26 okt 2015

Copenhagen skills 2015


Copenhagen Skills 2015

Unge bruger sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. ”I sørger for at gå sammen med nogen hele tiden”, siger en lærer til sine elever, der allerede er på vej i alle retninger. Velkommen til Copenhagen Skills! Her er elever i 8.-10. klasse taget til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg. 

Studentum har været på pletten, og fortæller her om nogle af de indtryk, som messen bød på!

Af informationsmedarbejder Anne Sparresø Merklin

Første stop

”Er du her med en klasse”, spørger en kvinde, og rækker mig et program for messen, der strækker sig fra 22-24 oktober 2015 i Bella Centeret. Her skal unge se, smage, lugte, høre og bruge følesanserne til at blive klogere på, hvad en erhvervsfaglig uddannelse er.

Det første stop for eleverne er en hurtig guide til, hvad de kan opleve på messen. To piger bevarer overblikket, mens de på under to minutter guider eleverne gennem, hvad de kan opleve og hvordan de får mest muligt ud af besøget. Der skal mange tusinde elever gennem messen i dag, så der er fart over feltet. Efter eleverne har fået de vigtigste informationer, er der fri leg! 

Fra smed til frisør

I et hjørne står et par mænd, og hamrer på rødglødende jern. Der breder sig en duft af varme fra den store ovn, hvor smedene varmer jernet op. Hver gang en hammer rammer jernet, flyver små røde skær op i luften og brænder ud. Langsomt, men korrekt former jernet sig og bliver til håndlavede søm. En ung mand, der kigger på, får stukket en hammer i hånden, så han selv kan prøve kunsten. Han hamrer hårdt på det brandvarme jern, som smeden holder fast i med en tang, og giver hammeren videre til sin kammerat, der også vil prøve.

I kontrast til det maskuline miljø får jeg øje på Frisørskolens stand. Her er en pige i gang med at lære, hvordan hun bruger curlere. ”På frisøruddannelsen øver vi teknik på dukkernes hår, før vi gør det på kunderne”, siger en repræsentant for frisøruddannelsen. Bag dem sidder en mørkhåret pige. En frisør står med hendes hår i hænderne. Hun tager en tot og krydser den over en anden tot, og sådan bliver hun ved, indtil der dannes en smuk fransk fletning.

Prøv en skør cykel

”Prøv en skør cykel”, står der på et skilt, og jeg må hurtigt trække fødderne til mig, da jeg står midt på en cykelbane. En ung mand cykler på en cykel, der kræver koordineringsevner ud over det normale. Når han drejer styret til venstre, drejer cyklen til højre. En anden er ved at få hjælp til at komme op på en cykel, der bringer ham op i to meters højde. Hvis du mødte ham på Københavns cykelstier, ville du undre dig over, hvordan han selv var kommet helt derop?

Pynt en kransekage

Det dufter dejligt af sukker og mel, og jeg får øje på fem bagere. De har bagt et væld af kransekager, som de unge selv skal pynte. En pige tager en kage med den ene hånd og flasken med glasur i den anden, og bevæger den fra side til side som når pølsemanden putter sennep i buede bevægelser på ens hotdog. Særligt standene, hvor de unge kan få lov til at smage, synes at vække begejstring på messen.

”8. klasserne kommer mest og spørger os om, hvad de kan få? Om vi har slik eller noget andet de kan spise. Men 9. og 10. klasseeleverne skal jo snart vælge, hvad de vil, så de vil gerne snakke lidt mere seriøst omkring uddannelsesvalg”, fortæller Tina, der er EUX-vejleder.

Hvad drømmer du om?

Midt i det hele, står et hus. Det minder mest af alt om en gigantisk bikube, hvor hver kube har et budskab. Hvad drømmer du om? Hvor skal du hen? Hvad vil du? Hvad kan du? Hvordan lærer du bedst? Alle elever på messen skal sammen med deres lærer i gennem bikuben. Derefter har de mulighed for at få hjælp hos en uddannelsesvejleder til at få et større overblik over egne færdigheder og dertilhørende relevante uddannelser.

Da jeg går fra messen på vej til metroen, siger en gut til sine kammerater: ”Nu ved jeg godt, hvad jeg skal være”. De griner, og stiger på metroen.


Senest opdateret: 26 okt 2015

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for alternativ behandling

Hvordan bliver man alternativ behandler? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelse, job og karriere inden for alternativ behandling med fokus på de tre største behandlingsformer.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Ledelse og administration

Hvad kan jeg blive inden for ledelse, administration og kontor? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en business uddannelse og læse mere om de mange karriereveje i branchen. Bliv inspireret lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 23-12-2020

Mød en lærerstuderende

Cecilie har lige siden hun selv gik på efterskole drømt om at undervise efterskoleelever. Derfor begyndte hun på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole for at forfølge sin drøm! Læs her om Cecilie oplevelse af studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Overblik: Det betyder regeringens nye reformudspil

Som en del af regeringens nye reformudspil "Danmark kan mere 3", lægger regeringen op til at en række kandidatuddannelser på universitetet skal beskæres med et år. Men hvad betyder det egentlig i praksis, og hvilken betydning kan det have for dig, der sidder og overvejer at tage en kandidatuddannelse? 

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2022

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi er en alternativ behandlingsform, hvis oprindelse går årtusinder tilbage. Men hvad er zoneterapi egentlig? Hvad kan det afhjælpe, og hvordan fungerer behandlingen i praksis? Det vil vi forsøge at give dig svaret på her sammen med Lene Schmidt fra Den Danske Zoneterapeutskole. 

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide