Vis studentum.dk som: Mobile

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs, oplev, lær og bliv udfordret. Samtidig. Som praktikant i udlandet får du ikke blot relevant erhvervserfaring til dit CV. Du kommer tæt på en ny kultur, får nye rejseoplevelser med nye venner og prøver at bo i et nyt land. Ovenikøbet lærer du nye sider af dig selv, og du udvikler dig både fagligt og personligt. Lyder det fristende?

For Tine, Daniel, Lars og Vibeke var praktik i udlandet så fristende, at det bare måtte prøves. Med rygsækken fuld af rejseminder, øget selvtillid og spritny erhvervserfaring er de alle enige: Praktik i udlandet er en oplevelse for livet, og hvis du bare så meget som overvejer at rykke praktikken til nye himmelstrøg, bør du gøre det. 

Her i artiklen fortæller de fire tidligere udlandspraktikanter om deres ophold, og hvorfor praktik i udlandet er så fantastisk. Mød f.eks. Daniel, som tog til London og arbejdede for VisitDenmark eller mød Vibeke, som har været i udlandspraktik hele fire gange i løbet af sin uddannelse til økologisk landmand. 

Tine Abrahamsen: Derfor skal tage på udveksling i udlandet

"Som sygeplejestuderende tog jeg et af praktikopholdende i Australien. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg udviklede mig personligt og professionelt. Oplevede, reflekterede, lærte, bed mig i læben, blev udfordret og voksede.

Personligt findes der ikke ord for, hvor gavnligt det er at rejse ud i verden. Møde nye mennesker og kulturer. Kombineret med et praktikophold, hvor man er i landet i flere måneder og bliver en del af hverdagen, opdager man, at man kan være lige præcis den, man selv har lyst til at være og gøre præcist det, man vil.

Professionelt finder man ud af, hvad man sætter pris på derhjemme, og man får nye idéer og input, man kan tage med sig hjem. Som sygeplejestuderende oplevede jeg en verden, som var totalt anderledes end den derhjemme. Multikulturel, hierarkisk, mekanisk. Lægen i fokus, ikke patienten. Man får så utroligt mange positive og negative indtryk, og fælles for dem alle er, at de kan bruges videre i livet derhjemme blandt andet til forbedring og inspiration.

Til alle der overvejer praktik i udlandet – gør det!"

Tine Abrahamsen er uddannet sygeplejerske fra UC Syd i Esbjerg. I dag bor og arbejder hun i Stavanger i Norge.

Læs også: Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?


Daniel Mølgaard Jensen: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Jeg tog i praktik hos VisitDenmark på virksomhedens markedskontor i London, hvor jeg sad som PR- & Press Intern. I de seks måneder, hvor jeg var i praktik, oplevede jeg en betydelig personlig udvikling på mange områder, og jeg fik en oplevelse for livet.

For mig at se, er der tre altoverskyggende gode grunde til at tage erhvervspraktik i udlandet:

1. Du får værdifuld erhvervserfaring, som du tager med dig videre i livet, og som unægteligt vil åbne døre til nye jobs, når du hjemvender til Danmark.

2. Du får erfaring med at omgå medlemmer af en anden kultur og lærer, hvordan man befærder sig på et kontor i et andet land, hvor kulturen utvivlsomt vil være anderledes.

3. Ud over at du på praktikstedet vil få oplevelser, der bliver med dig, vil du også have tid til at udforske landet, hvori du er i praktik. Jeg brugte hver weekend og mange hverdagsaftener på at tage ud med venner og kollegaer for at udforske London og byens natteliv. Og jeg tog på en fantastisk rejse til Skotlands højland. Dertil kommer de venner, som jeg har erhvervet mig for livet.

Et praktikophold behøver ikke være dyrt, men det var det i mit tilfælde. Frem for at se det som et tab, ser jeg det dog som en investering i mig selv og fremtiden. Og det var bestemt heller ikke svært at finde et godt job i København, da jeg kom hjem."

I dag læser Daniel Mølgaard Jensen Cand.merc.(kom.) på CBS i København. Ved siden af studiet arbejder han som Event- & Marketing Coordinator.

