Vis studentum.dk som: Mobile

Få mere ud af undervisningen på dit studie


Sådan får du mere ud af undervisningen på dit studie

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over
hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Studentum.dk har taget kontakt til Mette Marie Roslyng, der er underviser ved det Humanistiske fakultet hos Aalborg Universitet i Sydhavnen. Mette Marie forklarer forskellen mellem undervisningen på en ungdomsuddannelse og en universitetsuddannelse, og hvordan du får mest ud af din uddannelsen. Læs med og bliv godt rustet til at starte på din videregående uddannelse.

Universitetet er baseret på en langt større grad af selvstændighed

Mette Marie Roslyng fortæller, at når du går fra din ungdomsuddannelse til din videregående uddannelse, så skal du være opmærksom på, at universitetet er baseret på en langt større grad af selvstændighed, og at den vigtigste forskel er, at du skal bruge mere tid på forberedelse. Ifølge Mette Marie forventes det, at du arbejder fuldtid på dit studie, på trods af at denne tid ikke er skemalagt. Du skal altså sætte mange timer af på at læse hver uge, hvilket kræver, at du bliver god til at yde en ekstra indsats.

Disponer din tid bedre med en studiegruppe

For at forberede dig og komme hurtigere igennem de mange timers læsning, er det f.eks. en god idé, at du benytter dig af en studiegruppe. En studiegruppe består af dig og en række andre studerende fra dit studie. Fordelen er, at I kan fordele læsning og noterne imellem jer, og senere diskutere hvad I har læst og hvordan I forstår det. Ifølge Mette Marie er en studiegruppe en fordel på flere punkter:

  • Du får hjælp til at disponere din tid og skabe de strukturer, der ofte mangler på et universitet
  • En studiegruppe har en vigtig social funktion
  • En studiegruppe hjælper dig med at få en god forståelse af det stof, der skal læses, da du får muligheden for at diskutere det igennem med andre. Det er en super god måde at udnytte hinandens kompetencer på

“Oversæt” undervisningen til noter du kan forstå

En anden meget vigtig måde at forberede dig til undervisningen på, så du kommer helskindet igennem studiet, er ved at tage noter.”Noter til forelæsninger og seminarer er en helt essentiel del af læringsprocessen, når du går på en videregående uddannelse, da det er de færreste, der har så god en hukommelse, at noter bliver overflødige”, siger Mette Marie og understreger, at noter bør være en oversættelse til dig selv, af det stof du bliver undervist i, så du nemt kan sætte dig ind i noterne igen senere.

Forbered dig aktivt frem for passivt

Når du forbereder dig til din undervisning, er det ligeledes  en god idé at tage noter, evt. i samarbejde med din  studiegruppe. Mette Marie kalder det for aktiv forberedelse, frem for passiv, hvor du lukker bogen i, så snart du har læst. Udover at tage noter til teksterne, kan du forberede dig aktivt ved at:

  • Opsummere hovedpointerne i teksten
  • Reflektere kritisk over teksten
  • Søge ekstra information om f.eks. forfatteren

Følger du ovenstående råd til forberedelse, sikrer du dig selv et større læringspotentiale og bedre resultater!

Få mere ud af undervisningen på dit studie - Infographic

Skrevet af Informationsmedarbejder Cæcilie Kallehauge Nielsen


Senest opdateret: 15 jan 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 04-10-2017

HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores guide til Harvard og få styr på din litteratur.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Sådan kommer du godt fra studiestart i tre trin

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 tips til din eksamensforberedelse

Er du nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er godt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Smarte gadgets, programmer og apps til studielivet

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Hvilken engelsktest skal du vælge?

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Eksperternes tips: Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du en god eksamensoplevelse

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan består du TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby