Vis studentum.dk som: Mobile

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

“Jeg har måske bare for meget krudt til kun at studere,” overvejer Annika Borbye Omraninejhad, mens hun ser tilbage på de uddannelses- og karrierevalg, hun har truffet de seneste par år.

Siden hun gik ud af gymnasiet, har hun marcheret taktfast op ad karrierestigen, fra en stilling som restaurantchef hos McDonalds til i dag, hvor hun er Operations Manager hos Madklubben – med en fuldført HD-uddannelse, som hun tog ved siden af fuldtidsarbejdet, oven i. Hun har, som hun selv udtrykker det, "lært at tælle lygtepæle i stedet for at løbe maratoner", at bryde store opgaver ned til små overskuelige dele, og så løse dem, én for én:

"Hvis bare man hele tiden flytter sig, når man i mål. Det er den bedste læring, jeg har fået med,” siger hun.

Annika Borbye Omraninejhad havde ellers ikke gode erfaringer med at studere fra gymnasiet:

“Jeg følte mig aldrig godt tilpas i gymnasiet, men jeg gennemførte da, ved at læse det sidste år som selvstudie, hvor jeg arbejdede fuldtid på McDonalds ved siden af,” fortæller hun.

“Dér havde jeg det godt. Der var et andet fællesskab, som ikke handlede om, hvor meget man havde været i byen, og jeg kunne godt lide, at jeg vidste præcist, hvad der blev forventet af mig og hele tiden kunne måle mine resultater. Derfor var det også helt naturligt for mig, at jeg skulle ud og arbejde, da jeg blev færdig.”

Chefen anbefalede HD

Annika Borbye Omraninejhad havde gjort sig mange tanker om, hvad hun skulle uddanne sig til – for en uddannelse skulle hun da have, på et eller andet tidspunkt, følte hun. Men hun var også begyndt at få ledelsesansvar hos McDonalds, og det var svært at forestille sig at skulle sætte arbejdslivet helt i bero for at sidde stille på skolebænken i de tre år, det tager at få en universitetsbachelor.

“En dag fortalte min leder mig om muligheden for at læse en HD. Jeg havde hørt om det før, men jeg har aldrig tænkt, at det kunne være noget for mig. Men da min leder sagde, at jeg skulle overveje det nøje, fordi det var hårdt og ikke for hvem som helst, tændte det mit konkurrencegen. Dét skulle jeg bare,” siger hun.

“Selvom det har været hårdt, har det været det værd. Jeg var aldrig nået dertil, hvor jeg er i dag, uden min HD.”

HD-uddannelserne på CBS er uddannelser, som man kan læse, mens man har et fuldtidsarbejde – og hvor de studerendes praktiske udfordringer fra erhvervslivet bliver inddraget i undervisningen. Uddannelserne kan tilpasses den enkeltes karriere og behov: Man kan for eksempel læse dem over fire år på deltid eller sprede dem ud over længere tid ved at læse dem som enkeltfag. Annika Borbye Omraninejhad læste sin HD-uddannelse på seks år.

Og det er hårdt både at arbejde fuldtid og samtidig studere erhvervsøkonomi, statistik eller den nyeste teori indenfor ledelse ved siden af, fortæller David Gullberg, sekretariatschef på HD-uddannelserne, der også selv har læst en HD-uddannelse. Til gengæld er der også nogle indbyggede motivationsfaktorer:

“Al den viden, du bliver præsenteret for på HD, kan du bruge i praksis. Mange uddannelser kalder sig praksisnære, men HD er virkelig praksisnær: Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen. Og det, tror jeg, er en del af motivationen for mange af vores studerende: De får nogle redskaber, de kan bruge i deres hverdag med det samme, ikke først til eksamen.”

Han fortæller, at HD overordnet henvender sig til to grupper af studerende:

“HD-uddannelserne har den særlige egenskab, at de både kan bruges til efteruddannelse og videreuddannelse. Det er to meget forskellige motivationer. Vores studerende kan både være mennesker, som har en akademisk uddannelse og er godt i gang med deres karriere, men føler, at de har brug for at opdatere deres viden. Men det kan også være for dem, som endnu ikke er stået på uddannelsestoget og har lyst til at få en uddannelse på bachelorniveau, mens de arbejder.”

Livslang læring i fokus

Videre- og efteruddannelse er de seneste par år blevet centrale emner i debatten om fremtidens arbejdsliv. Hvor man førhen kunne klare sig med én uddannelse, som holdt hele livet, er der i dag i stigende grad fokus på opkvalificering og det, man populært kalder “livslang læring”.

“Vores rektor her på CBS, Nikolaj Malchow-Møller, taler om at der indenfor de lange videregående uddannelser i dag stort set kun eksisterer en “5+40”-model, hvor man uddanner sig i fem år, og så arbejder man de næste 40 uden at efteruddanne sig. Den tankegang arbejder vi på at gøre op med, da tankegangen ikke længere imødekommer den efterspørgsel, som vi vil se på fremtidens arbejdsmarked, hvor arbejdsopgaver og ansættelser vil ændre sig i et langt højere tempo, end vi hidtil

har set. Der er mange steder på arbejdsmarkedet, hvor funktionerne er i stor udvikling. Du skal løbende vide nye ting og være i stand til at løse nogle bredere opgaver end førhen. Du skal i stigende grad kunne arbejde på tværs i din virksomhed og løse opgaver med kollegaer fra andre afdelinger. ”Og det betyder, at du hen ad vejen får brug for nogle nye værktøjer til at kunne løse dine opgaver bedst muligt. Det er netop det HD’en kan. Den kombinerer solid forretningsforståelse med mulighed for at du løbende kan tilpasse uddannelsen til din karriere” Siger David Gullberg.

For Annika Borbye Omraninejhad er HD’en heller ikke endestationen:

“Jeg har fået mere mod på at blive ved med at uddanne mig. Jeg ved nu, at det handler om at omsætte teori til praksis, og det forstår jeg. At det handler om at forstå metoderne og forstå at bruge dem. Og jeg kan også mærke nu, hvor det er et par år siden, at jeg blev færdig, at jeg snart begynder at ville uddanne mig noget mere. Det kan være, at det skal være en ny HD eller en kandidat, som HD’en jo også giver adgang til. Det havde jeg slet ikke haft lyst til før,” siger hun.

Senest opdateret: 01 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Unge fra Ørestad Gymnasium producerer program for TV2Lorry

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Bliv anlægsgartner

Med denne uddannelse vil du nemlig komme til at arbejde med både etablering og vedligholdelse af haver, parker, kirkegårde blandt meget mere. Du får altså en solid forståelse for blomster, træer, sten med videre, og hvordan de forskellige elementer fungerer bedst sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2019

6 uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv