5 gode råd til jul på budget

Julen kan være en hård tid og har det med at tage pusten fra de fleste. Julen er en højtid, som mange studerende frygter - men det behøver du slet ikke! Julen behøver ikke ruinere dit SU budget. Få 5 gode råd til en magisk jul på budget. 

5 gode råd til jul på budget

Julen kan være en hård tid og har det med at tage pusten fra de fleste. Stress og jag, arrangementer, julefrokoster, gaveræs, ønskelister, der slet ikke stemmer overens med et SU budget - du kan sikkert selv tilføje mere til listen. Julen er en højtid, som mange studerende frygter - men det behøver du slet ikke! Julen behøver ikke ruinere dit SU budget. Læs mere om, hvordan du undgår det i denne artikel.

Som studerende kan det være særligt svært at få økonomien til at række i december måned, når der er udgifter til for eksempel julefrokoster, julehygge og ikke mindst julegaverne. Vi kan da også godt forstå, hvis du får lidt ondt i maven her i december. Nye prognoser fra Santander Consumer Bank viser nemlig, at danskere, som er 18 år eller derover, i gennemsnit forventes at bruge 5.477 kroner på julen. Dette beløb er inklusiv gaver, mad og alle andre udgifter, der ligger i direkte forlængelse af højtiden. Det kunne for eksempel være pynt, julefrokoster, tøj og lignende udgifter. Men selvom julen står for døren, behøver du ikke lade dig ruinere. Julen kan sagtens blive magisk og hyggelig selvom du ikke kommer i nærheden af prognoserne. 

Selvom kalenderen siger den 24. december lige om lidt, og du måske ikke har fået styr på gaverne, behøver du ikke gå i panik. Vi ved godt, at julegaverne ofte er en tung post i budgettet - men det behøver det faktisk ikke at være. Herunder giver vi dig fem gode råd til en magisk jul på budget.

Råd # 1: Lav en liste

Lav en liste over dem, du skal give julegaver i år. 

Skriv også gerne på listen, hvad du tænker at give dem for, samt ideer til gaver, der passer til dit budget. 
Det kan for eksempel være gaveideer fra ønskelister, eller ideer ud fra, hvad du synes personen mangler. Der er ikke noget som en personlig gave, og en gave med tanker bag!

Med en liste som denne får du et godt overblik, og du får et realistisk gavebudget. 

Har du et helt fastlagt gavebudget er dette også en overskuelig måde, at justere budgettet for de enkelte gaver.

Råd #2: Giv genbrug i julegave

Det er måske ikke dit drømme scenarie, men flere og flere giver genbrugsgaver juleaften.

En undersøgelse fra DBA.dk, lavet af Epinion, viser, at syv ud af 10 danskere vil sætte pris på at pakke en gave op, der har haft et liv før. Ifølge undersøgelsen er dette en stigning på 23 procentpoint, hvis vi sammenligner med 2017. 

Samtidig viser undersøgelsen, at hver anden dansker i 2021 kunne være tilbøjelig til, at give en brugt gave juleaften.

Facts fra undersøgelsen:

  • 69 procent vil i dag sætte pris på at modtage en genbrugsgave. I 2017 var det 46 procent.
  • 52 procent kunne i dag finde på at give en genbrugsgave. I 2017 var det 28 procent.
  • 27 procent har givet en genbrugsgave inden for de seneste 12 måneder.
  • 27 procent oplevede, at modtageren af genbrugsgaven blev endnu gladere for den, end hvis den havde været ny.
  • 43 procent køber i dag genbrug for at minimere overforbrug. I 2017 var det 18 procent.

Det vil med andre ord være mere "acceptabelt", at give en genbrugsgave i 2021, i forhold til i 2017. Du kan læse mere om undersøgelsen her

Udviklingen kan skyldes, at vi danskere er blevet langt mere klimabevidste og i højere grad bevidste om overforbrug og "brug-og-smid-væk-kulturen". I dag forbinder vi heller ikke genbrug med sparsommelighed i samme grad, som vi gjorde for bare få år siden. I dag forbinder vi i højere grad genbrug med at være miljøvenlig og bæredygtighed.

Du kunne for eksempel foreslå i din familie, at i år giver I kun genbrugsgaver? Så er alle indforstået med det, og I kan måske få lidt gode snakke om, hvor meget man egentlig kan få for pengene.

Råd #3: Upcycling

Nu hvor vi er ved genbrug, kan vi næsten heller ikke komme udenom upcycling.

En gave, der er upcyclet, kan sagtens være både billig, smuk og personlig. Det koster selvfølgelig på kontoen i forhold til tid, men det er igen en gave, der ikke behøver koste en formue. Det kan være en vase, der har fået nyt liv eller et spejl eller en kommode, der lige får en klat maling og bliver opfrisket.

Det kan pludselig få helt nyt liv, og vaser, spejle og kommoder kan nemt fås for ingen penge i din lokale genbrugsforretning. Og du kender måske én, der har lidt maling rester stående, eller du kan købe materialer billigt i diverse byggemarkeder.

Denne løsning giver dig en unik julegave, og en modtager, der kan mærke, at der er lagt både tid, tanke og kærlighed i gaven.

Der findes masser af ideer til upcycling af diverse genstande på blandt andet Instagram, TikTok og Pinterest. 

Råd #4: Tjek priser på nettet

Kan du ikke komme udenom at købe gaver, der ikke er genbrugsgaver så husk at tjekke priser på nettet.

Der kan være rigtig mange penge at spare, hvis du sætter lidt tid af til at researche og sammenligne priser. Det kan for eksempel være gennem Pricerunner, eller det kan være ved at tjekke forskellige sider slavisk.

Råd #5: Giv et 'klippekort'

Et "10-turs-klippekort" kan være en god idé til både mor, far, venner og veninder.

Det kan for eksempel være et klip til en bilvask, til at slå græsset, en omgang rengøring eller til at ordne hækken.

Ovenstående koster jo ikke andet end din tid, og det er med garanti noget, både mor og far vil sætte pris på. Mon ikke de også kvitterer med et lækkert måltid?

Hvis du føler, at der er råd til det, kunne et klip for eksempel også bestå af en tur i biografen, en hjemmelavet middag, brunch, en kop kaffe, en is eller lignende. Kun fantasien sætter grænser! Det er dog vigtigt at have for øje, at du giver "klip" til oplevelser eller ting, som du rent faktisk har råd til så du ikke bare spreder din mavepine over julegaverne hen over årets resterende måneder. Med et klippekort vil du også nemt kunne lave en personlig gave, der kan tilpasses modtageren, uanset om det er din veninde, din far, din søster eller din mormor. Måske har din søster et barn, og ville sætte pris på for eksempel en aftens børnepasning? Og hvilken mormor ville takke nej til et klip, der har værdien af kage og kaffe hygge med sit barnebarn?

Bonus råd: Gå sammen om julegaverne

Det kan være en god idé at gå sammen flere om én julegave. Det kan spare dig både tid og penge, og der er måske mulighed for at gå sammen om et lidt større ønske fra modtageren af gaven. Til dine søskende kan du måske komme med på dine forældres gave, og du og dine søskende kunne for eksempel gå sammen om gaven til jeres forældre.

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer