Vis studentum.dk som: Mobile

Tag i praktik i udlandet

Derfor skal du tage i praktik i udlandet

Ryk praktikken til nye himmelstrøg 

Rejs, oplev, lær og bliv udfordret. Samtidig. Som praktikant i udlandet får du ikke blot relevant erhvervserfaring til dit CV. Du kommer tæt på en ny kultur, får nye rejseoplevelser med nye venner og prøver at bo i et nyt land. Ovenikøbet lærer du nye sider af dig selv, og du udvikler dig både fagligt og personligt. Lyder det fristende?

For Tine, Daniel, Lars og Vibeke var praktik i udlandet så fristende, at det bare måtte prøves.
Med rygsækken fuld af rejseminder, øget selvtillid og spritny erhvervserfaring er de alle enige: Praktik i udlandet er en oplevelse for livet, og hvis du bare så meget som overvejer at rykke praktikken til nye himmelstrøg, bør du gøre det. 

Her i artiklen fortæller de fire tidligere udlandspraktikanter om deres ophold, og hvorfor praktik i udlandet er så fantastisk. Mød f.eks. Daniel, som tog til London og arbejdede for VisitDenmark, eller mød Vibeke, som har været i udlandspraktik hele fire gange i løbet af sin uddannelse til økologisk landmand. 

Tine Abrahamsen: Derfor skal tage på udveksling i udlandet

"Som sygeplejestuderende tog jeg et af praktikopholdende i Australien. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg udviklede mig personligt og professionelt. Oplevede, reflekterede, lærte, bed mig i læben, blev udfordret og voksede.

Personligt findes der ikke ord for, hvor gavnligt det er at rejse ud i verden. Møde nye mennesker og kulturer. Kombineret med et praktikophold, hvor man er i landet i flere måneder og bliver en del af hverdagen, opdager man, at man kan være lige præcis den, man selv har lyst til at være og gøre præcist det, man vil.

Professionelt finder man ud af, hvad man sætter pris på derhjemme, og man får nye idéer og input, man kan tage med sig hjem. Som sygeplejestuderende oplevede jeg en verden, som var totalt anderledes end den derhjemme. Multikulturel, hierarkisk, mekanisk. Lægen i fokus, ikke patienten. Man får så utroligt mange positive og negative indtryk, og fælles for dem alle er, at de kan bruges videre i livet derhjemme blandt andet til forbedring og inspiration.

Til alle der overvejer praktik i udlandet – gør det!"

Tine Abrahamsen er uddannet sygeplejerske fra UC Syd i Esbjerg. I dag bor og arbejder hun i Stavanger i Norge.

Læs også: Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Daniel Mølgaard Jensen: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Jeg tog i praktik hos VisitDenmark på virksomhedens markedskontor i London, hvor jeg sad som PR- & Press Intern. I de seks måneder, hvor jeg var i praktik, oplevede jeg en betydelig personlig udvikling på mange områder, og jeg fik en oplevelse for livet.

For mig at se, er der tre altoverskyggende gode grunde til at tage erhvervspraktik i udlandet:

1. Du får værdifuld erhvervserfaring, som du tager med dig videre i livet, og som unægteligt vil åbne døre til nye jobs, når du hjemvender til Danmark.

2. Du får erfaring med at omgå medlemmer af en anden kultur og lærer, hvordan man befærder sig på et kontor i et andet land, hvor kulturen utvivlsomt vil være anderledes.

3. Ud over at du på praktikstedet vil få oplevelser, der bliver med dig, vil du også have tid til at udforske landet, hvori du er i praktik. Jeg brugte hver weekend og mange hverdagsaftener på at tage ud med venner og kollegaer for at udforske London og byens natteliv. Og jeg tog på en fantastisk rejse til Skotlands højland. Dertil kommer de venner, som jeg har erhvervet mig for livet.

Et praktikophold behøver ikke være dyrt, men det var det i mit tilfælde. Frem for at se det som et tab, ser jeg det dog som en investering i mig selv og fremtiden. Og det var bestemt heller ikke svært at finde et godt job i København, da jeg kom hjem."

I dag læser Daniel Mølgaard Jensen Cand.merc.(kom.) på CBS i København. Ved siden af studiet arbejder han som Event- & Marketing Coordinator.

Vil du have studiejob ligesom Daniel? Disse 30 kompetencer skaffer dig drømmejobbet.

Lars Fich: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Under min uddannelse til fysioterapeut tog jeg på udlandspraktik, da jeg så det som en mulighed for at udvikle mig fagligt men også som person. Det endte med, at jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde forventet.

Jeg tog til byen Setubal, 30 km. fra Lissabon i Portugal, hvilket nok er en af de bedste beslutninger jeg har taget i mit liv.

Jeg blev selvfølgelig en bedre fysioterapeut af at være dernede pga. min meget dygtige vejleder, men jeg fik så meget mere personligt med derfra end bare fagligheden.

Det med at være samlet sammen med så mange forskellige studerende fra andre lande og kulturer, alle med samme mål om at have den bedste oplevelse i deres liv, var noget helt specielt. Det sociale er alt dernede, fordi man kun har hinanden, og folk bliver til ens lille familie. Der bliver spist sammen, taget på ture sammen og rejst rundt i landet sammen. Alt er nyt for alle.

Det kan sættes lig med et højskoleophold - man får venner for livet, som man aldrig ønsker at miste kontakten med, hvilket sætter et fundament for et netværk som strækker sig langt i hele verdenen.

Man kommer hjem fra et sådant ophold med en mental rygsæk fuld af mere selvtillid, erfaringer, gå på mod og livsglæde."

Lars Fich blev uddannet fysioterapeut fra Metropol i København i sommeren 2017. Han fik hurtigt job i en privat praksis, hvor han fortsat arbejder som fysioterapeut. 

Vil du også sikre dig et job hurtigt? Læs 10 tips til at få dit CV op i gear. 

Vibeke Kjeldsmark: Derfor skal du vælge praktik i udlandet

"Praktik i udlandet er noget, jeg vil anbefale til enhver, som vil lidt mere end bare det sædvanlige. Selvom udenlandsk praktik ikke er unormalt, og mange studerende gør det, så er det helt usædvanligt at opleve kulturen og rejseoplevelserne, når de lokale præsenterer deres helt unikke skatte for dig.

Ofte er praktik i udlandet forbundet med mange andre kulturer end bare landets eget, da du kan være heldig at dele din praktik med andre udvekslingsstudenter, hvilket breder din forundring større end muligt. Dertil får du også god mulighed for at rejse rundt med nye venner og se et fælles nyt land med forskellig opfattelse. Dét er en situation, man ikke kan planlægge sig til.

Det har lykkes mig at tage 10 måneders praktik i 4 forskellige lande, så jeg har en rygsæk fuld af rejseoplevelser, erfaringer, selvstændighed og venner fra rundt omkring i hele verden.
Jeg har endnu ikke været på den klassiske backpackertur i Asien, men jeg har taget min uddannelse og fået billige rejseoplevelser, som har givet mig et meget bedre ståsted til at opleve resten af verden. At have tage udenlandsk praktik er blevet grundstenen til resten af mit liv."

Vibeke Kjeldsmark er i gang med sin uddannelse hos Kalø Økologisk Landbrugsskole, og vil efter endt uddannelse kunne kalde sig økologisk landmand. 

Er du klar til at tage afsted? Få styr på reglerne for SU i udlandet her. 

Senest opdateret: 16 jan 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-08-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Sådan styrker du din trivsel på studiet

Her kan du læse 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 15-02-2017

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Måske har du en klar idé om, hvad du vil arbejde med, men du kan ikke gennemskue hvilken uddannelse, der fører dertil.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Unge fra Ørestad Gymnasium producerer program for TV2Lorry

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2018

Vil du være det næste digitale talent?

Hvordan udvikler man talenter i et felt, der er i konstant udvikling?

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 02-09-2019

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 21-06-2018

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2019

7 sprogtips til dit udvekslingsophold

Få 7 gode sprogtips til dit udvekslingsophold lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2018

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS - International English Language Testing System

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Rusturen: Den bedste start på dit nye studie

Vi har talt med to studerende og en introvejleder om, hvorfor du skal tage med på rusturen. Kort sagt, kan den øge din trivsel på studiet markant. Læs hvorfor her!

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv