Derfor bør du tage din praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Tag din praktik i udlandet | Læs hvorfor i denne artikel

Rejs, oplev, lær og bliv udfordret. Samtidig. Som praktikant i udlandet får du ikke blot relevant erhvervserfaring til dit CV. Du kommer tæt på en ny kultur, får nye rejseoplevelser med nye venner og prøver at bo i et nyt land. Ovenikøbet lærer du nye sider af dig selv, og du udvikler dig både fagligt og personligt. Lyder det fristende?

For Tine, Daniel, Lars og Vibeke var praktik i udlandet så fristende, at det bare måtte prøves. Med rygsækken fuld af rejseminder, øget selvtillid og spritny erhvervserfaring er de alle enige: Praktik i udlandet er en oplevelse for livet, og hvis du bare så meget som overvejer at rykke praktikken til nye himmelstrøg, bør du gøre det. 

Her i artiklen fortæller de fire tidligere udlandspraktikanter om deres ophold, og hvorfor praktik i udlandet er så fantastisk. Mød f.eks. Daniel, som tog til London og arbejdede for VisitDenmark eller mød Vibeke, som har været i udlandspraktik hele fire gange i løbet af sin uddannelse til økologisk landmand. 

Tine Abrahamsen: Derfor skal tage på udveksling i udlandet

"Som sygeplejestuderende tog jeg et af praktikopholdende i Australien. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg udviklede mig personligt og professionelt. Oplevede, reflekterede, lærte, bed mig i læben, blev udfordret og voksede.

Personligt findes der ikke ord for, hvor gavnligt det er at rejse ud i verden. Møde nye mennesker og kulturer. Kombineret med et praktikophold, hvor man er i landet i flere måneder og bliver en del af hverdagen, opdager man, at man kan være lige præcis den, man selv har lyst til at være og gøre præcist det, man vil.

Professionelt finder man ud af, hvad man sætter pris på derhjemme, og man får nye idéer og input, man kan tage med sig hjem. Som sygeplejestuderende oplevede jeg en verden, som var totalt anderledes end den derhjemme. Multikulturel, hierarkisk, mekanisk. Lægen i fokus, ikke patienten. Man får så utroligt mange positive og negative indtryk, og fælles for dem alle er, at de kan bruges videre i livet derhjemme blandt andet til forbedring og inspiration.

Til alle der overvejer praktik i udlandet – gør det!"

Tine Abrahamsen er uddannet sygeplejerske fra UC Syd i Esbjerg. I dag bor og arbejder hun i Stavanger i Norge.

Læs også: Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?


Daniel Mølgaard Jensen: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Jeg tog i praktik hos VisitDenmark på virksomhedens markedskontor i London, hvor jeg sad som PR- & Press Intern. I de seks måneder, hvor jeg var i praktik, oplevede jeg en betydelig personlig udvikling på mange områder, og jeg fik en oplevelse for livet.

For mig at se, er der tre altoverskyggende gode grunde til at tage erhvervspraktik i udlandet:

1. Du får værdifuld erhvervserfaring, som du tager med dig videre i livet, og som unægteligt vil åbne døre til nye jobs, når du hjemvender til Danmark.

2. Du får erfaring med at omgå medlemmer af en anden kultur og lærer, hvordan man befærder sig på et kontor i et andet land, hvor kulturen utvivlsomt vil være anderledes.

3. Ud over at du på praktikstedet vil få oplevelser, der bliver med dig, vil du også have tid til at udforske landet, hvori du er i praktik. Jeg brugte hver weekend og mange hverdagsaftener på at tage ud med venner og kollegaer for at udforske London og byens natteliv. Og jeg tog på en fantastisk rejse til Skotlands højland. Dertil kommer de venner, som jeg har erhvervet mig for livet.

Et praktikophold behøver ikke være dyrt, men det var det i mit tilfælde. Frem for at se det som et tab, ser jeg det dog som en investering i mig selv og fremtiden. Og det var bestemt heller ikke svært at finde et godt job i København, da jeg kom hjem."

I dag læser Daniel Mølgaard Jensen Cand.merc.(kom.) på CBS i København. Ved siden af studiet arbejder han som Event- & Marketing Coordinator.

Vil du have studiejob ligesom Daniel? Disse 30 kompetencer skaffer dig drømmejobbet.

Lars Fich: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Under min uddannelse til fysioterapeut tog jeg på udlandspraktik, da jeg så det som en mulighed for at udvikle mig fagligt men også som person. Det endte med, at jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde forventet.

Jeg tog til byen Setubal, 30 km. fra Lissabon i Portugal, hvilket nok er en af de bedste beslutninger jeg har taget i mit liv.

Jeg blev selvfølgelig en bedre fysioterapeut af at være dernede pga. min meget dygtige vejleder, men jeg fik så meget mere personligt med derfra end bare fagligheden.

Det med at være samlet sammen med så mange forskellige studerende fra andre lande og kulturer, alle med samme mål om at have den bedste oplevelse i deres liv, var noget helt specielt. Det sociale er alt dernede, fordi man kun har hinanden, og folk bliver til ens lille familie. Der bliver spist sammen, taget på ture sammen og rejst rundt i landet sammen. Alt er nyt for alle.

Det kan sættes lig med et højskoleophold - man får venner for livet, som man aldrig ønsker at miste kontakten med, hvilket sætter et fundament for et netværk som strækker sig langt i hele verdenen.

Man kommer hjem fra et sådant ophold med en mental rygsæk fuld af mere selvtillid, erfaringer, gå på mod og livsglæde."

Lars Fich blev uddannet fysioterapeut fra Metropol i København i sommeren 2017. Han fik hurtigt job i en privat praksis, hvor han fortsat arbejder som fysioterapeut. 

Vil du også sikre dig et job hurtigt? Læs 10 tips til at få dit CV op i gear.

Vibeke Kjeldsmark: Derfor skal du vælge praktik i udlandet

"Praktik i udlandet er noget, jeg vil anbefale til enhver, som vil lidt mere end bare det sædvanlige. Selvom udenlandsk praktik ikke er unormalt, og mange studerende gør det, så er det helt usædvanligt at opleve kulturen og rejseoplevelserne, når de lokale præsenterer deres helt unikke skatte for dig.

Ofte er praktik i udlandet forbundet med mange andre kulturer end bare landets eget, da du kan være heldig at dele din praktik med andre udvekslingsstudenter, hvilket breder din forundring større end muligt. Dertil får du også god mulighed for at rejse rundt med nye venner og se et fælles nyt land med forskellig opfattelse. Dét er en situation, man ikke kan planlægge sig til.

Det har lykkes mig at tage 10 måneders praktik i 4 forskellige lande, så jeg har en rygsæk fuld af rejseoplevelser, erfaringer, selvstændighed og venner fra rundt omkring i hele verden.
Jeg har endnu ikke været på den klassiske backpackertur i Asien, men jeg har taget min uddannelse og fået billige rejseoplevelser, som har givet mig et meget bedre ståsted til at opleve resten af verden. At have tage udenlandsk praktik er blevet grundstenen til resten af mit liv."

Vibeke Kjeldsmark er i gang med sin uddannelse hos Kalø Økologisk Landbrugsskole, og vil efter endt uddannelse kunne kalde sig økologisk landmand. 

Er du klar til at tage afsted? Få styr på reglerne for SU i udlandet her. 


Annoncer