Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil
17 maj 2023

Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Som en del af regeringens nye reformudspil "Danmark kan mere 3", lægger regeringen op til at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år. Men hvad betyder det egentlig i praksis, og hvilken betydning kan det have for dig, der sidder og overvejer at tage en kandidatuddannelse? Vi giver dig overblikket her.


Med statsminister Mette Frederiksen i spidsen præsenterede regeringen deres nye reformudspil på et pressemøde mandag den 26. september 2022. Her kunne danskerne høre om, hvad regeringens tredje store reformudspil "Danmark kan mere III" i praksis indebærer. Her kom det blandt andet frem, at kortere kandidatuddannelser er en del af regeringens nye reformudspil.

Hvad er et reformudspil?

Inden vi går i detaljer med regeringens nye reformudspil og hvad dette indebærer, vil vi kort ridse op, hvad et reformudspil egentlig er. Med et udspil er der nemlig ikke tale om noget, der er vedtaget. Et udspil er nemlig blot et forslag eller et oplæg. I dette tilfælde er der tale om, at Regeringen kommer med et oplæg til deres ønsker om en reform, som i denne sammenhæng er en reform - eller ændring - af universitetsstrukturen i Danmark. Det er derfor slet ikke sikkert at udspillet bliver en realitet, da det i høj grad afhænger af de kommende forhandlinger. 

Danmark kan mere III

Et af elementerne i regeringens reformudspil er, at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år.

"Regeringen har fra dag ét prioriteret uddannelse. Vi har stoppet den tidligere regerings besparelser på to procent årligt, og vi har investeret bredt i uddannelse og undervisning fordi uddannelse er vigtigt for den enkelte og for samfundet. Derfor dur det ikke, at over 40% af nyuddannede akademikere har svært ved at gå fra studie til job. Svært ved at forklare en arbejdsgiver hvad de kan," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen på pressemødet mandag formiddag d. 26/9. 

Helt overordnet benytter uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen disse beskriver til denne del af udspillet: 

 • Flere timer
 • Bedre kobling til arbejdsmarkedet
 • Mere kvalitet
 • Bedre muligheder for uddannelse undervejs i arbejdslivet

Hvad betyder det for dig?

Såfremt reformudspillet bliver en realitet betyder det, at universiteterne fremover skal udbyde tre forskellige typer af kandidatuddannelser:

En etårig kandidatuddannelse

En erhvervskandidat

Toårig kandidat

For dig der sidder og overvejer en kandidatuddannelse kan det i praksis betyde, at den kandidatuddannelse du kigger på, muligvis ikke er den samme om nogle år - hvis reformudspillet bliver en realitet selvfølgelig. 

Reformen vil dog kræve tid og inddragelse, hvorfor regeringen lægger op til at invitere universiteter, erhvervsliv, studerende og ministerier med i et nyt Reformudvalg, hvor man vil se på, hvilke uddannelser der skal indrettes hvordan.

Etårig kandidat

 • Ny etårig kandidat
 • Skal gøre det lettere for studerende at komme ind på arbejdsmarkedet så snart de er færdiguddannede
 • Vil bestå af mindst 15 timers undervisning og vejledning om ugen
 • Målet er, at 35% af kandidatuddannelserne bliver etårige
 • Vil især blive oprettet inden for humaniora og samfundsvidenskab.

Erhvervskandidat

 • Regeringen vil udvide erhvervskandidatordningen og tilbyde flere fleksible erhvervskandidatuddannelser
 • Mulighed for at studerende kan tage en kandidat og arbejde mindst 25 timer om ugen ved siden af studiet
 • Skal sikre forbedrede muligheder for at blive kandidat på deltid
 • Målsætningen er, at mindst 15 pct. af de kandidatstuderende tager deres uddannelse som erhvervskandidat på deltid.

Toårig kandidat med større grad af specialisering

 • De to årige kandidatuddannelser målrettes studerende, der skal forske eller arbejde i mere specialiserede jobfunktioner
 • Vil især fortsætte på de sunhedsvidenskabelige, naturvidenskabelige og tekniske områder
 • Timetallet løftes med mindst 20 procent på de kandidatuddannelser, der i dag har færrest timer om ugen
 • De studerende vil få mere vejledning og feedback og mere interaktion med underviserne
 • Vil udgøre 50 procent af uddannelsespladserne.

Man kan ikke nå det hele på den halve tid

Reformudspillet møder dog kritik fra flere sider.
“Hovedparten af forslaget handler om at forkorte universiteternes uddannelser for halvdelen af de studerende. Det er vi kritiske overfor. Vi frygter, at det vil sænke kvaliteten af vores uddannelser markant. De unge kan ikke nå samme niveau, med en halvering af kandidatuddannelsen," siger Jesper Langergaard, der er direktør i Danske Universiteter, da vi spørger om deres holdning til delen af regeringens reformudspil Danmark kan mere III, der omhandler kandidatuddannelserne. 

Jesper Langergaard uddyber med, at intet tyder på, at erhvervslivet eller de unge efterspørger kortere universitetsuddannelser. Tværtimod vurderer både Reformkommissionen og De Økonomiske Råd  at forslaget ville betyde et produktionstab for Danmark på mellem henholdsvis 7 og 14 milliarder. "Derfor savner vi faktisk den gode grund fra regeringens side til at gennemføre et så massivt eksperiment. De nuværende universitetsstuderende får jobs, tilfører produktivitet og konkurrenceevne til virksomheder og samfund - og langt hovedparten (62 procent) får job i den private sektor. Det er derfor svært at se, hvilket problem regeringen forsøger at løse," fortsætter Jesper Langergaard. 

Positive elementer i det nye udspil

Dog er der også elementer af regeringens reformudspil, som man forholder sig positivt til i Danske Universiteter. For eksempel bliver det mødt positivt, at regeringen vil tilføre flere midler til universiteterne, som kan bruges til at hæve kvaliteten på uddannelserne. "Samtidig er vi også glade for tankerne om øge fleksibiliteten og udbredelsen af erhvervskandidatuddannelsen. Det er oplagt en god idé, men erhvervskandidaten skal naturligvis også udbredes med både omtanke og inddragelse af både universiteter, studerende og erhvervsliv," tilføjer Jesper Langergaard. 

Udover det beskrevne i denne artikel indeholder reformudspillet også et fokus på styrkede SOSU-uddannelser, at der skal være forbedrede muligheder for efteruddannelse samt en bred investering i uddannelse og undervisning. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen fortæller desuden på pressemødet, at reformen forventes at skabe et provenu på 2 mia. kroner årligt, som regeringen vil geninvestere i uddannelse og undervisning.

Senest opdateret: 17 maj 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Specialist

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en sygeplejerskestuderende

Sygeplejerskeuddannelsen er en uddannelse, hvor vi lærer vidt og bredt om alt det indebærer at være sygeplejerske i de forskellige sektorer. Dette omfatter blandt andet viden omkring anatomi og fysiologi, sygepleje, farmakologi og lægemiddelregning, etik, kommunikation, sygdomslære og meget mere.   Da jeg gik i gymnasiet, havde jeg biologi som hovedfag, hvilket har interesseret mig så la ...
Læs mere
Sidst opdateret 23-08-2022

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 10-01-2023

Karriereguide: Kommunikation

Kan du trylle med ord og billeder, er du god til at forvandle den skæve idé til effektive budskaber og har du styr på målgruppen? Så er en karriere inden for marketing, kommunikation og medier måske noget for dig. Tjek karriereguiden til medie- og kommunikationsbranchen her.

Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2023

Hvad skal du efter 3.G?

Sommeren står for døren. Solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-10-2022

Joan Ørting fortæller om sex, nærhed og kærlighed

Studentum har sat Joan Ørting i stævne til en snak om sex, nærhed, selvværd og kærlighed – og ikke mindst om, hvad en uddannelse til sexolog, parterapeut eller selvværdsvejleder, indebærer og kan gøre for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2023

Svar på optagelse

Her guider vi dig igennem processen for, hvad der sker, når sløret bliver løftet for, om du kom ind på drømmeuddannelsen, én af dine andre prioriteter, eller om du er en af de uheldige, der desværre ikke kom ind på en uddannelse i år. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Idræt, ernæring og velvære

Hvis du har en interesse inden for menneskers sundhed, træning, kost og velbefindende, kan dette uddannelsesområde være noget for dig. Der findes en bred vifte af uddannelser i forskellige retninger. Se dine mange muligheder i guiden her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for alternativ behandling

Hvordan bliver man alternativ behandler? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelse, job og karriere inden for alternativ behandling med fokus på de tre største behandlingsformer.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for de kreative fag

Denne karriereguide er for dig, der drømmer om at gøre din passion til din levevej. Her kan du spore dig ind på, hvilken uddannelse inden for de kreative fag, der passer dig, og udforske dine mange uddannelsesmuligheder. Læs mere i guiden her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen. Det oplagte valg, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kundekontakt. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Sådan bliver du radiograf

Trives du i den tætte kontakt med mennesker, og vil du gerne have en højteknologisk og specialiseret uddannelse? Så er uddannelsen til radiograf måske det rigtige for dig? Læs mere om dine muligheder for at blive radiograf i vores karriereguide

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Hvordan bliver man psykolog efter pædagoguddannelse?

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse? Her finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 23-12-2020

Mød en Leisure Managementstuderende

Sofie har haft fire sabbatår og har haft svært ved at finde ud af, hvad hun gerne ville i gang med. Hun fandt ud af, at Leisure Management var et perfekt match til hende og hendes interesserer! Klik og læs mere om Sofies oplevelse af hendes uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Virtual event: Hvorfor vælge hybrid formatet?

Er der noget, vi har lært med pandemi, nedlukning og restriktioner, så er det, at vi er nødt til at være fleksible og agile. I den forbindelse er virtuel undervisning og virtuelle events virkelig blevet en ting, og noget særligt uddannelsesudbydere er blevet bevidste om. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-10-2022

Det kan du med en uddannelse i hospitality og hotel management

Har du en stor interesse for ledelse og drift inden for turisme, hotelbranchen eller oplevelsesøkonomi? Måske er du faldet over en uddannelse i Hospitality Management eller Hotel Management og har undret dig over, hvad uddannelsen giver dig af muligheder? Vilija Gecaite fra Swiss Education Group vil forsøge at give dig svaret her.

Læs mere