Vis studentum.dk som: Mobile

Gør din faglige profil endnu stærkere

CV_ideer

Kick-start din karriere

Et CV skal være overskueligt og nemt for modtageren at se igennem på kort tid. Men hvad gør man, hvis man ikke har særlig meget at putte på sit CV? Og hvad er egentlig relevant at sætte på sit CV, når man enten leder efter studiejob, eller det første “voksen-job”? Læs med her, og find en masse ideer til, hvad du enten kan gøre for at spice dit CV op, eller hvad du måske har lavet tidligere, men ikke har fået skrevet på CV’et.

I en tid med rekordhøje optag på landets videregående uddannelser, bliver der stadig flere kvalificerede om buddet på arbejdsmarkedet. Så det kan være værd at holde øjne og ører åbne, og opsøge nye muligheder, for at skræddersy din faglige profil. Her får du 10 gode ideer til, hvad der kan gøre dit cv endnu stærkere - og hvad der er værd at have med.

CV’et som studerende eller nyuddannet

Som studerende eller nyuddannet, føler man ikke nødvendigvis, at man har allermest at fylde på CV’et, for hvad er det lige man skal skrive på, udover sit studie? Og, hvis man nu ikke allerede har “relevant” erfaring, hvordan får man så et job, indenfor det felt man ønsker?

Brug listen som inspiration til hvad du eventuelt kunne lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan gøre din faglige profil endnu stærkere, og være med til at kick-starte din karriere.

10 ideer til dit CV

Studiejob

Et studierelevant job er ofte dét, man som studerende stiler efter, da det dels giver et godt indblik i den branche, du ønsker at arbejde i. Det giver dig praktisk viden om dit studie, og et større netværk. Det kan dog også være så eftertragtet, at det føles nærmest umuligt at finde. Men giv ikke op - der er mange veje til både studierelevant job og job efter studierne, også selvom du ikke har tidligere erfaring. Start evt. et andet sted, på en café eller i butik. På den måde viser du din kommende arbejdsgiver, at du kan finde ud af at knokle.

Praktik

En god måde at få praktisk viden og indsigt på, er via et praktikforløb. Nogle uddannelser kræver praktik nærmest helt fra starten af, mens andre ikke har en fast praktikperiode, og her skal du selv være mere opsøgende. Uanset hvad er det en god ide at afprøve dit fag i praksis på enten den ene eller anden måde.

Studieprojekt samarbejde med virksomhed

En anden måde at komme tæt på en virksomhed, er ved at skrive projekt eller speciale i samarbejde med dem. Det er et godt værktøj, hvor du kan bruge dine faglige kompetencer i praksis og udbygge dit netværk. Når du skriver opgave i samarbejde med en virksomhed, bliver din problemstilling ofte mere konkret i stedet for, at du sidder og nørkler med tunge teorier, og måske du er heldig at de kan bruge dine kompetencer i studiejob eller job senere!

Studierelevant frivillig arbejde

Du kan både vælge at finde et frivilligt arbejde der er studierelevant, og giver dig meget direkte kompetencer du kan bruge senere hen i dit arbejdsliv. Du kan også vælge et frivilligt arbejde, som du bare synes er spændende, men ikke nødvendigvis passer lige ind i dine karriereplaner. Hvad end du vælger, så giver det masser af relevante kompetencer, som du kan skrive på dit CV.

Studie eller praktik i udlandet

Et udvekslingsophold er altid en god måde at opnå en masse interkulturelle kompetencer og få et godt indblik i andre kulturer. Det viser også en evt. arbejdsgiver, at du er nysgerrig, og at du forstår dig internationalt. Overvej hvad du ønsker at opnå med udvekslingen, og brug det aktivt i din beskrivelse af de kompetencer, du har opnået med at være afsted.

Faglige arrangementer - fx seminarer og konferencer

Der sker en masse vidensdeling uden for studiets tykke mure. Opsøg aktivt seminarer og konferencer inden for de felter der interesserer dig. Du får masser af ny viden, som endnu ikke står i lærebøgerne, og så er det en god måde at udbygge dit netværk på.

Faglige diskussioner på sociale medier  (Twitter, Facebook og lign.).

Brug noget af al den faglige viden du suger til dig på studiet, og del den med resten af verden. Vær med der, hvor der bliver diskuteret emner, som du interesserer dig for, og kom selv med input og viden. Du har ikke mindre at sige, bare fordi du er studerende eller nyuddannet - måske du faktisk render rundt med den nyeste viden inden for feltet? Det er en god måde at brande sig selv på, og dit navn bliver hurtigt husket, hvis du kommer med de kloge ord.

Højskole - også i udlandet

Højskole er ikke bare sjov og spas (det er det også..), du møder også en masse meget forskellige mennesker, og lærer meget mere om hvem du selv er. Alt efter hvilken type højskole du går efter, er der både faglige læremål, du kan bruge i din karriere, eller mere sociale kompetencer, som er værd at bringe på banen. Så find ud af hvilken type højskole du vil på, eller hvis du allerede har været det, så overvej, hvilke kompetencer du kom ud med - både faglige og sociale.

Længere udenlandsrejser - både med arbejde/frivilligt arbejde og ren rejse

Hvis du har været på et længere eventyr ude i verden, eller overvejer det, så husk at få det på CV’et. Masser af gode kompetencer kommer ud af en længere rejse. Du bliver med stor sandsynlighed bedre til sprog, får international indsigt, lærer dig selv bedre at kende, krisehåndtering, og en masse andet. Om du vælger at arbejde undervejs eller ej, har selvfølgelig også en betydning, men lige meget hvad, er det kompetencegivende.

Ekstra kurser, med praktisk viden, som du ikke får på studiet

Udover seminarer og konferencer, er det også muligt at finde både betalte og gratis, fysiske og online-kurser, som kan være med til at give dig ny viden, men også bedre kompetencer. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du med stor sandsynlighed finde en masse kurser dér, og ellers gælder det bare om at søge på lige præcis det DU synes er fedt. Som nyuddannet og studerende kan du ofte få en fri-plads, så du ikke behøver at betale noget. Eller, du kan skrive og spørge efter en gratis plads, til gengæld for, at du laver noget indhold fra kurset.

Ideer, viden og kompetencer

Brug listen som inspiration til hvad du kunne tænke dig at lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan få dig til at stå endnu stærkere når du søger job. Og husk, det er ikke en tjekliste, hvor du skal igennem alt, det er ideer til steder du kan gå hen, og finde faglig inspiration, og fyld til dit CV.

Alt hvad du selv aktivt opsøger, om det er fagligt, kreativt eller sportsligt, kan omdannes til kompetencer og viden på dit CV. Så vær kreativ, og find lige præcis den vej, der giver mening for dig!

Senest opdateret: 29 sep 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-10-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Udvid dit netværk på de sociale medier!

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Bliv sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Følg en bioanalytikerstuderende i praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Du vil gerne på udveklsing eller i praktik i udlandet. Hvad gør du, hvis dit studiested ikke har en aftale med et partneruniversitet?

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-06-2021

Bedste universiteter i Canada 2020

Hvilket er det bedste universitet i Canada? Vi har samlet top 10 universiteter i Canada herunder, så du kan finde ud hvad, hvilket universitet i Canada der er bedst.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2021

Bedste universiteter i Sverige

Der er rigtig mange unge danskere, der vælger at søge over sundet for at studere i Sverige. Det er også en oplagt studiedestination, da landet har en stolt uddannelsestradition og en række prestige-universiteter. Se listen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Singapore: Alt du skal vide

Studerende er tiltrukket af Singapore for deres velrenommerede uddannelsessystem. Singapores seks lokale universiteter giver  studerende mulighed for at studere på bachelor-, kandidat- eller doktorgradsniveau i en lang række forskellige programmer. Alle universiteterne deler visionen om at give lokale og internationale studerende en uddannelse, der vil gøre dem klar til nutudens arbejdsmarked, og fremtidens verden. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Tyskland: Den komplette guide

Som studerende i Tyskland kan du opleve en masse kultur og historie samtidig med, at du kan læse på et af verdens bedste universiteter. Mæsk dig i sauerkraut, pølser og god tysk øl! Find din næste uddannelse i Tyskland. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2019

7 gode sprogtips

Få 7 gode sprogtips til dit udvekslingsophold lige her. 

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide