Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning | Læs mere her
15 jul 2022

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen og er altså en nødvendighed. Som så meget andet er kildehenvisningssystemer dog komplekse størrelser og de kan synes som store mundfulde at gå i gang med.

Derfor har vi på studentum.dk lavet en guide til kildehenvisningssystemet APA, så du nemt kan referere til dine kilder og dermed aflevere en korrekt og fyldestgørende litteraturliste.

Hvorfor er kildehenvisninger så vigtige?

Som studerende er det uhyrevigtigt at kende til de forskellige regler for kildehenvisning. Det at henvise til dine kilder er nemlig en hel essentiel del af det at skrive en akademisk opgave. Ved at kildehenvise kobler du din egen research og opgave sammen med anerkendte forskere og teoretikere, hvilket tilfører din opgave mere pondus og substans. På den led viser du dem, der skal bedømme din opgave, at du mestrer at bakke din argumentation op med noget substantielt. Korrekt kildehenvisning er altså både med til at opretholde den akademiske integritet og - måske endnu vigtigere - at sikre, at du ikke bliver beskyldt for plagiat.

 

Korrekt kildehenvisning afhænger af det system, du anvender

Der findes en række forskellige kildehenvisningssystemer, og hvilket ét af dem du, som studerende, skal anvende afhænger helt og holdent af din uddannelsesinstitution. På nogle universiteter anvendes APA, mens andre tyer til Harvard. Det kan også sagtens være, at der er forskel fra fakultet til fakultet. Dog er det oftest muligt for dig selv at bestemme, hvilket system du vil anvende. 

Sådan bruger du kildehenvisninger i teksten

Når du refererer til kilder korrekt i din tekst dokumenterer du som nævnt ovenfor andres foregående arbejde. Du skal huske, at der er forskel på at inddrage citater og referere til kilder. Inddrager du et direkte citat fra en anden tekst, skal du skrive citatet med efterfølgende kilde, mens du skal referere til kilden, når du bruger generelt indhold fra en hel kilde. 

Du skal henvise til en kilde eller citat i følgende fire tilfælde:

  1. Ved brug af fakta (tal, grafer, figurer, e.lign.)
  2. Ved brug af transkriptioner eller lignende fra egen empiri-indsamling
  3. Ved brug og inkludering af andres vurderinger
  4. Ved direkte citering
    Ved lange citater (over 40 tegn) skal teksten indrykkes fra marginen, der skal ikke bruges citationstegn (””) og kildehenvisningen skal stå efter sidste punktum.
    Ved korte citater (under 40 tegn) skal teksten bygges ind i din egne ord, omringes af citationstegn og kildehenvisningen skal stå umiddelbart inden eller efter citatet.

Få styr på din litteraturliste med vores guide: 

Nedenfor finder du vores guide til APA-kildehenvisningssystemet, som vil hjælpe dig til at lave en helt korrekt og fyldestgørende litteraturliste. Du bliver her guidet i, du henviser til forskellige former for kilder og, hvordan det skal sættes op:

APA

Hjælp til kildehenvisning

Hvis du ikke har tid eller ikke orker at kildehenvise manuelt, så findes der en række hjælpeprogrammer, som sikkert vil gøre arbejde med kildehenvisning en anelse lettere. Se nærmere på dem her: 

Zotero

Zotero er et gratis online-værktøj, der automatisk kan formatere dine kilder til det kildehenvisningssytem du ønsker. 

Scribbr

Scribbr er ideelt for dig, der skal skrive en større opgave. Ikke nok med, at programmet automatisk formaterer dine kilder, det kan også tjekke om, der skulle være eventuelle plagiatproblemer. Du uploader bare din opgave, og så giver programmet dig besked. 

Word

Du kan også vælge at bruge Word's eget kildehenvisningsprogram. Det kan være meget tidsbesparende og du bliver guidet igennem processen med videoen her. 

Henvisning via fodnoter

Det er ikke nødvendigt at kildehenvise til fodnoter, når du bruger APA. Fodnoter kan derimod bruges til at uddybe et koncept, give baggrundsviden om en person eller lignende. Det du skal skrive som fodnoter er det, der ikke er vigtigt nok til at stå i teksten, men så som dog er for vigtigt til at kunne blive udelukket.

Vær kildekritisk!

Det er vigtigt, at du altid er kildekritisk, når du skal vælge kilder til din opgave. Brug i første opgang rigtig litteratur og derefter kilder fra nettet. Det er en selvfølgelighed, at du ikke kan bruge alt fra nettet, der skal være en vis substans i kilden, så brug derfor organisationers hjemmesider og tidsskrifter du finder på pålidelige søgeportaler som for eksempel Google Scholar.

Tip: Læs mere om plagiat her

Senest opdateret: 15 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-06-2022

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

5 tips til din eksamensforberedelse

Sidder du og er nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du vores 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er bedst muligt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2022

3 trin: Sådan kommer du godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte ny uddannelse efter sommerferien. Måske er du nervøs for at starte på dit nye studie? Bare rolig. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Læs med og få 4 gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

8 gode råd: HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så udforsk dine muligheder for at tage HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2022

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores go-to-guide til Harvard-kildehenvisning og få helt styr på dine kilder.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2022

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, men er kommet i tvivl, om det er det rette for dig? Mange tvivler indimellem på deres valg af studie, men der er nogle ting du bør overveje før du dropper ud.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studiestress? Her er 3 ting, der kan hjælpe dig

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? Man kan faktisk gøre meget selv for at stresse mindre og få mere overskud i hverdagen. Se med her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs med i denne guide og få gode og håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet. Læs vores fem studieteknikker til eksamenslæsningen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program! Med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det. Se selv her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality (VR)

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan holder du dig motiveret under Covid-19

Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 gode råd til din online eksamen

Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, kommer her med sine 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Få skræddersyet lektiehjælp og nå dine mål

Lektiehjælp kan være lige præcis dét, den enkelte studerende har brug for. Undervisning og lektiehjælp, der er skræddersyet den enkelte, kan give et boost i motivation, faglighed og ikke mindst faglig selvtillid. Dette kan have en stor indvirkning på dine karakterer, din tro på dig selv og dine drømme for fremtiden.

Læs mere