Vis studentum.dk som: Mobile
Træn din eksamenssituation med Virtual Reality | Læs mere her

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Virtual Reality eller VR er en teknologi, som over de seneste år har indfundet sin vej i vores hverdag. De fleste kender dog primært VR som underholdning udviklet til film og spil, men nu er det også blevet et redskab, som du kan bruges til at forebygge eller lære at håndtere eksamenspres eller decideret præstationsangst, så du kan få vist alt din faglighed til eksamen.

StudyMind er organisationen bag konceptet. StudyMind har i mange år beskæftiget sig med forebyggelse og håndtering af eksamenspres og angst gennem psykologisk rådgivning til unge studerende. Som et nyt koncept har de udviklet en VR-teknologi, der giver dig mulighed for at træne og afprøve eksamenssituationen før den rigtige eksamen. 

Hvad er fordelen ved at bruge VR som eksamenstræning? 

Vi lider alle af en grad af anspændthed eller nervøsitet, før en eksamen eller vigtig præsentation. Det er faktisk også positivt, fordi det betyder, at vi er opmærksomme, fokuserede og ønsker at præsentere godt. Nervøsiteten bliver dog et problem, når de negative tanker tager over, så vi ikke kan gennemføre eksamen uden psykisk eller fysisk ubehag. Sker det, er det meget sandsynligt, at du udvikler en form for angst i større eller mindre grad for lignende eksamens- eller præstationssituationer. 

Fordelen ved VR-teknologien som eksamenstræning er, at det nu er blevet muligt at skabe et neutralt og trygt rum, hvor du har mulighed for at træne og øve fremtidige eksamenssituationer, før det virkelig gælder. På den måde kan du få styr på dine nerver gennem nye erfaringer og mindske usikkerheden for den kommende eksamen. Dette kaldes også for eksponeringsterapi, fordi du eksponerer dig selv for din frygt og ved at overvinde den, vokser du og kommer til at tro mere på dig selv. 

Ved at træne eksamensituationen styrker du samtidig din faglighed, og den vej igennem reducerer du også følelsen af pres og stress. Jo mere sikker, du bliver i din egen faglighed og formidling, jo mindre nervøs er du og jo bedre præsterer du til eksamen. 

VR-teknologien kan således styrke dig både mentalt og fagligt før en eksamen, og samtidig kan det gøre tiden op til eksamen både sjovere og mere afslappet, fordi du ikke skal bruge kræfter på at bekymre dig om dine evner til at klare den næste eksamen.

Vi lever i et samfund, hvor karakterer har en stor betydning Derfor er det også skørt, at vi ikke giver unge mulighed for at træne eksamensituationer, før det virkelig gælder. Som atlet ville du jo heller aldrig løbe et maraton uden at have trænet op.

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning?

StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Sådan er det let tilgængeligt og nemt for dig at tilgå. De tre dele består af en kursussektion, et dispositionsværktøj og VR-brillerne.

Kursussektionen

Kursussektionen er en form for inspirationsunivers med mentale og faglige hjælpemidler og værktøjer som du kan benytte dig af inden din eksamenstræning i VR. Du kan fx blive klædt på til at håndtere præstationspresset eller lære hvordan du opbygger en god disposition.

Dispostionsværktøjet

Dispositionsværktøjet er en digital skabelon, der hjælper dig med at strukturere dit faglige indhold. Når du har lavet din disposition, kan du uploade den til den virtuelle eksamen, så du kan træne brugen af den og på den måde opnå en tryghed i den faglige viden, du skal formidle. 

VR-træning

Med et sæt VR-briller kan du gå til prøveeksamen i en simuleret, men realistisk eksamenssituation, med brug af egen disposition, og på den måde træne dig selv mentalt og fagligt stærkere. Her kan du vælge mellem forskellige sværhedsgrader:

  • Den venlige, nikkende og anerkendende lærer, der er god til at skabe tryghed i eksamensituationen
  • Den udtryksløse og neutrale underviser, der er svær at aflæse
  • Den kritiske lærer, der ser utilfreds ud og som stiller uddybende spørgsmål.

Sådan kan du selv vælge, hvilken sværhedsgrad du ønsker at træne fra gang til gang. De forskellige niveauer er et forsøg på at afspejle virkeligheden, da der er stor forskel på, hvilken type af underviser du kan møde til dine eksaminer. Når du lærer at holde fagligt fokus, uanset hvilken type underviser du er til eksamen hos, er du godt rustet til den rigtige eksamen. 

Et eksamenstræningsværktøj for alle

VR som eksamenstræning henvender sig primært til dig, der lider af eksamensangst eller oplever stor pres og nervøsitet op til en eksamen. Ved at bruge VR-brillerne har du mulighed for at simulere eksamensoplevelsen flere gange, så du er bedst muligt klædt på til, når det virkelig gælder.

Ved at udsætte dig selv for eksamenssituationen flere gange, udøver du en form for mental træning, hvor du gennem nye erfaringer får styr på dine nerver og slipper angsten. 

Men Anna Stelvig fortæller, at VR-brillerne også kan fungere som et træningsværktøj for dig, der bare gerne vil blive bedre til at gå til eksamen.

Når du træner din eksamen i VR:

  • Internaliserer du din viden, hvilket gør det lettere at huske og bruge den til din rigtige eksamen.
  • Du styrker din formidlingsevne, så du mere præcist kan få sagt de vigtige pointer og holde en god struktur under eksamen.
  • Du bliver opmærksom på, om der er huller i din viden og ikke mindst, hvad dine styrker er, så du ved, hvad du skal læse mere op på inden din eksamen.

Sådan er der altså mange fordele ved at bruge VR-teknologien som et træningsværktøj - både til dig, der lider af stress eller decideret angst i eksamenssituationer og til dig, der bare gerne vil blive dygtigere til at præstere til eksamen. 

Klik her for at læse mere om StudyMind, og hvordan du kan komme igang med VR som eksamenstræning. 

Vil du læse mere om, hvordan du forebygger eksamensangst og bliver bedre til at gå til eksamen? Læs 4 gode råd her.

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-07-2022

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet. Læs vores fem studieteknikker til eksamenslæsningen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

5 tips til din eksamensforberedelse

Sidder du og er nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du vores 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er bedst muligt forberedt. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2022

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs med i denne guide og få gode og håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 gode råd til din online eksamen

Lisa Christensen, der er psykolog ved Studenterrådgivningen, kommer her med sine 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt klarer dig igennem dine eksaminer og forberedelserne dertil. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-06-2022

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan undgår du eksamenssnyd og plagiering

Hvert år klapper plagieringsfælden for mange studerende. Ikke alle snyder bevidst, men manglende overblik eller misfortåelser ved kildehenvisning kan have store konsekvenser. Få 3 gode råd her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Sådan får du mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Læs hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

8 gode råd: HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så udforsk dine muligheder for at tage HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

3 trin: Sådan kommer du godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte ny uddannelse efter sommerferien. Måske er du nervøs for at starte på dit nye studie? Bare rolig. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Man skal ikke undervurdere vigtigheden af kildehenvisninger i en akademisk opgave! Vi har lavet en guide til kildehenvisningssystemet APA, så du nemt kan referere til dine kilder og dermed aflevere en korrekt og fyldestgørende litteraturliste.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode råd: Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. I denne guide giver studentum.dk dig 5 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på og hvordan du lærer at håndtere stress i dit studieliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

7 tips: De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Se vores liste over de 7 bedste gadgets til studerende lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Studiestress? Her er 3 ting, der kan hjælpe dig

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? Man kan faktisk gøre meget selv for at stresse mindre og få mere overskud i hverdagen. Se med her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Læs med og få 4 gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, men er kommet i tvivl, om det er det rette for dig? Mange tvivler indimellem på deres valg af studie, men der er nogle ting du bør overveje før du dropper ud.

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2022

9 studietips: De studerendes guide til studiestart

Du har sikkert en masse spørgsmål omkring studiestart. For eksempel omkring studiebøger, studierabat og pensumplaner. Vi har samlet 9 stærke studietips fra erfarne studerende i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere