Vis studentum.dk som: Mobile

5-trins guide til et fremtidssikret CV

De seneste år har dimittendledigheden ligget fast på omkring 30 procent. Drømmer du om en fed karriere med høj løn, rejser og spændende udfordringer, er der meget du kan gøre for ikke at ende i den statistik.

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til de behov, som fremtidens chefer lægger vægt på. Så er du godt på vej!

Her får du opskriften på, hvordan du bygger et fremtidssikret CV i fem trin.

1. Få mere i løn med en videregående uddannelse

At en videregående uddannelse i langt de fleste tilfælde er et must for dig, der vil have en karriere med god løn er efterhånden ikke nogen hemmelighed. Flere rapporter og eksperter slår fast, at der er en klar sammenhæng mellem uddannelsesniveau og løn.

Jo længere uddannelse du tager, desto højere bliver din løn. Vælger du en uddannelse, der er målrettet det private erhvervsliv, kan du ofte se frem til en højere løn end på en offentlig arbejdsplads. Et andet tip til er at vælge en uddannelse, der enten har matematik på skemaet eller som adgangskrav. Ifølge en rapport foretaget af Produktivitetskommisionen om Uddannelse og Innovation sikrer det dig nemlig en højere løn i dit første job og i fremtiden.

Find en videregående uddannelse her

2. Scor et fedt studiejob eller tag i praktik

Gode karakterer og en gennemført uddannelse på rekordtid gør dig ikke nødvendigvis til en attraktiv kandidat i jagten på dit første job. Med en politisk målsætning om, at 60 procent af en ungdomsårgang, er der ikke udsigt til at kampen om drømmejobbet bliver mindre hård i fremtiden.

Så hvad kan du gøre for at skille dig ud? Det er ikke nok at kunne teorierne. Du skal også vide, hvad du gør med dem, når du kommer ud på en arbejdsplads. Netop derfor er det relevante studiejob eller et praktikophold guld værd på dit CV. Flere dimittendundersøgelser viser, at erfaringerne fra studiejob og praktik var afgørende for at få det første job som færdiguddannet.

Sådan finder du det fede studiejob eller en praktikplads

3. Tag et udlandsophold i din studietid

Uanset om du satser på en international karriere eller ej, er et udlandsophold i din studietid en vigtig brik i puslespillet, hvis du vil fremtidssikre dit CV. Mange undersøgelser peger på, at arbejdsgiverne lægger vægt på, at du kan begå dig internationalt. I en dimittendundersøgelse fra CBS, fremhævede hver fjerde et studieophold i udlandet som en afgørende faktor, da de fik det første job efter uddannelsen.

Der er mange grunde til, at udlandsstudier er eftertragtede blandt arbejdsgiverne. De giver dig nemlig mulighed for at opbygge en unik faglig profil samtidig med, at du forbedrer dine sprogkundskaber. Du viser også, at du ikke er bange for at tage en udfordring op, og at du kan begå dig internationalt på egen hånd.

Find uddannelse i udlandet her

4. Skab et digitalt netværk

Op mod hveranden dansker får job gennem deres personlige eller faglige netværk. Tag derfor enhver chance til at mingle med folk inden for den branche, som du drømmer om at starte din karriere i. Det kan du f.eks. gøre ved at deltage i faglige arrangementer som konferencer, seminarer og gå-hjem-møder. Ofte har du mulighed for at få studierabat eller endda deltage gratis som studerende.

Et af de vigtigste redskaber til at udbygge dit netværk findes imidlertid online. Sociale medier kan nemlig bruges til meget mere end hurtige updates og sjove billeder. Du kan også bruge sociale medier som LinkedIn, Facebook og Twitter til at udbygge dit netværk og opbygge dit personlige brand ved at poste fagligt indhold. På den måde signalerer du også over for fremtidige arbejdsgivere, at du kan bruge sociale medier professionelt. En kompetence, der er stadig mere efterspurgt.

Sådan skaber du et digitalt netværk

5. Lær kinesisk eller et andet fremmedsprog

I fremtidens globale landsby er der ingen vej uden om. Du skal være en haj til sprog. Ifølge en CEO-Survey fra Greens Analyseinstitut mener mere end hver tredje adspurgte chef, at de om ti år vil lægge vægt på, at en ansøger er flydende i mindst et andet sprog end engelsk og dansk. Det er en tredobling i forhold til i dag.

Men hvilket sprog skal du satse på? Den kinesiske økonomi buldrer frem. At lære kinesisk er derfor måske den allerbedste investering i din fremtid, du kan gøre. I den samme undersøgelse er der kun ni procent, der lægger vægt på, at du kan kinesisk i dag, men inden for en periode på ti år vil det tal stige til 34 procent.

Find dit sprogkursus i udlandet her

Følger du disse fem trin, er du godt på vej til at opbygge et fremtidssikret CV, der skiller dig ud fra mængden og booster dine karrieremuligheder. Held og lykke!

Senest opdateret: 26 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Sådan skriver og opbygger du et godt kronologisk CV

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-10-2019

Frederik Henriques, Stud. Jur student, Lederne

Jeg er studentermedarbejder i den ansættelsesretlige afdeling, hvor vi hjælper vores medlemmer med de juridiske problemstillinger, de har i deres arbejdsliv. Dette kan være alt fra fratrædelsesaftaler og konkurrenceklausuler til deres rettigheder og lønvilkår. Derudover bidrager vi studerende også med rådgivning vedrørende dagpenge og andre a-kasse-relaterede problemstillinger.

Læs mere
Sidst opdateret 22-05-2019

Danmarks bedste uddannelsesmulighed!

Er du lige blevet færdig med gymnasiet, og har du allerede nu ambitiøse karrieredrømme? Så kan det godt betale sig at bruge dit sabbatår på at blive fagligt dygtig.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere