Vis studentum.dk som: Mobile

COVID-19 - Er dit studievalg blevet påvirket? Svar på 3 lynhurtige spørgsmål

5 tips til din eksamensforberedelse

Som studerende kender du det alt for godt. Eksamenstiden kommer snigende, og det er nu, det gælder. Det er nu, du skal vise, hvad du har lært og brillere med din viden. Med eksamenstiden kommer tvivlen da også snigende hos de fleste. Spørgsmål som "Hvad nu, hvis det ikke går, som jeg havde planlagt og klappen går ned?", "Hvordan når jeg at læse hele pensum, så det bliver siddende?" og "Er jeg overhovedet god nok?" kæmper om den trængte plads i hovedet.

I denne guide får du fem gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst til din eksamen.


1. Vær velforberedt

I tiden op til din eksamen er det vigtigt at du får forberedt dig grundigt. Det skal du selvfølgelig fordi, at du skal kunne det stof, som du skal eksamineres i og vise lærer og censor, at du har lært stoffet.

Mindmaps eller diagrammer i dine noter til at visualisere stoffet for dig selv er gode måder at booste effekten af din eksamensforberedelse. Undersøgelser viser også, at det har god effekt at teste sig selv i pensum forud for eksamen.

Udover det rent faglige formål med en god eksamensforberedelse, er der også en beroligende effekt i at vide, at du har styr på pensum og har gjort dit bedste op til eksamen. En stor del af eventuel eksamensangst kan således dæmpes, hvis du ved, at du er velforberedt og fx har orden i dine noter og papirer.

2. Lav en læseplan

Det er en rigtig god idé at lave en læseplan for din eksamensforberedelse. En læseplan kan være en simpel oversigt eller et skema, hvor du har skrevet ned, hvad du regner med at skulle nå indenfor nogle bestemte tidsrum. På den måde undgår, at du pludselig sidder med 500 sider dagen inden eksamen.

Du kan fx printe din læseplan ud og hænge den op på væggen eller en opslagstavle i nærheden af din foretrukne arbejdsplads/læseplads. Efterhånden som du arbejder dig igennem pensum, kan du krydse af, hvor langt du er kommet og på den måde gøre det til en motiverende faktor, at du kan se dit faktiske fremskridt dag for dag.

3. Disponér din tid

En god måde at disponere rigtigt over sin tid under en eksamensforberedelse kan være at lave en tidsplan, hvor du bestemmer dig for, hvor mange timer om dagen du skal læse og hvor mange timer du kan tillade dig at holde fri. På den måde kan du holde fri med nogenlunde god samvittighed (god samvittighed er typisk en savnet mangelvare når man er studerende!), hvis du har en fornemmelse af rent faktisk at have nået det, du skulle den enkelte dag eller uge.

4. Flyt eksamenslæsningen ud af hjemmet

En konkret måde at lave en klar opdeling mellem læsetid og fritid på er ved at flytte din eksamensforberedelse ud af hjemmet. For nogle mennesker fungerer det fint at sidde hjemme i sofaen og læse, mens andre mennesker behøver mere disciplin og let bliver fristet af alle de overspringshandlinger, der er mulighed for at lave, når man er derhjemme. 

Tag derfor ud af dit hjem, hvis du ikke arbejder effektivt. De fleste uddannelsessteder tilbyder rigtig gode læsepladser på skolen, hvor du kan studere i fred og ro. Ellers finder også masser af muligheder for at sidde på offentlige biblioteker eller læsesale. Søg på nettet og find et sted tæt på dig. 

5. Lav andet end at læse - en gang imellem!

Selvom det kan føles som om eksamenslæsningen burde fylde alle dine vågne timer, kan det være en fordel ind imellem at lave nogle helt andre ting. Det er f.eks. rigtig godt for hjernen at snuppe en rask gåtur eller en løbetur en gang i mellem. Alle former for sport er i det hele taget et stort bonus i en eksamensperiode, men måske har du også brug for socialt samvær med dine venner eller en biograftur med kæresten. Husk, at du ikke skal have dårlig samvittighed, fordi du laver andre ting - så længe det foregår i moderate mængder, og du overholder din læseplan.

Læs mere om, hvordan du forbereder dig bedst til eksamen. Få 5 gode tips her.

Senest opdateret: 21 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-05-2020

5 gode råd til din online eksamen

Har du som studerende svært ved at navigere i den nye virkelighed og holde en struktur i din hverdag?  Med et par gode råd kan du igen få styr på hverdagen.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over Sådan kommer du bedst igennem alt læsningen på dit studie!hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Stressguide til studerende

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Gruppeeksamen vs. Individuel eksamen

Er du mest til at præstere alene og er du mest komfortabel med at spotlightet kun skinner på dig? Eller er du mest til at diskutere din opgave sammen med de mennesker, du har skrevet den med? Her får du overblik over fordele og ulemper ved gruppeeksamen vs. individuel eksamen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores guide til Harvard og få styr på din litteratur.

Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2018

Undgå eksamenssnyd og plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få tre gode råd til at undgå plagiering.

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Forebyg eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere