Vis studentum.dk som: Mobile

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs, oplev, lær og bliv udfordret. Samtidig. Som praktikant i udlandet får du ikke blot relevant erhvervserfaring til dit CV. Du kommer tæt på en ny kultur, får nye rejseoplevelser med nye venner og prøver at bo i et nyt land. Ovenikøbet lærer du nye sider af dig selv, og du udvikler dig både fagligt og personligt. Lyder det fristende?

For Tine, Daniel, Lars og Vibeke var praktik i udlandet så fristende, at det bare måtte prøves. Med rygsækken fuld af rejseminder, øget selvtillid og spritny erhvervserfaring er de alle enige: Praktik i udlandet er en oplevelse for livet, og hvis du bare så meget som overvejer at rykke praktikken til nye himmelstrøg, bør du gøre det. 

Her i artiklen fortæller de fire tidligere udlandspraktikanter om deres ophold, og hvorfor praktik i udlandet er så fantastisk. Mød f.eks. Daniel, som tog til London og arbejdede for VisitDenmark eller mød Vibeke, som har været i udlandspraktik hele fire gange i løbet af sin uddannelse til økologisk landmand. 

Tine Abrahamsen: Derfor skal tage på udveksling i udlandet

"Som sygeplejestuderende tog jeg et af praktikopholdende i Australien. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg udviklede mig personligt og professionelt. Oplevede, reflekterede, lærte, bed mig i læben, blev udfordret og voksede.

Personligt findes der ikke ord for, hvor gavnligt det er at rejse ud i verden. Møde nye mennesker og kulturer. Kombineret med et praktikophold, hvor man er i landet i flere måneder og bliver en del af hverdagen, opdager man, at man kan være lige præcis den, man selv har lyst til at være og gøre præcist det, man vil.

Professionelt finder man ud af, hvad man sætter pris på derhjemme, og man får nye idéer og input, man kan tage med sig hjem. Som sygeplejestuderende oplevede jeg en verden, som var totalt anderledes end den derhjemme. Multikulturel, hierarkisk, mekanisk. Lægen i fokus, ikke patienten. Man får så utroligt mange positive og negative indtryk, og fælles for dem alle er, at de kan bruges videre i livet derhjemme blandt andet til forbedring og inspiration.

Til alle der overvejer praktik i udlandet – gør det!"

Tine Abrahamsen er uddannet sygeplejerske fra UC Syd i Esbjerg. I dag bor og arbejder hun i Stavanger i Norge.

Læs også: Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?


Daniel Mølgaard Jensen: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Jeg tog i praktik hos VisitDenmark på virksomhedens markedskontor i London, hvor jeg sad som PR- & Press Intern. I de seks måneder, hvor jeg var i praktik, oplevede jeg en betydelig personlig udvikling på mange områder, og jeg fik en oplevelse for livet.

For mig at se, er der tre altoverskyggende gode grunde til at tage erhvervspraktik i udlandet:

1. Du får værdifuld erhvervserfaring, som du tager med dig videre i livet, og som unægteligt vil åbne døre til nye jobs, når du hjemvender til Danmark.

2. Du får erfaring med at omgå medlemmer af en anden kultur og lærer, hvordan man befærder sig på et kontor i et andet land, hvor kulturen utvivlsomt vil være anderledes.

3. Ud over at du på praktikstedet vil få oplevelser, der bliver med dig, vil du også have tid til at udforske landet, hvori du er i praktik. Jeg brugte hver weekend og mange hverdagsaftener på at tage ud med venner og kollegaer for at udforske London og byens natteliv. Og jeg tog på en fantastisk rejse til Skotlands højland. Dertil kommer de venner, som jeg har erhvervet mig for livet.

Et praktikophold behøver ikke være dyrt, men det var det i mit tilfælde. Frem for at se det som et tab, ser jeg det dog som en investering i mig selv og fremtiden. Og det var bestemt heller ikke svært at finde et godt job i København, da jeg kom hjem."

I dag læser Daniel Mølgaard Jensen Cand.merc.(kom.) på CBS i København. Ved siden af studiet arbejder han som Event- & Marketing Coordinator.

Vil du have studiejob ligesom Daniel? Disse 30 kompetencer skaffer dig drømmejobbet.

Lars Fich: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Under min uddannelse til fysioterapeut tog jeg på udlandspraktik, da jeg så det som en mulighed for at udvikle mig fagligt men også som person. Det endte med, at jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde forventet.

Jeg tog til byen Setubal, 30 km. fra Lissabon i Portugal, hvilket nok er en af de bedste beslutninger jeg har taget i mit liv.

Jeg blev selvfølgelig en bedre fysioterapeut af at være dernede pga. min meget dygtige vejleder, men jeg fik så meget mere personligt med derfra end bare fagligheden.

Det med at være samlet sammen med så mange forskellige studerende fra andre lande og kulturer, alle med samme mål om at have den bedste oplevelse i deres liv, var noget helt specielt. Det sociale er alt dernede, fordi man kun har hinanden, og folk bliver til ens lille familie. Der bliver spist sammen, taget på ture sammen og rejst rundt i landet sammen. Alt er nyt for alle.

Det kan sættes lig med et højskoleophold - man får venner for livet, som man aldrig ønsker at miste kontakten med, hvilket sætter et fundament for et netværk som strækker sig langt i hele verdenen.

Man kommer hjem fra et sådant ophold med en mental rygsæk fuld af mere selvtillid, erfaringer, gå på mod og livsglæde."

Lars Fich blev uddannet fysioterapeut fra Metropol i København i sommeren 2017. Han fik hurtigt job i en privat praksis, hvor han fortsat arbejder som fysioterapeut. 

Vil du også sikre dig et job hurtigt? Læs 10 tips til at få dit CV op i gear.

Vibeke Kjeldsmark: Derfor skal du vælge praktik i udlandet

"Praktik i udlandet er noget, jeg vil anbefale til enhver, som vil lidt mere end bare det sædvanlige. Selvom udenlandsk praktik ikke er unormalt, og mange studerende gør det, så er det helt usædvanligt at opleve kulturen og rejseoplevelserne, når de lokale præsenterer deres helt unikke skatte for dig.

Ofte er praktik i udlandet forbundet med mange andre kulturer end bare landets eget, da du kan være heldig at dele din praktik med andre udvekslingsstudenter, hvilket breder din forundring større end muligt. Dertil får du også god mulighed for at rejse rundt med nye venner og se et fælles nyt land med forskellig opfattelse. Dét er en situation, man ikke kan planlægge sig til.

Det har lykkes mig at tage 10 måneders praktik i 4 forskellige lande, så jeg har en rygsæk fuld af rejseoplevelser, erfaringer, selvstændighed og venner fra rundt omkring i hele verden.
Jeg har endnu ikke været på den klassiske backpackertur i Asien, men jeg har taget min uddannelse og fået billige rejseoplevelser, som har givet mig et meget bedre ståsted til at opleve resten af verden. At have tage udenlandsk praktik er blevet grundstenen til resten af mit liv."

Vibeke Kjeldsmark er i gang med sin uddannelse hos Kalø Økologisk Landbrugsskole, og vil efter endt uddannelse kunne kalde sig økologisk landmand. 

Er du klar til at tage afsted? Få styr på reglerne for SU i udlandet her. 

Senest opdateret: 21 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2019

Sundhedsfaglig rejse i sabbatåret med Try Medics

Overvejer du en sundhedsfaglig uddannelse? Kom 4-12 uger i observationspraktik på et hospital i udlandet og få indsigt i sundhedsfagligt arbejde ved at følge hospitalspersonale.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Sådan styrker du din trivsel på studiet

Her kan du læse 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Sabbatår, uddannelse og drømme om det frie liv

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

Overvejer du frivilligt arbejde i udlandet? Få 5 bud her

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere