Derfor skal du starte din egen virksomhed efter studiet

Hør Neurospace.io's historie og få et godt råd til, hvordan du selv kommer igang. 

Daniel startede sin egen virksomhed i forlængelse af færdiggørelsen af studiet. Han var simpelthen så facineret af AI-teknologien, at han bare måtte have fingrene i den med det samme for at oplyse de danske virksomheder om dens potentiale.

neurospace.io

Men, hvordan er det egentligt at starte sit helt eget så tidligt i ens karriere og kan du mon gøre det samme? Helt sikkert, men det kræver nogle overvejelser. Derfor har vi talt med Daniel om opstarten af Neurospace.io.

Læs med her, og find ud af, hvordan han kom frem til sit why, hvad der har været den største sejr som nyslået virksomhedsejer, og ikke mindst hvad han vil råde dig til, hvis du også går rundt med iværksætterblod i årerne.  

Passionen blev til et iværksættereventyr

Sommeren 2018 blev startskuddet for Daniels iværksættereventyr. Sammen med to samarbejdspartnere etablerede han nemlig virksomheden Neurospace.io. Sammen viser de virksomheder, hvordan kunstig intelligens kan skabe værdi for dem:

“Vi arbejder som konsulenter og udviklere indenfor maskinlæring og kunstig intelligens. Og det gør vi fordi vi simpelthen tror på, at den her teknologi er så vigtig og så transformativ, at den kommer til at forandre rigtig mange ting i den verden vi bor i. Derfor vil vi rigtig gerne være med til at skole virksomhederne i, hvordan de så gør brug af den her nye teknologi. Det er vores passion”, fortæller Daniel.

Til trods for, at teorien bag kunstig intelligens ikke er ny, så er applikation af teknologien så banebrydende, at det for rigtig, rigtig mange virksomheder er helt nyt territorium. Derfor har missionen også været at gøre arbejdet med kunstig intelligens så konkret og så værdiskabende som overhovedet muligt.

Neurospace.io arbejder derfor rigtig meget med praktisk applied AI. Arbejdet med kunderne foregår derfor i to spor. Det første spor centrerer sig om et workshop-koncept, også kaldet for Artificial Intelligence Assesment. Her handler det om at kigge på virksomhedens helt konkrete behov og identificere, hvilke data der allerede er til rådighed i forhold til disse behov. Altså, hvordan gør man bedst mulig brug af den data, som virksomheden allerede indsamler.

Workshoppen udmønter sig så i en rapport, der kortlægger, hvordan virksomheden bedst drager nytte af implementeringen af kunstig intelligens.

“Så kan det være, at vi kommer frem til en konklusion, der lyder noget a la det her: “I er en producerende virksomhed, derfor vil det måske være godt for jer at arbejde med predictive maintenance. Det vil være genialt for jer at kunne forudsige, hvilke dele af jeres udstyr, der skal til reperation hvornår.” På den led kan vi så være med til at påvise, hvordan virksomheden kan skære ned på nogle af deres omkostninger. Og det er værdifuldt”, understreger Daniel.

Herefter følger det andet spor, som er et agilt og kort udviklingsforløb, hvor det i den grad handler om at få implementeringen af teknologien i virksomheden til at blive en succes. Denne del af processen kører løbende og kan derfor raffineres hen ad vejen.

Et tidssvarende why og gå-på-mod

Daniel og resten af Neuroscience’s why har altså været AI-teknologiens enorme potentiale og identifiikationen af virksomhedernes villighed til at udforske denne i håbet om at skabe merværdi.

Teknologien udvikler sig lynhurtigt og det, at deres why har været så tidssvarende har åbnet døre, ligesom det i høj grad har vist sig at, det er en fordel at være ung iværksætter fortæller Daniel:

“Jeg tror, at der - i samfundet - lægger sådan en indlejret forventning om, at hvis du skal have hjælp til at udvikle et eller andet nyt inden for teknologi, så må du have fat i nogle af de unge. Den forventning har gavnet os - især fordi vi arbejder med en applikation der er så ny, at det kun er en fordel at komme direkte ud fra studierne med den nyeste forskning i baghånden. Det her felt udvikler sig med en utrolig hastighed, så det er fuldstændig nødvendigt at være agil og fleksibel - ellers bliver man altså sat af på det ræs. Og det er vores styrke, og det er vi blev belønnet for.”

Daniel og Neuroscience bliver nemlig betragtet som eksperter, når de præsenterer deres arbejdsgange for virksomheder. Og det er da også noget af det som Daniel betragter som den spæde virksomheds ultimative sejr indtil videre:

“Vi bliver taget fuldstændigt alvorligt, når vi er ude hos virksomhederne. Det er den største sejr, for jeg var da bekymret for, at vi ville blive betragtet som grønskollinger. Så det var en lettelse at finde ud af, at vi med vores arbejde og en god præsentation kan blive vejen til værdi for virksomhederne.”

En vision er ikke nok; der skal tales værdiskabelse

Daniel måtte dog sande, at idealisme ikke er nok i mødet med erhvervslivet. Der skal langt koldere facts på bordet såsom udgifter, besparelser og værdiskabelse:

“Det er klart, at - især inden for vores område - så vil virksomhederne gerne vide, hvad det er for nogle problemer vi kan løse for dem, og der går det simpelthen ikke at blive for visionær omkring alle de muligheder som vi tror kunstig intelligens bringer med sig. Der handler det om at skære i produktionsomkostningerne og ikke om, at vi kan skabe autogenerede videoer, overføre bevægelser fra én video til en anden eller genere næsten perfekt text to speech. Der skal kolde tal på bordet, og det var nogle hårde tæsk at få i begyndelsen, men så lærte vi af det”, fortæller Daniel.

I det hele taget kræver det lidt at være en ung iværksætter, der sætter af direkte fra studiet. Erhvervserfaringen er måske ikke den, der er mest af, og det kan derfor være en udfordring lige at finde ud af, hvad der egentlig er det vigtigste for folk derude, og hvordan du stadig bliver en værdi for dem i jeres samarbejde. Samtidig kræver det også, at du gør noget for at få de rigtige forbindelser:

“Ulempen er helt klart, at du måske står og mangler noget erfaring. Du har forhåbentlig opbygget dig en eller anden form for professionelt netværk i løbet af dit studie, men det kræver, at du yder en stor indsats for at skabe et solidt netværk. Du skal altså deltage i konferencer, netværksgrupper og så videre.”

Det er ideelt at blive ung iværksætter

Daniel mener dog, at det at kaste sig ud i sit eget iværksættereventyr, når man er ung har været det hele værd. Han opfordrer bestemt alle til at gøre det - især nu, hvor fokusset på iværksætteri aldrig har været større. Der findes som mange gode ressourcer som væskthuse, inkubatorer og mentorer, der står spring for at guide dig. Hvis din idé er god nok, er der tilmed virksomheder, der kan tilbyde dig samarbejdsaftaler omkring udviklingen af den.

Daniel råder ligeledes dig til at blive helt klar på din idé, ligesom han også opfordrer til en sund og fornuftig work-life-balance:

“Jeg vil helt klart begynde ud at spørge mig selv hvorfor - altså, hvad er mit why? Er det en idé jeg tror nok på, og er jeg villig til at arbejde intensivt på den? Det ender nemlig nok med, at det kommer til at kræve mere af dig end du lige forestiller dig. Derfor er det også vigtigt lige at sige, at du skal huske at holde helt fri - det tager tid at skyde noget i gang, så bare erkend det og lad være med at arbejde 80 timer om ugen, når det ikke er strengt nødvendigt.”

Udnyt friheden!

Samtidig mener Daniel, at din tid som studerende eller nyligt færdiguddannet er den bedste tid til gøre sin iværksætterdrøm til virkelighed:

“Altså, der findes næsten ikke noget bedre tidspunkt. Nok er succesraten for ældre iværksættere større, men risikoen ved iværksætteri er lavest, når du er ung. Du har simpelthen mindst at tabe, du har energi og så har du friheden. Du kan jo sagtens gå igang inden du er færdig, hvilket også er en rigtig god mulighed for dig i forhold til at få testet din idé. Du kan leve af din SU, og hvis din første prototype ikke virker, så har du i hvert fald fået en masse erfaring og nødvendige tæsk som du kan lære af.”

Studentum.dk ønsker dig held og lykke med dit iværksættereventyr!


Annoncer