Vis studentum.dk som: Mobile

Gør din faglige profil endnu stærkere

CV_ideer

Kick-start din karriere

Et CV skal være overskueligt og nemt for modtageren at se igennem på kort tid. Men hvad gør man, hvis man ikke har særlig meget at putte på sit CV? Og hvad er egentlig relevant at sætte på sit CV, når man enten leder efter studiejob, eller det første “voksen-job”? Læs med her, og find en masse ideer til, hvad du enten kan gøre for at spice dit CV op, eller hvad du måske har lavet tidligere, men ikke har fået skrevet på CV’et.

I en tid med rekordhøje optag på landets videregående uddannelser, bliver der stadig flere kvalificerede om buddet på arbejdsmarkedet. Så det kan være værd at holde øjne og ører åbne, og opsøge nye muligheder, for at skræddersy din faglige profil. Her får du 10 gode ideer til, hvad der kan gøre dit cv endnu stærkere - og hvad der er værd at have med.

CV’et som studerende eller nyuddannet

Som studerende eller nyuddannet, føler man ikke nødvendigvis, at man har allermest at fylde på CV’et, for hvad er det lige man skal skrive på, udover sit studie? Og, hvis man nu ikke allerede har “relevant” erfaring, hvordan får man så et job, indenfor det felt man ønsker?

Brug listen som inspiration til hvad du eventuelt kunne lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan gøre din faglige profil endnu stærkere, og være med til at kick-starte din karriere.

10 ideer til dit CV

Studiejob

Et studierelevant job er ofte dét, man som studerende stiler efter, da det dels giver et godt indblik i den branche, du ønsker at arbejde i. Det giver dig praktisk viden om dit studie, og et større netværk. Det kan dog også være så eftertragtet, at det føles nærmest umuligt at finde. Men giv ikke op - der er mange veje til både studierelevant job og job efter studierne, også selvom du ikke har tidligere erfaring. Start evt. et andet sted, på en café eller i butik. På den måde viser du din kommende arbejdsgiver, at du kan finde ud af at knokle.

Praktik

En god måde at få praktisk viden og indsigt på, er via et praktikforløb. Nogle uddannelser kræver praktik nærmest helt fra starten af, mens andre ikke har en fast praktikperiode, og her skal du selv være mere opsøgende. Uanset hvad er det en god ide at afprøve dit fag i praksis på enten den ene eller anden måde.

Studieprojekt samarbejde med virksomhed

En anden måde at komme tæt på en virksomhed, er ved at skrive projekt eller speciale i samarbejde med dem. Det er et godt værktøj, hvor du kan bruge dine faglige kompetencer i praksis og udbygge dit netværk. Når du skriver opgave i samarbejde med en virksomhed, bliver din problemstilling ofte mere konkret i stedet for, at du sidder og nørkler med tunge teorier, og måske du er heldig at de kan bruge dine kompetencer i studiejob eller job senere!

Studierelevant frivillig arbejde

Du kan både vælge at finde et frivilligt arbejde der er studierelevant, og giver dig meget direkte kompetencer du kan bruge senere hen i dit arbejdsliv. Du kan også vælge et frivilligt arbejde, som du bare synes er spændende, men ikke nødvendigvis passer lige ind i dine karriereplaner. Hvad end du vælger, så giver det masser af relevante kompetencer, som du kan skrive på dit CV.

Studie eller praktik i udlandet

Et udvekslingsophold er altid en god måde at opnå en masse interkulturelle kompetencer og få et godt indblik i andre kulturer. Det viser også en evt. arbejdsgiver, at du er nysgerrig, og at du forstår dig internationalt. Overvej hvad du ønsker at opnå med udvekslingen, og brug det aktivt i din beskrivelse af de kompetencer, du har opnået med at være afsted.

Faglige arrangementer - fx seminarer og konferencer

Der sker en masse vidensdeling uden for studiets tykke mure. Opsøg aktivt seminarer og konferencer inden for de felter der interesserer dig. Du får masser af ny viden, som endnu ikke står i lærebøgerne, og så er det en god måde at udbygge dit netværk på.

Faglige diskussioner på sociale medier  (Twitter, Facebook og lign.).

Brug noget af al den faglige viden du suger til dig på studiet, og del den med resten af verden. Vær med der, hvor der bliver diskuteret emner, som du interesserer dig for, og kom selv med input og viden. Du har ikke mindre at sige, bare fordi du er studerende eller nyuddannet - måske du faktisk render rundt med den nyeste viden inden for feltet? Det er en god måde at brande sig selv på, og dit navn bliver hurtigt husket, hvis du kommer med de kloge ord.

Højskole - også i udlandet

Højskole er ikke bare sjov og spas (det er det også..), du møder også en masse meget forskellige mennesker, og lærer meget mere om hvem du selv er. Alt efter hvilken type højskole du går efter, er der både faglige læremål, du kan bruge i din karriere, eller mere sociale kompetencer, som er værd at bringe på banen. Så find ud af hvilken type højskole du vil på, eller hvis du allerede har været det, så overvej, hvilke kompetencer du kom ud med - både faglige og sociale.

Længere udenlandsrejser - både med arbejde/frivilligt arbejde og ren rejse

Hvis du har været på et længere eventyr ude i verden, eller overvejer det, så husk at få det på CV’et. Masser af gode kompetencer kommer ud af en længere rejse. Du bliver med stor sandsynlighed bedre til sprog, får international indsigt, lærer dig selv bedre at kende, krisehåndtering, og en masse andet. Om du vælger at arbejde undervejs eller ej, har selvfølgelig også en betydning, men lige meget hvad, er det kompetencegivende.

Ekstra kurser, med praktisk viden, som du ikke får på studiet

Udover seminarer og konferencer, er det også muligt at finde både betalte og gratis, fysiske og online-kurser, som kan være med til at give dig ny viden, men også bedre kompetencer. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du med stor sandsynlighed finde en masse kurser dér, og ellers gælder det bare om at søge på lige præcis det DU synes er fedt. Som nyuddannet og studerende kan du ofte få en fri-plads, så du ikke behøver at betale noget. Eller, du kan skrive og spørge efter en gratis plads, til gengæld for, at du laver noget indhold fra kurset.

Ideer, viden og kompetencer

Brug listen som inspiration til hvad du kunne tænke dig at lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan få dig til at stå endnu stærkere når du søger job. Og husk, det er ikke en tjekliste, hvor du skal igennem alt, det er ideer til steder du kan gå hen, og finde faglig inspiration, og fyld til dit CV.

Alt hvad du selv aktivt opsøger, om det er fagligt, kreativt eller sportsligt, kan omdannes til kompetencer og viden på dit CV. Så vær kreativ, og find lige præcis den vej, der giver mening for dig!

Senest opdateret: 29 sep 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 04-02-2018

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten går ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 10-12-2019

Den ultimative guide til Case Competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Du vil gerne på udveklsing eller i praktik i udlandet. Hvad gør du, hvis dit studiested ikke har en aftale med et partneruniversitet?

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv