Vis studentum.dk som: Mobile

Kostpilot - til dig der vil have styr på kost og sundhed

Vil du gerne forstå, hvilke næringsstoffer der er sunde, enten for dig selv, eller fordi du arbejder som behandler? Så er Kostpiloten en god introduktion til området. Her får du både teori og praksis, der gør dig i stand til at arbejde med din egen eller andres sundhed. 

Hos Kostakademiet har de længe set en stigning af mennesker, der har en interesse i kost og sundhed. Mange vælger, at tage en vejlederuddannelse, som fx kostvejleder, selvom de måske ikke ønsker at arbejde med feltet, men bare har en personlige interesse. Derfor er Kostpiloten skabt. 

Vi har taget en snak med Jesper Hollensberg og Tina Wolsgaard fra Kostakademiet, om Kostpilotuddannelsen, hvad den indeholder, og hvordan den adskiller sig fra kostvejlederuddannelsen og andre lignende uddannelser. 

Læs med her, og find ud af om Kostpilotuddannelsen er noget for dig. 

Hvad er en Kostpilot? 

Hos Kostakademiet fortæller Jesper Hollensberg, at de ser rigtig mange, der er tiltrukket af sundhedsbranchen, og som ender med at tage en uddannelse til behandler, kun for egen skyld. Derfor er Kostpilotuddannelsen oprettet, som er målrettet dem som ikke behøver en hel kostvejlederuddannelse - det kan fx være private, men også behandlere som kinesiologer, sundhedspersonale, zoneterapeuter og akupunktører. 

Som Kostvejleder arbejder man i høj grad som vejleder af fx syge mennesker, som kræver noget helt særlig viden og færdigheder. På Kostpiloten opnår man en masse viden og færdigheder, som er første trin for at kunne arbejde med mad og sundhed. Det skal altså ses som en introduktion, som rigtig mange kan komme rigtig langt med. 

Fordi uddannelsen ikke er rettet mod et specifikt erhverv, er der heller ikke nogen eksamen. Men, hvis man sidder som behandler og gerne vil bruge den, så er det muligt at få et eksamensbevis forklarer Jesper Hollensberg: 

“Fx hvis du er kinesiolog, så kan du komme og tage en eksamen hos os på 1 time, en skriftlig eksamen, så får du et diplom. Eksamensbeviset får du, når du har været her, og har bestået med mere end 80% rigtige.“

Hvad lærer man på uddannelsen til Kostpilot? 

Kostpilotuddannelsen er 100% online uddannelse, der består af et kompendium med kapitler til hvert modul, og et webinar. Det betyder også, at man ikke behøver at vente på kursusstart, men kan starte når man har lyst og tid. 

Vi har taget en snak med Tina Wolsgaard om indholdet i de 15 moduler. 

 • Modul 1: Introduktion

På modulet får man en introduktion til sund kost, og hvad det har af betydning for helbredet. Der er et stort fokus på, hvad man selv kan gøre gennem sin kost. 

 • Modul 2: Kulhydrater og protein

I modul 2 og 3 er der en gennemgang af makronæringsstofferne: Kulhydrater, protein og fedtstoffer. Hvor de kommer fra, hvad der er godt for os, og hvad der er knapt så godt. Hvordan virker de i kroppen, hvordan optages de og hvordan sammensætter vi dem, for at få mest muligt ud af næringsstofferne.

 • Modul 3: Fedt

I sammenhæng med modul 2 - hvad er fedt? Hvor meget skal jeg spise og hvor fra? Gode råd til større bevidsthed om fedt. 

 • Modul 4: Vitaminer og mineraler

Hvordan virker mikronæringsstoffer og hvordan spiller de sammen? Hvad er vitaminer, mineraler og sporstoffer, og hvor får vi dem fra? Hvordan de optages bedst muligt, og hvordan de spiller sammen med makronæringsstofferne, for at de virker bedst muligt?

 • Modul 5: Fordøjelsen

Alle vores næringsstoffer optages på forskellig vis, og de kræver forskellige enzymer for at kunne optages i fordøjelsessystemet - det er ikke nok bare at indtage en masse gode råvarer. På modulet er der fokus på, hvordan man nedbryder og optager maden, og hvad gør man, hvis man har fordøjelsesproblemer?

 • Modul 6: Blodsukkerbalancen

Blodsukker var tidligere noget, man hørte om i forbindelse med diabetes, men det handler om meget mere end det. Blodsukkeret kan være ubalanceret, så det både skaber craving og inflammationsniveauet i kroppen stiger. På modulet lærer man at undgå dette.

 • Modul 7: Urtelære

Her lærer man hvilke snuhedsmæssige egenskaber urter har, gennem en introduktion til urternes lægende virkning, og hvordan de med fordel kan bruges i husholdningen.

 • Modul 8: Syre/base balancen

Alt efter hvad vi spiser og hvordan vi lever vores liv, så påvirker det hvordan vores pH-værdi er i kroppen. PH-værdien er vigtigt for hvordan vi har det, derfor lærer man om, hvilke fødeemner der er syredannende og basedannende, og hvordan man holder balancen. 

 • Modul 9: Hormonbalance

Vores hormoner er signalstoffer i kroppen, og det er vigtigt at de er i balance i forhold til fx vores stofskifte, blodsukker og kønshormoner. Lær hvilke ernæringsmæssige faktorer der har indflydelse på hormonbalancen.

 • Modul 10: Immunforsvaret

Hvordan fungerer immunforsvaret, og hvordan styrker man det? Her lærer man om hvordan krop og livsstil kan spille ind i forhold til styrke immunforsvar.

 • Modul 11: Allergi og intolerance

Hvad er forskellen på allergi og intolerance? Rigtig mange lider af allergi i dag, særligt gluten og mælkeprodukter. På modulet gennemgås de forskellige stoffer, og hvordan de spiller ind i forhold til allergi. 

 • Modul 12: Velfærds- og kredsløbssygdomme

Hvorfor lider så mange af metaboliske sygdomme som forhøjet blodtryk, sukkersyge, overvægt, cancer, forhøjet kolesteroltal mv? Og hvordan kan de forebygges? 

 • Modul 13: Fertilitet og graviditet

Rigtig mange danskere har svært ved at få de børn, de gerne vil have. Lær hvordan kosten kan hjælpe med at blive gravid, og forbedre sædkvalitet. 

 • Modul 14: Babyer og børn

Amning, modermælkserstatning og den første rigtige mad har rigtig meget at sige for babyer og børn. I dette modul er der fokus på bl.a. Kolik, mellemørebetændelse, astma, sengevædere, søvnløshed og immunforsvaret ved babyer og børn. 

 • Modul 15: Brystkræft

Lær om årsager, hormoner og hormonforstyrrende stoffer, kost, fedtstoffer og forebyggende råvarer, samt fordøjelse, motion og kosttilskud. 

Hvordan foregår kostpilot uddannelsen? 

Uddannelsen er på et plan, hvor alle kan være med, uanset om du har beskæftiget dig med sundhed og kost før, eller ej. Ifølge Tina Wolsgaard er du godt rustet når du er færdig med uddannelsen, ligesom den også er med til skabe appetit på mere. Jesper Hollensberg supplerer: 

“Der er mange behandlere, eller folk der tager tilløb til at blive behandlere, der starter med en kostpilot, fordi det er et godt fundament. Uanset hvilken behandlingsform du arbejder med, så har kosten en betydning.”

Helt praktisk er der både læsestof og webinarer man skal se, og efter hvert modul er der en multiple choice du skal svare på, for at komme videre til næste modul. Det er vigtigt for Jesper Hollensberg og Tina Wolsgaard at påpege at man ikke kan dumpe uddannelsen, man kan nemlig tage testen så mange gange, som man har brug for. 

Det er også muligt at komme i kontakt med en underviser, via et forum, hvis man har spørgsmål, ligesom man undervejs i uddannelsen bliver præsenteret ikke bare for forskellige modeller, men også opskrifter, så man ikke bare efterlades i et teoretisk tomrum, men faktisk har redskaber der kan bruges nu og her.

Læs mere om uddannelsen her

Senest opdateret: 14 okt 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-07-2016

Overvejer du at blive sexolog eller parterapeut?

[Facebook:like] Kærlighed, parforhold og sex er nogle af de helt store bærende søjler her i livet. Det er der, hvor vi finder vores indre balance såvel som energi og overskud til at yde vores bedste på arbejdet. Mange oplever dog, at der kan være knas i forholdet betinget af jalousi, sygdomme eller andet, der påvirker sexlivet og forholdet til vores partner. Og hvad gør man så?
Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Mød en social - og sundhedsassistent

Mød Jannick på 35 år, der har været færdiguddannet som sosu-assistent i to år og arbejder på et af Danmarks største plejehjem. I interviewet fortæller han om sin hverdag og giver dig, der drømmer om at blive sosu-assistent gode råd med på vejen.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2015

Mød en akupunktør

Siden Sahar var 15 år gammel har hun drømt om at åbne sin egen akupunkturklinik. Vejen til at gøre sin drøm til virkelighed har dog ikke været lige og let, men snarere lang og snoet. I dag er hun uddannet akupunktør og har åbnet klinikken STIKMIG, der ligger i Blågårdsgade i København.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview: Sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Mød en sygeplejeske

Mød Søs på 33 år, der blev uddannet sygeplejerske fra Diakonissestiftelsens Sygeplejeskole i år 2008 og nu arbejder i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital. Læs hvad hun har at fortælle om, hvorfor hun valgte den uddannelse og det at arbejde som sygeplejerske.

Læs mere
Sidst opdateret 26-01-2016

Karriereguide: Sundhed og omsorg

En karriere inden for sundhed og omsorg er for dig, der vil arbejde med mennesker. I denn guide får du et overblik over de mange karrieremuligheder i sundhedssektoren - lige fra behandling og pleje til sundhedsfremme.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en zoneterapi-studerende

Sarah valgte at studere på Den Danske Zoneterapeutskole, da hun fandt skolen og undervisningen kompetent, professionel og troværdig. I interviewet fortæller hun om sin uddannelse, livet på skolen og giver dig, der drømmer om at blive zoneterapeut et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 29-01-2016

Mød en tandklinikassistent

Mød Anita, som de sidste 10 år har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlæge P Danneskiold-Samsøe. Anita er uddannet klinikassistent ved Panum Instituttet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2020

Mød en medicinstuderende

Caroline er medicinstuderende på 6 semester på Københavns Universitet: Et spændende og alsidigt studie, der kræver disciplin og viljestyrke til at lære alt om menneskets krop, sygdomme og patientbehandling. Her fortæller hun om, hvordan det er at være medicinstuderende.

Læs mere