Vis studentum.dk som: Mobile

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

“Jeg har måske bare for meget krudt til kun at studere,” overvejer Annika Borbye Omraninejhad, mens hun ser tilbage på de uddannelses- og karrierevalg, hun har truffet de seneste par år.

Siden hun gik ud af gymnasiet, har hun marcheret taktfast op ad karrierestigen, fra en stilling som restaurantchef hos McDonalds til i dag, hvor hun er Operations Manager hos Madklubben – med en fuldført HD-uddannelse, som hun tog ved siden af fuldtidsarbejdet, oven i. Hun har, som hun selv udtrykker det, "lært at tælle lygtepæle i stedet for at løbe maratoner", at bryde store opgaver ned til små overskuelige dele, og så løse dem, én for én:

"Hvis bare man hele tiden flytter sig, når man i mål. Det er den bedste læring, jeg har fået med,” siger hun.

Annika Borbye Omraninejhad havde ellers ikke gode erfaringer med at studere fra gymnasiet:

“Jeg følte mig aldrig godt tilpas i gymnasiet, men jeg gennemførte da, ved at læse det sidste år som selvstudie, hvor jeg arbejdede fuldtid på McDonalds ved siden af,” fortæller hun.

“Dér havde jeg det godt. Der var et andet fællesskab, som ikke handlede om, hvor meget man havde været i byen, og jeg kunne godt lide, at jeg vidste præcist, hvad der blev forventet af mig og hele tiden kunne måle mine resultater. Derfor var det også helt naturligt for mig, at jeg skulle ud og arbejde, da jeg blev færdig.”

Chefen anbefalede HD

Annika Borbye Omraninejhad havde gjort sig mange tanker om, hvad hun skulle uddanne sig til – for en uddannelse skulle hun da have, på et eller andet tidspunkt, følte hun. Men hun var også begyndt at få ledelsesansvar hos McDonalds, og det var svært at forestille sig at skulle sætte arbejdslivet helt i bero for at sidde stille på skolebænken i de tre år, det tager at få en universitetsbachelor.

“En dag fortalte min leder mig om muligheden for at læse en HD. Jeg havde hørt om det før, men jeg har aldrig tænkt, at det kunne være noget for mig. Men da min leder sagde, at jeg skulle overveje det nøje, fordi det var hårdt og ikke for hvem som helst, tændte det mit konkurrencegen. Dét skulle jeg bare,” siger hun.

“Selvom det har været hårdt, har det været det værd. Jeg var aldrig nået dertil, hvor jeg er i dag, uden min HD.”

HD-uddannelserne på CBS er uddannelser, som man kan læse, mens man har et fuldtidsarbejde – og hvor de studerendes praktiske udfordringer fra erhvervslivet bliver inddraget i undervisningen. Uddannelserne kan tilpasses den enkeltes karriere og behov: Man kan for eksempel læse dem over fire år på deltid eller sprede dem ud over længere tid ved at læse dem som enkeltfag. Annika Borbye Omraninejhad læste sin HD-uddannelse på seks år.

Og det er hårdt både at arbejde fuldtid og samtidig studere erhvervsøkonomi, statistik eller den nyeste teori indenfor ledelse ved siden af, fortæller David Gullberg, sekretariatschef på HD-uddannelserne, der også selv har læst en HD-uddannelse. Til gengæld er der også nogle indbyggede motivationsfaktorer:

“Al den viden, du bliver præsenteret for på HD, kan du bruge i praksis. Mange uddannelser kalder sig praksisnære, men HD er virkelig praksisnær: Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen. Og det, tror jeg, er en del af motivationen for mange af vores studerende: De får nogle redskaber, de kan bruge i deres hverdag med det samme, ikke først til eksamen.”

Han fortæller, at HD overordnet henvender sig til to grupper af studerende:

“HD-uddannelserne har den særlige egenskab, at de både kan bruges til efteruddannelse og videreuddannelse. Det er to meget forskellige motivationer. Vores studerende kan både være mennesker, som har en akademisk uddannelse og er godt i gang med deres karriere, men føler, at de har brug for at opdatere deres viden. Men det kan også være for dem, som endnu ikke er stået på uddannelsestoget og har lyst til at få en uddannelse på bachelorniveau, mens de arbejder.”

Livslang læring i fokus

Videre- og efteruddannelse er de seneste par år blevet centrale emner i debatten om fremtidens arbejdsliv. Hvor man førhen kunne klare sig med én uddannelse, som holdt hele livet, er der i dag i stigende grad fokus på opkvalificering og det, man populært kalder “livslang læring”.

“Vores rektor her på CBS, Nikolaj Malchow-Møller, taler om at der indenfor de lange videregående uddannelser i dag stort set kun eksisterer en “5+40”-model, hvor man uddanner sig i fem år, og så arbejder man de næste 40 uden at efteruddanne sig. Den tankegang arbejder vi på at gøre op med, da tankegangen ikke længere imødekommer den efterspørgsel, som vi vil se på fremtidens arbejdsmarked, hvor arbejdsopgaver og ansættelser vil ændre sig i et langt højere tempo, end vi hidtil

har set. Der er mange steder på arbejdsmarkedet, hvor funktionerne er i stor udvikling. Du skal løbende vide nye ting og være i stand til at løse nogle bredere opgaver end førhen. Du skal i stigende grad kunne arbejde på tværs i din virksomhed og løse opgaver med kollegaer fra andre afdelinger. ”Og det betyder, at du hen ad vejen får brug for nogle nye værktøjer til at kunne løse dine opgaver bedst muligt. Det er netop det HD’en kan. Den kombinerer solid forretningsforståelse med mulighed for at du løbende kan tilpasse uddannelsen til din karriere” Siger David Gullberg.

For Annika Borbye Omraninejhad er HD’en heller ikke endestationen:

“Jeg har fået mere mod på at blive ved med at uddanne mig. Jeg ved nu, at det handler om at omsætte teori til praksis, og det forstår jeg. At det handler om at forstå metoderne og forstå at bruge dem. Og jeg kan også mærke nu, hvor det er et par år siden, at jeg blev færdig, at jeg snart begynder at ville uddanne mig noget mere. Det kan være, at det skal være en ny HD eller en kandidat, som HD’en jo også giver adgang til. Det havde jeg slet ikke haft lyst til før,” siger hun.

Senest opdateret: 01 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Den ultimative optagelsesguide til kvote 2 på psykologi

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 20-02-2019

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Bliv anlægsgartner

Med denne uddannelse vil du nemlig komme til at arbejde med både etablering og vedligholdelse af haver, parker, kirkegårde blandt meget mere. Du får altså en solid forståelse for blomster, træer, sten med videre, og hvordan de forskellige elementer fungerer bedst sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby