Vis studentum.dk som: Mobile

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

Opbyg erhvervserfaring under din studietid med et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Studiejobs er blandt andet en god måde at opbygge erhvervserfaring under din studietid, så du bedre kan forholde dig til, hvad der bliver forventet af dig som færdiguddannet. Samtidig vil relevant erhvervserfaring være et boost til dit CV og styrke dine fremtidige karrieremuligheder. 

Mens du igennem dit studie opbygger en faglig og akademisk forståelse for dit fag, opnår du gennem et arbejde en forståelse for og et indblik i, hvordan virksomheder og organisationer opererer i praksis. Det er en værdifuld læring og en oplagt måde at bruge din teori fra studierne i praksis. 

Fordele ved et studiejob

 • Du opnår erhvervserfaring inden for dit fag, før du er færdiguddannet
 • Du skaber en kobling mellem teori og praksis inden for dit felt
 • Du opbygger et større netværk inden for din branche
 • Du opnår en forståelse for, hvordan virksomheder opererer i praksis
 • Du får et tilskud til din økonomi, så du kan have det sjovere i hverdagen

Ulemper ved et studiejob

 • Du har mindre tid til studierne i dagligdagen
 • Risiko for at miste fokus eller interessen for dine studier
 • Større mulighed for at blive stresset. Derfor skal du også sørge for at mærke efter og sige til, hvis du har brug for hjælp til at skabe den rigtige balance mellem arbejde og studie

Virksomhederne vil de studerende

Der er i dag mange virksomheder, der tilbyder studiejobs til studerende under uddannelse. Det skyldes, at virksomhederne har stor interesse i at tage studerende som dig ind undervejs i din uddannelse for at kunne oplære dig i organisationen med en forhåbning om, at du også bliver i virksomheden som færdiguddannet. Samtidig leder virksomheder efter de bedste og dygtigste talenter i branchen, og jo tidligere de kan få fingerene i dig, jo bedre. 

Som studerende giver det dig mange muligheder, når du skal finde et studiejob, fordi det betyder, at der er en del at vælge imellem. Det gør, at du kan være mere specifik i forhold til din ønskede rolle, arbejdsopgaver og organsationstype i dit studiejob. Ved du eksempelvis, at du gerne vil arbejde med sociale medier, eller har du allerede gjort dig tanker, om at det kunne være spændende at arbejde i et start-up virksomhed fremfor en mere etableret organisation? 

Det er også en fordel for dig, at de fleste virksomheder er vant til at have studerende, fordi det betyder, at de ofte er fleksible i forhold til din tid og klar over, at du både skal balancere studie og job. Derudover kan det også vise sig positivt ved, at din arbejdsgiver giver dig meget ansvar og indflydelse i forhold til de opgaver og ansvarsområder, fordi de har erfaring med studerende og ved, hvordan de kan forvente sig heraf. Brug det, når du skal bede om opgaver eller forhandle din stillingsbeskrivelse.

Gode råd til studentermedhjælperen

 • Sørg for at sæt klare rammer med din chef og arbejdsplads, så I begge er enige om, hvad der er forventet af dig
 • Sørg for at sige fra overfor din chef eller opgaver, hvis du kan mærke, at det tager tid fra din studie. Studiet er først og fremmest dit fuldtidsjob
 • Time Management er opskriften – du kan sagtens jonglere både job og studie, hvis blot du er god til at balancere og planlægge din tid
 • Tag ansvar og sørg for at bed om at få indflydelse – jo mere indflydelse og ansvar, du får – jo sjovere bliver det også at gå på arbejde

Er du i tvivl om, hvad der bliver forventet af dig i et studiejob og som studentermedhjælper? Her kan du læse om de 30 vigtigste kompetencer arbejdsgiveren efterspørger hos studentermedhjælperen i dag.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du lander dit første studiejob? Læs mere her.

Senest opdateret: 26 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-08-2019

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2017

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-02-2018

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten går ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 30-08-2018

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får vi flere piger ind på erhvervsskolerne

Kønsfordelingen på erhvervsskolerne er stadig skæv.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2018

Handicappede studerende - studietiden kræver planlægning

Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere