Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan styrker du din trivsel på studiet

Det at starte på en uddannelse som ung, er en helt speciel periode i ens liv. Det er for de fleste en skøn tid med nye venskaber, mindeværdige oplevelser og personlig udvikling. Det er en rejse, hvor vi bliver klogere på vores talenter, faglighed og interesser. Samtidig er studietiden for mange unge også forbundet med travle perioder, hvor der skal læses til eksamener, der skal arbejdes for huslejen, venner og familie skal plejes, og så vil vi i øvrigt gerne holde os sunde med motion og fritidsinteresser. De mange forskellige opgaver kan hurtigt overstige vores ressourcer og tid i hverdagen, hvilket på sigt kan føre til mistrivsel og stress.

Det er blandt andet motivationen bag Avilius; et hold af psykologistuderende på fjerde år, der tilbyder samtaleterapi til unge. De arbejder for at forebygge mistrivsel ved at give mulighed for, at unge kan tage tingene i opløbet, så de kan få støtte og vejledning i tide.

Her kan du læse 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden.

1. Stå af karakterræset og sæt dit velvære over studiet

En af de ting, som vurderes at have betydning for de dalende trivselsmålinger blandt unge, er det såkaldte karakterræs, der udspringer af en præstationskultur, hvor vores værd hele tiden bliver målt og vejet. Det ender i et skrøbeligt fundament, som er betinget af, hvor godt vi klarer os. Stå af karakterræset og fokusér i stedet på at blive dygtig til det, som er vigtigt for dig og gør dig glad. Dyk ned i det, som interesserer dig mest. Du kan ikke være god til hele. Find ud af, hvilket område du gerne vil arbejde med, og undersøg hvilke kompetencer det kræver. 

2. Prioritér fritidsinteresser og motion

Noget som vi ofte ser, når folk starter på en uddannelse er, at de lægger de ting på hylden, som egentlig er det, der giver dem glæde og energi i hverdagen. Det kunne være at bruge et par timer om dagen på at spille klaver. Lige pludselig er der et stort pensum, et arbejde ved siden af, eksamener osv. Ofte er det sådan, at selvom fritidsinteresser og motion tager tid fra noget andet, så er de betingelserne for, at vi trives og er fokuseret i det øvrige arbejde. Det bliver nemmere at sidde sent på aftenen og læse, hvis vi har haft en dag med aktiviteter, der giver os glæde og energi. 

3. Aktivér dit sociale miljø

En anden klassiker, når folk starter på et studie, er attituden: ”Jeg skal ikke på universitetet for at få venner, dem har jeg i forvejen.” Et stærkt socialt fællesskab på studiet er imidlertid afgørende for, hvor sjovt og nemt studiet bliver. Det kan derfor betale sig at investere tid i at finde nogle søde studiekammerater, som du kan sparre og dele dine frustrationer med. Der vil næsten altid komme et tidspunkt, hvor vi tvivler på, om vi nu er i gang med det rigtige. Sørg for at dele din tvivl med dine venner og familie, så du ikke går alene med det. Vi er meget mere mentalt robuste, hvis vi har et socialt netværk, som kan aflaste vores tanker og følelser.  

4. Stå fast på dine personlige grænser

Det at starte på en ungdomsuddannelse eller et universitet kan være en stor omvæltning, hvor vi skal finde vores rolle i et nyt fællesskab. Det er ikke altid let at gennemskue, hvad der forventes af én. Vi gør meget for at passe ind, fordi det er vildt ubehageligt at føle sig uden for, hvorfor vi af og til overskrider vores egne grænser. Det er ikke altid nemt at vide, hvor vores grænser går. Det er sjældent, at vi bruger ordet ”nej”, når vi bliver spurgt, om vi ikke vil det ene eller det andet. Som regel finder vi på en undskyldning eller presser os selv til at tage med. Der kan imidlertid være en befrielse i at lære at sige ”nej” til noget, som vi ikke har lyst eller tid til. Dine venner holder stadig af dig, selvom du i en periode ikke har tid til fester og caféer.  

5. Snak med nogen i god tid

Livet er en blandet pose med sejre og nederlag, lykkelige og ulykkelige perioder. Det gælder for os alle – det er et vilkår for det at være menneske. Det betyder til gengæld ikke, at vi skal gå med det selv. Avilius ser det som sin fremmeste opgave at gøre det muligt for unge at passe på deres mentale helbred ved at give mulighed for tidlig hjælp. Vi anbefaler, at hvis du begynder at opleve tristhed, fortvivlelse, tab af motivation, søvnproblemer eller andet som går dig på, at du snakker med nogen om det i god tid. Avilius tilbyder den første samtale gratis og det er helt uforpligtende.

Hvis du ønsker at blive klogere på Avilius og høre om deres muligheder for samtaleterapi, kan du læse mere på deres hjemmeside her.

Senest opdateret: 29 aug 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 26-11-2019

Derfor skal du deltage i Case Competitions

Der er mange fordele ved at deltage i Case Competitions. Her kan du læse mere om, hvad du helt konkret kan få ud af deltage i Case Competitions og blive klogere på, hvorfor du bør overveje at tilmelde dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? Her kan du møde andre, der heller ikke blev optaget på deres drømmeuddannelse og læse deres historier, om hvordan de i dag har fundet deres rette hylde på en ny uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-09-2019

Derfor skal du tage et praktikophold i it-branchen

Vil du gerne gøre karriere inden for IT-branchen? Så er et praktikophold, hvor du lige får lov til at snuse til feltet altså en rigtig god investering. 

Læs mere