Vis studentum.dk som: Mobile

Guide til højeste løn og laveste ledighed

Løn og karriere er ofte noget af det de unge har stort fokus på, når de skal vælge deres kommende uddannelse. Men faktisk er det vigtigt at holde sig for øje, at det  ikke er helt lige meget, hvor man vælger at søge sit første job efter endt uddannelse. Der er nemlig forskel på løn og ledighedstal.

I forbindelse med vores kåring af Danmarks Bedste Studieby anno 2019, har vi på Studentum.dk, blandt andet kigget på, hvordan tallene for løn og ledighedstallene ser ud for de nyuddannede i de 21 udvalgte studiebyer. Samtidig har vi også har tjekket, hvordan ledigheden ser ud 10 år efter endt uddannelse.

I en undersøgelse på Studentum.dk i februar 2019 spurgte vi vores brugere, hvilke parametre de vælger deres kommende studieby ud fra. Her var det tydeligt, at karrieremulighederne havde det største fokus. Faktisk pegede 52% af de unge på dette som ét af de tre vigtigste parametre, når de skulle vælge studieby.

Vi har derfor kigget på UddannelsesZoom, som har samlet en lang række tal inden for uddannelse. De har blandt andet set på ledighed og løn blandt de unge for at finde frem til, hvor det giver bedst mening at starte sin karriere op efter studiet. Tallene er blevet trukket i marts 2019.

Aarhus scorer højt på lønskalaen

Lønnen for nyuddannede varierer blandt byerne. Den højeste løn fås i storbyer som Aarhus og København, mens en lavere startløn er standard i byer som Randers og på Bornholm. I Aarhus kan en nyuddannet i gennemsnit forvente en startløn på 28.203 kr, mens de på Bornholm må nøjes med 23.437 kr.

En forskel på 4.766 kr eller næsten 17% i forskel.

Efter 10 år er lønnen på tværs af landet stadig ulige fordelt. København og Aarhus er stadig de byer, hvor lønnen er højest efter 10 års ansættelse, mens den er lavest på Bornholm og i Randers.

I København har man i gennemsnit en løn på 37.226 kr efter 10 år, og i Randers ligger lønnen på 26.748 kr.

Det er selvfølgelig værd at tænke over, at der er langt flere både akademikere og virksomheder i de større byer, hvorfor lønnen godt kan være afspejlet af disse parametre. 

Høj dimittendledighed i Aalborg

Blandt de nyuddannede er ledigheden -  vist med tal fra UddannelsesZooms tal - klart højest i Aalborg, hvor den ligger på 11,68%. Til sammenligning er den lavest i Hillerød med kun 6,11%, mens landsgennemsnittet ligger på 9,03%.

Ser man til gengæld på ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet,  så er Aalborg røget langt ned på listen, og har en ledighed på bare 2,44%. Bornholm er det sted med højest ledighed med en procent på 4,06% mens Næstved ligger helt i bund med 1,76% ledighed.
Senest opdateret: 26 apr 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-04-2019

Danmarks Bedste Studieby 2019

Hos Studentum.dk har vi undersøgt, hvilke parametre kommende studerende og studerende lægger vægt på, når de leder efter deres videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Top 10 studiebyer i Danmark i 2019

Hvad er det, der gør en by til en god studieby? Det har vi spurgt 1679 unge om og - baseret på 7 faktorer - derefter kåret de 10 bedste af slagsen i Danmark. Se listen her og find ud af, hvor du skal studere. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-04-2019

Storbyen tiltrækker de unge med karrieremuligheder

De unge har et stort fokus på deres fremtidige karrieremuligheder, når du vælger hvilken studieby de skal vælge at læse videre i.

Læs mere
Sidst opdateret 26-04-2019

Spar på SU’en: Her er Danmarks dyreste studieboliger

Boligmarkedet i Danmark er ikke kendt som verdens billigste, og med god grund. I hovedstaden skal man forvente at punge ud med ikke mindre end 186,16 kr. pr kvadratmeter.

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide