Vis studentum.dk som: Mobile
Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Som en del af regeringens nye reformudspil "Danmark kan mere 3", lægger regeringen op til at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år. Men hvad betyder det egentlig i praksis, og hvilken betydning kan det have for dig, der sidder og overvejer at tage en kandidatuddannelse? Vi giver dig overblikket her.


Med statsminister Mette Frederiksen i spidsen præsenterede regeringen deres nye reformudspil på et pressemøde mandag den 26. september 2022. Her kunne danskerne høre om, hvad regeringens tredje store reformudspil "Danmark kan mere III" i praksis indebærer. Her kom det blandt andet frem, at kortere kandidatuddannelser er en del af regeringens nye reformudspil.

Hvad er et reformudspil?

Inden vi går i detaljer med regeringens nye reformudspil og hvad dette indebærer, vil vi kort ridse op, hvad et reformudspil egentlig er. Med et udspil er der nemlig ikke tale om noget, der er vedtaget. Et udspil er nemlig blot et forslag eller et oplæg. I dette tilfælde er der tale om, at Regeringen kommer med et oplæg til deres ønsker om en reform, som i denne sammenhæng er en reform - eller ændring - af universitetsstrukturen i Danmark. Det er derfor slet ikke sikkert at udspillet bliver en realitet, da det i høj grad afhænger af de kommende forhandlinger. 

Danmark kan mere III

Et af elementerne i regeringens reformudspil er, at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år.

"Regeringen har fra dag ét prioriteret uddannelse. Vi har stoppet den tidligere regerings besparelser på to procent årligt, og vi har investeret bredt i uddannelse og undervisning fordi uddannelse er vigtigt for den enkelte og for samfundet. Derfor dur det ikke, at over 40% af nyuddannede akademikere har svært ved at gå fra studie til job. Svært ved at forklare en arbejdsgiver hvad de kan," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen på pressemødet mandag formiddag d. 26/9. 

Helt overordnet benytter uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen disse beskriver til denne del af udspillet: 

 • Flere timer
 • Bedre kobling til arbejdsmarkedet
 • Mere kvalitet
 • Bedre muligheder for uddannelse undervejs i arbejdslivet

Hvad betyder det for dig?

Såfremt reformudspillet bliver en realitet betyder det, at universiteterne fremover skal udbyde tre forskellige typer af kandidatuddannelser:

En etårig kandidatuddannelse

En erhvervskandidat

Toårig kandidat

For dig der sidder og overvejer en kandidatuddannelse kan det i praksis betyde, at den kandidatuddannelse du kigger på, muligvis ikke er den samme om nogle år - hvis reformudspillet bliver en realitet selvfølgelig. 

Reformen vil dog kræve tid og inddragelse, hvorfor regeringen lægger op til at invitere universiteter, erhvervsliv, studerende og ministerier med i et nyt Reformudvalg, hvor man vil se på, hvilke uddannelser der skal indrettes hvordan.

Etårig kandidat

 • Ny etårig kandidat
 • Skal gøre det lettere for studerende at komme ind på arbejdsmarkedet så snart de er færdiguddannede
 • Vil bestå af mindst 15 timers undervisning og vejledning om ugen
 • Målet er, at 35% af kandidatuddannelserne bliver etårige
 • Vil især blive oprettet inden for humaniora og samfundsvidenskab.

Erhvervskandidat

 • Regeringen vil udvide erhvervskandidatordningen og tilbyde flere fleksible erhvervskandidatuddannelser
 • Mulighed for at studerende kan tage en kandidat og arbejde mindst 25 timer om ugen ved siden af studiet
 • Skal sikre forbedrede muligheder for at blive kandidat på deltid
 • Målsætningen er, at mindst 15 pct. af de kandidatstuderende tager deres uddannelse som erhvervskandidat på deltid.

Toårig kandidat med større grad af specialisering

 • De to årige kandidatuddannelser målrettes studerende, der skal forske eller arbejde i mere specialiserede jobfunktioner
 • Vil især fortsætte på de sunhedsvidenskabelige, naturvidenskabelige og tekniske områder
 • Timetallet løftes med mindst 20 procent på de kandidatuddannelser, der i dag har færrest timer om ugen
 • De studerende vil få mere vejledning og feedback og mere interaktion med underviserne
 • Vil udgøre 50 procent af uddannelsespladserne.

Man kan ikke nå det hele på den halve tid

Reformudspillet møder dog kritik fra flere sider.
“Hovedparten af forslaget handler om at forkorte universiteternes uddannelser for halvdelen af de studerende. Det er vi kritiske overfor. Vi frygter, at det vil sænke kvaliteten af vores uddannelser markant. De unge kan ikke nå samme niveau, med en halvering af kandidatuddannelsen," siger Jesper Langergaard, der er direktør i Danske Universiteter, da vi spørger om deres holdning til delen af regeringens reformudspil Danmark kan mere III, der omhandler kandidatuddannelserne. 

Jesper Langergaard uddyber med, at intet tyder på, at erhvervslivet eller de unge efterspørger kortere universitetsuddannelser. Tværtimod vurderer både Reformkommissionen og De Økonomiske Råd  at forslaget ville betyde et produktionstab for Danmark på mellem henholdsvis 7 og 14 milliarder. "Derfor savner vi faktisk den gode grund fra regeringens side til at gennemføre et så massivt eksperiment. De nuværende universitetsstuderende får jobs, tilfører produktivitet og konkurrenceevne til virksomheder og samfund - og langt hovedparten (62 procent) får job i den private sektor. Det er derfor svært at se, hvilket problem regeringen forsøger at løse," fortsætter Jesper Langergaard. 

Positive elementer i det nye udspil

Dog er der også elementer af regeringens reformudspil, som man forholder sig positivt til i Danske Universiteter. For eksempel bliver det mødt positivt, at regeringen vil tilføre flere midler til universiteterne, som kan bruges til at hæve kvaliteten på uddannelserne. "Samtidig er vi også glade for tankerne om øge fleksibiliteten og udbredelsen af erhvervskandidatuddannelsen. Det er oplagt en god idé, men erhvervskandidaten skal naturligvis også udbredes med både omtanke og inddragelse af både universiteter, studerende og erhvervsliv," tilføjer Jesper Langergaard. 

Udover det beskrevne i denne artikel indeholder reformudspillet også et fokus på styrkede SOSU-uddannelser, at der skal være forbedrede muligheder for efteruddannelse samt en bred investering i uddannelse og undervisning. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen fortæller desuden på pressemødet, at reformen forventes at skabe et provenu på 2 mia. kroner årligt, som regeringen vil geninvestere i uddannelse og undervisning.

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidatstuderende i Information Studies

Mathilde har en BA i International Virksomhedskommunikation med engelsk og medier, og havde et ønske om at kombinere det kommunikative med it. Læs om hendes uddannelse på Information studies på Aalborg Universitet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2020

Få et alternativt bud på dit drømmestudie

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2022

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en informationsteknologistuderende

Frederik har ikke altid vidst, hvad han ville læse, men uddannelsen har gjort, at han drømmer om at arbejde med softwareudvikling! Hvis du går og drømmer om en uddannelse inden for IT, så er dette måske noget for dig!

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2021

Blomsterbinder: Få en kreativ og spændende hverdag

Drømmen om en fremtid i frisørfaget blev desværre knust for Tinna Bruun, men hun har nu taget hul på et nyt kreativt kapitel i sit liv. Med blomsterbinder uddannelsen fra JU Århus på CV’et og et fast job i en blomsterbutik har fremtiden fået nyt håb. 25-årige Tinna Bruun fra Stoholm har altid vidst, at hun ville være frisør og på den måde bruge sine hænder kreativt.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Dine muligheder som makeup artist

Være en del af den store dag og lægge makeup på den kommende brud, få Anders W. Berthelsen til at ligne Bamse, arbejde med modellerne på catwalken eller noget helt fjerde. Lyder det som drømmen for dig? Dette kunne meget vel være nogle af de muligheder, der åbner sig med en makeup artist uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og har overvejet om en fremtid som buschauffør er det rette for dig? Vi forsøger her at give dig svar på, hvordan man bliver buschauffør, hvordan fremtidsudsigterne ser ud og hvad en buschauffør tjener. Læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Hvad kan man med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse får du den faglige viden, der skal til for at arbejde ude i den virkelige verden, samtidigt med at du kommer i praktik i en virksomhed og prøver tingene af selv. Læs om dine muligheder her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2020

Mød en Design og Businessstuderende

Amalie læser uddannelsen Design og Business med speciale i Branding og Marketing management. Hun lærer blandt andet om at udvikle kreative brandstrategier, kampagner og events, samt at bruge de rette markedsføringskanaler til at sprede et budskab. Er det lige noget for dig? Så læs Amalies interview om hendes uddannelse her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Hvad skal du efter 3.G?

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for undervisning

Hvordan bliver man lærer? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for undervisning. Læs meget mere om mulighederne lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2022

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dit gymnasievalg?

Med de nye optagelsesregler ved gymnasiet er der kommet stort fokus på en ny form for  elevfordeling på landets gymnasier. Her på siden kan du læse mere om hvordan denne fordeling kan påvirke dig og dit gymnasievalg. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Virtual event: Hvorfor vælge hybrid formatet?

Er der noget, vi har lært med pandemi, nedlukning og restriktioner, så er det, at vi er nødt til at være fleksible og agile. I den forbindelse er virtuel undervisning og virtuelle events virkelig blevet en ting, og noget særligt uddannelsesudbydere er blevet bevidste om. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidat i virksomheds- og arbejdslivsstudier

Ida læser Virksomhedsstudier og arbejdslisstudier på Roskilde Universitet. Virksomhedsstudier giver et indblik i organisation, ledelse og udvikling, hvor arbejdslivsstudier giver indsigt i arbejdslivet og arbejdets organisering ift. medarbejdernes identitetsdannelse.   

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Hvordan bliver man psykolog efter pædagoguddannelse?

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse? Her finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 06-05-2021

Guide: Sådan kommer du ind på din drømme kandidatuddannelse

Skal du til at søge ind på en kandidatuddannelse? Så er kan denne guide måske hjælpe dig igennem processen!

Læs mere
Sidst opdateret 04-11-2020

Mød en film- og medievidenskabstuderende

Cecilie har en drøm om at arbejde i tv-branchen, og derfor valgte hun at starte på en uddannelsen inden for film og medier! Du kan her læse mere om, hvorfor Cecilie valgte netop denne uddannelse! Måske bliver du inspireret til dit eget uddannelsesvalg!

Læs mere