For mange nyuddannede er overgangen fra studieliv til arbejdsliv et spændende, men også nervepirrende skridt. Det er her, drømmene møder virkeligheden.
Selv med erfaring fra studiejob eller praktik er det en stor omvæltning at skulle tilpasse sig en hverdag med mere ansvar og nye forventninger.
Men hvordan er det egentlig at tage det første skridt ind på arbejdsmarkedet? Vi har talt med Ida, der er nyuddannet inden for cand.it om hendes oplevelser med at starte i hendes første fuldtidsjob.
Hun deler sine personlige erfaringer, udfordringer og refleksioner omkring det første skridt ind på arbejdsmarkedet.
Ifølge Danmarks Studieundersøgelse oplever over 40% af nyuddannede, at overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet er svær.
Dette understreger, at mange studerende føler en reel usikkerhed, når de nærmer sig afslutningen på deres studie.
Det er afgørende for ens videre udvikling at finde sig til rette i denne nye fase, hvor man begynder at forme sin fremtidige karriere.
Dog kan det også være overvældende at håndtere de mange nye opgaver, rutiner og ansvar, der følger med et fuldtidsarbejde.
🎓 Idas erfaring med overgangen fra studieliv til arbejdsliv
- Navn: Ida Førby
- Uddannelse: Cand.it, har læst Kommunikation og IT på Københavns Universitet
- Færdiguddannet: Sommeren 2024
- Nuværende job: Test Specialist hos Netcompany
Forslag til uddannelser
Hvilke udfordringer oplevede du i overgangen fra studielivet til arbejdsmarkedet?
”Jeg oplevede, at det kunne være udfordrende at finde selvtilliden frem, når man skulle sælge sig selv som en god investering til virksomheder, uden egentlig at vide, om man var det.
Det var svært at sige 'jeg kan alt det her', når man ikke rigtig havde prøvet det i praksis. Derfor var det også vanskeligt at argumentere for, at man var en bedre ressource end andre med reel arbejdserfaring.”
Føler du, at din uddannelse har forberedt dig til de praktiske opgaver i dit nuværende arbejde?
”Til en vis grad, men der kunne godt være mere fokus på det praktiske. Vi har arbejdet med praktiske opgaver i hvert fag, da det er nødvendigt, især når det kommer til programmering.
Dog er min uddannelse så bred, at vi skal dække meget på kort tid, hvilket gør, at jeg aldrig føler, jeg har lært det praktiske grundigt nok til at kunne udføre det på en arbejdsplads.”
Hvilke færdigheder har du måttet tilegne dig efter uddannelsen for at klare dig i dit job?
”Først og fremmest de professionelle normer. Når man træder ud på arbejdsmarkedet og deltager i møder, er der mange uskrevne regler, som man ikke lærer som ung studerende.
For eksempel, hvor meget man bør sige til et møde, hvad man kan tillade sig at sige i retrospektive møder, og hvordan man agerer uden for møderne, som ved frokoster.
Man arbejder ofte sammen med erfarne voksne, der har været på arbejdsmarkedet længe, og de har bare et andet mindset og andre interesser end én selv, som lige er kommet fra studiet og er vant til, hvordan unge taler med hinanden.
Jeg er ekstremt taknemmelig for det studiejob, jeg havde, da jeg der lærte disse normer i trygge rammer og et godt, roligt arbejdsmiljø.
Havde jeg ikke lært dem der, ville det have været meget svært for mig at starte i en stor og professionel virksomhed som Netcompany.”
10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse
Hvad har været den største forskel mellem studielivet og arbejdslivet for dig?
”At være 'på' i alle 8 timer. På studiet kunne man godt sidde til en forelæsning og zone ud eller måske springe en forelæsning over for at få tid til andre vigtige ting i ens liv.
Det kan man bare ikke længere. Man skal møde op, levere og gå hjem hver dag, indtil weekenden kommer, i hvert fald i mit fag og som konsulent.
Det er virkelig en omvæltning de første par måneder, men man vænner sig til det, og weekenderne begynder også at føles længere, fordi man sætter mere pris på dem, end man gjorde som studerende.
Jeg har også været utroligt heldig at få afprøvet denne rutine, inden det for alvor gjaldt, da jeg tog en fuldtidspraktik på mit sidste semester inden specialeskrivningen.
Det gjorde, at jeg kunne få en blød overgang til at arbejde hver dag uden frygten for at blive fyret eller at der blev stillet for høje forventninger. Det er en stor omvæltning, som kræver tilvænning.”
Har du gode råd til andre, der står overfor at træde ind på arbejdsmarkedet?
”Tag en fuldtidspraktik! Det er her, man virkelig finder ud af, hvad man kan, og hvad studiet faktisk har givet én.
Nogle gange kan man godt føle, at man ikke har lært noget, men når man sidder med en opgave, dukker de ting, man har lært, pludselig op.
Ofte kan man mere, end man tror, fordi man har lært så meget på studiet, hvor tempoet er højt, og man hurtigt skifter fra et emne til et andet.
Det betyder, at de færdigheder, man har tilegnet sig, ofte skal aktiveres, og det sker bedst i praksis, hvilket man får mulighed for i en praktik.
Desuden er man gratis arbejdskraft, så praktikstederne er glade for at have én og giver mulighed for at udfolde sig og afprøve mange forskellige ting.
På den måde finder man ud af, hvad man kan lide at lave, og hvad man faktisk er god til. Det er en stor gave at lære sådan noget om sig selv, før man for alvor træder ind på arbejdsmarkedet, hvor der er mere på spil.”
Læs mere om uddannelse og karriere inden for IT her
💡Impostor syndrom – En udfordring for nyuddannede
Når man som nyuddannet træder ind på arbejdsmarkedet, kan følelsen af ikke at være god nok hurtigt melde sig.
Dette kaldes impostor syndrom og rammer ofte dem, der undervurderer deres egne evner og overvurderer andres.
Det kan vise sig som frygt for at blive afsløret som inkompetent eller en tendens til at tilskrive sin succes til held frem for indsats.
Nyuddannede kan især være sårbare, da overgangen til arbejdslivet er en stor omvæltning.
For at overvinde det kan det hjælpe at anerkende sine succeser, sænke de ofte urealistisk høje krav til sig selv og søge feedback fra andre, der kan give et mere objektivt billede af ens styrker og kompetencer.
At vokse i jobbet
Som Ida har delt, indebærer det en stejl læringskurve, hvor man både skal vænne sig til et nyt ansvar og tilegne sig nye praktiske færdigheder.
Selvom uddannelsen lægger et solidt fundament, er der mange aspekter af arbejdslivet, man først lærer i praksis.
Det er dog vigtigt at huske, at det er en proces, og at det er helt normalt at føle sig overvældet i starten.
Med tid, erfaring og vilje til at lære, kan de udfordringer, der først virker skræmmende, udvikle sig til værdifulde færdigheder, der hjælper med at forme ens fremtidige karriere.