social- og sundhedsassistent-uddannelsen 2 år og 10 måneder.

Som SOSU-assistent er du med til at sikre et sammenhængende forløb for borgerne i mødet med sundhedssektoren. Du arbejder med sygepleje og medicinadministration, og det er dig, der ser helheden i plejen af den enkelte borger. Du tilrettelægger og udfører mere komplekse omsorgsopgaver fx i regionen eller kommunen, på plejecentre, i hjemmeplejen, i socialpsykiatrien, psykiatrien og på sygehuse.

Som SOSU-hjælper er du det kendte ansigt i borgerens hjem, du yder pleje og omsorg, du arbejder rehabiliterende og hjælper fx borgeren med digital kommunikation og andre praktiske ting i hverdagen. Du arbejder ofte i den kommunale hjemmepleje, på plejecentre eller i beskyttede boliger.

Vi har taget en snak med Sabrina, der er med på det første hold af SOSU-assistenter på den nye uddannelse på SOSU Nord. Vi har spurgt ind til hendes valg af uddannelse og kompetencer, og du kan læse om det hele nedenfor.

Hvorfor vælge uddannelsen til Social- og sundhedsassistent?

Sabrina har arbejdet som social og sundhedshjælper i de sidste 10 år, og har den gamle SOSU-hjælperuddannelse bag sig. Hun startede på det første hold af SOSU-assistenter, fordi hun langsomt har oplevet, hvordan kompetencer er blevet taget fra hende som hjælper på den gamle ordning.

“Så det var relevant at tage assistentuddannelsen, så jeg kunne beholde mine færdigheder, men også tilegne mig nogle nye og fremtidssikre mig selv,” forklarer Sabrina.

Ved at tage assistent-uddannelsen har Sabrina mulighed for at agere i både psykiatrien og på sygehuset. Noget hun ser som en god investering i forhold til en fremtidig karriere:

“At komme ud og se hvor stor verden faktisk er, og hvor meget man kan beskæftige sig med bagefter, komme ud og få prøvet nogle faglige grænser, men også personlige grænser af.”

SOSU-assistentuddannelsens opbygning

Som SOSU-hjælper med 10 års erfaring bag sig behøvede Sabrina ikke at starte helt forfra på assistentuddannelsen. Men for helt nye på uddannelsen er der grundforløb 2, inden hovedforløbet starter. Kommer man direkte fra 9. eller 10. klasse starter man med grundforløb 1.

Hovedforløbet skifter mellem skoleperioder og praktik, så man kan afprøve det man lærer på skolen i den virkelige verden. De tre gange i praktik foregår på plejehjem, på sygehus og i psykiatrien.

Hvert skoleforløb afsluttes med et projekt, der skal bestås, ligesom alle praktikperioder også skal bestås. Til sidst er der en afsluttende eksamen.

Der er også gode muligheder for at læse videre og er du eventyrlysten, kan du tage en del af praktikken i udlandet.

For Sabrina er det især praktikken på sygehuset og i psykiatrien, der har givet hende en masse ny viden og nye kompetencer. Her sikrede hun patienternes daglige trivsel, og var med til at reagere, hvis hun kunne se forværringer af deres tilstand.

“Både psykiatri og sygehus er nogle steder, jeg aldrig havde troet, jeg skulle finde mig tilrette i, men set i bakspejlet, så er det nok der jeg ender. Så jeg har fundet nye karrieremuligheder. Det der med at komme ud og se, hvor stor verden egentlig er, og hvad man kan give sig til, og nye spændende arbejdsområder,” forklarer Sabrina.

Hvorfor skal andre vælge uddannelsen til SOSU-assistent?

Ifølge Sabrina er det vigtigt, at man brænder for at gøre en forskel i andres menneskers liv, hvis man vil arbejde som SOSU-hjælper eller SOSU-assistent:

“Det nytter ikke noget at gå halvhjertet ind i det, fordi det er mennesker man arbejder med. Men hvis man virkelig brænder for det, så kan man dygtiggøre sig i så mange retninger, og man kan få så mange kompetencer og ansvarsområder, og det er ret fedt.”

Se mere om uddannelsen til SOSU-assistent ved SOSU Nord her

Senest opdateret: 23 apr 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 21-08-2015

Hvilken uddannelse passer til dig?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv