Vis studentum.dk som: Mobile
5 gode råd til jul på budget

5 gode råd til jul på budget

Julen kan være en hård tid og har det med at tage pusten fra de fleste. Stress og jag, arrangementer, julefrokoster, gaveræs, ønskelister, der slet ikke stemmer overens med et SU budget - du kan sikkert selv tilføje mere til listen. Julen er en højtid, som mange studerende frygter - men det behøver du slet ikke! Julen behøver ikke ruinere dit SU budget. Læs mere om, hvordan du undgår det i denne artikel.

Som studerende kan det være særligt svært at få økonomien til at række i december måned, når der er udgifter til for eksempel julefrokoster, julehygge og ikke mindst julegaverne. Vi kan da også godt forstå, hvis du får lidt ondt i maven her i december. Nye prognoser fra Santander Consumer Bank viser nemlig, at danskere, som er 18 år eller derover, i gennemsnit forventes at bruge 5.477 kroner på julen. Dette beløb er inklusiv gaver, mad og alle andre udgifter, der ligger i direkte forlængelse af højtiden. Det kunne for eksempel være pynt, julefrokoster, tøj og lignende udgifter. Men selvom julen står for døren, behøver du ikke lade dig ruinere. Julen kan sagtens blive magisk og hyggelig selvom du ikke kommer i nærheden af prognoserne. 

Selvom kalenderen siger den 24. december lige om lidt, og du måske ikke har fået styr på gaverne, behøver du ikke gå i panik. Vi ved godt, at julegaverne ofte er en tung post i budgettet - men det behøver det faktisk ikke at være. Herunder giver vi dig fem gode råd til en magisk jul på budget.

Råd # 1: Lav en liste

Lav en liste over dem, du skal give julegaver i år. 

Skriv også gerne på listen, hvad du tænker at give dem for, samt ideer til gaver, der passer til dit budget. 
Det kan for eksempel være gaveideer fra ønskelister, eller ideer ud fra, hvad du synes personen mangler. Der er ikke noget som en personlig gave, og en gave med tanker bag!

Med en liste som denne får du et godt overblik, og du får et realistisk gavebudget. 

Har du et helt fastlagt gavebudget er dette også en overskuelig måde, at justere budgettet for de enkelte gaver.

Råd #2: Giv genbrug i julegave

Det er måske ikke dit drømme scenarie, men flere og flere giver genbrugsgaver juleaften.

En undersøgelse fra DBA.dk, lavet af Epinion, viser, at syv ud af 10 danskere vil sætte pris på at pakke en gave op, der har haft et liv før. Ifølge undersøgelsen er dette en stigning på 23 procentpoint, hvis vi sammenligner med 2017. 

Samtidig viser undersøgelsen, at hver anden dansker i 2021 kunne være tilbøjelig til, at give en brugt gave juleaften.

Facts fra undersøgelsen:

  • 69 procent vil i dag sætte pris på at modtage en genbrugsgave. I 2017 var det 46 procent.
  • 52 procent kunne i dag finde på at give en genbrugsgave. I 2017 var det 28 procent.
  • 27 procent har givet en genbrugsgave inden for de seneste 12 måneder.
  • 27 procent oplevede, at modtageren af genbrugsgaven blev endnu gladere for den, end hvis den havde været ny.
  • 43 procent køber i dag genbrug for at minimere overforbrug. I 2017 var det 18 procent.

Det vil med andre ord være mere "acceptabelt", at give en genbrugsgave i 2021, i forhold til i 2017. Du kan læse mere om undersøgelsen her

Udviklingen kan skyldes, at vi danskere er blevet langt mere klimabevidste og i højere grad bevidste om overforbrug og "brug-og-smid-væk-kulturen". I dag forbinder vi heller ikke genbrug med sparsommelighed i samme grad, som vi gjorde for bare få år siden. I dag forbinder vi i højere grad genbrug med at være miljøvenlig og bæredygtighed.

Du kunne for eksempel foreslå i din familie, at i år giver I kun genbrugsgaver? Så er alle indforstået med det, og I kan måske få lidt gode snakke om, hvor meget man egentlig kan få for pengene.

Råd #3: Upcycling

Nu hvor vi er ved genbrug, kan vi næsten heller ikke komme udenom upcycling.

En gave, der er upcyclet, kan sagtens være både billig, smuk og personlig. Det koster selvfølgelig på kontoen i forhold til tid, men det er igen en gave, der ikke behøver koste en formue. Det kan være en vase, der har fået nyt liv eller et spejl eller en kommode, der lige får en klat maling og bliver opfrisket.

Det kan pludselig få helt nyt liv, og vaser, spejle og kommoder kan nemt fås for ingen penge i din lokale genbrugsforretning. Og du kender måske én, der har lidt maling rester stående, eller du kan købe materialer billigt i diverse byggemarkeder.

Denne løsning giver dig en unik julegave, og en modtager, der kan mærke, at der er lagt både tid, tanke og kærlighed i gaven.

Der findes masser af ideer til upcycling af diverse genstande på blandt andet Instagram, TikTok og Pinterest. 

Råd #4: Tjek priser på nettet

Kan du ikke komme udenom at købe gaver, der ikke er genbrugsgaver så husk at tjekke priser på nettet.

Der kan være rigtig mange penge at spare, hvis du sætter lidt tid af til at researche og sammenligne priser. Det kan for eksempel være gennem Pricerunner, eller det kan være ved at tjekke forskellige sider slavisk.

Råd #5: Giv et 'klippekort'

Et "10-turs-klippekort" kan være en god idé til både mor, far, venner og veninder.

Det kan for eksempel være et klip til en bilvask, til at slå græsset, en omgang rengøring eller til at ordne hækken.

Ovenstående koster jo ikke andet end din tid, og det er med garanti noget, både mor og far vil sætte pris på. Mon ikke de også kvitterer med et lækkert måltid?

Hvis du føler, at der er råd til det, kunne et klip for eksempel også bestå af en tur i biografen, en hjemmelavet middag, brunch, en kop kaffe, en is eller lignende. Kun fantasien sætter grænser! Det er dog vigtigt at have for øje, at du giver "klip" til oplevelser eller ting, som du rent faktisk har råd til så du ikke bare spreder din mavepine over julegaverne hen over årets resterende måneder. Med et klippekort vil du også nemt kunne lave en personlig gave, der kan tilpasses modtageren, uanset om det er din veninde, din far, din søster eller din mormor. Måske har din søster et barn, og ville sætte pris på for eksempel en aftens børnepasning? Og hvilken mormor ville takke nej til et klip, der har værdien af kage og kaffe hygge med sit barnebarn?

Bonus råd: Gå sammen om julegaverne

Det kan være en god idé at gå sammen flere om én julegave. Det kan spare dig både tid og penge, og der er måske mulighed for at gå sammen om et lidt større ønske fra modtageren af gaven. Til dine søskende kan du måske komme med på dine forældres gave, og du og dine søskende kunne for eksempel gå sammen om gaven til jeres forældre.

Senest opdateret: 17 dec 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-10-2021

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Studierabat - din vej til en billigere studietid

Det kan hurtigt blive dyrt at være studerende, det derfor altid kærkommen når en rabat dukker op, hvis bare du flasher studiekortet.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

10 sparetips til den studerende på budget

Få gode råd til, hvordan du som studerende kan få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Bedste løsning til bredbånd og mobil

Du er lige flyttet hjemmefra for at studere i storbyen. Du leder efter det bedste bredbånd og mobilabonnement, men hvad skal man vælge? Vi guider dig her til den bedste løsning. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Er du i tvivl om SU reglerne? Læs alt om SU her

Her guider vi dig igennem junglen af SU-satser og regler, så ved lige præcis, hvad du skal være opmærksom på, og alt hvad der er værd at vide om SU. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til uddannelse med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Guide: Få mere ud af din SU

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 20-09-2018

5 måder du kan passe på miljøet

Vil du være med til at passe på miljøet og indrette din hverdag mere klimavenligt?

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

5 veje til billige studiebøger

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Vi har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger. Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Sådan får du luksusmad på menuen som studerende

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Skal du på barsel som studerende?

Det kan være en udfordring at samle alle informationerne om støtte, udbetalinger og økonomi når du får barn under uddannelse. Så det har vi gjort her! I denne artikel vil vi beskrive de forskellige muligheder og giver dig det fulde overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Find vej i fagforenings- og a-kasse junglen

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Studiemedlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere