Savner du motivationen til at holde fokus på studiet? Det kan være frustrerende at kæmpe med manglende struktur i hverdagen eller en følelse af stilstand i skolearbejdet.
Motivation varierer fra person til person på tværs af tid og sted og giver os energi i vores aktiviteter og handlinger. Hvis du har svært ved at fastholde din motivation, er du ikke alene.
Hos studentum.dk har vi talt med ungerådgiver Kasper J. H. Bruun fra headspace, et gratis og anonymt rådgivningstilbud for børn og unge mellem 12 og 25 år. Her taler de frivillige dagligt med unge, der oplever udfordringer i forhold til skole og eksamensforberedelse.
I denne artikel deler Kasper sine bedste råd til, hvordan du kan styrke din motivation og gøre studielivet lidt lettere.
Indre og ydre motivation
Indledningsvist er det vigtigste skridt ofte at overhovedet finde ud af, hvad der lige præcist motiverer dig. Ofte deles motivation op i en indre og ydre drivkraft.
Indre motivation drives af interesse ved selve opgaven. Det handler meget om følelsen af tilfredsstillelse og personlig udvikling uden behov for eksterne belønninger, som fx at lære for at forstå, føle nydelse ved fordybelse eller glæde ved at lære at mestre en færdighed.
Ydre motivation drives af eksterne faktorer som mål, belønninger, karakterer eller konsekvenser. Gennem påvirkninger som ros, karakterer, lønforhøjelse eller frygt og straf, motiveres adfærden. Det kan for eksempel være at arbejde for en god karakter, anerkendelse fra andre, udsigten til karrieremuligheder eller udsigten til dårlige karakterer.
Hvad er forskellen og forholdet mellem de to?
Den indre motivation skaber vedvarende engagement og læringsglæde, mens den ydre motivation kan støtte bestemte handlinger, men effekten kan forsvinde, når belønningen eller presset stopper.
Balancen mellem den ydre og indre motivation er afgørende i den forstand at ydre påvirkninger enten kan fremme eller hæmme den indre motivation. Så et første skridt er ofte at afklare med sig selv, hvad der egentligt motiverer dig, så du kan genfinde energien og skabe meningsfuld fremdrift i dine studieaktiviteter.
Struktur og realistiske forventninger
“Når vi taler med børn og unge, fokuserer vi meget på at have realistiske forventninger til sig selv og især sin tid,” forklarer Kasper.
Det er vigtigt at skabe en struktur i hverdagen, så du kan få overblik og holde fokus. Mange har en tendens til at ville nå alt på én gang, men det er vigtigt at tage små skridt og prioritere pauser. At læse flere timer uden afbrydelser kan føre til udmattelse, og det er bedre at arbejde effektivt i kortere perioder.
Tag pauser og arbejd i intervaller og delmål
En metode, der kan gøre det lettere at fastholde koncentrationen, er at arbejde i intervaller. “Man kan fx læse i 25 minutter og derefter holde en pause, hvor man får noget frisk luft eller laver noget, der giver ny energi,” foreslår Kasper.
Det giver også ofte et anderledes overblik, når du deler læsestoffet op i mindre bider eller delmål. Vi læser alle i forskelligt tempo, men en god tommelfingerregel er 10 sider i timen for svære akademiske tekster og 30 for nemme artikler.
Læs højt for dig selv
En anden meget brugt metode, især hvis der er mange faktuelle ting i teksten du skal huske på, er at optage dig selv læse teksten højt.
På den måde bliver du nemmere mere bevidst om, at du faktisk sidder og læser. Og samtidig tvinger du dig selv til at læse alle ord plus du kan aflytte teksten og dig selv læse højt. På den måde både læser og hører du teksten.
Det er også en god idé at variere din læring. Hvis du har svært ved at huske det, du læser, kan du lave spørgsmål til dig selv undervejs. At gentage eller forklare stoffet højt for dig selv hjælper dig med at bearbejde og forstå det bedre.
Tal med andre om dine udfordringer
Det er vigtigt at dele dine tanker, hvis du oplever udfordringer i skolen eller studiet. “Oftest vil man helst ikke fremstå som en, der ikke har styr på det, men du er helt sikkert ikke alene om at have svært ved noget,” siger Kasper.
Ved at tale med andre kan du få et nyt perspektiv og opdage, at mange har de samme bekymringer som dig.
At diskutere faglige emner eller dele oplevelser med andre kan også være med til at give dig ny inspiration og en følelse af støtte.
💡 5 konkrete råd til at holde studiemotivationen:
1. Lav en daglig plan
Skab overblik ved at lave en tidsplan med tidspunkter for studier, pauser og fritid.
2. Sæt klare og opnåelige mål
Arbejd med små delmål, der føles overkommelige, og anerkend dine fremskridt undervejs.
3. Variér din læring
Brug forskellige metoder som noter, spørgsmål eller højtlæsning for at engagere dig i stoffet.
4. Tag regelmæssige pauser
Sørg for at holde pauser, hvor du bevæger dig, får frisk luft eller gør noget, der gør dig glad.
5. Tal med nogen, du stoler på
Del dine tanker og udfordringer med en ven, familie eller rådgiver for at få støtte og inspiration.