15 jan 2016

Gruppeeksamen vs. Individuel eksamen


BATTLE: Individuel eksamen vs. gruppeeksamen

Om en individuel eksamen eller en gruppeeksamen er den bedste måde at gå til eksamen på, har der været uenighed om. Men er den ene egentlig bedre end den anden? Vi har fremhævet nogle af de fordele, der er ved begge eksamensformer.

I 2009 kom gruppeeksamen tilbage gennem et lovforslag af Uddannelsesministeriet, der tillod Universiteterne selv at bestemme, om de ville anvende den ene eller den anden eksamensform. De fleste Universiteter har i årene efter taget gruppeeksamen til sig.

En undersøgelse lavet på Aalborg Universitet i 2008 viser, at størstedelen af både studerende og eksaminatorer og censorer helst vil anvende gruppeeksamen. Hvad er du mest til?

Gruppeeksamen indivduel eksamen infographic
Du kan læse mere om undersøgelsen her.

En lærerig proces

Én af de helt store argumenter for gruppeeksamen, er at denne form er en naturlig følge af et gruppearbejde. Når du har siddet i en intens projektperiode i en gruppe, kan det at gå til gruppeeksamen sammen, føles som en naturlig del af processen.

Derudover har I højst sandsynlig en masse viden, som I har diskuteret sammen på forhånd og derfor er der mulighed for at inddrage flere perspektiver og have dybdegående diskussioner om projektet. At gå op til gruppeeksamen kan altså være en utrolig lærerig proces.

Se eksamen som en ligeværdig samtale

En anden vigtig ting ved gruppeeksamen er, at den giver mulighed for dynamik til eksamen samt giver plads til sparring og diskussion om projektet til eksamen. Du kan se gruppeeksamen som en ligeværdig samtale mellem gruppen, eksaminator og censor.

Med den tankegang kan du neddæmpe din nervøsitet og få det meste ud af gruppeeksamen. Døjer du meget med nervøsitet inden eksamen, og hjælper dette tip ikke, så kan du læse mere i artiklen om eksamensangst her.

Styr showet alene

Med den individuelle eksamen er der fokus på dig og dine præstationer. På den måde kan du ene og alene styre showet. Derfor er der også større mulighed for, at du kommer til orde ved denne eksamensform, og du vil ikke skulle tage hensyn til andre end dig selv.

Med en individuel eksamen er det desuden dig, der har kontrollen, og du kan tale om det, du finder interessant. Går du op i at præstere på et individuelt plan - så er denne eksamensform nok i din boldgade.

Hvad med diskussionerne?

En ulempe ved de individuelle eksaminer er dog, at der er alt for lidt tid til udfoldelse. Du vil altså ikke kunne have de dybdegående diskussioner og eksamen kan gå hen og blive en smule overfladisk.

Derudover er et andet argument i mod denne eksamensform, at den fører til en individualisering af projektarbejdet. Der argumenteres for, at der bliver mere fokus på “mig” frem for at hjælpe hinanden og dele sin viden med hinanden. Altså at man holder sine kort tæt til hånden, for at sikre sig selv til eksamen. Og det kan gå ud over projektarbejdet og samarbejdet.

Er det ene så bedre end det andet?

Selvfølgelig vil der være fordele og ulemper ved begge dele, rent fagligt. Og man kan sige, at der argumenteres frem og tilbage om, hvilken eksamensform der er bedst. Men hvilken eksamensform du har det bedst med og hvor du får det bedste ud af eksamenen, har i sidste ende, nok mest at gøre med din personlighed.

Er du mest til at præstere alene og er du mest komfortabel med at spotlightet kun skinner på dig? Eller er du mest til at diskutere din opgave sammen med de mennesker, du har skrevet den med? 


Artiklen er skrevet af Informationsmedarbejder, Stephanie Fuglsang

Senest opdateret: 15 jan 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-06-2022

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

5 tips til din eksamensforberedelse

Sidder du og er nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du vores 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er bedst muligt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2022

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan undgår du eksamenssnyd og plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få 3 gode råd her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs med i denne guide og få gode og håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet. Læs vores fem studieteknikker til eksamenslæsningen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality (VR)

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 gode råd til din online eksamen

Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, kommer her med sine 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

Læs mere