Vis studentum.dk som: Mobile
Barsel under uddannelse

Skal du på barsel som studerende?

Det kan være en udfordring at samle alle informationerne når du får barn under uddannelse. Så det har vi gjort her! I denne artikel vil vi beskrive de forskellige muligheder og give dig det fulde overblik over hvad du kan få af støtte, så du kan få en konkret idé om hvordan din økonomi ser ud under din barsel. Din indkomst under barsel kan bestå af:

  1. SU (12 barselsklip)
  2. Barselsdagpenge (Studiejob)
  3. Øvrige tilskud


SU under barsel

Du kan vælge at få 12 måneders SU-klip udbetalt. Hvis du er udeboende svarer det altså til ca. 6000 kr. om måneden i et år, hvor du ikke behøver at være studieaktiv. Du behøver altså ikke være tilmeldt nogle fag på dit studie, for at få din SU, mens du går derhjemme og passer din baby. Det kaldes enkeltklip.

Du kan selv vælge hvordan du vil have udbetalt de 12xca. 6000 kr., og det betyder at du kan have barsel over 6 måneder og  få udbetalt dine SU-klip over 6 måneder i stedet. Det kaldes dobbeltklip og betyder at du får dobbelt så meget hver måned. Til gengæld har du kun reelt barsel i 6 måneder.

Hvis du gerne vil have 6 måneder derhjemme med din baby, og derefter ønsker at starte op med fag på dit studie igen, kan du vælge at få miksklip. Det betyder at du det første halve år modtager 6 af dine 12 barselsklip uden at du er aktiv studerende, og det næste halve år er tilmeldt kurser, så du både kan få almindelig SU og de resterende 6 SU-klip på samme tid.

En terminsdato passer ikke altid perfekt med et semester, og ofte ligger det midt i et semester, derfor vil det være en god idé at tale med dit fakultet om hvordan du bedst kan planlægge din barsel. Det kan være noget af et planlægningsarbejde, og derfor kan det være rart at tale med nogle der kender reglerne.

Du kan læse mere om barsel under SU her.


Studiejob og barsel

Hvis du har et arbejde ved siden af dit studie, så har du også mulighed for at søge om barselsdagpenge, hvis du opfylder kravene for barsel som lønmodtager. Du opfylder kravene hvis du:

  • Har været ansat på den første dag i din orlov eller dagen før.
  • Har arbejdet min. 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven.
  • Har arbejdet min. 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.
  • Tilbringer tid med dit barn dagligt.

Du skal selv melde din barsel til din arbejdsplads og så melder dit arbejde din barsel til Udbetaling Danmark. Udbetaling Danmark får automatisk oplysningerne om din ansættelse og timer, når din arbejdsgiver indberetter din løn. Du skal dog selv søge om at få barselsdagpenge hos Udbetaling Danmark senest:

  • 8 uger efter fødslen, hvis du ikke får løn under orloven
  • 8 uger efter lønudbetalingen er stoppet, hvis du får løn under noget af orloven
  • 8 uger efter første orlovsdag, fx hvis en far holder forældreorlov uden løn

Hvor meget får jeg udbetalt under barsel?

Dine barselsdagpenge bliver beregnet efter, hvor meget du får i timeløn (uden AM-bidrag), og hvor mange timer du holder orlov om ugen. Man kan i 2021 højst få 120,54 kr. pr. time før skat i barselsdagpenge (4.460 kr./37 timer). Hvis din timeløn er mindre end 120,54 kr., får du udbetalt den timeløn, du normalt har (119,05 kr. i 2020).

Dvs. at hvis du får 140 kr. i timen, så vil du stadig kun kunne få udbetalt 120,54 kr. pr. time. Hvis du fx arbejder 16 timer om ugen på dit studiejob, så er regnestykket for udbetalingen:

120,54*16= 1928,64 kr. om ugen. Det betyder at du ca. kan få 8293 kr. før skat om måneden ved siden af din barsels SU. Som studerende må du højst tjene 13.542 kr. om måneden ved siden af din SU, og det gælder også ved siden af din barsels SU. Så vær opmærksom på at du ikke overstiger det beløb, og er nødt til at betale SU tilbage.

Læs mere om barsel som lønmodtager her.Øvrige tilskud til studerende under barsel 

Udover din SU og barselsdagpenge har du også mulighed for at få ekstra tillæg. Bl.a. kan du få tillæg hvis du er eneforsøger eller hvis din partner også er på SU i barselsperioden.

Forsørgertillæg til enlige forsørgere (før skat)     

Forsørgertillæg til forsørgere der bor sammen med en SU-modtager eller en modtager af uddannelseshjælp (før skat)       

6.321 kr.

2.525 kr.

Læs mere om din økonomi som forælder her.

Udover din månedlige udbetalinger, så har du også mulighed for at forsøde din tilværelse lidt mere og fx tage større SU-lån under din barsel.

Senest opdateret: 14 jun 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-08-2019

10 sparetips til den studerende på budget

Få gode råd til, hvordan du som studerende kan få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2021

Er du i tvivl om SU reglerne? Læs alt om SU her

Her guider vi dig igennem junglen af SU-satser og regler, så ved lige præcis, hvad du skal være opmærksom på, og alt hvad der er værd at vide om SU. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2018

Bedste løsning til bredbånd og mobil

Du er lige flyttet hjemmefra for at studere i storbyen. Du leder efter det bedste bredbånd og mobilabonnement, men hvad skal man vælge? Vi guider dig her til den bedste løsning. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

5 veje til billige studiebøger

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til uddannelse med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Studiemedlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2020

3 tips til din legatsøgning

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Sådan overlever du på SU - Del 2

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 08-06-2020

Studierabat - din vej til en billigere studietid

Det kan hurtigt blive dyrt at være studerende, det derfor altid kærkommen når en rabat dukker op, hvis bare du flasher studiekortet.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Skal du på udveksling i London?

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Guide: Få mere ud af din SU

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Find vej i fagforenings- og a-kasse junglen

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere