Din guide til erhvervskandidatuddannelsen

Hvad er erhvervskandidatuddannelsen egentlig? Læs med her, hvor Studentum.dk giver dig et overblik over den nye kandidatuddannelse. 

Guide til erhvervskandidatuddannelsen

Bliv klogere på den kommende erhvervskandidatuddannelse

Med et bredt flertal i Folketinget, og som første løsning i en ny frihedspakke på den udskældte fremdriftsreform, vil uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, nu indføre en fire-årig erhvervskandidatuddannelse, som skal kombinere en kandidatuddannelse med et job i en privat virksomhed.

I første omgang skal den nye uddannelsesform fungere som en forsøgsordning for 15 udvalgte kandidatuddannelser, hvor fleksibiliteten for de studerende øges. I sidste ende vil det vise sig, om kombinationen af specialisering og praktisk erfaring vil gavne de studerende såvel som dansk erhvervsliv. 

Hvad er en erhvervskandidatuddannelse?
En erhvervskandidatuddannelse er en 4-årig kandidatgrad, som man tager på deltid. Som studerende på en erhvervskandidatuddannelse er man ansat i en privat virksomhed ved siden af sine studier. Målet med den kommende erhvervskandidat er at bringe danske universiteter og erhvervsliv tættere sammen, så den studerende ikke får et såkaldt "praksischok", når han eller hun kommer ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Samtidig forudser fortalere for den nye uddannelsesform, at ledigheden efter endt universitetsuddannelse vil blive lavere på de udvalgte uddannelser, hvor erhvervkandidatgraden vil blive inddraget som et forsøg. 

Man vil som studerende opleve samme faglige indhold på erhvervskandidaten, som hvis man tog en almindelig to-årig kandidatuddannelse, men idet erhvervskandidaten er på deltid, vil den tage dobbelt så lang tid som en almindelig kandidatuddannelse at færdiggøre. 

Ligesom en almindelig kandidatuddannelse fra universitet er erhvervskandidatuddannelsen gratis og som udgangspunkt vil det blive muligt at arbejde tæt på fuldtid ved siden af studierne. Det vil sige mindst 25 timer om ugen. 

Positiv modtagelse fra DSF og Venstres Ungdom 
Både formand for Danske Studerenes Fællesråd (DSF), Sana Mahin Doost og Venstre Ungdoms landsformand, Chris Preuss, udtrykker glæde ved den nye erhvervskandidat. 

"Helt grundlæggende," siger DSF-formanden, "byder vi det velkomment, når der skabes større fleksibilitet for de studerende til at forme deres eget studieforløb."

VU-landsformand, Chris Preuss udtrykker ligeledes glæde ved den nye uddannelsesform: 

”Jeg er meget positiv overfor den nye erhvervskandidat. Jeg tror kun, at det gavner de studerende, at de får mulighed for at kombinere praksis og teori. Derfor håber vi, at regeringen vil forsætte med at skabe mere fleksible muligheder for studerende til at blive bedre.”

En win-win situation 
Foretalere for den kommende erhvervskandidatuddannelse er ligeledes begejstrede for den måde, hvorpå de studerende vil blive tættere knyttet til erhvervslivet i løbet af deres uddannelse, samtidig med at virksomhederne får adgang til den nyeste forskning. Derfor kan der være tale om en win-win situation, hvor både de studerende og virksomhederne får glæde af din fire-årige kontrakt.

Erhvervskandidatuddannelsen som første tiltag i ny frihedspakke på fremdriftsreformen
Da fremdriftsreformen ramte landets universiteter i 2015, fik den enorm kritik fra både studerende og undervisere. Med erhvervskandidaten i ærmet kan det tyde på, at regeringen forsøger at lempe på fremdriftreformens rammer. Til Studentum.dk udtrykker Sana Mahin Doost: 

"Erhvervskandidaterne kan være et skridt i den rigtige retning i forhold til at åbne op for diskussionerne om fremdriftsreformens benspænd. Det er diskussioner, der er essentielle og som vi glæder os til at tage igen." 

Sana Mahin Doost tilføjer:

"Dog er det også vigtigt, at man er opmærksom på, hvorfor et sådant tiltag overhovedet er nødvendigt. Fremdriftsreformen har fjernet fleksibilitet fra alle studerende, hvilket resulterer i politiske løsninger som denne." 

Erhvervskandidatuddannelsen vil fungere som første tiltag i den nye frihedspakke, som skal lempe på reglerne for den udskældte fremdriftsreform. 

Frihedspakken skal give studerende og institutioner flere rettigheder, men det er endnu ikke sikkert, hvilke nye tiltag, der kommer til at indgå i pakken udover erhvervskandidatuddannelsen.Erhvervskandidatuddannelse

Erhvervskandidat-uddannelsen                                   

Erhvervskandidatuddannelse

Ingen SU på erhvervskandidatuddannelsen og et krav om ordentlige vilkår fra DSF formand

Det er ikke muligt at modtage SU, hvis man vælger at læse sin kandidat som en erhvervskandidat. Istedet vil man modtage løn fra den virksomhed, som man vil have kontrakt med igennem de fire år, erhvervskandidatuddannelsen varer. Indtil videre vil det være op til den studerende og virksomheden at forhandle lønnen. Som et centralt krav mener Sana Mahin Doost, at de studerende på erhvervskandidater bør sikres ordentlige løn- og ansættelsesvilkår og udtrykker yderligere:

"De studerende skal have mulighed for at fortsætte deres studie på almindelig vis, hvis samarbejdet med virksomheden afbrydes af den ene eller anden årsag."

Erhvervskandidatens målgruppe
En erhvervskandidatuddannelse henvender sig til universitetsstuderende, som har færdiggjort eller forventer at færdiggøre deres bachelorgrad. Man behøver ydermere ikke være nyuddannet bachelor for at få adgang til en erhvervskandidatuddannelse. Man kan godt have været i arbejde i nogle år, hvorefter man ønsker at specialisere sig med en kandidatgrad. 

Erhvervskandidatuddannelsen henvender sig derudover til iværksættere, der gerne vil tage en kandidatgrad, men som også vil have tid til at udvikle deres virksomhed sideløbende.

Af digital kommunikationsassistent, Amalie Klæstrup Nielsen


Annoncer