Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan får du en god eksamensoplevelse

Eksamen! Et ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Mange studerende er nervøse eller bange op til eller under selve eksamen. Mange vil nemlig gerne præstere til en topkarakter foran lærer og censor eller skrive den perfekte skriftlige opgave.

At være en smule nervøs til en eksamen er ofte et godt tegn. Det betyder at kroppen er i højeste beredskab og ved, at der skal ydes en ekstra indsats. Men for nogle studerende bliver oplevelsen af eksamensangst og overdreven nervøsitet så ødelæggende, at de måske præsterer langt under deres normale niveau, eller måske udvikler en regulær angst for eksamenssituationer.

I denne guide har vi samlet en række gode råd, som kan hjælpe dig med at gøre din eksamensforberedelse bedre og mere målrettet, samt at kontrollere din angst for at gå til eksamen. Har du brug for yderligere inspiration til den gode eksamen, har vi også samlet fem tips til eksamensforberedelse til dig.

Vær forberedt og hav styr på detaljerne forud for eksamen

Hvis du let bliver nervøs og angst til en eksamen, kan det have en beroligende effekt at undersøge og få alle detaljer på plads omkring selve eksamen i god tid. Stil dig selv spørgsmål som:

  • Hvor lang tid er eksamen?
  • Er der forberedelsestid og hvor længe?
  • Hvilke hjælpemidler må jeg have med?
  • Hvilket lokale afholdes eksamen i?
  • Hvilken bus skal jeg tage for at komme derhen og hvornår skal jeg hjemmefra?
  • Skal jeg have mad og drikke med?

Du kan eventuelt pakke din taske dagen før, så du ikke skal stresse rundt på selve dagen og lede efter din lommeregner eller tyske ordbøger. Spis også en solid morgenmad med masser af sund energi. Det går lige i hjernen og booster din præstationsevne for resten af dagen.

Kom i god tid, før du eksamen starter

Når tiden er inde, og du endelig skal til den længe ventede og frygtede eksamen, kan du også gøre en række ting for at forsøge at kontrollere din eksamensangst. En konkret ting du kan gøre er at komme i rette tid til eksamen. Det er altid en dårlig idé at komme for sent, du risikerer både at stresse dig selv unødvendigt og slet og ret at møde for sent til din eksamen!

Kom dog ikke alt for tidligt, for så kan du også risikere at blive smittet af den hektiske og nervøse stemning omkring eksamenslokalet. Måske bliver du ekstra stresset af at tale med dine medstuderende, eller måske har det en beroligende effekt på dig? Mærk selv efter og find ud af, hvad du bedst fungerer med.

Giv eksamensangsten baghjul til din mundtlige eksamen

For nogle kan det være en hjælp at sætte ord på sin eksamensangst overfor lærer og censor. I alle tilfælde skal du tænke på, at lærer og censor som regel er vant til at have studerende til eksamen, og de har sjældent nogen interesse i, at det skal gå dårligt for de studerende. De fleste lærere og censorer vil gerne hjælpe de studerende på vej og har ofte forståelse for, hvis nervøsiteten blokerer en smule i starten.

Hvis du får et spørgsmål, du ikke lige kan svare på, eller hvis den berømte klap går ned og det hele står stille oppe i hovedet på dig, kan du altid holde en lille tænkepause og f.eks. drikke et glas vand, som står på bordet til de fleste eksamener. Det er også i orden at bede om at få et spørgsmål gentaget eller formuleret på en anden måde. I stedet for at svare ”Det ved jeg ikke”, kan du måske også prøve at sige ”Det kan jeg ikke huske lige nu”. På den måde siger du ikke, at du ikke kender svaret, men lægger op til at spørgsmålet måske kan vende tilbage i eksaminationen på et senere tidspunkt.

Det kan du gøre ved din eksamensangst til skriftlig eksamen

Hvis du er meget nervøs til skriftlige eksamener, kan du fra starten vælge en plads i lokalet, hvor du kunne forestille dig at føle dig mest tryg. Måske helt ude ved væggen eller bagerst, hvor ingen kan kigge på dig? Du kan tage en MP3 spiller med, med din yndlingsmusik, noget beroligende klassisk eller afslappende chill out-musik.

Læs hele opgaven igennem til at starte med og forsøg at danne dig et overblik. Måske er det en god taktik for dig at begynde med de mest tilgængelige opgaver? Hvis du har brug for en pause under eksamenen, så gå en tur på toilettet eller ud på gangen i et par minutter.

Hvis din eksamen varer flere timer kommer du sikkert til at behøve at spise og drikke undervejs. Tag en lækker madpakke med dig med mad, som er let at spise og en flaske koldt vand. Det er også lækkert at have små, sunde snacks med, f.eks. nødder og bær (som faktisk er godt for hjernen), frisk eller tørret frugt, en smoothie, yoghurt eller lignende. Slik og sodavand med meget sukker er en hurtig kilde til energi, men er ikke en god strategi i længden.

Hold fri, når du er færdig!

Husk at nyde, at du har overstået en eksamen! Også selvom den næste står lige om hjørnet. Tag fri resten af dagen, ros dig selv, fordi du har overstået en eksamen og lav noget sjovt!

Hvis du ikke består din eksamen, så husk at det ikke er verdens undergang. Masser af studerende har oplevet at dumpe en enkelt eksamen, men det betyder ikke at man ikke kan komme godt igennem et studie alligevel.

Der er hjælp at hente

Hvis du er en af de studerende, som er så hårdt ramt af eksamensangst, at det i høj grad går ud over dine præstationer, findes der professionel hjælp at hente. Langt de fleste uddannelsesinstitutioner har en studievejledning, som står til rådighed med støtte og hjælp til de eksamensangste studerende. Nogle arrangerer endda kurser, hvor du kan lære at kontrollere din angst for eksamen.

Der findes også noget, som hedder Studenterrådgivningen, som yder gratis psykolog- og studiehjælp til de studerende. Studenterrådgivningen har lokaler på mange store, videregående uddannelsessteder og har f.eks. udgivet en god pjece om eksamensangst. Spørg på din uddannelsesinstitution, hvilke muligheder du har for at få hjælp til din eksamensangst eller læs mere i vores stressguide til studerende.

Held og lykke med din eksamen!

Senest opdateret: 21 okt 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 05-02-2016

Sådan kommer du godt fra studiestart i tre trin

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Smarte gadgets, programmer og apps til studielivet

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Eksperternes tips: Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over Sådan kommer du bedst igennem alt læsningen på dit studie!hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Brug vores guide til Harvard og få styr på din litteratur.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 tips til din eksamensforberedelse

Er du nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er godt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Hvilken engelsktest skal du vælge?

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2018

Sådan undgår du plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få tre gode råd til at undgå plagiering.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Gruppeeksamen vs. Individuel eksamen

Er du mest til at præstere alene og er du mest komfortabel med at spotlightet kun skinner på dig? Eller er du mest til at diskutere din opgave sammen med de mennesker, du har skrevet den med? Her får du overblik over fordele og ulemper ved gruppeeksamen vs. individuel eksamen.

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere