Sådan undgår du plagiering | Se de 5 største fælder lige her
15 jul 2022

Sådan undgår du plagiering

Du kender det sikkert. Du har fundet en passage i en tekst, der passer perfekt ind i din opgave, og du har kopieret den ind i dokumentet for senere at vende tilbage og tage stilling til, hvordan du vil bruge kilden. Hensigten var god, men under tidspres op til aflevering mister du måske overblikket.

Hvert år falder mange studerende i plagieringsfælden. For den enkelte kan det have store konsekvenser. Det er langt fra alle tilfælde, der drejer sig om bevidst snyd. Forkert brug af kilder eller manglende overblik kan også få fælden til at klappe. I samarbejde med Scribbr giver vi dig overblikket over de fem største fælder, du skal styre udenom i forhold til kildehenvisninger og din litteraturliste for at undgå plagiering. Du får også tre gode råd til at bruge dine kilder rigtigt.

Faktaboks om plagiering

1. Manglende eller ufuldkommen kildehenvisning

Får du skrevet forfatterens navn ved en henvisning i teksten uden at indikere, at der er tale om en henvisning til en specifik kilde? Så er du ikke alene. Mange studerende falder i denne fælde, da de kommer til at blande retningslinjerne fra forskellige referencestandarder sammen.

Ved enkelte referencestandarder som fx MLA er det ikke nødvendigt at angive den fulde kildehenvisning i samme afsnit mere end en gang. Har du henvist til et specifikt sidetal, kan du imidlertid ikke bruge denne regel, hvis du følger MLA referencestandarden.

2. Uklarhed omkring bestemte kildetyper

Henviser du til en opgave eller en rapport, hvor forfatteren har benyttet en graf fra Danmarks Statistik? Så er der god grund til at holde tungen lige i munden, når du skal angive kilden. Her er det nemlig den referencestandard, du benytter, der afgør, om du skal henvise til Danmarks Statistik eller til selve opgaven. Er du i tvivl, så spørg din vejleder for en sikkerheds skyld.

3. Usystematisk kildeangivelse

Du har nok helt styr på det der med, at de forskellige referencestandarder har regler for, hvilken rækkefølge du skal angive forfatterens navn og årstal for udgivelse efter. Vidste du, at der også kan være regler for tegnsætningen i kildehenvisningen, eller for, hvordan du angiver publikationer med mere flere en to forfattere? Har du ikke helt styr på reglerne for den referencestandard, du benytter, risikerer du at komme til at henvise forskelligt i løbet af din opgave.

4. Forvirring omkring muligheder for henvisning i teksten

Blandt studerende hersker der også en del forvirring om, hvordan man bør henvise i teksten. Mange ved, at man kan gøre det på mere end en måde. De færreste ved dog, at der eksisterer bestemte retningslinjer for hver af valgmulighederne.

Eksempler på henvisning i teksten ifølge APA-standardens retningslinjer:

Valgmulighed 1

Forskning foretaget af Scribbr viser at der er stort behov for en APA Generator (Swaen, 2014).

Her angives forfatterens efternavn og årstal som slutnotation i en parentes adskilt af et komma.

Valgmulighed 2

Swaen (2014) skriver at der er stort behov…

Her angives forfatterens efternavn i starten af sætningen med årstal indsat i en parentes.

Valgmulighed 3

I 2014, herskede bekymring om hvorvidt Swaen havde overvejet…

Her er begge elementer trådt ud af parentesen og indgår som betydningsbærende elementer i sætningen.

Eksempler på citering ifølge APA-standardens retningslinjer:

Valgmulighed 1

Det fremgår også af forretningsmodellen: “at lave en APA Generator er et stort arbejde men mange studerende har stor gavn af den” (Swaen, 2014, s. 14-15).

Her angives forfatterens efternavn, årstal og sideantal som slutnotation i en parentes adskilt af kommaer.

Valgmulighed 2

Swaen (2014) skriver: “at lave en APA Generator er et stort arbejde men mange studerende har stor gavn af den” (s. 14-15).

Her angives forfatterens efternavn i starten af sætningen. Årstal er indsat i en parentes efter forfatterens efternavn og sideantal er angivet som slutnotation i en parentes.

Valgmulighed 3

I 2014, skrev Swaen: “at lave en APA Generator er et stort arbejde men mange studerende har stor gavn af den” (s. 14-15).

Her er forfatterens efternavn og årstal trådt ud af parenteser og indgår som meningsbærende elementer i sætningen. Sideantal er angivet som slutnotation i en parentes.

5. Forvirring omkring retningslinjer for litteraturlisten

Mange studerende er ikke klar over at de forskellige referencestandarder ikke blot indeholder standardiserede retningslinjer til referencer i teksten og litteraturlisten. Der er også retningslinjer for layout af litteraturlisten, brugen af forkortelser og hvordan du bør anvende overskrifter samt opsummeringer.

Det vigtigste at være opmærksom på er, at mens de forskellige kilder skal angives alfabetisk i litteraturlisten, skal forfattere angives efter hvordan de fremgår ifølge kildens titulering. Førsteforfatter angives altså ikke altid efter alfabetisk rækkefølge.

3 tips til at undgå eksamenssnyd og plagiering

Følger du ovenstående tre tips til at styre effektivt udenom eksamenssnyd, og har du de fem ovenstående fælder i baghovedet, er du godt på vej til at undgå plagieringsfælden. Når du er i sidste fase af din opgaveskrivning har Scribbr  også to stærke værktøjer til at hjælpe dig: den gratis APA-generator og Scribbr's plagiatkontrol.

Førstnævnte gør det nemt for dig at generere alle dine kilder efter APA-referencestandarden i et snuptag. Plagiatkontrollen giver dig mulighed for at eftertjekke din opgave og sikre, at der ikke har sneget sig plagiering ind. Værktøjet bruger den officielle Ephorus database.

Skrevet af kommunikations- og webkonsulent Sofie Gry Laursen

Senest opdateret: 15 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-06-2022

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

5 tips til din eksamensforberedelse

Sidder du og er nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du vores 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er bedst muligt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Gruppeeksamen vs. Individuel eksamen

Er du mest til at præstere alene og er du mest komfortabel med at spotlightet kun skinner på dig? Eller er du mest til at diskutere din opgave sammen med de mennesker, du har skrevet den med? Her får du overblik over fordele og ulemper ved gruppeeksamen vs. individuel eksamen.

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2022

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs med i denne guide og få gode og håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet. Læs vores fem studieteknikker til eksamenslæsningen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality (VR)

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 gode råd til din online eksamen

Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, kommer her med sine 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

Læs mere