Vis studentum.dk som: Mobile

Sådan styrker du din trivsel på studiet

Det at starte på en uddannelse som ung, er en helt speciel periode i ens liv. Det er for de fleste en skøn tid med nye venskaber, mindeværdige oplevelser og personlig udvikling. Det er en rejse, hvor vi bliver klogere på vores talenter, faglighed og interesser. Samtidig er studietiden for mange unge også forbundet med travle perioder, hvor der skal læses til eksamener, der skal arbejdes for huslejen, venner og familie skal plejes, og så vil vi i øvrigt gerne holde os sunde med motion og fritidsinteresser. De mange forskellige opgaver kan hurtigt overstige vores ressourcer og tid i hverdagen, hvilket på sigt kan føre til mistrivsel og stress.

Det er blandt andet motivationen bag Avilius; et hold af psykologistuderende på fjerde år, der tilbyder samtaleterapi til unge. De arbejder for at forebygge mistrivsel ved at give mulighed for, at unge kan tage tingene i opløbet, så de kan få støtte og vejledning i tide.

Her kan du læse 5 gode råd, som kan være med til at styrke din mentale trivsel og velvære under studietiden.

1. Stå af karakterræset og sæt dit velvære over studiet

En af de ting, som vurderes at have betydning for de dalende trivselsmålinger blandt unge, er det såkaldte karakterræs, der udspringer af en præstationskultur, hvor vores værd hele tiden bliver målt og vejet. Det ender i et skrøbeligt fundament, som er betinget af, hvor godt vi klarer os. Stå af karakterræset og fokusér i stedet på at blive dygtig til det, som er vigtigt for dig og gør dig glad. Dyk ned i det, som interesserer dig mest. Du kan ikke være god til hele. Find ud af, hvilket område du gerne vil arbejde med, og undersøg hvilke kompetencer det kræver. 

2. Prioritér fritidsinteresser og motion

Noget som vi ofte ser, når folk starter på en uddannelse er, at de lægger de ting på hylden, som egentlig er det, der giver dem glæde og energi i hverdagen. Det kunne være at bruge et par timer om dagen på at spille klaver. Lige pludselig er der et stort pensum, et arbejde ved siden af, eksamener osv. Ofte er det sådan, at selvom fritidsinteresser og motion tager tid fra noget andet, så er de betingelserne for, at vi trives og er fokuseret i det øvrige arbejde. Det bliver nemmere at sidde sent på aftenen og læse, hvis vi har haft en dag med aktiviteter, der giver os glæde og energi. 

3. Aktivér dit sociale miljø

En anden klassiker, når folk starter på et studie, er attituden: ”Jeg skal ikke på universitetet for at få venner, dem har jeg i forvejen.” Et stærkt socialt fællesskab på studiet er imidlertid afgørende for, hvor sjovt og nemt studiet bliver. Det kan derfor betale sig at investere tid i at finde nogle søde studiekammerater, som du kan sparre og dele dine frustrationer med. Der vil næsten altid komme et tidspunkt, hvor vi tvivler på, om vi nu er i gang med det rigtige. Sørg for at dele din tvivl med dine venner og familie, så du ikke går alene med det. Vi er meget mere mentalt robuste, hvis vi har et socialt netværk, som kan aflaste vores tanker og følelser.  

4. Stå fast på dine personlige grænser

Det at starte på en ungdomsuddannelse eller et universitet kan være en stor omvæltning, hvor vi skal finde vores rolle i et nyt fællesskab. Det er ikke altid let at gennemskue, hvad der forventes af én. Vi gør meget for at passe ind, fordi det er vildt ubehageligt at føle sig uden for, hvorfor vi af og til overskrider vores egne grænser. Det er ikke altid nemt at vide, hvor vores grænser går. Det er sjældent, at vi bruger ordet ”nej”, når vi bliver spurgt, om vi ikke vil det ene eller det andet. Som regel finder vi på en undskyldning eller presser os selv til at tage med. Der kan imidlertid være en befrielse i at lære at sige ”nej” til noget, som vi ikke har lyst eller tid til. Dine venner holder stadig af dig, selvom du i en periode ikke har tid til fester og caféer.  

5. Snak med nogen i god tid

Livet er en blandet pose med sejre og nederlag, lykkelige og ulykkelige perioder. Det gælder for os alle – det er et vilkår for det at være menneske. Det betyder til gengæld ikke, at vi skal gå med det selv. Avilius ser det som sin fremmeste opgave at gøre det muligt for unge at passe på deres mentale helbred ved at give mulighed for tidlig hjælp. Vi anbefaler, at hvis du begynder at opleve tristhed, fortvivlelse, tab af motivation, søvnproblemer eller andet som går dig på, at du snakker med nogen om det i god tid. Avilius tilbyder den første samtale gratis og det er helt uforpligtende.

Hvis du ønsker at blive klogere på Avilius og høre om deres muligheder for samtaleterapi, kan du læse mere på deres hjemmeside her.

Senest opdateret: 29 aug 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 03-09-2019

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Er du på udkig efter et studiejob, men mangler relevant erhvervserfaring? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2019

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Sådan håndterer du din stress

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2018

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2016

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere