Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til erhvervskandidatuddannelsen

Guide til erhvervskandidatuddannelsen

Bliv klogere på den kommende erhvervskandidatuddannelse

Med et bredt flertal i Folketinget, og som første løsning i en ny frihedspakke på den udskældte fremdriftsreform, vil uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, nu indføre en fire-årig erhvervskandidatuddannelse, som skal kombinere en kandidatuddannelse med et job i en privat virksomhed.

I første omgang skal den nye uddannelsesform fungere som en forsøgsordning for 15 udvalgte kandidatuddannelser, hvor fleksibiliteten for de studerende øges. I sidste ende vil det vise sig, om kombinationen af specialisering og praktisk erfaring vil gavne de studerende såvel som dansk erhvervsliv. 

Hvad er en erhvervskandidatuddannelse?
En erhvervskandidatuddannelse er en 4-årig kandidatgrad, som man tager på deltid. Som studerende på en erhvervskandidatuddannelse er man ansat i en privat virksomhed ved siden af sine studier. Målet med den kommende erhvervskandidat er at bringe danske universiteter og erhvervsliv tættere sammen, så den studerende ikke får et såkaldt "praksischok", når han eller hun kommer ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Samtidig forudser fortalere for den nye uddannelsesform, at ledigheden efter endt universitetsuddannelse vil blive lavere på de udvalgte uddannelser, hvor erhvervkandidatgraden vil blive inddraget som et forsøg. 

Man vil som studerende opleve samme faglige indhold på erhvervskandidaten, som hvis man tog en almindelig to-årig kandidatuddannelse, men idet erhvervskandidaten er på deltid, vil den tage dobbelt så lang tid som en almindelig kandidatuddannelse at færdiggøre. 

Ligesom en almindelig kandidatuddannelse fra universitet er erhvervskandidatuddannelsen gratis og som udgangspunkt vil det blive muligt at arbejde tæt på fuldtid ved siden af studierne. Det vil sige mindst 25 timer om ugen. 

Positiv modtagelse fra DSF og Venstres Ungdom 
Både formand for Danske Studerenes Fællesråd (DSF), Sana Mahin Doost og Venstre Ungdoms landsformand, Chris Preuss, udtrykker glæde ved den nye erhvervskandidat. 

"Helt grundlæggende," siger DSF-formanden, "byder vi det velkomment, når der skabes større fleksibilitet for de studerende til at forme deres eget studieforløb."

VU-landsformand, Chris Preuss udtrykker ligeledes glæde ved den nye uddannelsesform: 

”Jeg er meget positiv overfor den nye erhvervskandidat. Jeg tror kun, at det gavner de studerende, at de får mulighed for at kombinere praksis og teori. Derfor håber vi, at regeringen vil forsætte med at skabe mere fleksible muligheder for studerende til at blive bedre.”

En win-win situation 
Foretalere for den kommende erhvervskandidatuddannelse er ligeledes begejstrede for den måde, hvorpå de studerende vil blive tættere knyttet til erhvervslivet i løbet af deres uddannelse, samtidig med at virksomhederne får adgang til den nyeste forskning. Derfor kan der være tale om en win-win situation, hvor både de studerende og virksomhederne får glæde af din fire-årige kontrakt.

Erhvervskandidatuddannelsen som første tiltag i ny frihedspakke på fremdriftsreformen
Da fremdriftsreformen ramte landets universiteter i 2015, fik den enorm kritik fra både studerende og undervisere. Med erhvervskandidaten i ærmet kan det tyde på, at regeringen forsøger at lempe på fremdriftreformens rammer. Til Studentum.dk udtrykker Sana Mahin Doost: 

"Erhvervskandidaterne kan være et skridt i den rigtige retning i forhold til at åbne op for diskussionerne om fremdriftsreformens benspænd. Det er diskussioner, der er essentielle og som vi glæder os til at tage igen." 

Sana Mahin Doost tilføjer:

"Dog er det også vigtigt, at man er opmærksom på, hvorfor et sådant tiltag overhovedet er nødvendigt. Fremdriftsreformen har fjernet fleksibilitet fra alle studerende, hvilket resulterer i politiske løsninger som denne." 

Erhvervskandidatuddannelsen vil fungere som første tiltag i den nye frihedspakke, som skal lempe på reglerne for den udskældte fremdriftsreform. 

Frihedspakken skal give studerende og institutioner flere rettigheder, men det er endnu ikke sikkert, hvilke nye tiltag, der kommer til at indgå i pakken udover erhvervskandidatuddannelsen.Erhvervskandidatuddannelse

Erhvervskandidat-uddannelsen                                   

Erhvervskandidatuddannelse

Ingen SU på erhvervskandidatuddannelsen og et krav om ordentlige vilkår fra DSF formand

Det er ikke muligt at modtage SU, hvis man vælger at læse sin kandidat som en erhvervskandidat. Istedet vil man modtage løn fra den virksomhed, som man vil have kontrakt med igennem de fire år, erhvervskandidatuddannelsen varer. Indtil videre vil det være op til den studerende og virksomheden at forhandle lønnen. Som et centralt krav mener Sana Mahin Doost, at de studerende på erhvervskandidater bør sikres ordentlige løn- og ansættelsesvilkår og udtrykker yderligere:

"De studerende skal have mulighed for at fortsætte deres studie på almindelig vis, hvis samarbejdet med virksomheden afbrydes af den ene eller anden årsag."

Erhvervskandidatens målgruppe
En erhvervskandidatuddannelse henvender sig til universitetsstuderende, som har færdiggjort eller forventer at færdiggøre deres bachelorgrad. Man behøver ydermere ikke være nyuddannet bachelor for at få adgang til en erhvervskandidatuddannelse. Man kan godt have været i arbejde i nogle år, hvorefter man ønsker at specialisere sig med en kandidatgrad. 

Erhvervskandidatuddannelsen henvender sig derudover til iværksættere, der gerne vil tage en kandidatgrad, men som også vil have tid til at udvikle deres virksomhed sideløbende.

Af digital kommunikationsassistent, Amalie Klæstrup Nielsen

Senest opdateret: 11 jul 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-06-2015

Quick Guide til Fremdriftsreformen

Er du i tvivl om, hvad fremdriftsreformen betyder for dig? Reformen stiller krav til de studerende om at nedsætte deres studietid og afslutte deres studie på normeret tid. Reformen indeholder 8 studiefremdriftsinitiativer, der skal sikre at studietiden bliver reduceret. Her får du det hurtige overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 02-02-2016

obligatorisk praktik

Vi har taget pulsen på de danske unges holdning til obligatorisk praktik samt hvad uddannelsesordførerne fra Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti mener om praktik som en obligatorisk del af videregående uddannelser. 

Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2016

Interview med HUMrådets formand om besparelser på uddannelse

Besparelser på uddannelsesområdet har også ramt Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. Vi har mødt de studerendes nye formand i HUMrådet, Jonathan Morell, til en snak om sine visioner for arbejdet i rådet og humanisternes rolle i samfundet såvel som uddannelsespolitisk.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview om revisionen af sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2016

Er Danmark ved at udvikle en præstationskultur?

Studentum har spurgt de unge om deres syn på debatten om en spirende præstationskultur i Danmark, der beskyldes for at skabe stress blandt unge studerende. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvad en række uddannelsesudførere mener om Fremdriftsreformen og karakterkrav som vejen direkte til skabelsen af Generation Præstation.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Interview med EVA om optagelse på de videregående uddannelser

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2016

Mangel på studieboliger i de danske studiebyer

De mange studerende, som hvert år valfarter til København for at studere, må se i øjnene, at det kan være svært at finde en studiebolig, som også er til at betale på en SU. Studentum spurgt unge danskere om deres holdning til de manglende studieboliger.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2016

Det betyder SU og Fremdriftsreformen for dig

Skal du begynde på en uddannelse? Så skal du være forberedt på at droppe svinkeærinder og skynde dig igennem. Der er nemlig gulerødder til de hurtige og pisk til de langsomme ude på landets studiesteder efter et 2013, der stod i reformernes tegn på uddannelsesområdet.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom om uddannelsespolitik

Studentum har interviewet DSU for at hjælpe dig på vej med, hvilke holdninger de har til uddannelsespolitik. Læs interviewet og find ud af, om du måske skal stemme på Socialdemokraterne?

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Hvad mener rød og blå blok om uddannelsespolitik?

Vi har taget fat i to uddannelsesordførere fra henholdsvis rød og blå blok og spurgt dem til emner som fremdriftsreformen, karakterkrav og gruppeeksamen. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvilken blok du er enig med på uddannelsesfronten.

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2015

Stemmer du til folketingsvalget?

"Jeg stemmer for at være en del af Danmarks fremtid"

Næsten 9 ud af 10 stemte ved folketingsvalget i 2011. Er du i tvivl, om du skal stemme ved valget i år? Læs med og få nogle bud på, hvorfor andre stemmer ved folketingsvalget - eller lader være.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Når din uddannelsesdrøm skydes i sænk af regeringen

Over 2000 unge blev ikke optaget på deres drømme-erhvervsuddannelse i 2015. Studentum har været på besøg på Københavns Tekniske Skole (KTS). Se med og find ud af, hvad eleverne mener om karakterkrav ved optagelse på en erhvervsuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 04-06-2015

Venstres Ungdom om uddannelsespolitik: Alle unge godt fra start!

Studentum har interviewet Simon Lindkær, der er uddannelsesordfører for Venstres Ungdom. I interviewet fortæller han om Venstres holdning til fremdriftsreformen, fremtidens unge, adgangskrav til gymnasiet og meget mere! Vil du vide, hvad Venstres mærkesag inden for uddannelsespolitik er?

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2015

Fremdriftsreformen - Hvad synes de unge egentlig?

Er Fremdriftsreformen et bureaukratisk helvede eller en gulerod for studerende? Skal en statskundskabsstuderende færdiggøre sit studie på samme tid som en pædagog? Få svaret på det og meget mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 08-02-2016

Fremdriftsreform: Blå blok versus rød blok

Fremdriftsreformen er en af de mest debatterede reformer blandt politikerne, studerende og rektorer samt ledere på de forskellige universiteter op til det kommende valg. Derfor har vi hos Studentum.dk spurgt ungdomspartierne om deres holdning til reformen og hvad de mener der skal gøres.

Læs mere