Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Man skal ikke undervurdere vigtigheden af kildehenvisninger i en akademisk opgave! Vi har lavet en guide til kildehenvisningssystemet APA, så du nemt kan referere til dine kilder og dermed aflevere en korrekt og fyldestgørende litteraturliste.

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning | Læs mere her

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen og er altså en nødvendighed. Som så meget andet er kildehenvisningssystemer dog komplekse størrelser og de kan synes som store mundfulde at gå i gang med.

Derfor har vi på studentum.dk lavet en guide til kildehenvisningssystemet APA, så du nemt kan referere til dine kilder og dermed aflevere en korrekt og fyldestgørende litteraturliste.

Hvorfor er kildehenvisninger så vigtige?

Som studerende er det uhyrevigtigt at kende til de forskellige regler for kildehenvisning. Det at henvise til dine kilder er nemlig en hel essentiel del af det at skrive en akademisk opgave. Ved at kildehenvise kobler du din egen research og opgave sammen med anerkendte forskere og teoretikere, hvilket tilfører din opgave mere pondus og substans. På den led viser du dem, der skal bedømme din opgave, at du mestrer at bakke din argumentation op med noget substantielt. Korrekt kildehenvisning er altså både med til at opretholde den akademiske integritet og - måske endnu vigtigere - at sikre, at du ikke bliver beskyldt for plagiat.

 

Korrekt kildehenvisning afhænger af det system, du anvender

Der findes en række forskellige kildehenvisningssystemer, og hvilket ét af dem du, som studerende, skal anvende afhænger helt og holdent af din uddannelsesinstitution. På nogle universiteter anvendes APA, mens andre tyer til Harvard. Det kan også sagtens være, at der er forskel fra fakultet til fakultet. Dog er det oftest muligt for dig selv at bestemme, hvilket system du vil anvende. 

Sådan bruger du kildehenvisninger i teksten

Når du refererer til kilder korrekt i din tekst dokumenterer du som nævnt ovenfor andres foregående arbejde. Du skal huske, at der er forskel på at inddrage citater og referere til kilder. Inddrager du et direkte citat fra en anden tekst, skal du skrive citatet med efterfølgende kilde, mens du skal referere til kilden, når du bruger generelt indhold fra en hel kilde. 

Du skal henvise til en kilde eller citat i følgende fire tilfælde:

  1. Ved brug af fakta (tal, grafer, figurer, e.lign.)
  2. Ved brug af transkriptioner eller lignende fra egen empiri-indsamling
  3. Ved brug og inkludering af andres vurderinger
  4. Ved direkte citering
    Ved lange citater (over 40 tegn) skal teksten indrykkes fra marginen, der skal ikke bruges citationstegn (””) og kildehenvisningen skal stå efter sidste punktum.
    Ved korte citater (under 40 tegn) skal teksten bygges ind i din egne ord, omringes af citationstegn og kildehenvisningen skal stå umiddelbart inden eller efter citatet.

Få styr på din litteraturliste med vores guide: 

Nedenfor finder du vores guide til APA-kildehenvisningssystemet, som vil hjælpe dig til at lave en helt korrekt og fyldestgørende litteraturliste. Du bliver her guidet i, du henviser til forskellige former for kilder og, hvordan det skal sættes op:

APA

Hjælp til kildehenvisning

Hvis du ikke har tid eller ikke orker at kildehenvise manuelt, så findes der en række hjælpeprogrammer, som sikkert vil gøre arbejde med kildehenvisning en anelse lettere. Se nærmere på dem her: 

Zotero

Zotero er et gratis online-værktøj, der automatisk kan formatere dine kilder til det kildehenvisningssytem du ønsker. 

Scribbr

Scribbr er ideelt for dig, der skal skrive en større opgave. Ikke nok med, at programmet automatisk formaterer dine kilder, det kan også tjekke om, der skulle være eventuelle plagiatproblemer. Du uploader bare din opgave, og så giver programmet dig besked. 

Word

Du kan også vælge at bruge Word's eget kildehenvisningsprogram. Det kan være meget tidsbesparende og du bliver guidet igennem processen med videoen her. 

Henvisning via fodnoter

Det er ikke nødvendigt at kildehenvise til fodnoter, når du bruger APA. Fodnoter kan derimod bruges til at uddybe et koncept, give baggrundsviden om en person eller lignende. Det du skal skrive som fodnoter er det, der ikke er vigtigt nok til at stå i teksten, men så som dog er for vigtigt til at kunne blive udelukket.

Vær kildekritisk!

Det er vigtigt, at du altid er kildekritisk, når du skal vælge kilder til din opgave. Brug i første opgang rigtig litteratur og derefter kilder fra nettet. Det er en selvfølgelighed, at du ikke kan bruge alt fra nettet, der skal være en vis substans i kilden, så brug derfor organisationers hjemmesider og tidsskrifter du finder på pålidelige søgeportaler som for eksempel Google Scholar.

Tip: Læs mere om plagiat her


Annoncer