Guide til den gode eksamen
09 jun 2022

Sådan får du en god eksamensoplevelse

Eksamen! Et ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Mange studerende er nervøse eller bange op til eller under selve eksamen. Mange vil nemlig gerne præstere til en topkarakter foran lærer og censor eller skrive den perfekte skriftlige opgave.

At være en smule nervøs til en eksamen er ofte et godt tegn. Det betyder at kroppen er i højeste beredskab og ved, at der skal ydes en ekstra indsats. Men for nogle studerende bliver oplevelsen af eksamensangst og overdreven nervøsitet så ødelæggende, at de måske præsterer langt under deres normale niveau, eller måske udvikler en regulær angst for eksamenssituationer.

I denne guide har vi samlet en række gode råd, som kan hjælpe dig med at gøre din eksamensforberedelse bedre og mere målrettet, samt at kontrollere din angst for at gå til eksamen. Har du brug for yderligere inspiration til den gode eksamen, har vi også samlet fem tips til eksamensforberedelse til dig.

Vær forberedt og hav styr på detaljerne forud for eksamen

Hvis du let bliver nervøs og angst til en eksamen, kan det have en beroligende effekt at undersøge og få alle detaljer på plads omkring selve eksamen i god tid. Stil dig selv spørgsmål som:

  • Hvor lang tid er eksamen?
  • Er der forberedelsestid og hvor længe?
  • Hvilke hjælpemidler må jeg have med?
  • Hvilket lokale afholdes eksamen i?
  • Hvilken bus skal jeg tage for at komme derhen og hvornår skal jeg hjemmefra?
  • Skal jeg have mad og drikke med?

Du kan eventuelt pakke din taske dagen før, så du ikke skal stresse rundt på selve dagen og lede efter din lommeregner eller tyske ordbøger. Spis også en solid morgenmad med masser af sund energi. Det går lige i hjernen og booster din præstationsevne for resten af dagen.

Kom i god tid, før din eksamen starter

Når tiden er inde, og du endelig skal til den længe ventede og frygtede eksamen, kan du også gøre en række ting for at forsøge at kontrollere din eksamensangst. En konkret ting du kan gøre er at komme i rette tid til eksamen. Det er altid en dårlig idé at komme for sent, du risikerer både at stresse dig selv unødvendigt og slet og ret at møde for sent til din eksamen!

Kom dog ikke alt for tidligt, for så kan du også risikere at blive smittet af den hektiske og nervøse stemning omkring eksamenslokalet. Måske bliver du ekstra stresset af at tale med dine medstuderende, eller måske har det en beroligende effekt på dig? Mærk selv efter og find ud af, hvad du bedst fungerer med.

Giv eksamensangsten baghjul til din mundtlige eksamen

For nogle kan det være en hjælp at sætte ord på sin eksamensangst overfor lærer og censor. I alle tilfælde skal du tænke på, at lærer og censor som regel er vant til at have studerende til eksamen, og de har sjældent nogen interesse i, at det skal gå dårligt for de studerende. De fleste lærere og censorer vil gerne hjælpe de studerende på vej og har ofte forståelse for, hvis nervøsiteten blokerer en smule i starten.

Hvis du får et spørgsmål, du ikke lige kan svare på, eller hvis den berømte klap går ned og det hele står stille oppe i hovedet på dig, kan du altid holde en lille tænkepause og f.eks. drikke et glas vand, som står på bordet til de fleste eksamener. Det er også i orden at bede om at få et spørgsmål gentaget eller formuleret på en anden måde. I stedet for at svare ”Det ved jeg ikke”, kan du måske også prøve at sige ”Det kan jeg ikke huske lige nu”. På den måde siger du ikke, at du ikke kender svaret, men lægger op til at spørgsmålet måske kan vende tilbage i eksaminationen på et senere tidspunkt.

Det kan du gøre ved din eksamensangst til skriftlig eksamen

Hvis du er meget nervøs til skriftlige eksamener, kan du fra starten vælge en plads i lokalet, hvor du kunne forestille dig at føle dig mest tryg. Måske helt ude ved væggen eller bagerst, hvor ingen kan kigge på dig? Du kan tage en MP3 spiller med, med din yndlingsmusik, noget beroligende klassisk eller afslappende chill out-musik.

Læs hele opgaven igennem til at starte med og forsøg at danne dig et overblik. Måske er det en god taktik for dig at begynde med de mest tilgængelige opgaver? Hvis du har brug for en pause under eksamenen, så gå en tur på toilettet eller ud på gangen i et par minutter.

Hvis din eksamen varer flere timer kommer du sikkert til at behøve at spise og drikke undervejs. Tag en lækker madpakke med dig med mad, som er let at spise og en flaske koldt vand. Det er også lækkert at have små, sunde snacks med, f.eks. nødder og bær (som faktisk er godt for hjernen), frisk eller tørret frugt, en smoothie, yoghurt eller lignende. Slik og sodavand med meget sukker er en hurtig kilde til energi, men er ikke en god strategi i længden.

Hold fri, når du er færdig!

Husk at nyde, at du har overstået en eksamen! Også selvom den næste står lige om hjørnet. Tag fri resten af dagen, ros dig selv, fordi du har overstået en eksamen og lav noget sjovt!

Hvis du ikke består din eksamen, så husk at det ikke er verdens undergang. Masser af studerende har oplevet at dumpe en enkelt eksamen, men det betyder ikke at man ikke kan komme godt igennem et studie alligevel.

Der er hjælp at hente

Hvis du er en af de studerende, som er så hårdt ramt af eksamensangst, at det i høj grad går ud over dine præstationer, findes der professionel hjælp at hente. Langt de fleste uddannelsesinstitutioner har en studievejledning, som står til rådighed med støtte og hjælp til de eksamensangste studerende. Nogle arrangerer endda kurser, hvor du kan lære at kontrollere din angst for eksamen.

Der findes også noget, som hedder Studenterrådgivningen, som yder gratis psykolog- og studiehjælp til de studerende. Studenterrådgivningen har lokaler på mange store, videregående uddannelsessteder og har f.eks. udgivet en god pjece om eksamensangst. Spørg på din uddannelsesinstitution, hvilke muligheder du har for at få hjælp til din eksamensangst eller læs mere i vores stressguide til studerende.

Held og lykke med din eksamen!

Senest opdateret: 09 jun 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-07-2022

5 tips til din eksamensforberedelse

Sidder du og er nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du vores 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er bedst muligt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode råd: Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. I denne guide giver studentum.dk dig 5 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og hvordan du lærer at håndtere stress i dit studieliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

7 tips: De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Se vores liste over de 7 bedste gadgets til studerende lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan får du mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Læs hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie her.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2022

3 trin: Sådan kommer du godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte ny uddannelse efter sommerferien. Måske er du nervøs for at starte på dit nye studie? Bare rolig. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Læs med og få 4 gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

8 gode råd: HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så udforsk dine muligheder for at tage HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2022

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan undgår du eksamenssnyd og plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få 3 gode råd her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2022

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, men er kommet i tvivl, om det er det rette for dig? Mange tvivler indimellem på deres valg af studie, men der er nogle ting du bør overveje før du dropper ud.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studiestress? Her er 3 ting, der kan hjælpe dig

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? Man kan faktisk gøre meget selv for at stresse mindre og få mere overskud i hverdagen. Se med her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs med i denne guide og få gode og håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet. Læs vores fem studieteknikker til eksamenslæsningen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program! Med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det. Se selv her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality (VR)

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan holder du dig motiveret under Covid-19

Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe lige her.

Læs mere