Vis studentum.dk som: Mobile

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

Opbyg erhvervserfaring under din studietid med et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Studiejobs er blandt andet en god måde at opbygge erhvervserfaring under din studietid, så du bedre kan forholde dig til, hvad der bliver forventet af dig som færdiguddannet. Samtidig vil relevant erhvervserfaring være et boost til dit CV og styrke dine fremtidige karrieremuligheder. 

Mens du igennem dit studie opbygger en faglig og akademisk forståelse for dit fag, opnår du gennem et arbejde en forståelse for og et indblik i, hvordan virksomheder og organisationer opererer i praksis. Det er en værdifuld læring og en oplagt måde at bruge din teori fra studierne i praksis. 

Fordele ved et studiejob

 • Du opnår erhvervserfaring inden for dit fag, før du er færdiguddannet
 • Du skaber en kobling mellem teori og praksis inden for dit felt
 • Du opbygger et større netværk inden for din branche
 • Du opnår en forståelse for, hvordan virksomheder opererer i praksis
 • Du får et tilskud til din økonomi, så du kan have det sjovere i hverdagen

Ulemper ved et studiejob

 • Du har mindre tid til studierne i dagligdagen
 • Risiko for at miste fokus eller interessen for dine studier
 • Større mulighed for at blive stresset. Derfor skal du også sørge for at mærke efter og sige til, hvis du har brug for hjælp til at skabe den rigtige balance mellem arbejde og studie

Virksomhederne vil de studerende

Der er i dag mange virksomheder, der tilbyder studiejobs til studerende under uddannelse. Det skyldes, at virksomhederne har stor interesse i at tage studerende som dig ind undervejs i din uddannelse for at kunne oplære dig i organisationen med en forhåbning om, at du også bliver i virksomheden som færdiguddannet. Samtidig leder virksomheder efter de bedste og dygtigste talenter i branchen, og jo tidligere de kan få fingerene i dig, jo bedre. 

Som studerende giver det dig mange muligheder, når du skal finde et studiejob, fordi det betyder, at der er en del at vælge imellem. Det gør, at du kan være mere specifik i forhold til din ønskede rolle, arbejdsopgaver og organsationstype i dit studiejob. Ved du eksempelvis, at du gerne vil arbejde med sociale medier, eller har du allerede gjort dig tanker, om at det kunne være spændende at arbejde i et start-up virksomhed fremfor en mere etableret organisation? 

Det er også en fordel for dig, at de fleste virksomheder er vant til at have studerende, fordi det betyder, at de ofte er fleksible i forhold til din tid og klar over, at du både skal balancere studie og job. Derudover kan det også vise sig positivt ved, at din arbejdsgiver giver dig meget ansvar og indflydelse i forhold til de opgaver og ansvarsområder, fordi de har erfaring med studerende og ved, hvordan de kan forvente sig heraf. Brug det, når du skal bede om opgaver eller forhandle din stillingsbeskrivelse.

Gode råd til studentermedhjælperen

 • Sørg for at sæt klare rammer med din chef og arbejdsplads, så I begge er enige om, hvad der er forventet af dig
 • Sørg for at sige fra overfor din chef eller opgaver, hvis du kan mærke, at det tager tid fra din studie. Studiet er først og fremmest dit fuldtidsjob
 • Time Management er opskriften – du kan sagtens jonglere både job og studie, hvis blot du er god til at balancere og planlægge din tid
 • Tag ansvar og sørg for at bed om at få indflydelse – jo mere indflydelse og ansvar, du får – jo sjovere bliver det også at gå på arbejde

Er du i tvivl om, hvad der bliver forventet af dig i et studiejob og som studentermedhjælper? Her kan du læse om de 30 vigtigste kompetencer arbejdsgiveren efterspørger hos studentermedhjælperen i dag.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du lander dit første studiejob? Læs mere her.

Senest opdateret: 26 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-09-2019

7 gode grunde til, at du skal være frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel for andre? Er du på udkig efter et studiejob, men mangler relevant erhvervserfaring? Så er et frivilligt arbejde måske noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2019

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder sig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd nedenfor og bliv klogere på, om Case Competitions er noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2017

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere