5 tips: Sådan forbereder du dig til eksamen
15 jul 2022

5 tips: Sådan forbereder du dig til eksamen

Som studerende kender du det alt for godt. Eksamenstiden kommer snigende, og det er nu, det gælder. Det er nu, du skal vise, hvad du har lært og brillere med din viden. Med eksamenstiden kommer tvivlen da også snigende hos de fleste.

Spørgsmål som "Hvad nu, hvis det ikke går, som jeg havde planlagt og klappen går ned?", "Hvordan når jeg at læse hele pensum, så det bliver siddende?" og "Er jeg overhovedet god nok?" kæmper om den trængte plads i hovedet.

I denne guide får du fem gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst til din eksamen.


1. Vær velforberedt

I tiden op til din eksamen er det vigtigt at du får forberedt dig grundigt. Det skal du selvfølgelig fordi, at du skal kunne det stof, som du skal eksamineres i og vise lærer og censor, at du har lært stoffet.

Mindmaps eller diagrammer i dine noter til at visualisere stoffet for dig selv er gode måder at booste effekten af din eksamensforberedelse. Undersøgelser viser også, at det har god effekt at teste sig selv i pensum forud for eksamen.

Udover det rent faglige formål med en god eksamensforberedelse, er der også en beroligende effekt i at vide, at du har styr på pensum og har gjort dit bedste op til eksamen. En stor del af eventuel eksamensangst kan således dæmpes, hvis du ved, at du er velforberedt og fx har orden i dine noter og papirer.

2. Lav en læseplan

Det er en rigtig god idé at lave en læseplan for din eksamensforberedelse. En læseplan kan være en simpel oversigt eller et skema, hvor du har skrevet ned, hvad du regner med at skulle nå indenfor nogle bestemte tidsrum. På den måde undgår, at du pludselig sidder med 500 sider dagen inden eksamen.

Du kan fx printe din læseplan ud og hænge den op på væggen eller en opslagstavle i nærheden af din foretrukne arbejdsplads/læseplads. Efterhånden som du arbejder dig igennem pensum, kan du krydse af, hvor langt du er kommet og på den måde gøre det til en motiverende faktor, at du kan se dit faktiske fremskridt dag for dag.

3. Disponér din tid

En god måde at disponere rigtigt over sin tid under en eksamensforberedelse kan være at lave en tidsplan, hvor du bestemmer dig for, hvor mange timer om dagen du skal læse og hvor mange timer du kan tillade dig at holde fri. På den måde kan du holde fri med nogenlunde god samvittighed (god samvittighed er typisk en savnet mangelvare når man er studerende!), hvis du har en fornemmelse af rent faktisk at have nået det, du skulle den enkelte dag eller uge.

4. Flyt eksamenslæsningen ud af hjemmet

En konkret måde at lave en klar opdeling mellem læsetid og fritid på er ved at flytte din eksamensforberedelse ud af hjemmet. For nogle mennesker fungerer det fint at sidde hjemme i sofaen og læse, mens andre mennesker behøver mere disciplin og let bliver fristet af alle de overspringshandlinger, der er mulighed for at lave, når man er derhjemme. 

Tag derfor ud af dit hjem, hvis du ikke arbejder effektivt. De fleste uddannelsessteder tilbyder rigtig gode læsepladser på skolen, hvor du kan studere i fred og ro. Ellers finder også masser af muligheder for at sidde på offentlige biblioteker eller læsesale. Søg på nettet og find et sted tæt på dig. 

5. Lav andet end at læse - en gang imellem!

Selvom det kan føles som om eksamenslæsningen burde fylde alle dine vågne timer, kan det være en fordel ind imellem at lave nogle helt andre ting. Det er f.eks. rigtig godt for hjernen at snuppe en rask gåtur eller en løbetur en gang i mellem. Alle former for sport er i det hele taget et stort bonus i en eksamensperiode, men måske har du også brug for socialt samvær med dine venner eller en biograftur med kæresten. Husk, at du ikke skal have dårlig samvittighed, fordi du laver andre ting - så længe det foregår i moderate mængder, og du overholder din læseplan.

Læs mere om, hvordan du forbereder dig bedst til eksamen. Få 5 gode tips her.

Senest opdateret: 15 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-06-2022

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode råd: Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. I denne guide giver studentum.dk dig 5 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og hvordan du lærer at håndtere stress i dit studieliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

7 tips: De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Se vores liste over de 7 bedste gadgets til studerende lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Gruppeeksamen vs. Individuel eksamen

Er du mest til at præstere alene og er du mest komfortabel med at spotlightet kun skinner på dig? Eller er du mest til at diskutere din opgave sammen med de mennesker, du har skrevet den med? Her får du overblik over fordele og ulemper ved gruppeeksamen vs. individuel eksamen.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan får du mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Læs hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie her.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2022

3 trin: Sådan kommer du godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte ny uddannelse efter sommerferien. Måske er du nervøs for at starte på dit nye studie? Bare rolig. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Læs med og få 4 gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan undgår du eksamenssnyd og plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få 3 gode råd her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Man skal ikke undervurdere vigtigheden af kildehenvisninger i en akademisk opgave! Vi har lavet en guide til kildehenvisningssystemet APA, så du nemt kan referere til dine kilder og dermed aflevere en korrekt og fyldestgørende litteraturliste.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores go-to-guide til Harvard-kildehenvisning og få helt styr på dine kilder.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs med i denne guide og få gode og håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet. Læs vores fem studieteknikker til eksamenslæsningen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program! Med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det. Se selv her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan holder du dig motiveret under Covid-19

Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Få skræddersyet lektiehjælp og nå dine mål

Lektiehjælp kan være lige præcis dét, den enkelte studerende har brug for. Undervisning og lektiehjælp, der er skræddersyet den enkelte, kan give et boost i motivation, faglighed og ikke mindst faglig selvtillid. Dette kan have en stor indvirkning på dine karakterer, din tro på dig selv og dine drømme for fremtiden.

Læs mere