Vis studentum.dk som: Mobile

COVID-19 - Er dit studievalg blevet påvirket? Svar på 3 lynhurtige spørgsmål

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Virtual Reality eller VR er en teknologi, som over de seneste år har indfundet sin vej i vores hverdag. De fleste kender dog primært VR som underholdning udviklet til film og spil, men nu er det også blevet et redskab, som du kan bruges til at forebygge eller lære at håndtere eksamenspres eller decideret præstationsangst, så du kan få vist alt din faglighed til eksamen.

StudyMind er organisationen bag konceptet. StudyMind har i mange år beskæftiget sig med forebyggelse og håndtering af eksamenspres og angst gennem psykologisk rådgivning til unge studerende. Som et nyt koncept har de udviklet en VR-teknologi, der giver dig mulighed for at træne og afprøve eksamenssituationen før den rigtige eksamen. 

Hvad er fordelen ved at bruge VR som eksamenstræning? 

Vi lider alle af en grad af anspændthed eller nervøsitet, før en eksamen eller vigtig præsentation. Det er faktisk også positivt, fordi det betyder, at vi er opmærksomme, fokuserede og ønsker at præsentere godt. Nervøsiteten bliver dog et problem, når de negative tanker tager over, så vi ikke kan gennemføre eksamen uden psykisk eller fysisk ubehag. Sker det, er det meget sandsynligt, at du udvikler en form for angst i større eller mindre grad for lignende eksamens- eller præstationssituationer. 

Fordelen ved VR-teknologien som eksamenstræning er, at det nu er blevet muligt at skabe et neutralt og trygt rum, hvor du har mulighed for at træne og øve fremtidige eksamenssituationer, før det virkelig gælder. På den måde kan du få styr på dine nerver gennem nye erfaringer og mindske usikkerheden for den kommende eksamen. Dette kaldes også for eksponeringsterapi, fordi du eksponerer dig selv for din frygt og ved at overvinde den, vokser du og kommer til at tro mere på dig selv. 

Ved at træne eksamensituationen styrker du samtidig din faglighed, og den vej igennem reducerer du også følelsen af pres og stress. Jo mere sikker, du bliver i din egen faglighed og formidling, jo mindre nervøs er du og jo bedre præsterer du til eksamen. 

VR-teknologien kan således styrke dig både mentalt og fagligt før en eksamen, og samtidig kan det gøre tiden op til eksamen både sjovere og mere afslappet, fordi du ikke skal bruge kræfter på at bekymre dig om dine evner til at klare den næste eksamen.

Vi lever i et samfund, hvor karakterer har en stor betydning Derfor er det også skørt, at vi ikke giver unge mulighed for at træne eksamensituationer, før det virkelig gælder. Som atlet ville du jo heller aldrig løbe et maraton uden at have trænet op.

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning?

StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Sådan er det let tilgængeligt og nemt for dig at tilgå. De tre dele består af en kursussektion, et dispositionsværktøj og VR-brillerne.

Kursussektionen

Kursussektionen er en form for inspirationsunivers med mentale og faglige hjælpemidler og værktøjer som du kan benytte dig af inden din eksamenstræning i VR. Du kan fx blive klædt på til at håndtere præstationspresset eller lære hvordan du opbygger en god disposition.

Dispostionsværktøjet

Dispositionsværktøjet er en digital skabelon, der hjælper dig med at strukturere dit faglige indhold. Når du har lavet din disposition, kan du uploade den til den virtuelle eksamen, så du kan træne brugen af den og på den måde opnå en tryghed i den faglige viden, du skal formidle. 

VR-træning

Med et sæt VR-briller kan du gå til prøveeksamen i en simuleret, men realistisk eksamenssituation, med brug af egen disposition, og på den måde træne dig selv mentalt og fagligt stærkere. Her kan du vælge mellem forskellige sværhedsgrader:

  • Den venlige, nikkende og anerkendende lærer, der er god til at skabe tryghed i eksamensituationen
  • Den udtryksløse og neutrale underviser, der er svær at aflæse
  • Den kritiske lærer, der ser utilfreds ud og som stiller uddybende spørgsmål.

Sådan kan du selv vælge, hvilken sværhedsgrad du ønsker at træne fra gang til gang. De forskellige niveauer er et forsøg på at afspejle virkeligheden, da der er stor forskel på, hvilken type af underviser du kan møde til dine eksaminer. Når du lærer at holde fagligt fokus, uanset hvilken type underviser du er til eksamen hos, er du godt rustet til den rigtige eksamen. 

Et eksamenstræningsværktøj for alle

VR som eksamenstræning henvender sig primært til dig, der lider af eksamensangst eller oplever stor pres og nervøsitet op til en eksamen. Ved at bruge VR-brillerne har du mulighed for at simulere eksamensoplevelsen flere gange, så du er bedst muligt klædt på til, når det virkelig gælder.

Ved at udsætte dig selv for eksamenssituationen flere gange, udøver du en form for mental træning, hvor du gennem nye erfaringer får styr på dine nerver og slipper angsten. 

Men Anna Stelvig fortæller, at VR-brillerne også kan fungere som et træningsværktøj for dig, der bare gerne vil blive bedre til at gå til eksamen.

Når du træner din eksamen i VR:

  • Internaliserer du din viden, hvilket gør det lettere at huske og bruge den til din rigtige eksamen.
  • Du styrker din formidlingsevne, så du mere præcist kan få sagt de vigtige pointer og holde en god struktur under eksamen.
  • Du bliver opmærksom på, om der er huller i din viden og ikke mindst, hvad dine styrker er, så du ved, hvad du skal læse mere op på inden din eksamen.

Sådan er der altså mange fordele ved at bruge VR-teknologien som et træningsværktøj - både til dig, der lider af stress eller decideret angst i eksamenssituationer og til dig, der bare gerne vil blive dygtigere til at præstere til eksamen. 

Klik her for at læse mere om StudyMind, og hvordan du kan komme igang med VR som eksamenstræning. 

Vil du læse mere om, hvordan du forebygger eksamensangst og bliver bedre til at gå til eksamen? Læs 4 gode råd her. 

Senest opdateret: 27 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-10-2019

5 tips til din eksamensforberedelse

Er du nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er godt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-05-2020

5 gode råd til din online eksamen

Har du som studerende svært ved at navigere i den nye virkelighed og holde en struktur i din hverdag?  Med et par gode råd kan du igen få styr på hverdagen.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Stressguide til studerende

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-01-2018

Undgå eksamenssnyd og plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få tre gode råd til at undgå plagiering.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Gruppeeksamen vs. Individuel eksamen

Er du mest til at præstere alene og er du mest komfortabel med at spotlightet kun skinner på dig? Eller er du mest til at diskutere din opgave sammen med de mennesker, du har skrevet den med? Her får du overblik over fordele og ulemper ved gruppeeksamen vs. individuel eksamen.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over Sådan kommer du bedst igennem alt læsningen på dit studie!hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

3 tips - Kom godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere