Vis studentum.dk som: Mobile

Guide: Sådan bruger du Harvard-kildehenvisning

Harvard kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen og er altså en nødvendighed. Som så meget andet er kildehenvisningssystemer dog komplekse størrelser og de kan synes som store mundfulde at gå i gang med. Derfor har vi på studentum.dk lavet en guide til kildehenvisningssystemet Harvard, så du nemt kan referere til dine kilder og dermed aflevere en korrekt og fyldestgørende litteraturliste.

Hvorfor er kildehenvisninger så vigtige?

Som studerende er det uhyrevigtigt at kende til de forskellige regler for kildehenvisning. Det at henvise til dine kilder er nemlig en hel essentiel del af det at skrive en akademisk opgave. Ved at kildehenvise kobler du din egen research og opgave sammen med anerkendte forskere og teoretikere, hvilket tilfører din opgave mere pondus og substans. På den led viser du dem, der skal bedømme din opgave, at du mestrer at bakke din argumentation op med noget substantielt. Korrekt kildehenvisning er altså både med til at opretholde den akademiske integritet og - måske endnu vigtigere - at sikre, at du ikke bliver beskyldt for plagiat.

Korrekt kildehenvisning afhænger af det system, du anvender

Der findes en række forskellige kildehenvisningssystemer, og hvilket ét af dem du, som studerende, skal anvende afhænger helt og holdent af din uddannelsesinstitution. På nogle universiteter anvendes APA, mens andre tyer til Harvard. Det kan også sagtens være, at der er forskel fra fakultet til fakultet. Dog er det oftest muligt for dig selv at bestemme, hvilket system du vil anvende.

Sådan bruger du kildehenvisninger i teksten

Når du refererer til kilder korrekt i din tekst dokumenterer du som nævnt ovenfor andres foregående arbejde. Du skal altid henvise loyalt og huske at henvise til alt, der kan fungere som grundlag for viden. Du skal huske, at der er forskel på at inddrage citater og referere til kilder. Inddrager du et direkte citat fra en anden tekst, skal du skrive citatet med efterfølgende kilde, mens du skal referere til kilden, når du bruger generelt indhold fra en hel kilde.

Du skal henvise til en kilde eller citat i følgende fire tilfælde:

  • Ved brug af fakta (Tal, grafer, figurer, el. lign.)
  • Ved brug af transkriptioner el. lign. fra egen empiri-indsamling
  • Ved brug og inkludering af andres vurdering
  • Ved direkte citering

Ved lange citater (over 40 tegn) skal teksten indrykkes fra marginen, der skal ikke bruges citationstegn (””) og kildehenvisningen skal stå efter sidste punktum.<br>Ved korte citater (under 40 tegn) skal teksten bygges ind i din egne ord, omringes af citationstegn og kildehenvisningen skal stå umiddelbart inden eller efter citatet.

Få styr på din litteraturliste med vores guide:

Nedenfor finder du vores guide til Harvard-kildehenvisningssystemet, som vil hjælpe dig til at lave en helt korrekt og fyldestgørende litteraturliste. Du bliver her guidet i, du henviser til forskellige former for kilder og, hvordan det skal sættes op:

Harvard

Hjælp til kildehenvisning

Hvis du ikke har tid eller ikke orker at kildehenvise manuelt, så findes der en række hjælpeprogrammer, som sikkert vil gøre arbejde med kildehenvisning en anelse lettere. Se nærmere på dem her:

Zotero

Zotero er et gratis online-værktøj, der automatisk kan formatere dine kilder til det kildehenvisningssytem du ønsker.

Scribbr

Scribbr er ideelt for dig, der skal skrive en større opgave. Ikke nok med, at programmet automatisk formaterer dine kilder, det kan også tjekke om, der skulle være eventuelle plagiatproblemer. Du uploader bare din opgave, og så giver programmet dig besked.

Word

Du kan også vælge at bruge Word's eget kildehenvisningsprogram. Det kan være meget tidsbesparende og du bliver guidet igennem processen med videoen her.

Henvisning via fodnoter

Det er ikke nødvendigt at kildehenvise til fodnoter, når du bruger APA. Fodnoter kan derimod bruges til at uddybe et koncept, give baggrundsviden om en person eller lignende. Det du skal skrive som fodnoter er det, der ikke er vigtigt nok til at stå i teksten, men så som dog er for vigtigt til at kunne blive udelukket.

Vær kildekritisk!

Det er vigtigt, at du altid er kildekritisk, når du skal vælge kilder til din opgave. Brug i første opgang rigtig litteratur og derefter kilder fra nettet. Det er en selvfølgelighed, at du ikke kan bruge alt fra nettet, der skal være en vis substans i kilden, så brug derfor&nbsp;organisationers hjemmesider og tidsskrifter du finder på pålidelige søgeportaler som for eksempel Google Scholar.

Tip: Læs mere om plagiat her.

Senest opdateret: 12 jul 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 08-07-2020

HF fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

De bedste gadgets til studerende

Som studerende har man tit meget at se til på en gang og derfor er alt, der kan gøre studietiden lidt nemmere, guld værd. Det kan vi hos Studentum Danmark sagtens sætte os ind i, og vi har derfor lavet en liste over gadgets, programmer og apps til dig, der er studerende, der gør dit studieliv til en leg!

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Find den rigtige engelsktest

Sprogtesten er en nødvendighed for dig, der gerne vil læse på universitetet eller gøre karriere i udlandet. Tag derfor et kig på vores infografik og se, hvilken én af testene, der opfylder dine behov. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-06-2019

4 funktioner i Excel som alle studerende vil elske

Excel er et fantastisk program, med nogle få smarte og simple funktioner, så kan du faktisk få rigtig meget ud af programmet uden at bruge lang tid på at sætte dig ind i det.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Guide: Sådan bruger du APA-kildehenvisning

Kildehenvisninger er for akademiske opgaver, hvad snørrebånd er for sko: De binder det hele sammen. Gør brug af vores guide til APA og få styr på dine kilder. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Få mere ud af undervisningen på dit studie

Skal du til at starte på en videregående uddannelse, og har du tænkt over Sådan kommer du bedst igennem alt læsningen på dit studie!hvilke krav du møder på en universitetsuddannelse? Her kan du læse, hvordan du får mest muligt ud af undervisningen på dit nye studie og dermed skaber gode læsevaner og de bedste forudsætninger for dig selv.

Læs mere
Sidst opdateret 27-09-2019

Træn din eksamenssituation med Virtual Reality

Hvordan kan du bruge VR som eksamenstræning? StudyMind har udviklet et VR-eksamenslab, der består af tre dele og tilgås via en app. Læs mere om, hvordan kan du blive bedre til at gå til eksamen ved at bruge VR som eksamenstræning. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2017

Stressguide til studerende

Studielivet er lig med et studiegruppe, projektarbejder og deadlines i et væk. Her giver studentum.dk dig fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer det, så det ikke udvikler sig til stress. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til den gode eksamen

Eksamen! Det er det ord, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste. Helt forståeligt, men læs med her, hvor du her en guide til, hvordan du kan gå til eksamen med succes.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Den ultimative guide til TOEFL-testen

Skal du til TOEFL-test, men er i tvivl, om du kan bestå? Læs den her guide med håndgribelige råd, der sikrer dig et godt resultat! 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

3 tips - Kom godt fra studiestart

Det kan være en stor omvæltning at starte uddannelse efter en dejlig og lang sommerferie. Vi giver dig her 3 tips til at komme godt fra studiestart! Pssst. Kender du tricket med rosmarin?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 studieteknikker til eksamenslæsningen

Som gymnasieelev i 3.g begynder sommerens eksamener måske allerede nu at spøge i hovedet, for hvordan er det lige at du forbereder dig bedst, så du får hevet de bedste karakterer i land? Læs vores studieteknikker til eksamenslæsningen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2021

De studerendes guide til studiestart

Hvor er der de fedeste læsepladser og de billigste studiebøger? Hvem giver de bedste studierabatter? Hvordan undgår man at gå død i eksamenslæsning og pensumplaner? Hvordan får man mest ud af undervisningen og sin tid? Her samler vi ni stærke studietips fra erfarne studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 25-05-2020

5 gode råd til din online eksamen

Har du som studerende svært ved at navigere i den nye virkelighed og holde en struktur i din hverdag?  Med et par gode råd kan du igen få styr på hverdagen.

Læs mere
Sidst opdateret 15-05-2020

Hold dig motiveret under Covid-19

Har du også problemer med at koncentrere dig derhjemme? Mangler du at kunne mødes med dine venner i skolen? Covid-19 har påvirket vores hverdag på mange måder, og det kan være meget frustrerende. Få nogle gode råd til at holde motivationen oppe.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

5 tips til din eksamensforberedelse

Er du nervøs for dine kommende eksaminer? Her får du 5 gode råd til din eksamensforberedelse, så du kan gøre dit allerbedste og sikre, at du er godt forberedt. 

Læs mere