Vis studentum.dk som: Mobile

Gør din faglige profil endnu stærkere

CV_ideer

Kick-start din karriere

Et CV skal være overskueligt og nemt for modtageren at se igennem på kort tid. Men hvad gør man, hvis man ikke har særlig meget at putte på sit CV? Og hvad er egentlig relevant at sætte på sit CV, når man enten leder efter studiejob, eller det første “voksen-job”? Læs med her, og find en masse ideer til, hvad du enten kan gøre for at spice dit CV op, eller hvad du måske har lavet tidligere, men ikke har fået skrevet på CV’et.

I en tid med rekordhøje optag på landets videregående uddannelser, bliver der stadig flere kvalificerede om buddet på arbejdsmarkedet. Så det kan være værd at holde øjne og ører åbne, og opsøge nye muligheder, for at skræddersy din faglige profil. Her får du 10 gode ideer til, hvad der kan gøre dit cv endnu stærkere - og hvad der er værd at have med.

CV’et som studerende eller nyuddannet

Som studerende eller nyuddannet, føler man ikke nødvendigvis, at man har allermest at fylde på CV’et, for hvad er det lige man skal skrive på, udover sit studie? Og, hvis man nu ikke allerede har “relevant” erfaring, hvordan får man så et job, indenfor det felt man ønsker?

Brug listen som inspiration til hvad du eventuelt kunne lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan gøre din faglige profil endnu stærkere, og være med til at kick-starte din karriere.

10 ideer til dit CV

Studiejob

Et studierelevant job er ofte dét, man som studerende stiler efter, da det dels giver et godt indblik i den branche, du ønsker at arbejde i. Det giver dig praktisk viden om dit studie, og et større netværk. Det kan dog også være så eftertragtet, at det føles nærmest umuligt at finde. Men giv ikke op - der er mange veje til både studierelevant job og job efter studierne, også selvom du ikke har tidligere erfaring. Start evt. et andet sted, på en café eller i butik. På den måde viser du din kommende arbejdsgiver, at du kan finde ud af at knokle.

Praktik

En god måde at få praktisk viden og indsigt på, er via et praktikforløb. Nogle uddannelser kræver praktik nærmest helt fra starten af, mens andre ikke har en fast praktikperiode, og her skal du selv være mere opsøgende. Uanset hvad er det en god ide at afprøve dit fag i praksis på enten den ene eller anden måde.

Studieprojekt samarbejde med virksomhed

En anden måde at komme tæt på en virksomhed, er ved at skrive projekt eller speciale i samarbejde med dem. Det er et godt værktøj, hvor du kan bruge dine faglige kompetencer i praksis og udbygge dit netværk. Når du skriver opgave i samarbejde med en virksomhed, bliver din problemstilling ofte mere konkret i stedet for, at du sidder og nørkler med tunge teorier, og måske du er heldig at de kan bruge dine kompetencer i studiejob eller job senere!

Studierelevant frivillig arbejde

Du kan både vælge at finde et frivilligt arbejde der er studierelevant, og giver dig meget direkte kompetencer du kan bruge senere hen i dit arbejdsliv. Du kan også vælge et frivilligt arbejde, som du bare synes er spændende, men ikke nødvendigvis passer lige ind i dine karriereplaner. Hvad end du vælger, så giver det masser af relevante kompetencer, som du kan skrive på dit CV.

Studie eller praktik i udlandet

Et udvekslingsophold er altid en god måde at opnå en masse interkulturelle kompetencer og få et godt indblik i andre kulturer. Det viser også en evt. arbejdsgiver, at du er nysgerrig, og at du forstår dig internationalt. Overvej hvad du ønsker at opnå med udvekslingen, og brug det aktivt i din beskrivelse af de kompetencer, du har opnået med at være afsted.

Faglige arrangementer - fx seminarer og konferencer

Der sker en masse vidensdeling uden for studiets tykke mure. Opsøg aktivt seminarer og konferencer inden for de felter der interesserer dig. Du får masser af ny viden, som endnu ikke står i lærebøgerne, og så er det en god måde at udbygge dit netværk på.

Faglige diskussioner på sociale medier  (Twitter, Facebook og lign.).

Brug noget af al den faglige viden du suger til dig på studiet, og del den med resten af verden. Vær med der, hvor der bliver diskuteret emner, som du interesserer dig for, og kom selv med input og viden. Du har ikke mindre at sige, bare fordi du er studerende eller nyuddannet - måske du faktisk render rundt med den nyeste viden inden for feltet? Det er en god måde at brande sig selv på, og dit navn bliver hurtigt husket, hvis du kommer med de kloge ord.

Højskole - også i udlandet

Højskole er ikke bare sjov og spas (det er det også..), du møder også en masse meget forskellige mennesker, og lærer meget mere om hvem du selv er. Alt efter hvilken type højskole du går efter, er der både faglige læremål, du kan bruge i din karriere, eller mere sociale kompetencer, som er værd at bringe på banen. Så find ud af hvilken type højskole du vil på, eller hvis du allerede har været det, så overvej, hvilke kompetencer du kom ud med - både faglige og sociale.

Længere udenlandsrejser - både med arbejde/frivilligt arbejde og ren rejse

Hvis du har været på et længere eventyr ude i verden, eller overvejer det, så husk at få det på CV’et. Masser af gode kompetencer kommer ud af en længere rejse. Du bliver med stor sandsynlighed bedre til sprog, får international indsigt, lærer dig selv bedre at kende, krisehåndtering, og en masse andet. Om du vælger at arbejde undervejs eller ej, har selvfølgelig også en betydning, men lige meget hvad, er det kompetencegivende.

Ekstra kurser, med praktisk viden, som du ikke får på studiet

Udover seminarer og konferencer, er det også muligt at finde både betalte og gratis, fysiske og online-kurser, som kan være med til at give dig ny viden, men også bedre kompetencer. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du med stor sandsynlighed finde en masse kurser dér, og ellers gælder det bare om at søge på lige præcis det DU synes er fedt. Som nyuddannet og studerende kan du ofte få en fri-plads, så du ikke behøver at betale noget. Eller, du kan skrive og spørge efter en gratis plads, til gengæld for, at du laver noget indhold fra kurset.

Ideer, viden og kompetencer

Brug listen som inspiration til hvad du kunne tænke dig at lave i dit sabbatår, under dit studie, i din orlov eller efterfølgende, som kan få dig til at stå endnu stærkere når du søger job. Og husk, det er ikke en tjekliste, hvor du skal igennem alt, det er ideer til steder du kan gå hen, og finde faglig inspiration, og fyld til dit CV.

Alt hvad du selv aktivt opsøger, om det er fagligt, kreativt eller sportsligt, kan omdannes til kompetencer og viden på dit CV. Så vær kreativ, og find lige præcis den vej, der giver mening for dig!

Senest opdateret: 29 sep 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-02-2018

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten går ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS - International English Language Testing System

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2019

Sundhedsfaglig rejse i sabbatåret med Try Medics

Overvejer du en sundhedsfaglig uddannelse? Kom 4-12 uger i observationspraktik på et hospital i udlandet og få indsigt i sundhedsfagligt arbejde ved at følge hospitalspersonale.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby