Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk på en naturlig måde.

Ny i byen | Få tips & tricks til dit nye studieliv i denne guide

Du er kommet ind på drømmestudiet, har rykket teltpælene op og flyttet til en ny by. Det betyder nye vaner, nye mennesker og nye vejnavne. Det er starten på voksenlivet, med regninger der skal betales, tøj der skal vaskes og toiletpapir der skal købes. Men bare rolig, vi har samlet en masse råd til, hvordan du kommer godt fra start på dit nye studie, og i din nye by.

Det er et stort skridt at gå fra gymnasiet eller handelsskolen og videre på en videregående uddannelse. Hvis du samtidig flytter til en anden by, langt væk fra familie og venner, kan det være en endnu større omvæltning. Så handler studiestarten ikke kun om at starte et helt nyt sted, med helt nye arbejdsmetoder, du skal også forholde dig til en ny by, med gadenavne du ikke kender, og et netværk der først skal til at bygges op. Det er helt normalt at føle sig overvældet og en smule skræmt over, hvad der skal ske. Så læs med her, og få input og ideer til at tackle din studiestart i en helt ny by.

Guiden til dig, der har startet nyt studie i en ny by

Hvordan finder man rundt?

Det vigtigste at lære, når man flytter til et nyt sted, er at finde rundt. Find ud af hvad der er i dit lokalområde, lær at finde rundt på dit studie - og ikke mindst vejen derhen. Når først du begynder at føle dig mere sikker i dit lokalområde, kan du gå på opdagelse, og finde alternative ruter:

  • Brug Yelp, og lignende review-sider, til at finde de gode steder i byen. Leg turist de første mange uger, og find ud af hvad byen har at byde på, når man lige er flyttet dertil.
  • Tag på cykeltur rundt i byen. Brug en eller flere weekender på at køre rundt, se evt. de seværdigheder byen har, find ud af hvor byens bedste is er, så du ikke føler, du kører rundt på må og få.
  • Gør dig bekendt på både Google Maps og dit studies hjemmeside, så du har styr på vejen til studiet, men også hvor bygningerne ligger henne. Når du er lidt mere sikker i geografien, så prøv at tage de foreslåede alternative ruter, på den måde ser du endnu mere af byen.

Der findes mange forskellige apps og hjemmesider der kan hjælpe dig med at finde rundt, eller finde helt specifikke ting i din nye by. Brug dine digitale muligheder til at lære din nye by at kende, men husk også at komme ud og opleve det på din egen krop. Det kan også være en ide, at gå rundt i byen uden hovedet i telefonen, og først tage den frem, hvis du VIRKELIG ikke ved hvor du er.

Tip: De studerendes guide til studiestart

Find nye venner

Det kan være uoverskueligt og skræmmende at stå overfor 100-vis af nye studiekammerater, for hvem skal man snakke med? Måske du kommer til en by, hvor du ikke i forvejen har noget netværk, og hvordan er det så lige man får startet op på nogle nye venskaber? Det er især i starten, at rigtig mange kan føle sig ensomme eller udenfor, fordi der ikke rigtig er nogle at støtte sig til, her gælder det om at få opbygget sig et nyt netværk i sin nye by:

  • Sig ja! I starten af din studietid er det god ide, at sige ja til alle aftaler der kommer forbi dig, hvis du ønsker at komme tættere på dine medstuderende.
  • Find medstuderende som bor tæt på dig, og måske også lige er flyttet til området, og aftal at ses. Enten for at finde rundt i området sammen, se en film, eller for at lave noget mad sammen.
  • Find sammen med andre studerende i en læse- eller studiegruppe.
  • Bliv aktiv i nogle af de mange udvalg der helt sikkert er på dit studiet. Find det udvalg der siger dig mest, om det så er det faglige udvalg eller festudvalget, så møder du helt sikkert en masse nye og interessante mennesker.
  • Find et frivillig arbejde. Der er ofte mulighed for at arbejde frivilligt i det lokale studenterhus, eller en NGO, hvor du møder andre studerende fra andre studieretninger.
  • Dyrk din hobby. Hvis du elsker at spille bold eller male, så find et sted hvor du kan dyrke det med ligesindede. Her møder du nye mennesker med samme interesse, som kan være et solidt grundlag for et fremtidigt venskab.

Husk på, du er ikke den eneste som ikke er fra byen. Flere af dine studiekammerater, har det helt sikkert på samme måde. Her gælder det om at være åben og positiv, og tage initiativ til at lave noget udenfor studiet. Gode venskaber tager tid, så vær tålmodig, og nyd at du også har lidt alenetid.

Tip: Når du flytter hjemmefra til studiestart

Få gode studievaner fra start

En del af det at starte på nyt studie, og flytte til en ny by, handler om at finde nye vaner. Her gælder det om at komme godt fra start, og finde ud af hvordan man selv fungere bedst, så man arbejder mest optimalt, og kan bruge sin energi på andre aktiviteter også. Det er meget normalt, at man først lige skal ind i både studie og studieteknikker, når man lige er startet på et nyt studie.

  • Find ud af hvordan du læser bedst. Hvornår, hvorhenne, hvordan er alt sammen spørgsmål du skal finde ud af, i starten af dit studie.
  • En studiegruppe er ikke kun et socialt indslag i dine studier, men kan faktisk være med til at give dig et meget bedre fagligt grundlag og forståelse. Find en god studiegruppe, hvor du kan diskutere teorier og modeller med ligesindede.
  • Planlæg din tid. Strukturer din uge, så du ved hvornår du skal nå hvad, men også hvornår du kan tillade dig at holde fri. Lav en skarp grænse mellem studie og fritid - på den måde undgår du alt for lange dage og stress.  
  • Lær notat- og læseteknikker. Brug et par timer på at lære, hvordan du kan skimme en tekst, og skrive noter til, så du husker den. Du kommer til at bruge mange timer foran bøgerne, og ind imellem er det bare ikke muligt at læse alt lige grundigt - og det er okay!

Der findes flere gode studiebøger, hvor du kan få et indblik i både gode vaner, og teknikker til at huske, læse og skrive notater. Det kan være godt givet ud, enten at låne dem på biblioteket, eller investere i en af bøgerne, som giver mest mening for dig, og bruge lidt tid på at “lære at studere”. Hvis du kommer fra gymnasiet og er startet på universitet, er det helt sikkert nogle helt andre måde at studere på, end hvad du har været vant til.

Tip: Sådan kommer du godt fra studiestart i 3 trin

Er du klar til studielivet?

Det kan være en rigtig stor mundfuld at flytte til en ny by, finde en bolig, komme på plads på studiet og få skabt nye venskaber. Det er ofte en stor pærevælling af følelser, som man kan blive helt overvældet af. Men husk, du er ikke alene i dine tanker, og på et tidspunkt kommer alt til at føles helt naturligt. Foran dig venter et nyt, spændende liv. Hav en aktiv tilgang til både det faglige og sociale, også kommer resten af sig selv.

infografik


Annoncer