Tommy Ahlers sætter perfekthedskulturen under pres

Undersøgelser viser at næsten hver 5. studerende oplever stress i hverdagen. Tommy Ahlers har derfor startet kampagnen #deldinefejl, som skal sætte fokus på perfekthedskulturen.

Du kender det måske selv. 12-tallet skal helst i hus til næste eksamen, ellers er du på ingen måde tilfreds med din egen præstation. Men denne perfekthed fører nemt til stress, og undersøgelser viser at næsten hver 5. studerende oplever stress i hverdagen.

Tommy Ahlers og uddannelses- & forskningsministeriet har derfor startet kampagnen #deldinefejl, som skal sætte fokus på perfekthedskulturen, og vise at det er okay at fejle. Vi er alle mennesker. Dette gøres ved, at vi snakker højt om vores fejl.

Til et oplæg den 5/3-19 opsat af BDO forklarer Tommy Ahlers således at vi i højere grad bør snakke om “hvad vi har lært siden sidst” fremfor hvordan vi har fejlet. På den måde bliver vores “fejl” til læringspunkter, og dermed også sat i en meget mere positiv ramme. Ved at snakke om, hvad vi har lært, giver det pludselig point at tænke over sine “fejl”, så fejl ikke længere er lig med sårbarheder, men en styrke.

Hvor startede #deldinefejl?

Ideen om, at vi skal være mere villig til at begå fejl kommer fra iværksætterpanelets forslag til regeringen. Her kom de med en række tiltag der bør blive indraget i bl.a. uddannelsessektoren hvis vi i fremtiden ønsker flere og stærkere iværksættere og virksomheder i Danmark. De kom bl.a. med disse tre anbefalinger:

  • Tilgængelig talent: Der er brug for, at vi uddanner det talent der bliver efterspurgt i erhvervslivet.
  • Kapital: Så som investor fradrag og skattelettelser på aktier, samt hvilke investeringer pensionsselskaberne går ind i.
  • Kultur: Der er brug for en kulturel ændring, der gør, at vi i højere grad er villige til at begå fejl.

Grunden til at Tommy Ahlers netop har taget fat i denne del, handler om læring. Det er en del af livet at fejle, og det bør vi være bedre til at snakke om. Det er ikke muligt at lovgive sig ud af perfekthedskulturen, derfor kræver det en samtale.

Dog pegede Tommy Ahlers også på til BDO oplægget, at en ændring af optagelsessystemet til de videregående uddannelser også kan være med til skabe mindre stress blandt unge. Ved at ændre systemet fra at være rent karakterdrevet, til at handle om sult og motivation - fx via en faglig prøve - ændres tankegangen også omkring uddannelserne, hvad der har prestige og hvad man bør gå efter som ung.

Uddannelses og forskningsministeriet har i forbindelse med kampagnen spurgt en masse kendte danskere om deres fejl, som de deler på deres Youtube kanal


Annoncer