Vil du have studiejob ligesom Daniel? Disse 30 kompetencer skaffer dig drømmejobbet.

Lars Fich: Derfor bør du tage i praktik i udlandet

"Under min uddannelse til fysioterapeut tog jeg på udlandspraktik, da jeg så det som en mulighed for at udvikle mig fagligt men også som person. Det endte med, at jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde forventet.

Jeg tog til byen Setubal, 30 km. fra Lissabon i Portugal, hvilket nok er en af de bedste beslutninger jeg har taget i mit liv.

Jeg blev selvfølgelig en bedre fysioterapeut af at være dernede pga. min meget dygtige vejleder, men jeg fik så meget mere personligt med derfra end bare fagligheden.

Det med at være samlet sammen med så mange forskellige studerende fra andre lande og kulturer, alle med samme mål om at have den bedste oplevelse i deres liv, var noget helt specielt. Det sociale er alt dernede, fordi man kun har hinanden, og folk bliver til ens lille familie. Der bliver spist sammen, taget på ture sammen og rejst rundt i landet sammen. Alt er nyt for alle.

Det kan sættes lig med et højskoleophold - man får venner for livet, som man aldrig ønsker at miste kontakten med, hvilket sætter et fundament for et netværk som strækker sig langt i hele verdenen.

Man kommer hjem fra et sådant ophold med en mental rygsæk fuld af mere selvtillid, erfaringer, gå på mod og livsglæde."

Lars Fich blev uddannet fysioterapeut fra Metropol i København i sommeren 2017. Han fik hurtigt job i en privat praksis, hvor han fortsat arbejder som fysioterapeut. 

Vil du også sikre dig et job hurtigt? Læs 10 tips til at få dit CV op i gear.

Vibeke Kjeldsmark: Derfor skal du vælge praktik i udlandet

"Praktik i udlandet er noget, jeg vil anbefale til enhver, som vil lidt mere end bare det sædvanlige. Selvom udenlandsk praktik ikke er unormalt, og mange studerende gør det, så er det helt usædvanligt at opleve kulturen og rejseoplevelserne, når de lokale præsenterer deres helt unikke skatte for dig.

Ofte er praktik i udlandet forbundet med mange andre kulturer end bare landets eget, da du kan være heldig at dele din praktik med andre udvekslingsstudenter, hvilket breder din forundring større end muligt. Dertil får du også god mulighed for at rejse rundt med nye venner og se et fælles nyt land med forskellig opfattelse. Dét er en situation, man ikke kan planlægge sig til.

Det har lykkes mig at tage 10 måneders praktik i 4 forskellige lande, så jeg har en rygsæk fuld af rejseoplevelser, erfaringer, selvstændighed og venner fra rundt omkring i hele verden.
Jeg har endnu ikke været på den klassiske backpackertur i Asien, men jeg har taget min uddannelse og fået billige rejseoplevelser, som har givet mig et meget bedre ståsted til at opleve resten af verden. At have tage udenlandsk praktik er blevet grundstenen til resten af mit liv."

Vibeke Kjeldsmark er i gang med sin uddannelse hos Kalø Økologisk Landbrugsskole, og vil efter endt uddannelse kunne kalde sig økologisk landmand. 

Er du klar til at tage afsted? Få styr på reglerne for SU i udlandet her. 

Senest opdateret: 21 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Alt du skal vide om TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan finder du et kollegieværelse i København

Drømmer du om at få et værelse på et kollegium, der ligger tæt på byen eller dit studie, men synes du samtidig at det virker svært at komme ind og det hele virker lidt uoverskueligt? Vi har samlet praktisk info om udvalgte kollegier, deres adgangskrav og hvilke af dem du kan forvente hurtig optagelse på.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Unge fra Ørestad Gymnasium producerer program for TV2Lorry

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 03-09-2019

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Er du på udkig efter et studiejob, men mangler relevant erhvervserfaring? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Bliv anlægsgartner

Med denne uddannelse vil du nemlig komme til at arbejde med både etablering og vedligholdelse af haver, parker, kirkegårde blandt meget mere. Du får altså en solid forståelse for blomster, træer, sten med videre, og hvordan de forskellige elementer fungerer bedst sammen. 

Læs mere