Vis studentum.dk som: Mobile

5-trins guide til et fremtidssikret CV

De seneste år har dimittendledigheden ligget fast på omkring 30 procent. Drømmer du om en fed karriere med høj løn, rejser og spændende udfordringer, er der meget du kan gøre for ikke at ende i den statistik.

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til de behov, som fremtidens chefer lægger vægt på. Så er du godt på vej!

Her får du opskriften på, hvordan du bygger et fremtidssikret CV i fem trin.

1. Få mere i løn med en videregående uddannelse

At en videregående uddannelse i langt de fleste tilfælde er et must for dig, der vil have en karriere med god løn er efterhånden ikke nogen hemmelighed. Flere rapporter og eksperter slår fast, at der er en klar sammenhæng mellem uddannelsesniveau og løn.

Jo længere uddannelse du tager, desto højere bliver din løn. Vælger du en uddannelse, der er målrettet det private erhvervsliv, kan du ofte se frem til en højere løn end på en offentlig arbejdsplads. Et andet tip til er at vælge en uddannelse, der enten har matematik på skemaet eller som adgangskrav. Ifølge en rapport foretaget af Produktivitetskommisionen om Uddannelse og Innovation sikrer det dig nemlig en højere løn i dit første job og i fremtiden.

Find en videregående uddannelse her

2. Scor et fedt studiejob eller tag i praktik

Gode karakterer og en gennemført uddannelse på rekordtid gør dig ikke nødvendigvis til en attraktiv kandidat i jagten på dit første job. Med en politisk målsætning om, at 60 procent af en ungdomsårgang, er der ikke udsigt til at kampen om drømmejobbet bliver mindre hård i fremtiden.

Så hvad kan du gøre for at skille dig ud? Det er ikke nok at kunne teorierne. Du skal også vide, hvad du gør med dem, når du kommer ud på en arbejdsplads. Netop derfor er det relevante studiejob eller et praktikophold guld værd på dit CV. Flere dimittendundersøgelser viser, at erfaringerne fra studiejob og praktik var afgørende for at få det første job som færdiguddannet.

Sådan finder du det fede studiejob eller en praktikplads

3. Tag et udlandsophold i din studietid

Uanset om du satser på en international karriere eller ej, er et udlandsophold i din studietid en vigtig brik i puslespillet, hvis du vil fremtidssikre dit CV. Mange undersøgelser peger på, at arbejdsgiverne lægger vægt på, at du kan begå dig internationalt. I en dimittendundersøgelse fra CBS, fremhævede hver fjerde et studieophold i udlandet som en afgørende faktor, da de fik det første job efter uddannelsen.

Der er mange grunde til, at udlandsstudier er eftertragtede blandt arbejdsgiverne. De giver dig nemlig mulighed for at opbygge en unik faglig profil samtidig med, at du forbedrer dine sprogkundskaber. Du viser også, at du ikke er bange for at tage en udfordring op, og at du kan begå dig internationalt på egen hånd.

Find uddannelse i udlandet her

4. Skab et digitalt netværk

Op mod hveranden dansker får job gennem deres personlige eller faglige netværk. Tag derfor enhver chance til at mingle med folk inden for den branche, som du drømmer om at starte din karriere i. Det kan du f.eks. gøre ved at deltage i faglige arrangementer som konferencer, seminarer og gå-hjem-møder. Ofte har du mulighed for at få studierabat eller endda deltage gratis som studerende.

Et af de vigtigste redskaber til at udbygge dit netværk findes imidlertid online. Sociale medier kan nemlig bruges til meget mere end hurtige updates og sjove billeder. Du kan også bruge sociale medier som LinkedIn, Facebook og Twitter til at udbygge dit netværk og opbygge dit personlige brand ved at poste fagligt indhold. På den måde signalerer du også over for fremtidige arbejdsgivere, at du kan bruge sociale medier professionelt. En kompetence, der er stadig mere efterspurgt.

Sådan skaber du et digitalt netværk

5. Lær kinesisk eller et andet fremmedsprog

I fremtidens globale landsby er der ingen vej uden om. Du skal være en haj til sprog. Ifølge en CEO-Survey fra Greens Analyseinstitut mener mere end hver tredje adspurgte chef, at de om ti år vil lægge vægt på, at en ansøger er flydende i mindst et andet sprog end engelsk og dansk. Det er en tredobling i forhold til i dag.

Men hvilket sprog skal du satse på? Den kinesiske økonomi buldrer frem. At lære kinesisk er derfor måske den allerbedste investering i din fremtid, du kan gøre. I den samme undersøgelse er der kun ni procent, der lægger vægt på, at du kan kinesisk i dag, men inden for en periode på ti år vil det tal stige til 34 procent.

Find dit sprogkursus i udlandet her

Følger du disse fem trin, er du godt på vej til at opbygge et fremtidssikret CV, der skiller dig ud fra mængden og booster dine karrieremuligheder. Held og lykke!

Senest opdateret: 26 sep 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 26-09-2019

10 ting du kan gøre, for at få dit CV helt op i gear

Søger du job, så ved du hvor meget dit CV har af betydning. Læs med her, hvor vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Skriv et godt kronologisk CV - se et eksempel her

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Mentor - Det perfekte studiejob/Det ideelle studjob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bacehelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Jobrummet - Zoom ind på dit drømmejob

Det kan være en jungle at finde frem til det rigtige job - og ikke mindst, hvilken uddannelse der kan føre dig til jobbet. Med Jobrummet tager vi dig gennem junglen og giver dig mulighed for at høre færdiguddannede fortælle om deres job, så du kan blive klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg.  I hvert interview kommer du bagom jobtitlen og får indblik i, hvordan andre har fundet de ...
Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-10-2021

Karriere inden for makeup og stil

Hvordan bliver man makeup artist, frisør eller kosmetolog? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder for en karrierevej inden for makeup og stil. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 03-10-2019

Sådan arbejder du med dit talent

Virksomheder og ledere efterspørger i dag de dygtigste talenter. De vil rekruttere de bedste i branchen. Hvis du skal skille dig ud og gøre dig selv attraktiv, er det derfor vigtigt, at du finder frem til dine kernekompetencer og bliver opmærksom på dit talent.  Søren Freund er konsulent hos FridayCPH, der beskæftiger sig med talentudvikling.
Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2021

Find den rigtige karrierevej for dig - 8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej!

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere , derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2019

21st century skills - fremtidens færdigheder

Måske du overvejer, hvilke færdigheder der bliver vigtigst i fremtiden? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig af?

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere