5-trins guide til et fremtidssikret CV
14 jul 2022

5-trins guide til et fremtidssikret CV

De seneste år har dimittendledigheden ligget fast på omkring 30 procent. Drømmer du om en fed karriere med høj løn, rejser og spændende udfordringer, er der meget du kan gøre for ikke at ende i den statistik.

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til de behov, som fremtidens chefer lægger vægt på. Så er du godt på vej! Her får du opskriften på, hvordan du bygger et fremtidssikret CV i fem trin.

1. Få mere i løn med en videregående uddannelse

At en videregående uddannelse i langt de fleste tilfælde er et must for dig, der vil have en karriere med god løn er efterhånden ikke nogen hemmelighed. Flere rapporter og eksperter slår fast, at der er en klar sammenhæng mellem uddannelsesniveau og løn.

Jo længere uddannelse du tager, desto højere bliver din løn. Vælger du en uddannelse, der er målrettet det private erhvervsliv, kan du ofte se frem til en højere løn end på en offentlig arbejdsplads. Et andet tip til er at vælge en uddannelse, der enten har matematik på skemaet eller som adgangskrav. Ifølge en rapport foretaget af Produktivitetskommisionen om Uddannelse og Innovation sikrer det dig nemlig en højere løn i dit første job og i fremtiden.

Find en videregående uddannelse her

2. Scor et fedt studiejob eller tag i praktik

Gode karakterer og en gennemført uddannelse på rekordtid gør dig ikke nødvendigvis til en attraktiv kandidat i jagten på dit første job. Med en politisk målsætning om, at 60 procent af en ungdomsårgang, er der ikke udsigt til at kampen om drømmejobbet bliver mindre hård i fremtiden.

Så hvad kan du gøre for at skille dig ud? Det er ikke nok at kunne teorierne. Du skal også vide, hvad du gør med dem, når du kommer ud på en arbejdsplads. Netop derfor er det relevante studiejob eller et praktikophold guld værd på dit CV. Flere dimittendundersøgelser viser, at erfaringerne fra studiejob og praktik var afgørende for at få det første job som færdiguddannet.

Sådan finder du det fede studiejob eller en praktikplads

3. Tag et udlandsophold i din studietid

Uanset om du satser på en international karriere eller ej, er et udlandsophold i din studietid en vigtig brik i puslespillet, hvis du vil fremtidssikre dit CV. Mange undersøgelser peger på, at arbejdsgiverne lægger vægt på, at du kan begå dig internationalt. I en dimittendundersøgelse fra CBS, fremhævede hver fjerde et studieophold i udlandet som en afgørende faktor, da de fik det første job efter uddannelsen.

Der er mange grunde til, at udlandsstudier er eftertragtede blandt arbejdsgiverne. De giver dig nemlig mulighed for at opbygge en unik faglig profil samtidig med, at du forbedrer dine sprogkundskaber. Du viser også, at du ikke er bange for at tage en udfordring op, og at du kan begå dig internationalt på egen hånd.

Find uddannelse i udlandet her

4. Skab et digitalt netværk

Op mod hveranden dansker får job gennem deres personlige eller faglige netværk. Tag derfor enhver chance til at mingle med folk inden for den branche, som du drømmer om at starte din karriere i. Det kan du f.eks. gøre ved at deltage i faglige arrangementer som konferencer, seminarer og gå-hjem-møder. Ofte har du mulighed for at få studierabat eller endda deltage gratis som studerende.

Et af de vigtigste redskaber til at udbygge dit netværk findes imidlertid online. Sociale medier kan nemlig bruges til meget mere end hurtige updates og sjove billeder. Du kan også bruge sociale medier som LinkedIn, Facebook og Twitter til at udbygge dit netværk og opbygge dit personlige brand ved at poste fagligt indhold. På den måde signalerer du også over for fremtidige arbejdsgivere, at du kan bruge sociale medier professionelt. En kompetence, der er stadig mere efterspurgt.

Sådan skaber du et digitalt netværk

5. Lær kinesisk eller et andet fremmedsprog

I fremtidens globale landsby er der ingen vej uden om. Du skal være en haj til sprog. Ifølge en CEO-Survey fra Greens Analyseinstitut mener mere end hver tredje adspurgte chef, at de om ti år vil lægge vægt på, at en ansøger er flydende i mindst et andet sprog end engelsk og dansk. Det er en tredobling i forhold til i dag.

Men hvilket sprog skal du satse på? Den kinesiske økonomi buldrer frem. At lære kinesisk er derfor måske den allerbedste investering i din fremtid, du kan gøre. I den samme undersøgelse er der kun ni procent, der lægger vægt på, at du kan kinesisk i dag, men inden for en periode på ti år vil det tal stige til 34 procent.

Find dit sprogkursus i udlandet her

Følger du disse fem trin, er du godt på vej til at opbygge et fremtidssikret CV, der skiller dig ud fra mængden og booster dine karrieremuligheder. Held og lykke!

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-04-2021

Rikke Larsen, Distriktchef, Circle K

Kan du kort beskrive det forretningsområde, du beskæftiger dig med og dine primære arbejdsopgaver? Mine primære arbejdsopgaver indebærer økonomi, drift, salg og vigtigst af alt – ledelse, træning og udvikling af butikschefer og medarbejdere. I tæt samarbejde med butikscheferne, analyserer og gennemgår jeg kontinuerligt vigtige nøgletal og KPI’er med dem.
Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2022

Find vej i fagforenings- og a-kasse junglen

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 02-12-2022

Jobs med højeste og laveste ledighed: 2016

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Idræt, ernæring og velvære

Hvis du har en interesse inden for menneskers sundhed, træning, kost og velbefindende, kan dette uddannelsesområde være noget for dig. Der findes en bred vifte af uddannelser i forskellige retninger. Se dine mange muligheder i guiden her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for ernæring og sundhed

Hvordan bliver man kostvejleder eller diætist? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelsesmuligheder, job og karriere inden for ernæring og sundhed lige fra kostvejlederuddannelsen til en professionsbachelor i ernæring og sundhed. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Design, stil og kreative fag

Hvis du interesserer dig for kreative områder som design, dans, musik, teater, indretning eller mode, så kan du måske gøre din interesse til din levevej ved at vælge en uddannelse inden for design, stil og kreative fag. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for makeup og stil

Hvordan bliver man makeup artist, frisør eller kosmetolog? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder for en karrierevej inden for makeup og stil. Udforsk dine muligheder her og lad dine drømme få frit løb. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen. Det oplagte valg, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kundekontakt. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan skriver du et godt kompetence CV

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rette vej for dig. Se et eksempel her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten skal sættes ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. Se mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et online CV er en god måde at booste din jobansøgning på. Se her, hvorfor og hvordan du bør lave en CV-hjemmeside i din kommende jobsøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Mentor - Det perfekte studiejob/Det ideelle studjob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 råd til dig, der overvejer at deltage i Case Competitions

Går du og overvejer at deltage i en Case Competition, men er du i tvivl om, hvordan du forbereder dig bedst, og hvad du kan få ud af at være med? Læs vores fem gode råd i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du indretningsarkitekt

Er du kreativt anlagt, og giver det dig et kick at beskæftige dig med æstetik og indretning? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt - måske har tanken allerede strejfet dig? Men hvad kræver det egentlig at blive indretningsarkitekt? Få svaret i denne guide. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-09-2022

3 karriereveje inden for indretning

4 kvinder har fortalt hvordan de er endt i en indretningsbranche, hvilke uddannelsesmuligheder der er og hvordan de hver dag udlever deres indretningsdrømme i deres arbejdsliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Dine muligheder som makeup artist

Være en del af den store dag og lægge makeup på den kommende brud, få Anders W. Berthelsen til at ligne Bamse, arbejde med modellerne på catwalken eller noget helt fjerde. Lyder det som drømmen for dig? Dette kunne meget vel være nogle af de muligheder, der åbner sig med en makeup artist uddannelse.

Læs mere